ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-ΑΠΑΤΗ ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας–ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί να ξεγελάσει όσους μπορεί με τα «κοινωνικά μερίσματα», το «πρωτογενές πλεόνασμα» και με την έξοδο στις αγορές. Μαζί με τα ΜΜΕ που είναι οι πιστότεροι σύμμαχοι τους, προσπαθούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα, μήπως και διασωθούν στις εκλογές.

Όμως σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018, που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, αλλά και με όσα ο ίδιος ο υπουργός Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε,  προβλέπεται νέα κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου στους εργαζόμενους.

Καταργείται  από 1.1.2015 το ενιαίο μισθολόγιο και εισάγεται ο ατομικός μισθός, σε σύνδεση με την παραγωγικότητα και την αξιολόγηση. Θα υπάρχει μόνιμο συστήματος κινητικότητας για διαθεσιμότητες και απολύσεις (Μάρτιος 2015). Άρση μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους, ενώ από το τέλος του 2014 προβλέπονται υπεργολαβίες (outsourcing / ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι) στο Δημόσιο! Φτιάχνεται νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, με γραπτές εξετάσεις και συνεντεύξεις και προσλήψεις μάνατζερ σε θέσεις ευθύνης ακόμα και προϊσταμένων (με νόμο στο τέλος του 2014). Συνεχίζονται οι απολύσεις και οι αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων,  παρόλο που το 2013 υπάρχουν 163.394 λιγότεροι σε σχέση με το 2010, δηλ. έχει ξεπεραστεί ο στόχος των 150.000 έως το 2015!

Την ίδια στιγμή, μέσα στις επόμενες μέρες, πρέπει να αντιμετωπίσουμε δύο επίσης μεγάλα προβλήματα: 1) τη λήξη του οχτάμηνου της διαθεσιμότητας για τις συναδέλφισσες καθαρίστριες στις 18.05.2014 με  μεγάλη την πιθανότητα απόλυσης τους και 2) το νέο τρόπος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο νόμος 4250/14 για την «αξιολόγηση» προβλέπει τρεις κατηγορίες βαθμολόγησης που θα μας κατατάσσουν  με απροσδιόριστα κριτήρια : α)ποσοστό έως 25% θα παίρνουν βαθμό 9-10, β)ποσοστό έως 60% με βαθμούς 7-8 και γ)τουλάχιστον 15% του προσωπικού θα βαθμολογείται με 1-6.

Μετά τους «επίορκους» και «πλεονάζοντες» εργαζόμενους, έρχονται τώρα να δημιουργήσουν μία νέα κατηγορία για απολύσεις από το Δημόσιο: τους «κακούς και ανεπαρκείς» υπαλλήλους. Και μάλιστα το ποσοστό που θα αξιολογείται με κακό βαθμό, θα μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το 15%, που είναι  το κατώτερο, σύμφωνα με αυτά που ορίζει ο νόμος.

Η υποχρεωτική ποσόστωση μπορεί να αυξομειώνεται και να επιμερίζεται διαφορετικά μεταξύ των διάφορων τμημάτων και διευθύνσεων με αποφάσεις των Γενικών Διευθυντών, οδηγώντας με αυτό τον τρόπο ακόμα και στην κατάργηση-κλείσιμο Υπηρεσιών.

Με αυτή την «αξιολόγηση» η κυβέρνηση επιδιώκει να καταφέρει πολλαπλά χτυπήματα στους εργαζόμενους. Ένας βασικός της στόχος αποτελεί η απορρύθμιση και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο, με την πλήρη κατάργηση της μονιμότητας. Ένας άλλος στόχος είναι η τρομοκράτηση του προσωπικού με το φόβο της απόλυσης, λόγω του κακού βαθμού, που μπορεί να προέλθει για οποιοδήποτε λόγο.

Εν τω μεταξύ το αγαπημένο παιδί της Siemens ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ήδη ότι θα καταθέσει προτάσεις για σύνδεση του μισθού με το βαθμό της «αξιολόγησης», χωρίς όμως να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός. Δηλαδή, όσοι παίρνουν καλό βαθμό θα εισπράττουν πριμ παραγωγικότητας, που θα προέρχεται από αντίστοιχη μείωση των μισθών των υπολοίπων εργαζομένων! Το «διαίρει και βασίλευε» και ο κανιβαλισμός σε όλο του το μεγαλείο!

Με τους εργαζόμενους φοβισμένους, διαιρεμένους και σε ανασφάλεια, η κυβέρνηση επιδιώκει συνθήκες όπου θα υπάρχουν οι μικρότερες δυνατές αντιστάσεις  στις πολιτικές της συρρίκνωσης του Δημόσιου Τομέα και του ξεπουλήματος των κοινωνικών αγαθών. Τα θύματα αυτής της πολιτικής θα είμαστε όλοι εμείς, τα φτωχά, λαϊκά στρώματα,  σαν χρήστες αυτών των υπηρεσιών.

Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο καλούμαστε να αντισταθούμε με κάθε μέσο στη θεσμοθέτηση αυτής της προσχηματικής αξιολόγησης με στόχο να αποτρέψουμε τη χρησιμοποίησή της για εκφοβισμούς και νέες απολύσεις εργαζομένων.

Το ΜΕΤΑ (Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή), η νέα παράταξη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς,  πρότεινε και (τελικά μετά από πολλές παλινωδίες) η ΑΔΕΔΥ αποδέχτηκε την προκήρυξη απεργίας για την κάλυψη της αποχής των υπαλλήλων, αξιολογούμενων και αξιολογητών από κάθε διαδικασία που έχει σχέση με την «αξιολόγηση» . Επίσης τη συλλογή υπογραφών από όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, για τη μη συμμετοχή μας στις διαδικασίες.

Δυστυχώς την ίδια πρόταση όταν τη θέσαμε σαν ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ στο ΔΣ της ΠΟΠΟΚΠ, μία μέρα πριν την αποδεχθεί η ΑΔΕΔΥ, απορρίφθηκε από όλες τις άλλες παρατάξεις! (Και από τους συνδικαλιστές του ΟΑΕΕ).

Εκείνες τις μέρες επίσης οι όψιμοι «αγωνιστές» συνδικαλιστές του ΟΑΕΕ δεν εμφανίστηκαν να βοηθήσουν τους/τις συναδέλφους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα στην προσπάθεια κατάληψης του Υπ. Εργασίας, που είχαν αποφασίσει για να διαμαρτυρηθούν.

Η ΑΔΕΔΥ και πολλές ομοσπονδίες και συνδικάτα καλούν τα μέλη τους στην οργάνωση του αγώνα μέσα από συνελεύσεις και κάθε μορφή πάλης (απεργίες, στάσεις εργασίας, παραστάσεις διαμαρτυρίας, καταλήψεις), ώστε να ακυρωθεί στην πράξη η εφαρμογή αυτού του νόμου. Η απεργία αυτού του είδους, έχει χρησιμοποιηθεί ξανά στο παρελθόν από τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και θα πρέπει να είναι μία πρώτη απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης.

  • Πρέπει άμεσα να κάνουμε ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και να πάρουμε αποφάσεις για αποχή-απεργία από την αξιολόγηση. Όχι στις τυπικές, βαρετές συνελεύσεις, που οργανώνει η πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου μας και τελικά δεν αποφασίζουμε τίποτα!
  • Άμεσα να βγει πρόγραμμα με καθημερινές δράσεις  με την συλλογή χιλιάδων υπογραφών καταγγελίας της αξιολόγησης,  για να μην κατατεθούν τα ατομικά φύλλα αξιολόγησης με γενικές συνελεύσεις,  συνελεύσεις τμημάτων, παραστάσεις στις Διευθύνσεις και σε προϊστάμενους που θα εκβιάσουν εργαζόμενους  και καθημερινή παρουσία των σωματείων και της ομοσπονδίας στους χώρους δουλειάς.
  • Να παλέψουμε με κάθε μέσο (παραστάσεις, συγκεντρώσεις, καταλήψεις) για να μην  εκδοθούν ποσοστά επιμερισμού από τη Διοίκηση του ΟΑΕΕ.
  • Κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις των διαθέσιμων συναδέλφων μας. Συμμετοχή όλων των συνδικαλιστών στις καταλήψεις που οργανώνονται και άμεση προκήρυξη απεργίας, όταν μας ζητήσουν.

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ!

  • Αποχή από την αξιολόγηση και την αυτοαξιολόγηση με απεργιακή κάλυψη από τα συνδικάτα και τις ομοσπονδίες
  • Μαζικές υπογραφές για άρνηση και ανυπακοή σε αυτό το νόμο.

Τηλ. Επικοινωνίας: Βαγενάς Χρ. 6974701829, Πόγκας Παν. 6936747587, Αργυρόπουλος Βασ.6974049668, Μεταξάς Δημ. 6945666357

Facebook: ΣΥΡΙΖΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΑΕΕ-syrizaoaee

Ετικέτες