...και η τελευταία έξοδος, να έχει αφίσα και φωτογραφία τον Γιώργο Συμπιλίδη.

Υπάρχουν ώρες και στιγμές που πραγματικά σηκώνουμε τα χέρια ψηλά, επειδή τα λόγια και τα σχόλια είναι φτωχά. Με ειλικρίνεια, μετά την τελευταία απίστευτη στην αθλιότητα και τον πανικό της, παράσταση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο, όπως αυτή περιγράφεται και υπονοείται στις διαρροές και τα ρεπορτάζ των κυβερνητικών και κρατικών ΜΜΕ, πείτε μου τι πρέπει να ειπωθεί και να γραφτεί.

Για πρώτη φορά έπειτα από καιρό χωρίς τηλεοπτική και διαδικτυακή κάλυψη και μόνο από τις υποτιθέμενες έγκυρες πηγές που διέρρευσαν την ομιλία στα κυβερνητικά ΜΜΕ, ένας πρωθυπουργός, που ως φαίνεται έτρεμε σαν φρουί ζελέ σε σεισμό, εμφανίζεται να ικετεύει τους υπουργούς του να μην τον ανατρέψουν! Και να ζητάει την δέσμευσή τους επί αυτού!

Γραπτή την θέλει τη δέσμευση; Να υπογράψουν κάποιο συμβόλαιο; Να βγουν στα τηλεπαράθυρα και να αρχίσουν τις γονυκλισίες, όχι δεν σε ρίχνουμε μεγάλε αρχηγέ; Τι γελοιότητες είναι αυτές!; Τι ξεφτιλίκια!; Πού ακούστηκε πρωθυπουργός να παρακαλάει υπουργούς να μην τον ανατρέψουν!;

Σύνδρομο «Πέτρου Γαρουφαλιά» έχει χτυπήσει το Μέγαρο Μαξίμου, που τρέμει στην ιδέα της απώλειας της εξουσίας; Και προφανώς ο Τσίπρας αναφερόταν στους υπουργούς των ΑΝΕΛ και για την ακρίβεια, ΣΤΟΝ υπουργό των ΑΝΕΛ που κατέχει το χαρτοφυλάκιο το οποίο όλως τυχαίως το τελευταίο διάστημα έγινε στόχος κριτικής και έρευνας για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που υποτίθεται ότι προορίζονταν για την προστασία και την ανακούφιση των προσφύγων.

Και επομένως έχουμε το πρώτο κρατούμενο - το τι πραγματικά έχει συντελεστεί με τα ευρωπαϊκά χρήματα, δηλαδή τα χρήματα όλων ημών των ευρωπαίων φορολογούμενων πολιτών που συλλέγονται και αποδίδονται από τα κράτη - μέλη στον ευρωενωσιακό προϋπολογισμό και τα ταμεία και τα οποία υποτίθεται ότι ήρθαν στην Ελλάδα για την προστασία των προσφύγων και η χώρα ίδρυσε και διαχειρίζεται Μόριες του εγκλήματος, της απόγνωσης, των αυτοκτονιών και των μολυσματικών ασθενειών.

Το δεύτερο κρατούμενο, είναι η άθλια κατάσταση στην οικονομία και την κοινωνία. Εδώ εδράζεται ο πραγματικός πανικός του πρωθυπουργού. Δεν είναι η συμφωνία ή η «συμφωνία» για την Βόρεια Μακεδονία που προκαλεί ρήγματα και διαλυτικά φαινόμενα στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά η ανήκεστος, μνημονιακή και νεοφιλελεύθερη βλάβη στην οικονομική κατάσταση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Τα ίδια είχαν συμβεί και το 1993, όταν κατέρρευσε η τότε πρωτονεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Δεν ήταν το «όνομα» που την έριχνε, αυτή ήταν η αφορμή, η βιτρίνα, την έριχνε η χείριστη οικονομική κατάσταση στη χώρα του 0+0=14% στις αυξήσεις των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων, αν θυμάστε το τότε απίστευτο ευφυολόγημα του νεοδημοκρατικού οικονομικού επιτελείου και ο κοινωνικός αναβρασμός σχεδόν στο σύνολο των εργατικών και νεολαιίστικων χώρων.

Το τρίτο κρατούμενο προκύπτει από το ρεπορτάζ που δημοσίευσαν ΤΑ ΝΕΑ και έως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν διαψεύστηκε. Πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας συναντήθηκαν στο «ουδέτερο» αλλά γεμάτο συμβολισμούς, έδαφος της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στην αρχή της οδού Ρηγίλλης και πάνω στην πλατεία Παύλου Μελά. Με απλά λόγια, από άποψη επικοινωνιακή, το ραντεβού «γέρνει» επικίνδυνα και η «φάση» παίχτηκε στο γήπεδο του υπουργού.

Το ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ υποστηρίζει ότι οι δύο συμφώνησαν πως θα συνεχίσουν την κυβερνητική συγκατοίκηση έως τον Μάρτιο. Συγγνώμη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως προαναγγέλθηκαν ουσιαστικά οι πρόωρες εκλογές και το παραμύθι της... εξάντλησης της τετραετίας πάει περίπατο;

Πέρα τούτου όμως, πού ακούστηκε πρωθυπουργός να συναντιέται με υπουργό του σε «ουδέτερο» έδαφος προκειμένου να συζητήσουν την έκρυθμη εσωτερική κατάσταση στην κυβέρνηση, κατάσταση που προέκυψε έπειτα από τις δηλώσεις του υπουργού του για τις αμερικανικές βάσεις και το «plan B» για τη Βόρεια Μακεδονία; Το Μέγαρο Μαξίμου ήταν...ακατάλληλο; Είχαν σφουγγαρίσει; Το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή; Είχαν βάλει μαστόρους για μερεμέτια στους σοβάδες;

Ο Τσίπρας είναι όμηρος των υπουργών του και συγκεκριμένα ΤΟΥ υπουργού του (;) σε ένα σχήμα όπου ο υπουργός ελέγχει ουσιαστικά τον πρωθυπουργό και όχι το αντίστροφο - όμηρος, χθες, σήμερα και ενδεχομένως και μετά την πτώση της κυβέρνησής του, με όσα παρασκηνιακά και κυβερνητικά έχουν επισυμβεί. Ο Τσίπρας είναι υπό προθεσμία - έως τις Ειδούς του Μαρτίου, όταν θα βγουν τα «μαχαίρια» από τα θηκάρια για τη (Βόρεια) Μακεδονία. Ο Τσίπρας είναι σε πανικό, καθώς η κατάσταση στην οικονομία βαίνει από το κακό στο χειρότερο, μέρα με τη μέρα και κανένα κυβερνητικό αφήγημα περί... εξόδου από τα μνημόνια και υπέρβασης της κρίσης δεν πουλάει πλέον, καθώς προσκρούει στη ζοφερή πραγματικότητα και τα διαδοχικά παγόβουνα στα οποία πέφτει με σπουδή ο Τιτανικός.

Τι μένει επομένως; Ίσως μια... ηρωική έξοδος αλά Τιμ Ρόμπινς στην κλασική πια ταινία «Τελευταία Έξοδος : Ρίτα Χέιγουορθ». Να σκέφτεται ο Τσίπρας την... απόδραση από την εξουσία έτσι ώστε να περάσουν η καυτή πατάτα της (Βόρειας) Μακεδονίας και η πραγματική βραδυφλεγής βόμβα της οικονομίας στα χέρια του Κούλη Μητσοτάκη με μια «ρεβάνς» δεξιάς παρένθεσης στην προεδρική εκλογή του 2020; Τίποτα δεν αποκλείεται και σε μια τέτοια περίπτωση, η ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο πρέπει να διαβαστεί πίσω από τις γραμμές και...ανάποδα.

Ο Τσίπρας ψάχνει τον...Συμπιλίδη που θα τον ρίξει για να φανεί πως πέφτει «ηρωικά», «άδοξα» και από «αποστάτες», ένα βήμα πριν από τον ανοιχτό γκρεμό των εκλογών του 2019.

Σαν να λέμε, τελευταία έξοδος, Γιώργος Συμπιλίδης, με μια υπερμεγέθη αφίσα στον τοίχο του Μαξίμου για να καλύπτει την τρύπα της απόδρασης...

Ετικέτες