H επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση και η απεργία διαρκείας των καθηγητών μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για μια δυναμική συμμετοχή της νεολαίας στους αγώνες για την προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Κάτω από αυτό το πρίσμα συγκροτήθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα μια πρωτοβουλία μαθητών, φοιτητών και νέων της περιοχής ύστερα από μια πρώτη συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα. Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκαν 30 περίπου άτομα, ανάμεσα στα οποία βρίσκονταν και πολλοί μαθητές, όπου αποφασίστηκε ύστερα από γόνιμη συζήτηση τα εξής:
α) να γραφτεί και να μοιραστεί στα Λύκεια της περιοχής ένα κείμενο που να περιγράφει τους λόγους για τους οποίους οι μαθητές και η νεολαία χρειάζεται και μπορούν να πρωτοστατήσουν στις κινητοποιήσεις των επόμενων εβδομάδων.
β) να καλεστεί μία δεύτερη συνάντηση στις 14/9 στο χώρο της Λαϊκής Συνέλευσης Ν. Φιλαδέλφειας/ Ν. Χαλκηδόνας. Η ανταπόκριση στο κάλεσμα ήταν σημαντική, αφού περισσότερα από 70 άτομα διαφόρων ηλικιών, κυρίως νεολαίοι, καθηγητές, γονείς με τους μαθητές έδωσαν το παρόν στη συνάντηση. Στις τοποθετήσεις τους κάποιοι μαθητές μίλησαν για το πώς βλέπουν να εξελίσσεται το σχολείο την εποχή των μνημονίων και της κρίσης, γιατί πιστεύουν ότι πρέπει να συμμετάσχουν στις απεργίες και τις πορείες των επόμενων ημερών καθώς και για την επικοινωνία που έχουν με άλλα σχολεία και για τις κοινές δράσεις που οργανώνουν( π.χ. σχολεία στους Αγ. Ανάργυρους και στην Πετρούπολη).
Στο τέλος πάρθηκαν οι εξής αποφάσεις: Οι μαθητές να συμμετάσχουν στην απεργία των καθηγητών και να βοηθήσουν στην περιφρούρηση των σχολείων ώστε από την έναρξη της απεργίας και μετά να βοηθήσουν στο πείσουν τους μαθητές μην μπουν για μάθημα. Φτιάχτηκε μάλιστα και πανό της Πρωτοβουλίας Αγώνα Νεολαίας Ν.Φιλαδέλφειας/ Ν. Χαλκηδόνας με το οποίο κατεβήκαμε συλλογικά στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αύριο της Δευτέρας 16/9 στα Προπύλαια. Έχει οριστεί μάλιστα και επόμενη συνάντηση την Τετάρτη 18/9 στις 20.00 στο χώρο της Λαϊκής Συνέλευσης Ν.Φιλαδέλφειας/ Ν. Χαλκηδόνας προκειμένου να συζητηθουν τα επόμενα βήματα της παρέμβασής μας στην περιοχή.

Συμπεράσματα

Ύστερα από 3 χρόνια σκληρής επίθεσης στα δικαιώματα της νεολαίας όλο και περισσότεροι νέοι-ες αντιλαμβάνονται με έναν ενστικτώδη τρόπο ότι χρειάζεται να σπάσουμε την απάθεια και να δράσουμε στο πλευρό όλων όσων πλήττονται από τα μνημόνια. Η απεργία των καθηγητών δεν αφορά ένα κλαδικό ή συντεχνιακό ζήτημα, γι' αυτό και μπορεί να γίνει η αφορμή συσπείρωσης όλων των εργαζομένων τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, που θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο μίας πτωχευμένης εκπαίδευσης για λίγους. Οι μαθητές, που είναι τα πρώτα θύματα του «Νέου σχολείου», αγωνίζονται για την υπεράσπιση του δικαιώματός τους στη δημόσια και δωρεάν παιδεία, και ως αποτέλεσμα αυτού στέκονται και αλληλέγγυοι στον αγώνα των καθηγητών τους. Για να δοθεί ώθηση στον αγώνα και να δημιουργηθεί ένα πραγματικά ανατρεπτικό μέτωπο παιδείας, υγείας και εργασίας χρειάζεται να δημιουργηθούν σε κάθε γειτονιά πρωτοβουλίες και ομάδες συντονισμού νεολαίας όπου μαθητές, φοιτητές και νεολαίοι να συσπειρωθούν και να οργανώσουν τη δράση τους παράλληλα με τις απεργιακές κινητοποιήσεις αυτών των ημερών. Στο βαθμό μάλιστα που τέτοιες πρωτοβουλίες πάρουν ευρύτερη διάσταση, χρειάζεται να δημιουργηθεί μία μορφή συντονισμού τους. Τις επόμενες ημέρες κανένας μαθητής και κανένας καθηγητής δεν πρέπει να μπει για μάθημα. Με περιφρουρήσεις, αποχές και καταλήψεις προασπίζουμε ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, το δικαίωμά μας σε ένα καλύτερο μέλλον. Η μαχητικότητα των μαθητών, οι καταλήψεις των φοιτητών και τα όνειρά μας για την οικοδόμηση μιας διαφορετικής κοινώνιας μπορούν να αποτελέσουν το όχημα για την ανάπτυξη ενός μεγάλου νεολαιίστικου κινήματος που να ανατρέψει τις πολιτικές των μνημονίων.

Ετικέτες