Η ΟΜ θεωρεί αυτονόητη υποχρέωση όλων την προσήλωση στις αποφάσεις του ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί το ανώτατο όργανο του κόμματος, οι αποφάσεις του οποίου δεν μπορούν να ανατραπούν από κανένα άλλο όργανο, όσο ψηλά κι αν αυτό βρίσκεται, παρά μόνο από ένα νέο Συνέδριο

Στο εδάφιο #15 της Πολιτικής Απόφασης του Συνεδρίου μας αναφέρονται με σαφήνεια τα εξής:

«Στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική, πολιτική ανατροπή και την αριστερή διακυβέρνηση θα διαφυλάξουμε τη φερεγγυότητα και αξιοπιστία μας. Πρόσωπα και δυνάμεις του χρεοκοπημένου και υπόλογου πολιτικού κόσμου, ιδίως όσοι αποδέχθηκαν την πολιτική του μνημονιακού μονόδρομου και έπαιξαν ενεργό ρόλο σε μνημονιακές κυβερνήσεις από θέσεις ευθύνης, δεν μπορεί να έχουν ρόλο στην κυβέρνηση της αριστεράς.»

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι δεν έχουν θέση στην προσπάθειά μας άνθρωποι που ψήφισαν, υποστήριξαν, ή ανέχθηκαν με υποκριτική «ουδετερότητα» την επιβολή των μνημονιακών πολιτικών. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι δεν έχουν θέση στην προσπάθειά μας «πρόσωπα και δυνάμεις του χρεοκοπημένου και υπόλογου πολιτικού κόσμου», όλοι αυτοί δηλαδή που επί δεκαετίες προετοίμασαν με τις αντιλαϊκές πολιτικές τους, συνήθως με οικονομικό όφελος των ιδίων και των πατρώνων τους, το έδαφος για την έλευση των μνημονίων.

Η ΟΜ του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει της συγκρότησης των ψηφοδελτίων μας. Επισημαίνει ότι, ακόμη και σε περίπτωση αυτοδυναμίας, οι πιέσεις που θα ασκηθούν από τα, εντός και εκτός συνόρων, κέντρα εξουσίας θα είναι ασφυκτικές. Οι βουλευτές μας θα πρέπει να παρέχουν τα εχέγγυα, με το παρελθόν τους, το ιστορικό των αγώνων τους και την ιδεολογική τους ταυτότητα, ότι μπορούν να τις αντέξουν.

Όλα αυτά δεν έρχονται σε καμία αντίθεση με την επιδιωκόμενη διεύρυνση. Το κάλεσμά μας είναι διαρκές και ειλικρινές, προς όλους τους έντιμους απλούς ανθρώπους, που δεν ήταν παλιά στις τάξεις μας ή που μπορεί και να δραστηριοποιούνταν σε άλλα κόμματα, και οι οποίοι πείσθηκαν από τις θέσεις μας, το απέδειξαν έμπρακτα και βλέπουν το ενωτικό κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ σαν την μόνη ελπίδα για τη χώρα και τον λαό, και όχι σαν αντικείμενο συναλλαγής, πολιτικής επιβίωσης ή σαν κολυμβήθρα του Σιλωάμ.
Τους καλούμε να ενώσουμε, ειλικρινά και ισότιμα, τις προσπάθειες μας προς αυτή την κατεύθυνση. Εξάλλου, αυτό είναι και το κάλεσμα που βροντοφωνάζει η Πολιτική Απόφαση του Συνεδρίου μας.

Η Ελλάδα είναι μικρός τόπος. Γνωριζόμαστε, λίγο ως πολύ, μεταξύ μας. Το ποιόν και το παρελθόν όλων είναι γνωστό, ανεξάρτητα από τις εκ των υστέρων βαρύγδουπες δηλώσεις μετάνοιας ή αφελείς δικαιολογίες.
Τα μάτια του λαού είναι καρφωμένα επάνω μας, με ελπίδα αλλά και αυστηρότητα. Τυχόν συνδιαλλαγές με άτομα του είδους που περιγράψαμε παραπάνω (πέρα από το ότι είναι αντίθετες με τις συνεδριακές αποφάσεις μας, την ιστορία μας και την ιδεολογία μας) θα γίνουν αμέσως αντιληπτές από τον λαό και θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια, αντί προς την προσδοκώμενη εκλογική άνοδο, στην ηθική απαξίωση αλλά και την εκλογική καταστροφή.

Το τωρινό υψηλό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ κερδήθηκε χάρις στις ριζοσπαστικές θέσεις του, την κινηματική του δράση και το ήθος της Αριστεράς που διαπνέει τα στελέχη του, και όχι χάρις σε μικροπολιτικά «πάρε-δώσε» παλαιοκομματικού τύπου και συναλλαγές μεταξύ κομματικών στελεχών.

Όσοι τυχόν παρασύρονται από την εκλογική πίεση και θεωρούν αποδοτικότερο τον δεύτερο δρόμο ας μην ξεχνούν ότι το 27% είναι τόσο ψηλότερα από το 4%, όσο ακριβώς και το 4% είναι χαμηλότερα από το 27%.

Ετικέτες