Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της εργοδοσίας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους με την «ανταπεργία» που έκανε, βγάζοντας σε διαθεσιμότητα την πλειοψηφία των εργαζομένων στη χαλυβουργεία το πρώτο δεκαήμερο του Ιούλη, η εργοδοσία προσπάθησε και πάλι να διασπάσει τον αγώνα, που δίνουν ενωμένοι μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι.

Αντί λοιπόν να αποδεχθεί τις προτάσεις των εργαζομένων ή τουλάχιστον να αποδεχθεί ότι θα διαπραγματευτεί και άλλο μαζί τους με στόχο να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), η εργοδοσία επιμένει να απαντά με αναλγησία, επικαλούμενη δήθεν οικονομικά προβλήματα και προετοιμάζοντας το έδαφος ακόμη και για λουκέτο στην επιχείρηση, θέτοντας εμμέσως το σωματείο και την αντίσταση των εργαζομένων ως τους κύριους παράγοντες γι’ αυτή την πιθανότητα. Αυτό μάλιστα το έβγαλε και σε έγγραφο, όπου επίσης παραδέχεται ότι δεν πρόκειται να υπογράψει καμία ΣΣΕ, που θα προβλέπει αυξήσεις που να καλύπτουν τμήμα έστω των μισθολογικών απωλειών που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους δηλώνουν έτοιμοι και να πεινάσουν για όσο διάστημα χρειαστεί να κρατήσει ο αγώνας τους, ώστε να κερδίσουν νέα ΣΣΕ. Είναι σαφές ότι τα λουκέτα τα βάζουν οι εργοδότες και όχι οι εργαζόμενοι. Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, αν εννοεί ότι θέλει να μη θιγούν τα εργατικά δικαιώματα, όπως διατυμπανίζουν τα στελέχη της δεξιά και αριστερά στα ΜΜΕ, θα έπρεπε ήδη να είχε παρέμβει εγκαλώντας την εργοδοσία. Είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να το κάνει. Και ακόμη πιο σίγουροι είναι οι εργαζόμενοι στη ΣΙΔΕΝΟΡ που μέχρι τώρα ό,τι κέρδισαν και οι ίδιοι και οι προηγούμενοι εργαζόμενοι στη χαλυβουργεία, το κέρδισαν με αγώνες.

Έτσι αποφάσισαν τη συνέχιση των στάσεων εργασίας και το τριήμερο 13-15 Ιούλη, όπου και πάλι οι στάσεις εργασίας ανά βάρδια, με κυρίαρχο αίτημα την άμεση λήψη μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων από ατυχήματα, είχαν μαζική συμμετοχή. Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν με κινητοποιήσεις και όλο το καλοκαίρι, αν χρειαστεί.

Ο αγώνας τους, αν δεν έχει υποχωρήσει μέχρι τότε η εργοδοσία, χρειάζεται να είναι κέντρο στις διαδηλώσεις που θα γίνουν στη φετινή ΔΕΘ.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες