Μια πρώτη αποτίμηση μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ και το αποτέλεσμα των εκλογών για την νέα Κεντρική Επιτροπή του, ενισχύει την αισιοδοξία και την αποφασιστικότητα των μελών του στον δύσκολο και κρίσιμο αγώνα για την ανατροπή και την «κυβέρνηση της Αριστεράς».

Η ιστορική πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει τους όρους για αντεπίθεση της Αριστεράς και των ιδεών της με ευρωπαϊκή και παγκόσμια σημασία, επιτυγχάνοντας μια ανατροπή στην Ελλάδα, στο κέντρο της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης και του δυτικού καπιταλισμού που βυθίζεται στην κρίση, απαιτεί την μέγιστη προετοιμασία, πολιτική, οργανωτική και ιδεολογική και αντίστοιχα την μεγαλύτερη δυνατή συγκέντρωση δύναμης του κόσμου της εργασίας και της κοινωνικής πλειοψηφίας, με όρους συμμετοχής και συνείδησης.
Απ' αυτή την σκοπιά καθίστανται κενά περιεχομένου τα συστημικά ψευτοδιλλήματα περί της δήθεν ετοιμότητας ή όχι του ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση και να κυβερνήσει καθώς το διακύβευμα δεν αφορά απλά στην εναλλαγή «μιας ακόμη» κυβέρνησης αλλά στους όρους μιας ιστορικής ρήξης και ανατροπής. Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο της «κυβέρνησης της Αριστεράς».
Είναι φυσικό πως τέτοιες σπάνιες και ιστορικές προκλήσεις δεν απαντιούνται με έτοιμες «συνταγές» αλλά αντίθετα προσεγγίζονται μέσα από την συζήτηση και την διαπάλη διαφορετικών απόψεων και κριτηρίων, εντός του κοινού πλαισίου της ριζοσπαστικής αριστεράς. Αυτός ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να εξοπλίσει αποτελεσματικά όχι μόνο την ηγεσία και τα μέλη του πολιτικού φορέα της Αριστεράς αλλά και τον ίδιο τον κόσμο της εργασίας, τον λαό και το κίνημα. Γι αυτό πρέπει να γίνεται χωρίς φόβους, εκβιαστικά διλλήματα και προκαταλήψεις, ανοιχτά και δημόσια στα μάτια όλης της κοινωνίας. Έτσι αντιμετωπίστηκαν οι μεγάλες ιστορικές προκλήσεις από τα κόμματα της Αριστεράς και το εργατικό κίνημα στις καλύτερες και σπουδαιότερες στιγμές της ιστορίας του.
Αυτός είναι ο επαναστατικός τρόπος της Αριστεράς σε αντίθεση με την υποκρισία των αστικών κομμάτων περί δήθεν ενότητας δια της στοίχισης πίσω από την «σοφή» ηγεσία και τον αρχηγό. Υποκρισία που προσπαθεί να συγκαλύψει την αντιμετώπιση του λαού σαν αντικείμενο σχεδιασμών και σαν «στεγνό» εκλογικό ακροατήριο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Συνδιάσκεψή του απέδειξε ότι διαθέτει την ποιότητα και τον πλούτο των κριτηρίων που δίνουν ουσιαστικό περιεχόμενο στην Δημοκρατία και εξοπλίζουν τον πολιτικό φορέα και το εργατικό και κοινωνικό κίνημα μέσα από τον ανοιχτή και αποτελεσματική πολιτικοϊδεολογική συζήτηση.
Η Αριστερή Πλατφόρμα, αποτελούμενη από συντρόφους/ες διαφορετικών καταβολών και ρευμάτων της αριστεράς συνέβαλε σ' αυτή την επιτυχία. Με τις επιλογές της, με την ανάδειξη της κεντρικότητας των ζητημάτων που αφορούν στο περιεχόμενο του στόχου «κυβέρνηση της αριστεράς» και του συνθήματος «καμιά θυσία για το ευρώ», βοήθησε καθοριστικά στην απαραίτητη προβολή του πλούτου των προσεγγίσεων και των κριτηρίων που πρέπει να λάβει υπόψη του ο κόσμος της εργασίας, της λαϊκής πλειοψηφίας, η μαχόμενη κοινωνία στην προσπάθειά της να ανατρέψει τις μνημονιακές επιλογές και την αστική, ντόπια και διεθνή, επιβολή.

*μέλος της Αντικαπιταλιστικής Πολιτικής Ομάδας

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

 

Ετικέτες