Η εμπειρία των μηνών που πέρασαν, μπορεί να αλλάξει το πολιτικό τοπίο στη Σκοτία

Τε­λι­κά η με­γά­λη ανα­τρο­πή δεν ολο­κλη­ρώ­θη­κε στη Σκο­τία. Προς το τέλος οι ανα­πο­φά­σι­στοι έγει­ραν προς το «Όχι» και το απο­τέ­λε­σμα ήταν η επι­κρά­τη­σή του με 55%.

Αλλά η δη­μο­σιό­τη­τα που πήρε στα διε­θνή ΜΜΕ το δη­μο­ψή­φι­σμα της 18/9 για την ανε­ξαρ­τη­σία στη Σκο­τία και τα όσα έγι­ναν τους μήνες που πέ­ρα­σαν, δεί­χνουν πως η διά­λυ­ση της Μ. Βρε­τα­νί­ας ήταν πι­θα­νή και πως θα μπο­ρού­σε να έχει απρό­βλε­πτες επι­πτώ­σεις, πράγ­μα που προ­κά­λε­σε στις άρ­χου­σες τά­ξεις στη Μ. Βρε­τα­νία και την Ευ­ρώ­πη με­γά­λη αγω­νία. 

Από το κύμα υστε­ρί­ας, ξε­χω­ρί­ζει η ανα­κοί­νω­ση της Deutsche Bank, που σύ­γκρι­νε τις συ­νέ­πειες πι­θα­νής επι­κρά­τη­σης του «Ναι» με αυτές της κρί­σης του ’30!

Στο Νησί, η άρ­χου­σα τάξη φο­βή­θη­κε ότι απει­λεί­ται η ισχύς, η συ­νο­χή και το κύρος της κυ­βέρ­νη­σης, αλλά και συ­νο­λι­κό­τε­ρα του βρε­τα­νι­κού ιμπε­ρια­λι­σμού, ακόμα και η στα­θε­ρό­τη­τα του ευ­ρω­παϊ­κού κα­τε­στη­μέ­νου. Η βρε­τα­νι­κή άρ­χου­σα τάξη (και οι διε­θνείς της σύμ­μα­χοι) μπήκε σε έναν απε­γνω­σμέ­νο αγώνα, τα έδωσε όλα για να κερ­δί­σει τη μάχη του «Όχι» –και τε­λι­κά την κέρ­δι­σε. 

Το αντι­δρα­στι­κό μέ­τω­πο του «Όχι» πε­ριέ­λα­βε τα 3 με­γά­λα αστι­κά κόμ­μα­τα (Τό­ρη­δες, Ερ­γα­τι­κοί, Φι­λε­λεύ­θε­ροι), το ακρο­δε­ξιό UKIP (1ο κόμμα στις πρό­σφα­τες ευ­ρω­ε­κλο­γές με 27,5%), φα­σι­στι­κές ορ­γα­νώ­σεις (που ορ­γά­νω­σαν επει­σό­δια μετά τη νίκη του «Όχι»), τα αστι­κά ΜΜΕ, με­γά­λα τμή­μα­τα του στρα­τού και του κλή­ρου και την πλειο­ψη­φία των με­γά­λων κα­πι­τα­λι­στών σε Αγ­γλία και Σκο­τία. 

Το «μα­στί­γιο» ενά­ντια στην προ­ο­πτι­κή ανε­ξαρ­τη­σί­ας έφτα­σε σε επί­πε­δα πα­ρο­ξυ­σμού: 
Εκτο­ξεύ­ο­νταν συ­στη­μα­τι­κά απει­λές που ακού­σα­με κι εμείς για το εν­δε­χό­με­νο νίκης του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ: οι τρά­πε­ζες θα φύ­γουν, η Σκο­τία θα χάσει τη λίρα ως νό­μι­σμα, οι τιμές των προ­ϊ­ό­ντων θα αυ­ξη­θούν, θα γίνει λοι­μός, σει­σμός και κα­τα­πο­ντι­σμός... 

Σύμ­φω­να με τους Financial Times, τις τε­λευ­ταί­ες μέρες ο Κά­με­ρον τη­λε­φώ­νη­σε σε με­γά­λες προ­σω­πι­κό­τη­τες του επι­χει­ρη­μα­τι­κού κό­σμου, έκανε ένα «κά­λε­σμα στα όπλα» και ορ­γά­νω­σε μαζί τους ένα δεί­πνο τη Δευ­τέ­ρα πριν από το δη­μο­ψή­φι­σμα. Αμέ­σως μετά, ω του θαύ­μα­τος, πάνω από 100 με­γά­λες επι­χει­ρή­σεις (BP, John Lewis, B & Q, Standard Life κ.ά.) έβγα­λαν ανα­κοι­νώ­σεις με κιν­δυ­νο­λο­γία περί «απώ­λειας θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας» και αυ­ξή­σε­ων στις τιμές. 

Όμως έγινε κα­τα­νοη­τό ότι η τα­κτι­κή της στεί­ρας πό­λω­σης ωθού­σε την πλευ­ρά του «Ναι» στη νίκη. Τις μέρες που πέ­ρα­σε μπρο­στά το «Ναι», επι­κρά­τη­σαν ο πα­νι­κός και τα πιο γε­λοία επι­χει­ρή­μα­τα («μη στε­ρή­σε­τε τη Σκο­τία από τη βα­σί­λισ­σα», «μη ρα­γί­σε­τε την καρ­διά του Κά­με­ρον», «μην πα­ρα­σύ­ρε­στε από τον Τσά­βες του Βορρά»...). 

Από τον Guardian μέχρι τη σκο­τσέ­ζι­κη Αρι­στε­ρά, όλοι σχο­λί­α­ζαν πως ο δε­ξιός Τύπος και οι χει­ρι­σμοί του Λον­δί­νου εξε­λισ­σό­ταν στον... κα­λύ­τε­ρο σύμ­μα­χο του «Ναι». Όπως είπε ο Βρε­τα­νός κω­μι­κός Μαρκ Στιλ, το επό­με­νο βήμα θα ήταν να... ξε­θά­ψουν τη Θά­τσερ. 

Η αντο­χή του «Ναι», που παρ’ όλη την υστε­ρία έδει­χνε να κερ­δί­ζει στο νήμα, και οι αδέ­ξιες κι­νή­σεις πα­νι­κού, οδή­γη­σαν σε αλ­λα­γή τα­κτι­κής. Έτσι τις τε­λευ­ταί­ες μέρες ο Κά­με­ρον ανα­γκά­στη­κε να υπο­σχε­θεί πα­ρα­χω­ρή­σεις προς τον Σκο­τσέ­ζο πρω­θυ­πουρ­γό Αλ. Σάλ­μοντ και να «μα­λα­κώ­σει» τη μέχρι πρό­τι­νος «άκαμ­πτη» στάση του. Με αυτήν την πο­λι­τι­κή μα­νού­βρα πι­θα­νώς να έσωσε την κα­τά­στα­ση στο «παρά πέντε».

Ο Κά­με­ρον δέ­χτη­κε το δη­μο­ψή­φι­σμα από υπερ­βο­λι­κή αυ­το­πε­ποί­θη­ση, ξε­κι­νώ­ντας από τη θέση «ανε­ξαρ­τη­σία ή το υπάρ­χον κα­θε­στώς». Στην τε­λι­κή ευ­θεία, οι ηγέ­τες των Τό­ρη­δων, Ερ­γα­τι­κών και Φι­λε­λευ­θέ­ρων ανα­δι­πλώ­θη­καν από κοι­νού και υπο­σχέ­θη­καν με­γα­λύ­τε­ρη απο­κέ­ντρω­ση εξου­σιών στη Σκο­τία (και στα υπό­λοι­πα έθνη του Ηνω­μέ­νου Βα­σί­λειου), κι ένα νέο νο­μο­θε­τι­κό πλαί­σιο που θα δίνει τη δυ­να­τό­τη­τα για με­γα­λύ­τε­ρη αυ­το­νο­μία της σκο­τσέ­ζι­κης κυ­βέρ­νη­σης πάνω στη φο­ρο­λο­γι­κή πο­λι­τι­κή και το κοι­νω­νι­κό κρά­τος, «αρκεί να μεί­νε­τε μαζί μας». 

Τε­λι­κά, παρ’ όλη τη δύ­να­μη του «μα­στι­γί­ου», χρειά­στη­κε να συ­νο­δευ­τεί από «κα­ρό­το», και ήταν αυτή η προ­σθή­κη που όπως φαί­νε­ται απέ­δω­σε κυ­ρί­ως καρ­πούς στην τε­λι­κή ευ­θεία.

Η τα­κτι­κή και οι αντι­φά­σεις του κυ­βερ­νώ­ντος SNP, του με­γα­λύ­τε­ρου υπο­στη­ρι­κτή της κα­μπά­νιας του «Ναι», πριό­νι­σαν τις πι­θα­νό­τη­τες νίκης. Μόνο μετά το 2ο ντι­μπέιτ στις 25 Αυ­γού­στου ο Αλ. Σάλ­μοντ άρ­χι­σε να εστιά­ζει στα τα­ξι­κά ζη­τή­μα­τα όπως το δη­μό­σιο σύ­στη­μα υγεί­ας, η φτώ­χεια, ο φόρος της κρε­βα­το­κά­μα­ρας (βρε­τα­νι­κό χα­ρά­τσι), και ήταν τότε που το «Ναι» πλη­σί­α­σε ή και προ­σπέ­ρα­σε στα γκά­λοπ. Αλλά το έκανε χωρίς απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα και με ση­μα­ντι­κή κα­θυ­στέ­ρη­ση. 

Μετά τη νίκη του «Όχι», τα νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρα κόμ­μα­τα-υπο­στη­ρι­κτές του άρ­χι­σαν δη­λώ­σεις του τύπου «ο λαός μί­λη­σε, προ­χω­ρά­με ενω­μέ­νοι», ενώ ο Αλ. Σάλ­μοντ δή­λω­σε ότι θα σε­βα­στεί το απο­τέ­λε­σμα, μετά τις υπο­σχέ­σεις Κά­με­ρον για με­γα­λύ­τε­ρη απο­κέ­ντρω­ση. Αυτά φαί­νε­ται να δι­καιώ­νουν εκεί­να που γρά­φα­με λίγες βδο­μά­δες πριν:

«Μέ­γι­στη απο­κέ­ντρω­ση», «devo max», είναι η επι­λο­γή που ωρι­μά­ζει στη σκο­τσέ­ζι­κη ελίτ. Αυτό θα επέ­τρε­πε στο σκο­τσέ­ζι­κο κοι­νο­βού­λιο να ελέγ­ξει όλες τις κρα­τι­κές λει­τουρ­γί­ες (συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων και των φόρων), με εξαί­ρε­ση αυτές που ελέγ­χο­νται από τα υπουρ­γεία Εξω­τε­ρι­κών, Άμυ­νας και την Τρά­πε­ζα της Αγ­γλί­ας. Η «devo max» είναι αυτό που μπο­ρεί να πε­τύ­χει το SNP βρα­χυ­με­σο­πρό­θε­σμα... Πρα­κτι­κά αυτό επι­διώ­κει άλ­λω­στε και ο Σάλ­μοντ, αξιο­ποιώ­ντας ως δια­πραγ­μα­τευ­τι­κό όπλο το δη­μο­ψή­φι­σμα... Η «devo max» θα μπο­ρού­σε να γίνει απο­δε­κτή από την πλειο­ψη­φία των Τό­ρη­δων, αν ήταν πο­λι­τι­κά ανα­γκαίο. Ο Βρε­τα­νός Κά­με­ρον βε­βαί­ως θέλει τη νίκη του «Όχι», αλλά ξέρει ότι ακόμα κι έτσι το αί­τη­μα για πε­ραι­τέ­ρω αυ­το­νό­μη­ση δεν θα στα­μα­τή­σει... ήδη κά­ποιοι δια­νο­ού­με­νοι των Τό­ρη­δων, όπως ο Τιμ Μο­ντ­γκό­με­ρι, εν­θαρ­ρύ­νουν αυτήν την κα­τεύ­θυν­ση... Απ’ ό,τι φαί­νε­ται, έχου­με να κά­νου­με με μια δια­πραγ­μά­τευ­ση κο­ρυ­φής, όπου και από τις δυο πλευ­ρές υπάρ­χει χώρος και διά­θε­ση για έναν «έντι­μο συμ­βι­βα­σμό». («Η πι­θα­νή ανε­ξαρ­τη­σία της Σκο­τί­ας προ­κα­λεί ανα­τα­ρά­ξεις»)

Πράγ­μα­τι, η ορμή του αι­τή­μα­τος για ανε­ξαρ­τη­σία έκανε «πο­λι­τι­κά ανα­γκαία» για τους Τό­ρη­δες την πα­ρα­χώ­ρη­ση διευ­ρυ­μέ­νων δι­καιω­μά­των στο σκο­τσέ­ζι­κο κοι­νο­βού­λιο και πράγ­μα­τι, το SNP δεί­χνει πρό­θυ­μο να συμ­βι­βα­στεί με αυτήν τη διευ­θέ­τη­ση και να επι­χει­ρή­σει να βάλει τέλος στη συ­ζή­τη­ση περί ανε­ξαρ­τη­σί­ας και όλα τα «δαι­μό­νια» που αυτή ανα­κί­νη­σε. 

Οι πρώ­τες ανα­λύ­σεις της ψήφου είναι απο­κα­λυ­πτι­κές για το «κοι­νω­νι­κό μπλοκ της ανε­ξαρ­τη­σί­ας:
Πρώ­τον, οι ψη­φο­φό­ροι του «Ναι» ήταν νε­ό­τε­ροι. Το 71% των 16-17 χρό­νων ψή­φι­σαν «Ναι». Με την εξαί­ρε­ση των 18-24, όπου το «Ναι» πήρε 48%, όλες οι ηλι­κί­ες έως και τα 55 ψή­φι­σαν «Ναι». Το πο­σο­στό πέ­φτει στο 43% στις με­γα­λύ­τε­ρες ηλι­κί­ες και κα­τρα­κυ­λά στο 27% στις ηλι­κί­ες 65 και άνω.

 Δεύ­τε­ρον, και ση­μα­ντι­κό­τε­ρο, το «Ναι» επι­κρά­τη­σε στις 4 πε­ριο­χές με τη με­γα­λύ­τε­ρη ανερ­γία (μ.ό. 17,5%) και φτώ­χεια (μ.ό. 19%), ενώ ητ­τή­θη­κε στις 4 πε­ριο­χές με τη μι­κρό­τε­ρη μέση ανερ­γία και φτώ­χεια (9%).
 Στα κρι­τή­ρια ψήφου, οι ψη­φο­φό­ροι του «Ναι» ψή­φι­σαν κυ­ρί­ως για να προ­στα­τέ­ψουν το δη­μό­σιο σύ­στη­μα υγεί­ας και επει­δή ήταν αγα­να­κτι­σμέ­νοι με τις πο­λι­τι­κές της Βου­λής του Ηνω­μέ­νου Βα­σι­λεί­ου (Westminster).

Από την άλλη, οι ψη­φο­φό­ροι του «Όχι» φαί­νε­ται πως «λύ­γι­σαν» στην τρο­μο­κρα­τία (κυ­ρί­αρ­χοι οι φόβοι να χά­σουν τη λίρα ως νό­μι­σμα ή να κιν­δυ­νεύ­σουν οι συ­ντά­ξεις), αν και ο ένας στους τέσ­σε­ρις που ψή­φι­σε «Όχι» ελ­πί­ζο­ντας σε συν­δυα­σμό «διευ­ρυ­μέ­νης αυ­το­νο­μί­ας» και «της ασφά­λειας που πα­ρέ­χει το Η.Β.» είναι μάλ­λον αυτός που έκρι­νε στην τε­λι­κή ευ­θεία το απο­τέ­λε­σμα.

Τα ίδια τα βρε­τα­νι­κά ΜΜΕ δη­λώ­νουν ότι «τί­πο­τα δε θα είναι όπως πριν» σε Σκο­τία και Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο, ότι το απο­τέ­λε­σμα δεν απο­τε­λεί λευκή επι­τα­γή στο Westminster να συ­νε­χί­σει όπως πριν, ότι το κα­τε­στη­μέ­νο έχει λό­γους να εξα­κο­λου­θεί να ανη­συ­χεί. 

Το ίδιο το κύρος του Κά­με­ρον έχει τρω­θεί και δέ­χε­ται και πυρά εκ των έσω ως ο πρω­θυ­πουρ­γός που κό­ντε­ψε να χάσει το Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο, ενώ αστι­κά μέσα υπο­γραμ­μί­ζουν ότι αυτή η κρίση για τον Κά­με­ρον ήταν ό,τι ο πό­λε­μος στο Ιράκ για τον Μπλερ. Στη Σκο­τία, το Ερ­γα­τι­κό Κόμμα ίσως πλη­ρώ­σει ακρι­βά το ότι στοι­χή­θη­κε στο πλευ­ρό της Δε­ξιάς σε αυτήν τη μάχη. Αν και απο­τε­λεί πα­ρόρ­μη­ση, πολ­λοί ακτι­βι­στές της κα­μπά­νιας του «Ναι» ήδη ανα­ζη­τούν την «επό­με­νη ευ­και­ρία» να τεθεί το ζή­τη­μα. 

Παρά την τρο­μο­κρα­τία, και παρά τις υπο­χω­ρή­σεις του Κά­με­ρον, πε­ρισ­σό­τε­ροι από 1,6 εκα­τομ­μύ­ρια Σκο­τσέ­ζοι ψή­φι­σαν «Ναι». Συ­γκρί­νο­ντας τα μέσα που διέ­θε­ταν τα δυο στρα­τό­πε­δα, η κα­μπά­νια του «Ναι» πέ­τυ­χε ένα μικρό θαύμα.

Πέρα από το απο­τέ­λε­σμα, η ίδια η μάχη ήταν η ση­μα­ντι­κό­τε­ρη εξέ­λι­ξη στην Σκο­τία. Η συμ­με­το­χή στο δη­μο­ψή­φι­σμα (85%) ξε­πέ­ρα­σε οποια­δή­πο­τε συμ­με­το­χή στην ιστο­ρία των βρε­τα­νι­κών κοι­νο­βου­λευ­τι­κών εκλο­γών και απέ­δει­ξε ότι οι απλοί άν­θρω­ποι δεν είναι «αδιά­φο­ροι» γε­νι­κώς, αλλά ασχο­λού­νται (και ψη­φί­ζουν) όταν νιώ­θουν ότι μπο­ρούν να κά­νουν κάτι για να αλ­λά­ξουν τη ζωή τους. Δε­κά­δες χι­λιά­δες άν­θρω­ποι της δου­λειάς συμ­με­τεί­χαν ενερ­γά στην κα­μπά­νια, πήραν μέρος σε συ­νε­λεύ­σεις, επι­χει­ρη­μα­το­λό­γη­σαν και συ­ζή­τη­σαν για θέ­μα­τα όπως η φο­ρο­λο­γία των πλου­σί­ων, η κοι­νω­νι­κή πο­λι­τι­κή, οι ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις, η απο­μά­κρυν­ση των πυ­ρη­νι­κών, το πώς μπο­ρεί να ανα­τρα­πεί η βρε­τα­νι­κή πο­λι­τι­κή και με τι θέ­λουν να αντι­κα­τα­στα­θεί. Ο σκο­τσέ­ζι­κος λαός είχε να ασχο­λη­θεί τόσο ενερ­γά με την πο­λι­τι­κή από τη δε­κα­ε­τία του ’80. 
Με­γά­λο βάρος της κα­μπά­νιας του «Ναι» σή­κω­σε η «Κα­μπά­νια για τη Ρι­ζο­σπα­στι­κή Ανε­ξαρ­τη­σία» (RIC), ένα μέ­τω­πο της αρι­στε­ρής πτέ­ρυ­γας του SNP, απο­γοη­τευ­μέ­νων Ερ­γα­τι­κών, των Πρα­σί­νων, ανέ­ντα­χτων και ορ­γα­νώ­σε­ων της επα­να­στα­τι­κής Αρι­στε­ράς. Το μέ­τω­πο της RIC ξε­κί­νη­σε 2,5 χρό­νια πριν με λι­γό­τε­ρα από 100 μέλη κι έφτα­σε να δη­μιουρ­γή­σει ένα δί­κτυο με πάνω από 1.100 αγω­νι­στές. Βά­ζο­ντας μπρο­στά την τα­ξι­κή ατζέ­ντα, προ­σπά­θη­σαν να συν­δε­θούν με τις ελ­πί­δες που γέν­νη­σε το SNP και η προ­ο­πτι­κή ανε­ξαρ­τη­σί­ας, με στόχο να δια­τη­ρή­σουν και να βα­θύ­νουν αυτή τη ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποί­η­ση.

Μα­ζι­κή πα­ρέμ­βα­ση
Η RIC ορ­γά­νω­σε δε­κά­δες ομά­δες ερ­γα­σί­ας, δου­λειά πόρτα πόρτα, κα­θη­με­ρι­νά «πε­ρί­πτε­ρα» σε κε­ντρι­κά ση­μεία της πόλης, μά­ζε­μα υπο­γρα­φών, το­πι­κά και εθνι­κά φό­ρουμ, συ­νε­λεύ­σεις σε γει­το­νιές (σε πολ­λές από τις οποί­ες είχε χρό­νια να πα­ρέμ­βει η Αρι­στε­ρά...), μου­σι­κές εκ­δη­λώ­σεις για την οι­κο­νο­μι­κή ενί­σχυ­ση της κα­μπά­νιας. Η με­γά­λη διάρ­κεια της κα­μπά­νιας, το μέ­γε­θος του στό­χου και των προσ­δο­κιών, έσπρω­χναν τον κόσμο στη συμ­με­το­χή. Άν­θρω­ποι της ερ­γα­τι­κής τάξης χωρίς καμιά προη­γού­με­νη πο­λι­τι­κή εμπει­ρία μπή­καν στην ηγε­σία αυτής της μάχης.

Μετά την κρίση του SSP (Σκο­τσέ­ζι­κο Σο­σια­λι­στι­κό Κόμμα, παλιό με­τω­πι­κό σχήμα), η Αρι­στε­ρά βρι­σκό­ταν στο χει­ρό­τε­ρο ση­μείο ιστο­ρι­κά. Σή­με­ρα, όποιος ορ­γα­νω­μέ­νος αγω­νι­στής συμ­με­τεί­χε στην RIC συμ­με­ρί­ζε­ται τον ίδιο εν­θου­σια­σμό για τις δυ­να­τό­τη­τες που άνοι­ξε η κα­μπά­νια για την ανε­ξαρ­τη­σία. Η κοινή δου­λειά όλο αυτό το διά­στη­μα και η κρίση των Ερ­γα­τι­κών έχουν ανοί­ξει τη συ­ζή­τη­ση για ένα νέο σχήμα στα αρι­στε­ρά του SNP και των Ερ­γα­τι­κών, που θα προ­σπα­θεί να συν­δε­θεί με όλη αυτήν τη ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποί­η­ση και να την πο­λι­τι­κο­ποι­ή­σει. 

Ενώ το SNP μοιά­ζει να επι­κε­ντρώ­νε­ται στις εκλο­γές του 2015, η Αρι­στε­ρά πρέ­πει να κα­τα­πια­στεί με τη δια­τή­ρη­ση της κοι­νω­νι­κής δυ­να­μι­κής που απε­λευ­θε­ρώ­θη­κε και, βά­ζο­ντας μπρο­στά τα κοι­νω­νι­κά αι­τή­μα­τα που αγκά­λια­σαν κατά τη διάρ­κεια της κα­μπά­νιας με­γά­λες μάζες του πλη­θυ­σμού, να την κα­τευ­θύ­νει στους κοι­νω­νι­κούς αγώ­νες. Με την πο­λύ­τι­μη μα­ζι­κή εμπει­ρία της «λαϊ­κής συμ­με­το­χής» και με κα­τεύ­θυν­ση το «να αγω­νι­στού­με για όλα όσα θέ­λα­με να κερ­δί­σου­με» μπο­ρεί να χτι­στεί η συ­νέ­χεια. 

Ήδη στις 18 Οκτώ­βρη κα­λεί­ται δια­δή­λω­ση από τα σκο­τσέ­ζι­κα συν­δι­κά­τα στη Γλα­σκό­βη ενα­ντί­ον των επι­θέ­σε­ων των Τό­ρη­δων, και θα είναι μια πολύ καλή αρχή για τις επό­με­νες μάχες. 

Ετικέτες