Για μια ακόμη φορά η διοίκηση της Νομικής σχολής της Αθήνας δείχνει το αυταρχικό της πρόσωπο αντιμετωπίζοντας τη σχολή ως τσιφλίκι της που το ανοίγει και το κλείνει όποτε θέλει.

Σήμερα τα ξημερώματα βγήκε ανακοίνωση από την κοσμητεία ότι η σχολή θα παραμείνει κλειστή λόγω "τεχνικών προβλημάτων". Η πραγματικότητα είναι ότι προέβη σε αυτή την κίνηση επειδή έμαθε ότι θα πραγματοποιούνταν πολιτική εκδήλωση στη σχολή όπου θα παρενέβαινε τηλεφωνικά ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Πριν το αυθαίρετο κλείσιμο της σχολής όμως είχε προηγηθεί η ασφαλίτικου τύπου ενημέρωση της ίδιας της διοίκησης της νομικής προς τη διοίκηση των φυλακών Κορυδαλλού και την εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την επικείμενη εκδήλωση. Μάλλον η διοίκηση της νομικής λειτουργεί με όρους πανεπιστημιακής αστυνομίας και θεωρεί το δικαίωμα του λόγου ποινικά κολάσιμο.

Πρόκειται για ξεκάθαρα αντιδημοκρατικές πρακτικές που δεν αντιμετωπίζουν το δημόσιο πανεπιστήμιο ως ελεύθερο κοινωνικό χώρο αλλά ως περιουσία της εκάστοτε διοίκησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόθεση της κοσμητείας να μην πραγματοποιούνται πολιτικές εκδηλώσεις στη νομική σχολή ήταν τόσο έντονη που με ανακοίνωσή της από τις 30/11 είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραχωρηθεί καμία αίθουσα της σχολής για οποιαδήποτε εκδήλωση μέχρι το τέλος του χειμερινού εξαμήνου.

Το πρωί οι αρκετός κόσμος της σχολής αντίκρυσε το λουκέτο στην κεντρική είσοδο. Είναι όμως ιστορικά αποδεδειγμένο ότι οι απαγορεύσεις και τα λουκέτα υπάρχουν για να σπάνε από τη δύναμη των συλλογικών αγώνων. Φοιτητές και φοιτήτριες έσπασαν την αλυσίδα της πόρτας και μπήκαν στο χώρο της σχολής αντιδρώντας στο αυθαίρετο και αντιδημοκρατικό λοκ άουτ. Καθιστώντας σαφές ότι θα υπερασπιστούν το πανεπιστημιακό άσυλο και δε θα ανεχθούν πρακτικές από τη μεριά τις διοίκησης που ταιριάζουν σε άλλες σκοτεινές εποχές.

Αυτή τη στιγμή η νομική σχολή είναι περικυκλωμένη από ΜΑΤ περιμετρικά του κτιρίου ενώ οι φοιτητές παραμένουν στο χώρο του ασύλου μην κάνοντας βήμα πίσω.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρει ξεκάθαρα πολιτική ευθύνη για το χειρισμό της όλης κατάστασης και την παρουσία των δυνάμεων καταστολής. Όσο όμως θα υπάρχουν οι πολιτικές λιτότητας που φτωχοποιούν και εξαθλιώνουν τη κοινωνία τόσο η καταστολή κάθε είδους θα εντείνεται. Απέναντι στα σχέδιά τους θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλος το πανεπιστήμιο ως ένα χώρο συζήτησης, πολιτικής διεργασίας και αντισυστημικής αμφισβήτησης.

Ετικέτες