Για ισχυρή κοινωνική και πολιτική αγωνιστική αντιπολίτευση, για να σπάσει το ΤΙΝΑ!

Οι εκλογές διεξάγονται μετά από μια τετραετία που η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ίσως η πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης, που συνδυάζει το ακραίο κέντρο με την ακροδεξιά, επιχείρησε να ξεθεμελιώσει ιστορικά κεκτημένα του λαού και της νεολαίας. Η αποτροπή της εκλογής αυτοδύναμης κυβέρνησης Μητσοτάκη, που θα εντείνει την αυταρχική, νεοφιλελεύθερη επίθεση, είναι κεντρικός, αυτοτελής στόχος σε αυτές τις εκλογές. Όμως, η επιθετικότητά της στηρίχθηκε πάνω στην υποχώρηση του αντινημονιακού κινήματος, αλλά και στην μνημονιακή προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ, που ενίσχυσε το αφήγημα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική και, σε μεγάλο βαθμό, διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις για να έρθει ισχυρός ο Μητσοτάκης. Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ολοκληρώσει τη μνημονιακή, νεοφιλελεύθερη προσαρμογή του και δίνει συνεχή διαπιστευτήρια στα κέντρα εξουσίας. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμμετοχής, στήριξης, εμπιστοσύνης ή ανοχής σε ενδεχόμενη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, που θα όξυνε ακόμα παραπάνω την απογοήτευση και την άποψη, σε τμήματα των λαϊκών στρωμάτων, ότι όλοι είναι ίδιοι.

Για την αριστερά, η απόκρουση του αφηγήματος ότι δεν υπάρχει εναλλακτική για τις λαϊκές τάξεις και τη νεολαία, πρέπει να είναι κεντρικό επίδικο των επερχόμενων εκλογών. Όπως και το να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για να ηχήσει πιο ισχυρή η φωνή των αγώνων, αλλά και της ανυπότακτης, ριζοσπαστικής αριστεράς, για να δώσουμε από καλύτερες θέσεις τις μάχες την επομένη των εκλογών. Της αριστεράς που θα προτάσσει τους στόχους της αναδιανομής, του φραγμού στην διευρυνόμενη κοινωνική και οικονομική εξουσία του κεφαλαίου, της υπεράσπισης των δικαιωμάτων, της αντιπαράθεσης με τον ιμπεριαλισμό. Με άμεσους στόχους πάλης, αλλά και μεταβατικά αιτήματα ρήξης με το διευθυντήριο των Βρυξελλών, για δημόσιο τραπεζικό σύστημα, κρατικοποιήσεις στρατηγικών επιχειρήσεων με κοινωνικό έλεγχο, διαγραφή του δημόσιου χρέους, σεισάχθεια για το ιδιωτικό χρέος των φτωχότερων στρωμάτων, που θα ανοίγουν δρόμους για ευρύτερες ανατροπές στους συσχετισμούς.

Δεν είναι τυχαία η λυσσαλέα επίθεση που έχουν εξαπολύσει τα κέντρα εξουσίας, η οικονομική και πολιτική ελίτ, στο ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη. Η επίθεση αυτή και η προσπάθεια να παρουσιαστεί η ύπαρξη εναλλακτικής πρότασης ως καρικατούρας, γίνεται γιατί γνωρίζουν ότι η μαζική έκφραση στις εκλογές ενός πολιτικού ρεύματος υπεράσπισης των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας που να σπάει το ΤΙΝΑ, συνιστά το σοβαρότερο κίνδυνο για το σύστημα. Μια τέτοια εξέλιξη θα δυσκολέψει το έργο οποιασδήποτε μνημονιακής κυβέρνησης, με οποιαδήποτε σύνθεση, μπορεί να εμποδίσει την υφαρπαγή νέας αυτοδυναμίας από την ΝΔ, αλλά και την ανάδειξη σταθερών και ισχυρών μνημονιακών κυβερνήσεων και θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του κόσμου που αγωνίζεται. 

Εκτιμούμε ότι το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη επιδιώκει και μπορεί να εκπροσωπήσει ένα τέτοιο ρεύμα. Το πρόγραμμα της Συμμαχίας προωθεί τις ρήξεις που είναι αναγκαίες σήμερα για να ανοίξουν οι δρόμοι για ακόμη μεγαλύτερες πολιτικές και κινηματικές τομές, που έρχονται σε αντιπαράθεση με τους μηχανισμούς που επιβάλουν τις αντιλαϊκές πολιτικές (ευρώ, ιμπεριαλισμός, χρέος), ενώ η διατήρηση της πολιτικής, οργανωτικής και ιδεολογικής αυτοτέλειας των δυνάμεων που την συναποτελούν, εξασφαλίζει όρους σεβασμού και ισοτιμίας. Αντίθετα, οι αόριστες επικλήσεις της «δευτέρας σοσιαλιστικής παρουσίας», η απόρριψη μεταβατικών και εφικτών στόχων, αλλά και ο διαρκής κατακερματισμός, αναπαράγουν και βαθαίνουν την απογοήτευση. 

Όλοι οι μεγάλοι αγώνες που έβαλαν φραγμό στην επιθετικότητα της κυβέρνησης γεννήθηκαν μέσα από την ενότητα των δυνάμεων της αγωνιστικής αριστεράς και τη συσπείρωση γύρω από τους στόχους αγώνα. Αυτό πρέπει να γίνει και σήμερα, για να μπορέσει να εκφραστεί ολοένα και πιο μαζικά μια ηχηρή αντιπολίτευση που θα σπάσει τους συστημικούς συσχετισμούς και τη μνημονιακή μονοφωνία, που θα αποτελεί ηχείο για τους αγώνες της επόμενης ημέρας, τους αγώνες των εργαζομένων κα της νεολαίας για αξιοπρέπεια, τους αγώνες για το περιβάλλον, τις αντιστάσεις στον αυταρχισμό και την καταστολή, τους αγώνες των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων για ισότητα και δικαιώματα.

*Γραμματέας της ΛΑΕ – ΑΑ, υποψήφια βουλεύτρια Α’ Αθήνας