Η κυβέρνηση, αντί να εγγυηθεί το εισόδηµα των εργαζοµένων στον επισιτισµό-τουρισµό και να προστατέψει όλο τον πληθυσµό από µια νέα έξαρση του κορωνοϊού, προτίµησε να ανοίξει ανεξέλεγκτα τον ερχοµό τουριστών µε αποτέλεσµα οι µεγαλοεργοδότες του τουριστικού κλάδου, να βγάλουν κέρδη ή (ανάλογα µε την περίπτωση) να µειώσουν τη χασούρα από την οικονοµική κρίση. Αυτό έχει πολλές συνέπειες σε όλους τους υπόλοιπους.

Πρώτον, όλοι είµαστε πλέον υποψήφιοι να νοσήσουµε λόγω της νέας έξαρσης της πανδηµίας και δεύτερον οι εργαζόµενοι στον επισιτισµό-τουρισµό έχουν να αντιµετωπίσουν ακόµη σκληρότερες συνθήκες εργασίας ή... µη εργασίας. Οι εργαζόµενοι του κλάδου έχουν διαλέξει από τα τέλη της σκληρής καραντίνας που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, να απαντήσουν αγωνιστικά µε απεργίες κι κινητοποιήσεις. Το ίδιο αποφάσισαν να κάνουν και τη Δευτέρα 28 Σεπτεµβρίου. Το Συνδικάτο Επισιτισµού-Τουρισµού αποφάσισε να προχωρήσει σε 4ωρη στάση εργασίας (10-14.00) και συγκέντρωση στις 11.00 στο υπουργείο Εργασίας. Πριν από την πανδηµία η ανακήρυξη του τουρισµού ως βαριάς βιοµηχανίας της χώρας είχε οδηγήσει στην επικράτηση εργασιακής ζούγκλας σε ξενοδοχεία, κέντρα εστίασης κ.λπ. Καταλαβαίνουµε όλοι ότι η προσπάθεια να µη βγουν χαµένοι από την κρίση οι µεγαλοεργοδότες, έκανε τους τελευταίους ακόµη πιο αδίστακτους και αυθαίρετους, κάτι στο οποίο έβαλε το χεράκι της µε τις αποφάσεις και η κυβέρνηση της ΝΔ.

Οι ενώσεις των εργοδοτών ήταν αυτές που ζήτησαν εγγράφως από την κυβέρνηση, απαξιώνοντας τη δηµόσια υγεία, να µην αποκαλύπτονται οι περιοχές όπου εµφανίζονται κρούσµατα. Όλα τα υγειονοµικά πρωτόκολλα δεν ακολουθήθηκαν ή καταστρατηγήθηκαν γιατί το απαίτησαν οι αεροπορικές εταιρείες και οι µεγαλοξενοδόχοι. Ταυτόχρονα µε το πρόγραµµα ΣΥΝ-εργασία επιβάλλεται στους εργαζόµενους και στον κλάδο του τουρισµού ένας µηχανισµός µείωσης του µισθού και ταυτόχρονα µετατρέπεται η πλήρης απασχόληση σε µερική µε το «έτσι θέλω». Οι αναστολές εργασίας στον κλάδο δίνουν τη δυνατότητα να απασχολούνται εργαζόµενοι χωρίς σταθερό ωράριο και πάντα όπως και όποτε το επιθυµεί ο εργοδότης. Μάλιστα 30 µόλις µέρες µετά την αναστολή ο εργοδότης έχει το δικαίωµα να προχωρήσει σε απόλυση του εργαζόµενου. Μια ρύθµιση που ανοίγει τη δυνατότητα για µαζικές απολύσεις.

Ταυτόχρονα έρχεται και η απελευθέρωση των υπερωριών, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, που στον κλάδο σηµαίνει ότι το 8ωρο σχεδόν θα καταργηθεί και φυσικά αν -εξαιτίας της έλλειψης ουσιαστικού σχεδίου αντιµετώπισης της πανδηµίας και της ελλιπούς χρηµατοδότησης της δηµόσιας υγείας- οι εργαζόµενοι στον κλάδο µπουν σε καραντίνα, θα δουλέψουν τσάµπα ατελείωτες υπερωρίες για να καλύψουν τις χαµένες µέρες. Οι Συλλογικές Συµβάσεις Εργασίας καταργούνται πλήρως µε αυτές τις εξαγγελίες και τις ρυθµίσεις. Για όλους αυτούς τους λόγους οι εργαζόµενοι σε τουρισµό-επισιτισµό θα βγουν ξανά και ξανά στο δρόµο, διεκδικώντας τη διασφάλιση των µισθών τους, την υποχρεωτική εφαρµογή την κλαδικών συλλογικών συµβάσεων, µέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζοµένων από την Covid-19, απαγόρευση των απολύσεων, επέκταση των επιδοµάτων ανεργίας γι’ όλο το διάστηµα που διαρκεί η ανεργία χωρίς όρους και προϋποθέσεις και διαγραφή των χρεών σε ΔΕΚΟ και τράπεζες όλων όσοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας ή στο πρόγραµµα ΣΥΝ-εργασία.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες