Κάτω τα χέρια από τους δημόσιους χώρους

Λίγο πριν τις 2.00 τα ξημερώματα Παρασκευής προς Σάββατο 9/5, δυνάμεις καταστολής των ΜΑΤ και ΔΕΛΤΑ που ξεπερνούσαν τους 100, επιτέθηκαν με μεγάλη αγριότητα σε κατοίκους και θαμώνες οι οποίοι καθόντουσαν διάσπαρτοι σε παρέες στην πλατεία Αγ. Γεωργίου στην Κυψέλη. Χωρίς να υπάρχει καμία συνθήκη στην πλατεία που να αιτιολογεί καν την παρουσία αστυνομίας, οι δυνάμεις ΜΑΤ και ΔΕΛΤΑ επιτέθηκαν στην πλατεία, αλλά και σε όποιον/α τύχαινε να περνάει από την περιοχή ή περίοικους που κατέβηκαν να δουν τι συμβαίνει. Βίντεο και μαρτυρίες κατοίκων συνθέτουν μια εικόνα ανεξέλεγκτης και απρόκλητης βίας από πλευράς αστυνομίας, με άγριο κυνηγητό και ξυλοδαρμούς. Αυτόπτες μάρτυρες, δε, κάνουν λόγο για απενεργοποίηση του φωτισμού στους γύρω δρόμους ελάχιστη ώρα πριν την επίθεση, κάτι που στοιχειοθετεί την διεξαγωγή ενός πραγματικού πογκρόμ με την συνέργεια του Δήμου Αθηναίων

Σύμφωνα με πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες και δικηγόρους, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές προσαγωγές, μεταξύ των οποίων και περίοικοι που έτυχε απλώς να περνούν από την περιοχή, και τουλάχιστον πέντε συλλήψεις με βαριές κατηγορίες. Πρόκειται για την δεύτερη τέτοιου τύπου επίθεση μέσα σε ελάχιστες ημέρες, μετά από εκείνη στην πλατεία Αγίου Ιωάννη στην Αγία Παρασκευή, καθιστώντας σαφές ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα γεγονότα, αλλά για ξεδίπλωμα ενός συντονισμένου σχεδίου από πλευράς κυβέρνησης. Καταγγέλλουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτές τις επιθέσεις, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν σε καμία περίπτωση με την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Η κινητοποίηση μιας τόσο ισχυρής κατασταλτικής δύναμης δεν γίνεται για την προστασία κανενός, η υγεία των πολιτών δεν προστατεύεται με ανοιγμένα κεφάλια και δακρυγόνα στην πιο πυκνοκατοικημένη γειτονιά της Αθήνας. 

Η στοχοποίηση των θυμάτων της αστυνομικής βίας από καθεστωτικά media, όπως και στην Αγίας Παρασκευή, ως συλλήβδην «αντιεξουσιαστές» - εκτός από την προφανή αστειότητα της μαζικής πιστοποίησης φρονημάτων εν μέσω μαζικών ξυλοδαρμών – αποδεικνύει και την πραγματική στόχευση: με πρόσχημα την δαιμονοποίηση της πολιτικής έκφρασης, ενός τρόπου ζωή ή του πως ο κάθε πολίτης δρα στον δημόσιο ελεύθερο χώρο, δημιουργούν συνθήκες αποδοχής της καταστολής και προσπαθούν να οικοδομήσουν αντιδραστικά αντανακλαστικά της κοινωνίας απέναντι σε κάθε ομάδας αμφισβητεί –έμμεσα ή άμεσα- την κυβερνητική στρατηγική. Αυτό που ενόχλησε εν προκειμένω δεν ήταν το πλήθος αλλά η επιλογή των πολιτών να πίνουν τις μπύρες τους στην παγκάκια και τα πεζούλια της πλατείας, μια πλατεία που απ’ότι φαίνεται πρέπει κι αυτή να μείνει «καθαρή» για να υποδεχτεί σε λίγο καιρό τουρίστες. Υπενθυμίζουμε ότι στην αντίστοιχη περίπτωση του «μπαρ με τα κοκτέιλ έξω» που επίσης έλαβε δημοσιότητα μέσα στη βδομάδα, η αστυνομία απλά προχώρησε σε συστάσεις... 

Το μπαράζ αυτό των επιθέσεων χρειάζεται να απαντηθεί μαζικά και σε όλες τους τις πτυχές. Οι πλατείες και οι δημόσιοι χώροι ανήκουν στους πολίτες, οι οποίοι περισσότερο από ποτέ κατανοούμε σήμερα την αξία τους. Είναι χώρος συνάντησης με φίλους, είναι χώρος συγκέντρωσης και συζήτησης, είναι χώρος αναψυχής και από- εμπορευματοποίησης, είναι απείρως πιο ασφαλείς από τα σχολεία όπου «ξαφνικά» η νεολαία επιτρέπεται να πάει. 

Η Δημόσια Υγεία προστατεύεται με καθολική ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και Πρόνοιας, με μαζικά τεστ στον πληθυσμό, με επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και άνοιγμα των δομών Υγείας που έκλεισαν στα χρόνια των «επίσημων» μνημονίων, με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ και τους ΟΤΑ, με δωρεάν παροχή μέσων ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Στις κοινότητες μας χρειαζόμαστε έντονη παρουσία υγειονομικών και όχι ΜΑΤ. 

Απέναντι στην υποκρισία της ατομικής ευθύνης και των στοχευμένων κατασταλτικών επιθέσεων, θα οργανωθούμε για να υπερασπιστούμε τη ζωή και τα δικαιώματα μας. Κάτω τα χέρια από τις πλατείες μας και τους δημόσιους χώρους! Έξω τα ΜΑΤ, όχι στην κανονικοποίηση της καταστολής! 

Λεφτά για Υγεία και Πρόνοια, όχι για ΜΑΤ και επιχειρηματίες! 

   

Ετικέτες