Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, Με τα Σωματεία μας, την Ομοσπονδία και αποφασιστικότητα κόντρα σε αποφάσεις δικαστηρίων κλπ. καταφέραμε να μπλοκάρουμε για μισό χρόνο τώρα την «αξιολόγηση» Μητσοτάκη.

Όμως, παράλληλα με την μάχη της αξιολόγησης, πρέπει να ξεκινήσουμε να δίνουμε και μια άλλη: αυτή κατά τηςιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των νοσοκομείων, μέσα από την συστηματική αποψίλωση του μόνιμου προσωπικού τους. Το εγχείρημα είναι σαφώς αλληλένδετο με το έκτρωμα του ΕΣΑΝ Α.Ε., που παραχωρεί στους ιδιώτες μετόχους (ιδιωτικές κλινικές!) την τιμολόγηση των υπηρεσιών, την αξιολόγηση του προσωπικού, μέχρι και την... κατανομή της χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων από κράτος και ασφαλιστικά ταμεία. Με απλά λόγια τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με στόχο το κέρδος: οι διοικήσεις θα κόβουν μισθούς και υπερωρίες, θα απολύουν και θα χαρατσώνουν τους ασθενείς κατά πως θέλουν!

 

Πρέπει να διδαχτούμε από την επιτυχία του αγώνα μας ενάντια στην αξιολόγηση-σφαγείο. Μπορούμε να σπάσουμε και αυτήν την κυβερνητική / διοικητική τακτική της ιδιωτικοποίησης μέσα από Συνελεύσεις και αποφάσεις του Σωματείου και κινητοποιήσεις όπου θα συμμετέχει η μεγάλη πλειοψηφία όλων μας.

 

Δεν θέλουμε τα αρπακτικά του ιδιωτικού τομέα ούτε στα νοσοκομεία ούτε πουθενά στο Δημόσιο! Είναι γνωστή η ιστορία των εργολαβιών που ήδη υπάρχουν (π.χ. στον καθαρισμό), με τον καταναγκασμό των υπαλλήλων να αποδίδουν παράνομα μέρος του μισθού τους στα αφεντικά ή με την κατασπατάληση δημόσιων πόρων σε ημέτερους εργολάβους.

Αυτές οι μεθοδεύσεις αδυνατίζουν και την διαπραγματευτική ισχύ των σημερινών μόνιμων εργαζομένων και την μόνιμη σταθερή οχτάωρη εργασία και το μέλλον του κοινωνικού κράτους. Τελικά επιδεινώνουν την φτώχεια, την εργασιακή ανασφάλεια, την ανεργία.

 

Το Σωματείο μας και η Ομοσπονδία των εργαζόμενων στα Νοσοκομεία, όπως θα προκύψουν από τις επερχόμενες εκλογές, να ανοίξουν το ζήτημα στους ασθενείς και την κοινωνία, να πάρουν πρωτοβουλίες συντονισμού με άλλα σωματεία και ομοσπονδίες.

 

Η πρώτη μετά τις εκλογές συνέλευση να μεθοδεύσει τον αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Ζητάμε αύξηση της χρηματοδότησης και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προσλήψεις μόνο από το Δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση, καθήκον είναι η ένταξη και η ενεργοποίηση όλων των εργαζομένων στα νοσοκομεία μας, μονίμων, συμβασιούχων ή εργολαβικών, στο Σωματείο και τις διαδικασίες του. Για αξιοπρεπή μισθό και συνθήκες εργασίας για όλους. Έχουμε αποδείξει ότι μόνο όλοι μαζί μπορούμε να κερδίζουμε!

 

Πρέπει να κινηθούμε αποφασιστικά. Για να σταματήσουμε την  αξιολόγηση και τις απολύσεις, την ιδιωτικοποίηση και τις περικοπές στη Δημόσια Υγεία, για την ανατροπή αυτής της ετοιμόρροπης, αλλά επικίνδυνης κυβέρνησης!

 

ΑΡιστερή ΕΝότητα

Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ/ Γεννηματάς

Ετικέτες