Ιστορική αποχή από τις e-εκλογές των υπηρεσιακών συμβουλίων

Μέσα στη γενικότερη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα, με το καθολικό λοκντάουν να φέρνει την κοινωνία σε καθολική υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση, πέρασε στα ψιλά μια είδηση που έχει μια ιδιαίτερη σημασία, αναδεικνύοντας τη διάθεση του κλάδου των εκπαιδευτικών να μπει στην ταξική μάχη ενάντια στην νεοφιλελεύθερη απόπειρα για διάλυση του δημόσιου σχολείου και της δωρεάν εκπαίδευσης!

Αν και οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι να ακολουθήσει χωρίς καμία παρέκκλιση την νεοφιλελεύθερη επιταγή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να το κάνει τόσο εύκολα! Με την έναρξη της φετινής χρονιάς, που βρήκε την μαθητική κοινότητα σε αναβρασμό, με χιλιάδες μαθητές- φοιτητές εκτός μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας παρωδίας, με ένα πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι εν μέσω λοκντάουν που στοιβάζει 25 μαθητές ανά τάξη παρά τα αντίθετα συμπεράσματα από επιστήμονες, με σχολικούς χώρους ανεπαρκείς, με ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής, με τραγικές ελλείψεις σε καθηγητικό προσωπικό, μετά από μια πληθώρα αντιδράσεων, οι μαθητές ξεσηκώνονται και ζητούν το αυτονόητο.

Εκλογές-παρωδία

Το Σάββατο 7/11/2020 οι εκπαιδευτικοί μπήκαμε δυναμικά στο μέτωπο αντίστασης ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια ξηλώματος κάθε ίχνους συνδικαλιστικού δικαιώματος, κάθε συλλογικής συγκρότησης και αλληλεπίδρασης για να διδάξουμε ένα διαφορετικό μάθημα, βαθιά πολιτικό.

Το Σάββατο 7/11/2020 ήταν προγραμματισμένες να γίνουν οι εκλογές για τους αιρετούς στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών. Σε μία πρωτοφανή κίνηση, με ένα καταιγισμό προπαγάνδας, πιέσεων και απειλών, όλο το προηγούμενο διάστημα, το Υπουργείο Παιδείας προσπάθησε να στήσει με το «έτσι-θέλω» εκλογές-παρωδία, με παραιτημένους υποψήφιους!

Τα όσα έγιναν αυτές τις μέρες, οι συντονισμένες και συνεχείς επιθέσεις της Υπουργού Παιδείας, είναι πρωτοφανείς σε ωμότητα και αδιαλλαξία πράξεις, μιας Υπουργού που καταλαβαίνει ότι έχει χάσει το προσωπικό της στοίχημα και βρίσκεται σε πανικό! Βλέποντας το πολιτικό της τέλος να πλησιάζει «ρίχνει» στη μάχη την τελευταία στιγμή, το βαρύ πυροβολικό, τα στελέχη της, «υποψήφιους» που ενώ έχουν ήδη δηλώσει την παραίτησή τους από τις εκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, στέλνουν τις τελευταίες ώρες μαζικά μηνύματα σε συναδέλφους να μπουν στην πλατφόρμα του Υπουργείου και να τους ψηφίσουν! (Δελτίο Τύπου Δ.Ο.Ε. 7/11/2020). Και σαν να μην έφτανε αυτή η πολιτική κατρακύλα, στις 6/11/2020, η Κεραμέως, σε μία κίνηση αυταρχισμού και απελπισίας, δίνει «εντολή» μέσω της κατ’ επανάληψη παρανομούσας Γενικής της Γραμματέως, στον Περιφερειακό Διευθυντή και στους Διευθυντές Εκπαίδευσης οι οποίοι, εφαρμόζοντας την νομοθεσία και αποδεχόμενοι το αυτονόητο δικαίωμα των εκπαιδευτικών να μην είναι υποψήφιοι στις εκλογές-παρωδία για ανάδειξη «αιρετών», δεν είχαν αναρτήσει τα ψηφοδέλτια για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των Διευθύνσεών τους, να το κάνουν! Αυτοί είναι οι «άριστοι» που για τις πολιτικές τους ανάγκες γράφουν ακόμα και τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και τη νομιμότητα στα παλιά τους τα παπούτσια!



Αποχή

Απέναντι σε αυτές τις τακτικές γκεμπελικού χαρακτήρα, η συντριπτική πλειοψηφία της εκπαιδευτικής κοινότητας απάντησε με ποσοστά αποχής που κινήθηκαν από 92% μέχρι και 99% στην Δυτική Αττική, δίνοντας ένα μάθημα αξιοπρέπειας και συλλογικότητας που ξεπερνάει κατά πολύ τις ιδεολογικές αγκυλώσεις των συναδέλφων και ακουμπά στην πραγματικότητα που όλοι/όλες βιώνουμε καθημερινά μέσα στα σχολειά μας. Οι εκπαιδευτικοί με την καθολική αποχή τους από τις εκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, που πραγματοποιήθηκαν σε ένα κλίμα πρωτοφανούς αυταρχισμού, κατέγραψαν μια μεγαλειώδη και ιστορική νίκη δίνοντας έτσι το μήνυμα ότι θα συνεχίσουμε την μάχη για να υπερασπιστούμε τα σχολεία μας, τις συλλογικές μας διαδικασίες, τα σωματεία μας. 

Η αποχή από την διαδικασία έχει αγγίξει ένα εκπληκτικό ποσοστό πάνω από 90% πανελλαδικά, στέλνοντας το μήνυμα ότι η σημερινή νίκη είναι κόλαφος για το Υπουργείο και ήττα στρατηγικής σημασίας για την Υπουργό που θέλησε να χρησιμοποιήσει τις εκλογές των εκπαιδευτικών ως μια πρόβα τζενεράλε για την απαξίωση όλων των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, μέσα από τον καινούριο συνδικαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή εντός των επόμενων εβδομάδων.

Αυτή νίκη του κλάδου μας δείχνει ότι απέναντι στις πολιτικές απαξίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης που έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια, υπάρχουν αντανακλαστικά και σε πείσμα των καιρών και των συνθηκών, οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες σήκωσαν το γάντι και κατάφεραν μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες όπου δεν υπήρχαν συλλογικές διαδικασίες, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προασπιστούν τις δημοκρατικές διαδικασίες, την ελευθερία της έκφρασης και να δηλώσουν παρούσες και παρόντες στις μάχες που έρχονται. 



Συλλογική απάντηση

Σ’ αυτή τη μάχη η Αριστερά και η βάση των πρωτοβάθμιων σωματείων έπαιξαν σημαντικό ρόλο, καθώς κινήθηκαν με όποιες συλλογικές διαδικασίες ήταν επιτρεπτές για να φτάσει η ενημέρωση και στα πιο δυσπρόσιτα σχολεία, υποχρεώνοντας τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ, με τις κυβερνητικές πλειοψηφίες, να βγάζουν απανωτά δελτία τύπου, ενάντια στις κυβερνητικές επιλογές. Οι συνεννοήσεις, οι κοινές πρωτοβουλίες απόσυρσης των ψηφοδελτίων με παράσταση στις διευθύνσεις έδωσαν το στίγμα ότι οι αγώνες για να είναι νικηφόροι μας χρειάζονται ανυπακοή, ενότητα, συμπόρευση και αλληλεγγύη. 

Η πανδημία είναι μια «ευκαιρία» για το Υπουργείο για την υλοποίηση των πιο σκληρών επιθέσεων απέναντι στην δημόσια εκπαίδευση με την τιμωρητική αξιολόγηση να επανέρχεται στο Δημόσιο, την ίδια στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση το «αξιολογεί» ως περιττό και το διαλύει. Πρέπει λοιπόν να γίνει και μια «ευκαιρία» για εμάς, τον κόσμο της εργασίας να οργανώσει και να δώσει αγωνιστικές και συλλογικές απαντήσεις. Ο αγώνας για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας πρέπει να συμβαδίζει με τους αγώνες των υγειονομικών και των άλλων εργαζόμενων, που απαιτούν να μετρηθούμε ξανά και να είμαστε όλοι και όλες εδώ! Στους δρόμους θα μετρηθεί το αν θα μπουν μπροστά οι δικές μας ανάγκες και προτεραιότητες. 

Η μαζική συσπείρωση των εκπαιδευτικών στη μάχη της αποχής από τις εκλογές των υπηρεσιακών μας βάζει μπροστά σε νέα, άμεσα καθήκοντα: Την προώθηση της αγωνιστικής συμπόρευσης και με άλλους κλάδους. Τα σωματεία, οι ομοσπονδίες και τα συνδικάτα μπορούν και πρέπει να παίξουν ακόμα πιο καθοριστικό ρόλο, επείγει να δημιουργήσουν συνθήκες συλλογικής αντιμετώπισης της επικίνδυνης υγειονομικά, εργασιακά και οικονομικά κατάστασης της ζωής των εργαζόμενων και να καλλιεργήσουν αγωνιστικό- απεργιακό κλίμα που θα συμπεριλαμβάνει τη Γενική Απεργία, για να σταθούμε όρθιοι και όρθιες απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που τσακίζουν τις ζωές μας. 

Ενδεικτικά η συμμετοχή σε ορισμένους νόμους για το ΚΥΣΠΕ/ΚΥΣΔΕ:

Α/θμια: Α΄ Αθήνας 1,3%, Αν. Αττική 4,5%, Δ΄ Αθήνας 2,9%, Κοζάνη 5%, Αργολίδα 1,5%, Χανιά 1,6%, Πειραιάς 1,5%, Αν. Αττικής 4,5%, Δυτ. Θεσσαλονίκη 9,9%, Αν. Θεσσαλονίκη 7,3%, Β΄ Αθήνας 6,7%, Πρέβεζας 1,5%, Ηράκλειο 2,7%

Β/θμια: Ανατ. Αττική: 4.8%, Α’ Αθήνας: 8.7%, Δ’ Αθήνας: 6.4%, Γ’ Αθήνας: 5.6%, Θεσπρωτία: 4.2%, Τρίκαλα: 4.8%, Χαλκιδική: 7.5%, Κέρκυρα: 5.9%, Ηράκλειο: 5.4%, Κοζάνη: 7.3%, Βοιωτία: 4.4%, Σέρρες: 1.5%, Αχαΐα: 3.6%, Χανιά: 4.5%, Καρδίτσα: 4,6%, Φθιώτιδα: 5.4%.

 

Ετικέτες