Από την Τρίτη 6/12 έως την Πέμπτη 8/12, στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ αναμένεται να καταγραφούν οι νέοι συσχετισμοί.

Οι εργασίες του συνεδρίου παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς διεξάγεται σε προεκλογική περίοδο, με τα διαγκωνιζόμενα κόμματα εξουσίας να μην εμφανίζουν κάποια χειροπιαστή φιλεργατική πολιτική. Από αυτό το συνέριο θα προκύψουν το νέο Γ.Σ. και η νέα Ε.Ε. για την επόμενη τριετία. 

Επίδικα και συσχετισμοί

Σημαντικά επίδικα και του συνεδρίου, αλλά και της θητείας των νέων οργάνων της κορυφαίας τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης θα είναι ο νόμος Χατζηδάκη, οι αυξήσεις στους μισθούς, η διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα βασικών κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών (υγεία, παιδεία, ενέργεια, νερό), η προάσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών και οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο. Με βάση τις προσυνεδριακές διαδικασίες, που έχουν πλέον ολοκληρωθεί σε όλες τις ομοσπονδίες, αναμένεται η ΔΑΚΕ να διατηρήσει την πρώτη θέση, αλλά με δεύτερη την παράταξη της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ), που εμφανίζεται να αυξάνει τις δυνάμεις της. Έτσι η παράταξη της ΔΗΣΥΠ (ΠΑΣΚ) περνά τρίτη, με τις δυνάμεις της ΕΑΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και ΣΥΝΑΝ (παράταξη Μπαλασόπουλου) πιο πίσω. Ακολουθούν οι δυνάμεις των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ και της   ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ (σύνεδροι του ΜΕΤΑ) μειωμένες σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο, λόγω κυρίως της μικρότερης συμμετοχής των εκπαιδευτικών στα συνέδρια των ομοσπονδιών τους από τα οποία εκλέγονται οι αντιπρόσωποι για το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ. 

Αριστερά

Ευκταίο θα ήταν στις εκλογές για το Γ.Σ και την Ε.Ε. οι δυνάμεις της αριστεράς να κατεβούν ενωμένες απέναντι στους εκπροσώπους του γραφειοκρατικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που είτε εμφανίζονται ως κυβερνητικοί εκπρόσωποι - υποστηρικτές της κυβερνητικής πολιτικής (ΔΑΚΕ), είτε κατακεραυνώνουν στο δημόσιο λόγο με μεγάλη ευκολία την κυβερνητική πολιτική, αλλά στην πράξη αρνούνται να οργανώσουν αποτελεσματικούς και νικηφόρους αγώνες (ΔΗΣΥΠ, ΕΑΕΚ, ΣΥΝΑΝ). Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εφικτό σε αυτήν τη φάση. Η αρχή μπορεί, όμως, να γίνει σε αυτό το συνέδριο, με δέσμευση για ορατά αποτελέσματα στο αμέσως  επόμενο διάστημα.

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι η ενισχυμένη ΔΑΣ έχει και αυξημένες ευθύνες τη νέα περίοδο. Χωρίς ηγεμονισμούς και περιχαρακώσεις οφείλει να αξιοποιήσει τις αυξημένες δυνάμεις της προς όφελος του κινήματος και να συμβάλει μαζί με τις άλλες αριστερές-ταξικές δυνάμεις στην οργάνωση πραγματικών και αποτελεσματικών αγώνων, που να λειτουργούν παρεμβατικά στο ακραία αντεργατικό κεντρικοπολιτικό σκηνικό, συσπειρώνοντας και ενεργοποιώντας μεγαλύτερο δυναμικό των εργαζομένων, που βιώνουν τη μια δυσκολία μετά την άλλη και πιέζονται αφόρητα σε όλα τα επίπεδα. 

Από την πλευρά μας, με το ψηφοδέλτιο της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ (προερχόμενο από το ΜΕΤΑ) έχουμε κινηθεί και θα συνεχίσουμε, στην κατεύθυνση της ενότητας της συνδικαλιστικής ταξικής αριστεράς, από τα πρωτοβάθμια σωματεία ως την ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να υπηρετηθεί ο βασικός στόχος των επιδιωκόμενων συσχετισμών: η υπεράσπιση των συμφερόντων του κόσμου της δουλειάς.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες