Αλυσιδωτές αντιδράσεις μετά την ανάρτηση του νομοσχεδίου

Μαζική ήταν η συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ (Ένωση  Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά) την Τετάρτη 23/11 στο ξενοδοχείο Κάραβελ. Πολύ βοηθητικό σε αυτό ήταν η στάση εργασίας που κηρύχθηκε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης (12.30-15.00) αλλά και το θέμα που δεν ήταν άλλο από το νομοσχέδιο έκτρωμα Γκάγκα - Πλεύρη για την δευτεροβάθμια υγεία. Δηλαδή η διάλυση του ΕΣΥ όπως το ξέρουμε μέχρι τώρα, αφού ανάμεσα στα άλλα αντιδραστικά προβλέπει απογευματινά χειρουργεία έναντι πληρωμής την άρση της μόνιμης και αποκλειστικής εργασίας για τους γιατρούς του ΕΣΥ αλλά και την είσοδο part time των ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία.

Το βασικό ζήτημα που αντιμετώπισε η συνέλευση δεν ήταν η εναντίωση μας στο νομοσχέδιο. Αυτή ήταν διάχυτη και εξασφαλισμένη από πριν σε όσους και όσες πήραν το λόγο. Το βασικό ζήτημα ήταν το τι θα κάνουμε για να μην περάσει αυτό το αίσχος. Εδώ υπήρξαν διαφοροποιήσεις, που αντανακλούν την πολιτική τοποθέτηση των παρατάξεων μέσα στην ΕΙΝΑΠ.

Τα μέλη και οι εκπρόσωποι του ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ κατέθεσαν με αλλεπάλληλες τοποθετήσεις την εξής πρόταση απεργιακής δράσης:

Α) Το νομοσχέδιο απορρίπτεται στο σύνολο του και χρειάζεται απεργιακή σύγκρουση για να μείνει στα συρτάρια τους.

Β) Η ΕΙΝΑΠ πρέπει να ορίσει για την επόμενη Τετάρτη 30/11 24ωρη απεργία προκειμένου να καταδείξει την εναντίωση της στο νομοσχέδιο απαιτώντας να μην κατατεθεί ποτέ.

Γ) Αν η κυβέρνηση τολμήσει και αναρτήσει τις επόμενες ημέρες στο σαιτ της Βουλής την είσοδο του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο τότε (κάτι που τελικά συνέβη το βράδυ της Τετάρτης 23/11):

Δ) Την ημέρα της συζήτησης στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων 24ωρη απεργία και συγκέντρωση το μεσημέρι έξω από τη βουλή.

Ε) Την επόμενη ημέρα που το νομοσχέδιο θα μπει στην ολομέλεια της Βουλής 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας.

ΣΤ) Την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου 24ωρη απεργία και παλλαϊκός ξεσηκωμός αφού προφανώς θα έχουμε απευθύνει απεργιακό κάλεσμα συμπαράστασης σε ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία), ΕΚΑ (Εργατικό Κέντρο Αθήνας), κλάδους και ομοσπονδίες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, συλλογικότητες ασθενών, μαζικούς φορείς κτλ.

Και προφανώς συμμετοχή όλων την Δευτέρα 28 Νοέμβρη στην στάση Εργασίας της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) και την συγκέντρωση στα Δικαστήρια της Ευελπίδων ενάντια στην δίωξη της προέδρου της ΟΕΝΓΕ Α. Ρέντζιου.

Από τη στιγμή που το νομοσχέδιο αναρτήθηκε στο site της Βουλής όλα τα παραπάνω παρότι τα νοσοκομεία δεν είναι προετοιμασμένα από πριν με Γενικές Συνελεύσεις με αποτέλεσμα να μην είναι πλήρως ενημερωμένοι όλοι οι εργαζόμενοι ήταν απαραίτητο να επισπευσθούν. Η ΕΙΝΑΠ και η ΟΕΝΓΕ που συνεδρίασε εκτάκτως την Πέμπτη 24/11 καλούν 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 28/11 ημέρα ακρόασης των φορέων στη Βουλή και συγκέντρωση στη Βουλή στις 12.30 το μεσημέρι. Η συγκέντρωση που ήταν προγραμματισμένη στα δικαστήρια της Ευελπίδων αναβάλλεται και θα ζητηθεί και αναβολή της δίκης.

Νέα 24ωρη απεργία την Τρίτη 29/11 και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12.30 αλλά και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Και το μαζικότερο κάλεσμα θα είναι την Πέμπτη 1 Δεκέμβρη, μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της βουλής, με 24ωρη πανελλαδική απεργία και κάλεσμα σε Εργατικά Κέντρα, ΑΔΕΔΥ, ομοσπονδίες, σωματεία, φορείς, φοιτητικούς συλλόγους, συλλογικότητες και σε όλο το λαό για συλλαλητήριο το μεσημέρι στο Σύνταγμα. Όλοι μαζί θα υπερασπιστούμε τη δημόσια υγεία, όλοι μαζί μπορούμε να σταματήσουμε το νομοσχέδιο έκτρωμα.

*Γιατρός στο Ασκληπιείο Βούλας

Ετικέτες