Σε στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχώρησαν χθες το πρωί (6/3), οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής.

Η κινητοποίηση αφορούσε την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας που ανακοίνωσε η διοίκηση της εταιρίας, παραβιάζοντας τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που είχε υπογράψει με το επιχειρησιακό σωματείο. Μια σύμβαση που προέβλεπε μεν μειώσεις μισθών και κατάργηση επιδομάτων αλλά και συμφωνία να μη χρησιμοποιήσει ο εργοδότης κανένα αντεργατικό μέτρο σε βάρος των εργαζόμενων. Επιπλέον υπογράφηκε αφού είχαν προηγηθεί 148 «εθελούσιες έξοδοι» εργαζόμενων με την απειλή της απόλυσης.

Η εργοδοσία όμως δεν τήρησε τη συμφωνία, με αποτέλεσμα 198 από τους 263 εργαζόμενους  να βγουν σε διαθεσιμότητα ως τις 31 Μαρτίου. Με τον τρόπο αυτό η διοίκηση της Χαλυβουργικής χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους σαν «μοχλό πίεσης» στην κυβέρνηση, για την επίλυση του σοβαρού θέματος που αφορά το κόστος ενέργειας για τη λειτουργία της βιομηχανίας, μετακυλώντας έτσι το πρόβλημα στους εργαζόμενους.

Η βουλευτής  Α΄Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Γαϊτάνη, παρευρέθηκε στη συγκέντρωση για να δηλώσει την αμέριστη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα των εργαζόμενων της Χαλυβουργικής. Κατήγγειλε την ταξική πολιτική της κυβέρνησης που δεν εξασφαλίζει ούτε τα εργασιακά δικαιώματα, ούτε τη λειτουργία των επιχειρήσεων προς όφελος των εργαζόμενων. Το Υπουργείο Εργασίας, ακολουθώντας πολιτική Ποντίου Πιλάτου «νίπτει τας χείρας του» για τις αντεργατικές αποφάσεις της διοίκησης της Χαλυβουργικής και για ακόμα μια φορά αδιαφορεί για την τύχη των εργαζόμενων αφήνοντάς τους απροστάτευτους απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι ο αγώνας τους είναι κομμάτι του αγώνα όλων των εργαζόμενων για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα. Για το λόγο αυτό τους κάλεσε να συμμετέχουν στη διαδήλωση  που καλεί ο συντονισμός σωματείων, μαζικών φορέων και συλλογικοτήτων του Δ. Αιγάλεω, την Τρίτη 11/3, στην Πλατεία Εσταυρωμένου, όπως και στην 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ ενάντια στις απολύσεις, την ερχόμενη εβδομάδα.  

Τέλος, υπογράμμισε ότι ο αγώνας τους θα νικήσει όταν το εργατικό-λαϊκό κίνημα ανατρέψει αυτή την κυβέρνηση και την πολιτική της. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου, ώστε να αναδειχθεί η κυβέρνηση της Αριστεράς που θα καταργήσει τις αντεργατικές ρυθμίσεις των μνημονίων και θα αποκαταστήσει το συλλογικό εργατικό δίκαιο, προστατεύοντας και ενισχύοντας τις συλλογικές συμβάσεις και τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας.             

Ετικέτες