Με πάνω από 400 άτομα διεξάχθηκε η Γενική Συνέλευση των απεργών εργολαβικών υπαλλήλων του ΑΠΘ την Τετάρτη 28/11, στην οποία παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με τη βουλευτή Ιωάννα Γαϊτάνη.

Η κινητοποίηση ενός απεργοσπαστικού πυρήνα, που κατάφερε με ποικίλες πιέσεις και εκμετάλλευση των μέχρι τώρα οργανωτικών αδυναμιών της απεργίας να συσπειρώσει την κούραση και την σύγχυση, που υπάρχει σε ένα κομμάτι εργατών, κατά της συνέχισης του αγώνα, τελικά απέτυχε με πάταγο. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρξαν τοποθετήσεις κατά της απεργίας στη Συνέλευση, ενώ μίλησαν πολλοί απολυμένοι, απεργοί μα και αλληλέγγυοι. Μετά από την χρονοβόρα επίλυση διαδικαστικών θεμάτων, διενεργήθηκε ψηφοφορία με κάλπη και παραβάν και η πρόταση για συνέχιση της απεργίας και της κατάληψης της Πρυτανείας, πέρασε με πλειοψηφία.

Ο αγώνας πέρασε έναν δύσκολο κάβο. Αλλά οι απεργοσπαστικές προσπάθειες δεν θα πάψουν. Ήδη από αύριο η Πρυτανεία προσπαθεί να οργανώσει συνεργεία εθελοντικού καθαρισμού των σχολών για να κάμψει το ηθικό των δήθεν “άχρηστων” απολυμένων, παρόλο που λειτουργεί συνεχώς προσωπικό ασφαλείας. Η απειλή του εισαγγελέα επισείεται διαρκώς. Τα ΜΑΤ καραδοκούν και πρόσφατα οι Ναζί μαχαιροβγάλτες της Χ.Α. επιτέθηκαν στην απεργία μέσα από τη Βουλή. Οι επιπτώσεις της χρηματοδοτικής ασφυξίας των ΑΕΙ από την κυβέρνηση γίνονται όλο πιο ορατές: ήδη ένα τμήμα (τοπογράφων) ανέστειλε τη λειτουργία του λόγω των προβλημάτων με τα σκουπίδια που δημιουργεί η αδιαλλαξία Υπουργείου και Πρυτανείας. Φοιτητές και καθηγητές δεν πρέπει απλά να “πάνε στα σπίτια τους”, αλλά να ενωθούν με τους απεργούς διεκδικώντας λύση! Αλλιώς σύντομα θα έρθει και σειρά τους με απολύσεις, μειώσει, δίδακτρα...

Η αλληλεγγύη στον αγώνα πρέπει να κάνει βήματα μπροστά. Ήδη έχουν μαζευτεί κάποια χρηματικά ποσά. Αλλά το βασικό είναι ο αγώνας να έρθει σε καλύτερη επαφή με την κοινωνία, μέσα π.χ. από επιτροπές κατοίκων σε γειτονιές, κυρίως δε να καταφέρει να συντονιστεί με τις άλλες απεργίες και καταλήψεις της πόλης (π.χ. ΠΟΕ-ΟΤΑ). Όπως οι καταληψίες σε δήμους και υπουργεία ακυρώνουν στην πράξη τις απολύσεις του Μανιτάκη, έτσι και αυτός ο αγώνας μπορεί να ακυρώσει στην πράξη τις μνημονιακές μειώσεις μισθών και τους εργολάβους. Μπορεί και πρέπει να νικήσει!