Η Εργατική Αριστερά και του Rproject.gr μίλησαν με τον Γαβριήλ Ιωαννίδη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδος), με αφορμή την κοινή πρωτοβουλία 7 εργατικών ομοσπονδιών του Δημοσίου ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.

Πες μας τι προωθεί η κυβέρνηση με τις ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο σου και γενικότερα. Γιατί, πέρα από την υγεία και την παιδεία που όλη η κοινωνία έχει δει τη στοχοπροσήλωση στα ιδιωτικά συμφέροντα, ακόμα κι εν μέσω μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, οι υπόλοιποι χώροι δεν είναι τόσο ορατοί σε μαζικό επίπεδο.

Πρώτα από όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εκ μέρους του ΔΣ της ΟΣΕΑΔΕ για την δυνατότητα που μας δίνεται, ώστε να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.  Η  κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, συνεχίζοντας την ίδια στρατηγική με την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκει την διαμόρφωση του λεγόμενου επιτελικού κράτους. Ενός κράτους που θα εξυπηρετεί ακόμα πιο αποτελεσματικά τη θωράκιση της εξουσίας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων στο νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται. Σ’ αυτή τη βάση λοιπόν ιδιωτικοποιεί κερδοφόρους για τους ομίλους τομείς, όπως τα τεχνικά έργα, αλλά παράλληλα παραδίδει και τον έλεγχο τους, αφού αν τον έλεγχο των έργων τον κάνουν ιδιώτες, θα είναι πιο ευάλωτοι, για παράδειγμα προς την κατεύθυνση μείωσης του κόστους της κατασκευής, άρα και της αύξησης της κερδοφορίας των έργων για τους επιχειρηματίες-επενδυτές. Έτσι με αυτό τον τρόπο θα μετατρέπει σε απλούς διεκπεραιωτές τους συναδέλφους μας, όσους θα έχουν απομείνει στις τραγικά υποστελεχωμένες υπηρεσίες μας, που θα απογυμνώνονται διαρκώς και θα αφοπλίζονται απέναντι στις ορέξεις του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Συμφέρει την κοινωνία να «ξεφορτώνεται» δημόσιες υπηρεσίες και να περνάνε σε ιδιωτικές εταιρίες, υπηρεσίες που δεν είναι και τόσο εμφανώς «κοινωνικές», αλλά πολεοδομικές, γεωτεχνικές κ.ά.;

Τους μόνους που συμφέρει είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, που όχι μόνο θα αυξάνουν αλλά και θα διευρύνουν την κερδοφορία τους και έτσι θα εντείνουν περαιτέρω την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και των εργαζόμενων λαϊκών στρωμάτων.

Για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα τον 21Ο αιώνα, το μόνο που συμφέρει είναι η οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας από τη δική τους εξουσία, που θα εξασφαλίζει αποτελεσματικά το να καρπώνονται οι ίδιοι τον πλούτο που παράγουν. 

Σε τι κατάσταση είναι τώρα οι υπηρεσίες που ιδιωτικοποιούνται και πώς χρησιμοποιείται αυτό από αυτήν και τις προηγούμενες κυβερνήσεις; Ποια τα αιτήματά σας;

Οι υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με τις κρίσιμες αρμοδιότητες που ασκούν και τα αντικείμενα που ιδιωτικοποιούνται, δυστυχώς απαξιώνονται εδώ και δεκαετίες.  Έχουν τεράστιες ελλείψεις σε μέσα, υποδομές και προσωπικό (έχουν να γίνουν νέες προσλήψεις πάνω από 15 χρόνια) και ελάχιστη χρηματοδότηση και αυτά διεκδικούμε και σήμερα, ώστε να αποτρέψουμε η κυβέρνηση να έρθει και να τα εκχωρήσει οριστικά ως «ώριμο φρούτο» στους ομίλους και τους ιδιώτες.

Έχετε αποφασίσει να κινητοποιηθείτε από κοινού 7 ομοσπονδίες για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των ιδιωτικοποιήσεων. Πιστεύεις ότι αυτού του τύπου οι συνεργασίες είναι ωφέλιμες για συγκεκριμένες μάχες, αλλά και για το εργατικό κίνημα συνολικότερα;

Κάθε συνεργασία, με προϋπόθεση την διαμόρφωση ενός συνεκτικού πλαισίου αιτημάτων, που στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, τις κυβερνήσεις τους μονοπωλιακούς ομίλους και το κράτος τους,  είναι ωφέλιμες και για συγκεκριμένες μάχες αλλά και γενικότερα.     Η ζωή όμως, είναι η μόνη που μπορεί να επιβεβαιώσει και το επίπεδο ωριμότητας του συνδικαλιστικού κινήματος σε αυτή την αγωνιστική κατεύθυνση. Εμείς ως ΟΣΕΑΔΕ μαζί με τα πρωτοβάθμια που εκπροσωπούμε, είμαστε εδώ και σήμερα και κάθε φορά που οι παραπάνω προϋποθέσεις θα διαμορφώνονται, μέχρι να κατακτήσουμε το στόχο, για μια ζωή σύμφωνα με το μπόι των εργαζόμενων και των διευρυνόμενων αναγκών μας.

Ετικέτες