Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε σήμερα, 30/10, στο απεργιακό κέντρο του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα Προπύλαια, από τις απεργιακές επιτροπές του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του ΕΜΠ, και από σωματεία του ιδιωτικού τομέα (δανειζομένου προσωπικού στον τραπεζικό τομέα, ΕΘΝΟdata, WIND, Vodafone). Παρευρέθηκαν και μίλησαν μέλη της συντονιστικής επιτροπής των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε διαθεσιμότητα και των σχολικών φυλάκων.

Από την απεργιακή επιτροπή ΕΚΠΑ, η Ιωάννα Λούβρου ανακοίνωσε πως η συνέλευση των διοικητικών, που εξελισσόταν παράλληλα, είχε ήδη αποφασίσει συνέχιση της απεργίας για 9η εβδομάδα. Δήλωσε ότι αποτελούν τρανταχτή απόδειξη για όλους τους χώρους, ότι είναι δυνατό να γίνεται απεργία διαρκείας και ότι έχουν την αίσθηση πως παλεύουν για όλους τους κλάδους που ακόμα δεν έχουν βγει όπως οι διοικητικοί.

Ο Γρηγόρης Γρηγοριάδης, από την απεργιακή επιτροπή του ΕΜΠ, τόνισε ότι με αυτήν την απεργία «τσαλακώθηκε» η βεβαιότητα ότι η διαθεσιμότητα 1.349 εργαζομένων στα ΑΕΙ, θα πραγματοποιηθεί! Οι απεργοί θεωρούν ότι δίνουν μια μάχη όχι για να μην χάσουν απλά τη δουλειά τους, αλλά συνολικά για την εργατική τάξη.

Πλήττεται το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, αλλά και η ύπαρξη των σωματείων, όπως και το δικαίωμά τους να περιφρουρούν τους αγώνες τους, κόντρα στην εξατομίκευση.

Ο ρόλος της δήθεν αντισυστημικής Χρυσής Αβγής αποκαλύφθηκε άλλη μια φορά στη βουλή, όπου υπερψήφισε την τροπολογία για να αυτο-απογράφονται, αλλιώς να απολύονται οι εργαζόμενοι.

Η Γιώτα Λαζαροπούλου, εκπροσωπώντας το σύλλογο δανειζομένου προσωπικού στον τραπεζικό τομέα, έδωσε κάποια εντυπωσιακά νούμερα: οι «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι αποτελούν το 12% του προσωπικού στον τραπεζικό και ασφαλιστικό κλάδο. Οι ενοικιαζόμενοι στοιχίζουν λιγότερο στους τραπεζίτες, αφού πληρώνονται λιγότερο, δουλεύουν μεγαλύτερο ωράριο, οι ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών είναι χαμηλότερες και οι εργολάβοι ανθρώπων παίρνουν περί τα 300€/άτομο! Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι τραπεζίτες έχουν πάρει από το δημόσιο χρήμα 246 δισ. €. Η εργοδοτική τρομοκρατία είναι συνηθισμένη.

Όλα αυτά προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε με την αλληλεγγύη μεταξύ των σωματείων μας.

Από το σωματείο εργαζομένων στην ΕΘΝΟdata, η Εύη Δρέτταεξέφρασε τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των διοικητικών, με το σκεπτικό ότι αν χαθούν θέσεις εργασίας τώρα, δεν θα αναπληρωθούν. Προτρέποντας να μη σηκώνουμε τα χέρια ψηλά, αναφέρθηκε στην ίδρυση των σωματείων ενοικιαζόμενων εργαζομένων που κατάφεραν στον χώρο τους, ενώ ο κυβερνητικός συνδικαλισμός των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ δεν στήριξε καθόλου.

Από τα επιχειρησιακά σωματεία WINDκαι Vodafone, οι Σταύρος Σκεύος και Ζακλίν Γκούρου, περιέγραψαν τον κυνικό τρόπο με τον οποίο οι εργοδότες εννοούν τις «επενδύσεις», τις «θέσεις εργασίας», την «ανάπτυξη»: απολύοντας παλιότερους και προσλαμβάνοντας «φτηνότερους» καινούριους, ή μεταφέρονταςαπό εταιρία σ ε εταιρία το προσωπικό, που στο...δρόμο χάνει κάθε προϋπηρεσία και εργασιακό δικαίωμα. Μάλιστα, εκβιάζουν τους εργαζόμενους εξαναγκάζοντάς τους σε «εθελουσία» έξοδο. Σήμερα, τόσο η WINDόσο και η Vodafone, δουλεύουν με 1.000 εργαζόμενους λιγότερους σε σχέση με 4 χρόνια πριν.

Οι εργαζόμενοι αντιστέκονται με τα νέα σωματεία που έφτιαξαν, το 2005 και το 2008 και την αλληλεγγύη που υπάρχει μεταξύ τους, αλλά και προς κάθε εργαζόμενο, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας που τον υποχρεώνουν οι εταιρίες να έχει.

Όταν ξεκίνησαν τα σωματεία να λειτουργούν οι εργαζόμενοι δεν ήξεραν τι εστί «συλλογική σύμβαση»!

Από το συντονιστικό των καθηγητών σε διαθεσιμότητα, ο Νίκος Κικάκης αναφέρθηκε στους 2.122 καθηγητές που βγήκαν στη διαθεσιμότητα φέτος και στα 20.000 παιδιά που βρέθηκαν χωρίς δασκάλους και σπρώχνονται στα ιδιωτικά ΙΕΚ.

Δήλωσε ακόμα ότι θα συμμετέχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στις 31/10, 6μμ, στα Προπύλαια, που καλούν ΟΛΜΕ-ΔΟΕ και άλλοι φορείς.

Από τις απεργιακές επιτροπές ΕΚΠΑ-ΕΜΠ ζήτησαν τη συμπαράσταση από άλλους εργαζόμενους, να απλωθεί ο αγώνας τους παντού, να διευρυνθεί, να μεταλαμπαδευτεί η κινητοποίησή τους.

Για παράδειγμα, το πρωί της Πέμπτης 31/10, 10πμ, στα Προπύλαια, συνδιοργανώνεται συζήτηση για τις διαθεσιμότητες, των απεργών διοικητικών με τον ενιαίο σύλλογο εργαζομένων ν. Αττικής στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), τον ενιαίο σύλλογο εργαζομένων στο Υπ. Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) και άλλους εργαζόμενους.

Ο αληθινός συντονισμός μεταξύ των σωματείων παραμένει ζητούμενο.

Η παρουσία του Ζαχαρία Τριγάζη, από την Ομοσπονδία των διοικητικών (ΟΔΤΠΕ), του Γ.Γ. ΕΚΑ (Στ. Τραχανατζή) και της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίας Μπόλαρη, υπογράμμισε τη σημασία του συγκεκριμένου αγώνα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η τελευταία.

Η Μαρία Μπόλαρη, τόνισε παράλληλα ότι η σύνθεση του πάνελ δείχνει πόσο γενικευμένη είναι η επίθεση.

Φαίνεται όμως ότι υπάρχει η δυνατότητα χτισίματος σωματείων, όπως και πραγματοποίησης πολυήμερων κινητοποιήσεων, παρόλη την προσπάθεια που γίνεται να μας πείσουν για το αντίθετο, συνέχισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, για να καταλήξει ότι «τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΚΕ έχουν δεχτεί επίθεση ότι υπερασπιζόμαστε τις συντεχνίες ή μόνο τα «προνόμια» των δημοσίων, ενώ η κυβέρνηση απελευθερώνει τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και τις διαθεσιμότητες στο δημόσιο».

Τέλος, η Ειρήνη Δαφέρμου, διοικητική υπάλληλος στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνόψισε ότι χρειαζόμαστε πολιτικό αγώνα διάρκειας, γενικό συντονισμό των «από κάτω», για να νικήσουμε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα πανεπιστήμια βρίσκονται στην 8η εβδομάδα απεργίας ενάντια στις διαθεσιμότητες / απολύσεις. Πρόκειται μάλλον για τον πλέον μακροχρόνιο απεργιακό αγώνα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της χώρας εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Μέχρι στιγμής, ο αγώνας αυτός έχει σημειώσει αρκετές μικρές νίκες.

Η εφαρμογή της ΚΥΑ έχει παγώσει στην πράξη. Το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα να καθυστερεί το δεύτερο.

Παρά τις πιέσεις του υπουργείου, τις προσπάθειες της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και τον πόλεμο από τα ΜΜΕ, ο αγώνας συνεχίζεται. Συνεχίζεται ενάντια και στις εσωτερικές πιέσεις που ασκούνται από τις διοικήσεις των πανεπιστημίων και όσους βλέπουν τη λειτουργία τους ως μέσο για επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Οι απεργοί των πανεπιστημίων σήμερα συγκρούονται με τον πυρήνα της μνημονιακής πολιτικής. Κι ο αγώνας τους δεν είναι μόνο δικός τους.

Αν νικήσουν, η νίκη τους θα είναι παρακαταθήκη για το μέλλον όλων των εργαζόμενων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που περιμένουν αλλεπάλληλα κύματα απολύσεων.

Αν χάσουν, η ήττα τους θα ενδυναμώσει την κυβέρνηση απέναντι σε οποιονδήποτε επόμενο απεργιακό αγώνα.

Μετά την ΕΡΤ, ο αγώνας στα πανεπιστήμια ήρθε να πάρει τη σκυτάλη, για μια σύγκρουση με τις μνημονιακές πολιτικές στο στενό δημόσιο τομέα. Για την κυβέρνηση η σημασία αυτής της σύγκρουσης είναι μεγάλη. Προχωράει σε συνεχείς δοκιμές τακτικής, προσπαθώντας και να οχυρωθεί απέναντι σε οποιονδήποτε κίνδυνο αμφισβήτησης των επιλογών της.

Οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια δεν πρέπει να μείνουν μόνοι τους. Χωρίς ένα ευρύτερο κίνημα, πήγαν ήδη πολύ μακριά.

Ο αγώνας τους είναι αγώνας όλων μας.

Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή των 150.000 απολύσεων. Η κυβέρνηση θέλει νούμερα απολυμένων ΤΩΡΑ. Ας της απαντήσουμε με νούμερα ΑΠΕΡΓΙΩΝ.

Στην Αθήνα, το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ αποτελούν δυο κέντρα αγώνα που μπορούν να λειτουργήσουν στην κατεύθυνση του συντονισμού μας, πέρα από την ΑΔΕΔΥ που ούτως ή άλλως δε λειτουργεί σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Σας καλούμε στη συνάντηση συντονισμού που συνδιοργανώνουμε με το σύλλογο εργαζομένων του ΕΜΠ και του Υπ. Γεωργίας νομού Αττικής και άλλων συναδέλφων την Πέμπτη, 31/10, 10π.μ., στο κεντρικό κτήριο του ΕΚΠΑ (Προπύλαια).

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑ

Ετικέτες