Έκθεση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ

Εικαστική Έκθεση, με τον παραπάνω τίτλο, γίνεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (μέχρι τις 11-3-2018) και  διοργανώνεται από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυσή του.

Περιλαμβάνει έργα του Γιώργη Βαρλάμου, όπου βασική θεματική είναι τα αγριολούλουδα. Παπαρούνες, μαργαρίτες, σπάρτα με το έντονο κίτρινο χρώμα τους, ρείκια, άγρια τριαντάφυλλα, ανεμώνες, πικροδάφνες, γεράνια, κυκλάμινα, χαμομήλια, αγροί με αγριολούλουδα σε διάφορα χρώματα, ανθισμένη αμυγδαλιά, κ.ά. Επίσης, υπάρχουν τρεις πίνακες με τίτλο «Φθινοπωρινά φύλλα» και ένας με τίτλο «Μη με λησμονείς» (1989). Επιπροσθέτως, παρουσιάζονται κάποια σχέδια φτιαγμένα με στυλογραφική μελάνη, σχετικά με την Εξέγερση του Πολυτεχνείου ή με θέμα τη «Δικτατορία 1967-1974». Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και ένα έργο του, για τα Μετέωρα, όπου το χρώμα αλλάζει ανάλογα με το φως, ενώ στη χαρακτική πρόσθεσε και θέματα που σχετίζονται με τη γυναίκα, τον έρωτα, τον θάνατο κλπ.

Μπορεί ακόμη να δει ο επισκέπτης σχέδια σε μεταξοτυπία, κοσμήματα, μήτρες ξυλογραφίας, βινιέτες για την εικονογράφηση βιβλίων. Επιπλέον, υπάρχουν τα εργαλεία ζωγραφικής και χαρακτικής, μελέτες και σημειώσεις του, καθώς και προσωπικά του αντικείμενα. Συνολικά, έχει επιμεληθεί καλλιτεχνικά ή έχει εικονογραφήσει, πάνω από 200 ελληνικές εκδόσεις βιβλίων.

Όμως, τι το ιδιαίτερο έχουν τα λουλούδια του Βαρλάμου; Μα, ακριβώς ότι είναι άγρια, που ανθίζουν και μεγαλώνουν με τη φροντίδα της Φύσης, σε αντίθεση με  εκείνες τις ποικιλίες των λουλουδιών, οι οποίες είναι φροντισμένες και καλλιεργημένες στα ανθοκομεία. «Είναι τα […] απλά, ταπεινά κι άλλες φορές ατίθασα αγριολούλουδα», όπως επισημαίνει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, από το Τμήμα Πολιτισμού του ΚΚΕ. Θα συμπληρώναμε ότι είναι τα «άλλα», τα «διαφορετικά», τα «ιδιαίτερα», όπως ακριβώς και οι άνθρωποι. Με τη διαφορά ότι τα αγριολούλουδα τα αποδεχόμαστε όπως είναι, ενώ με τους ανθρώπους πολλές φορές δεν κάνουμε το ίδιο. Και νομίζω ότι αυτό είναι το βαθύτερο, συμβολικό, νόημα της ιδιαιτερότητας των αγριολούλουδων του Βαρλάμου: η διαφορετικότητα.

Η τέχνη του Βαρλάμου ήταν βιωμένη από τη ζωή, ενώ είχε ενεργητική συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Ήταν μέλος του ΚΚΕ, για 70 χρόνια, και δεν είναι τυχαίο ότι όλο το έργο και το εργαστήριό του, το παραχώρησε με χειρόγραφη δημόσια διαθήκη σε αυτό.

Ο Βαρλάμος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους διεθνώς χαράκτες-ζωγράφους, καλλιεργώντας όλα τα είδη της χαρακτικής τέχνης (χαλκογραφία, ξυλογραφία, λιθογραφία). Μάλιστα, έκανε μήτρες επάνω σε νοβοπάν, το οποίο ήταν μια πρωτοποριακή μέθοδος. Το έργο του, συνήθως αναπαριστά θέματα απλά και καθημερινά. Τα λουλούδια του ακριβώς αυτό δείχνουν: την αγάπη του για τη ζωή, την οποία αξίζει να ζούμε τόσο με την κατανόηση της ευθραστότητας που αυτή έχει όσο και του μεγαλείου της. Εξάλλου, για αυτό υπάρχουμε. Για να ζήσουμε τη ζωή, και πολλές φορές σε αντιπαλότητα με την παρακμή και τη βαρβαρότητα. Όπως είπε και ο Βαρλάμος, «Το καλόν κ’ αγαθόν σήμερα είναι ο μόνος τρόπος αντίστασης του ανθρώπου, σε μια εποχή που ο άνθρωπος έχει πάψει να ’ναι άνθρωπος…».

Ετικέτες