Τα ψεύτικα, τα λόγια, τα μεγάλα, για τις ΜΕΘ και το σύστημα υγείας στην Ελλάδα θα κοστίσουν ζωές – και ο ΣΥΡΙΖΑ/Τσιπρική Συμπαιγνία βρίσκεται στον δικό του κόσμο.

Νωρίς το μεσημέρι της 23ης  Σεπτεμβρίου, ένα ρεπορτάζ του ιατρικού συντάκτη, Γιάννη Δεβετζόγλου έκανε την εμφάνιση του στο σάιτ, protagon που έχει και διατηρεί τη γνωστή, φιλοκυβερνητική γραμμή. Το ρεπορτάζ κατέγραφε τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ίδρυση νέων ΜΕΘ στην Αττική που βρίσκεται στα πρόθυρα ενός νέου (όχι και τόσο αναπόφευκτου) λοκντάουν και ο αρχικός τίτλος ήταν ελάχιστα φιλοκυβερνητικός, αλλά απόλυτα ταιριαστός και με τις συνθήκες, και με το περιεχόμενο του ρεπορτάζ, και με την κυβερνητική ουσιαστικά αντιπολιτική στάση και διαχείριση των πραγμάτων στην πανδημία – «Στο παρά πέντε τρέχουν για να φτιάξουν νέες ΜΕΘ-Covid». 

Το «θαύμα» κράτησε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Ο κρουστικός, «πιασάρικος» και απόλυτα σωστός, αρχικός τίτλος με τις αντικυβερνητικές αιχμές άλλαξε και απέκτησε πιο ήπιες και ελάχιστα αιχμηρές για την κυβέρνηση Μητσοτάκη διαστάσεις – «Αγώνας δρόμου για να φτιάξουν νέες ΜΕΘ-Covid». Παρεμπιπτόντως ο ορθότερος, αρχικός τίτλος θα ήταν «Στο και πέντε τρέχουν για να φτιάξουν νέες ΜΕΘ-Covid». Αλλά ο επικεφαλής και ιδιοκτήτης του protagon, παλιός διευθυντής του ΒΗΜΑΤΟΣ στον ΔΟΛ, Χρήστος Μεμής θα έβρισκε τον τίτλο αυτόν, μάλλον «υπερβολικά» επιθετικό και αντικυβερνητικό. Και θα τον άλλαζε, όπως άλλαξε προφανώς ο ίδιος, και τον προηγούμενο. 

Όπως και αν έχει, ακόμη και αν εκ παραδρομής ή εξαιτίας υπερβάλλοντος ζήλου του «υλατζή» στο protagon διατυπώθηκε ο αρχικός και «σωραίος» τίτλος, το φιλοκυβερνητικό σάιτ έγραψε αρχικώς έστω και «κατά λάθος», την αλήθεια (και μετά, την εξαφάνισε, αλλά έχουν γνώση οι φύλακες του διαδικτύου…) – η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η ομάδα των α(χ)ρίστων που συντονίζει ο προπονητής Μωυσής, τρέχει και δεν φτάνει για να φτιάξει νέες ΜΕΘ-Covid. Σήμερα. Τώρα. Στο και πέντε της πανδημίας που αναζωπυρώθηκε όπως αναζωπυρώθηκε μέσα στο καλοκαίρι. Αν βέβαια είχαν σβηστεί όλες οι εστίες της νωρίτερα. Που δεν είχαν σβηστεί. Όπως αποδεικνύεται στην ταξικά φορτισμένη περίπτωση του δήμου της Κηφισιάς. Ή στο λοκντάουν «μερικών ημερών» στον Εχίνο της Ξάνθης, τον Μάιο. Αλλά αυτά θα τα ξαναπούμε σε άλλο κείμενο. Άλλη στιγμή. Όταν θα κάνουμε έναν διαφορετικό απολογισμό της πανδημίας στην Ελλάδα. 

Το ζήτημα σήμερα είναι οι ΜΕΘ και για την ακρίβεια οι ΜΕΘ που προορίζονται για τους κοβιντοπαθείς βαριάς μορφής. 

Καταρχάς όλοι διαπιστώνουν πλέον, ακόμη και «εκ παραδρομής» οι φιλοκυβερνητικοί στα ΜΜΕ, ότι στην Ελλάδα η δεξιά των α(χ)ρίστων δεν γνωρίζει τι ποιεί η ψευδοαριστερά των α(χ)ρίστων. Και δεν αναφέρομαι στον ΣΥΡΙΖΑ/Τσιπρική Συμπαιγνία, τουλάχιστον έως αυτό το σημείο. Αναφέρομαι στην κυβέρνηση της ΝΔ και των μεταγραφών της, κυρίως από το σημιτικό ΠΑΣΟΚ. 

Πόσες είναι οι πραγματικές κλίνες ΜΕΘ για κοβιντοπαθείς στην Ελλάδα και ειδικά στην Αττική; Ό,τι θέλει καταγράφει και αναφέρει ο καθένας – άλλους αριθμούς δημοσιεύει η ΠΟΕΔΗΝ, άλλους, η ΕΙΝΑΠ, άλλους, η Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, εντελώς άλλους, αλίμονο, ανακοινώνει το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση. Μύλος. Τόσο απλά. Πάρ’ το αυγό και κούρεψ’ το. Υπάρχει κάποιος που να μπορεί να αναφέρει με ακρίβεια και πληρότητα πόσες είναι, πού βρίσκονται και πόσες είναι διαθέσιμες ή κατειλημμένες, οι ΜΕΘ που προορίζονται για τους βαριά ασθενείς της covid-19; Μάλλον όχι. Επομένως, μπάχαλο. Και καλά σαράντα. Πάντως στη συγκυρία, τη μεγαλύτερη αξιοπιστία έχουν οι αυθεντικές και επί των επάλξεων διαπιστώσεις των γιατρών και του προσωπικού του ΕΣΥ. 

Στο ίδιο πνεύμα, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης υποσχόταν χθες 40-42 νέες κλίνες ΜΕΘ για κοβιντοπαθείς κάθε μήνα έως τον Δεκέμβριο. Αλλά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Κωνσταντίνου Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί 1.200 νέες ΜΕΘ έως την 31η Δεκεμβρίου μιλώντας στο πανηγυριτζίδικο κοβιντοπαθές υποκατάστατο της ΔΕΘ στη Σαλονίκη. Σαράντα-σαράντα δύο ΜΕΘ τον μήνα έως τον Δεκέμβριο δεν μας βγάζουν στο σύνολο, 1.200 ΜΕΘ έως τις 31 Δεκεμβρίου. 

Κάποιοι στην κυβέρνηση έχουν μαύρα μεσάνυχτα από μαθηματικά, από οργάνωση, από τις πραγματικές κα επιτακτικές ανάγκες που έχει ήδη θέσει η πανδημία, από τα πάντα, όλα όπως θα έλεγε και ο συγχωρεμένος ο Αλέφαντος. Η κουστωδία α(χ)ρίστων που συνοδεύει τον Μωυσή είναι για τα μπάζα – και ο πρωθυπουργικός φελλός, για τον κάλαθο των αχρήστων. 

Αυτό το μαθηματικό παράδοξο, ο υφυπουργός να επιμένει ότι κάθε μήνα θα προσθέτουν 40-42 ΜΕΘ, ο πρωθυπουργός να έχει τάξει, 1.200, μου θύμισε μια φοβερή παραδοξολογία του πατρός Μητσοτάκη, του Κωνσταντίνου του μπουνταλά, όπως τον έλεγε ο εκδότης της «Ελευθερίας», Πάνος Κόκκας, ο οποίος ως πρωθυπουργός το 1991,το 1992, κάπου εκεί, είχε υποσχεθεί και είχε διατυπώσει την πολιτική (και οικονομική) άποψη ότι αυξήσεις μισθών για υπαλλήλους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της τάξης του 0% για δύο χρόνια, θα έφερναν άθροισμα 14% την Πρωτοχρονιά του 1993! 0+0=14% όπως έγραφε τότε ο αντικυβερνητικός Τύπος. Απίθανα πράγματα. Και τότε, και τώρα. 

Πόδι-πόδι πάει τον μπαμπάκα του, ο Κούλης. Το μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά. Σαράντα ΜΕΘ κάθε μήνα έως τον Δεκέμβριο, θα έχουν άθροισμα, 1.200 ΜΕΘ την 1η Ιανουαρίου 2021. Οι άνθρωποι, οι ά(χ)ριστοι πουλάνε τρέλα, δεν εξηγείται διαφορετικά. 

Στο ίδιο πνεύμα αντιπολιτευτικής παραδοξολογίας, κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ/Τσιπρική Συμπαιγνία (ή, Κομπανία). Βγαίνει ο νέος εκπρόσωπος Τύπου, Νάσος Ηλιόπουλος και προσπαθώντας ανεπιτυχώς να κάνει «σκληρή» και από τα ενσωματωμένα αριστερά, αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη, ζητά, λέει, επίταξη των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ. Μάλιστα… 

Κρίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ/ Τσιπρική Συμπαιγνία (ή, Κομπανία), ότι μόνο τα κρεβάτια ΜΕΘ πρέπει να επιταχθούν από τον ιδιωτικό τομέα; Η πολλή στροφή στον ρεαλισμό, την ευθύνη και τη Σοσιαλδημοκρατία είναι σαν το τάκα-τάκα. Σε βγάζει στη σέντρα στο τέλος και σε εκθέτει ανεπανόρθωτα. Για να το θέσουμε ήπια. Αλήθεια, ποιος πολιτικός φωστήρας της ΕΠΕΚΕΠΕΚΕ (πώς τη λένε!;) Υγείας παρέσυρε τον Ηλιόπουλο και τον έβαλε να ζητήσει απλώς επίταξη μόνο (ΜΌΝΟ!) των κρεβατιών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα;  Ο Ξανθός; Ο Πολάκης; Ο Φλαμπουράρης που έχει και οικογενειακώ δικαίω παρεμβατικό ρόλο στα της υγείας; 

Επίταξη πρέπει να γίνει στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα. Στο σύνολο. Ακόμη και στους γιατρούς που διαθέτουν ιδιωτικό ιατρείο. Τους ελευθεροεπαγγελματίες. Όπως ήταν ο Πολάκης πάλαι ποτέ. Όχι μόνο στις ΜΕΘ. Κανονικά, δεν θα έπρεπε να μιλάμε για επίταξη, αλλά για κανονική επιστράτευση. Όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δυνάμεων – από τα φοιτητικά αμφιθέατρα μέχρι τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Εκτός κι αν πιστεύουν ορισμένοι ότι θα έχουν την «πολυτέλεια» να τρώνε πασατέμπο στα ιατρεία τους, ανενόχλητοι, περιμένοντας να γδάρουν τους άρρωστους πελάτες τους, την ώρα που οι (ευσυνείδητοι, το τονίζω) γιατροί του ΕΣΥ θα πέφτουν σαν τα κοτόπουλα από την κόπωση και την εξάντληση. Οι πραγματικοί γιατροί του ΕΣΥ, όχι περιπτώσεις τύπου νεοδημοκράτισσας πνευμονολόγου, διευθύντριας στο «Σωτηρία», υποψήφιας βουλευτίνας και προέδρου του ΚΕΣΥ, Μίνας Γκάγκα, που έλεγε κάτι απίστευτες αρλούμπες την περασμένη Κυριακή σε φιλοκυβερνητικό ΜΜΕ – όχι το protagon, το ραδιόφωνο του ΘΕΜΑΤΟΣ. 

Τέλος, τα παράδοξα της ελληνικής περίπτωσης μέσα στον κυκλώνα της πανδημίας ολοκληρώνονται με το συμπέρασμα ότι κάθε απόπειρα ενίσχυσης της «κορυφής» του συστήματος υγείας, των ΜΕΘ, δηλαδή, μπορεί να μη σημαίνει ταυτόχρονη ισχυροποίηση και ανάπτυξη των νοσοκομείων αναφοράς. Αλλού θα είναι τα νοσοκομεία αναφοράς που βαράνε ήδη διάλυση («Σωτηρία», «Ευαγγελισμός», Γενικό Κρατικό Νίκαιας) λόγω της κυβερνητικής εγκληματικής αδιαφορίας και ολιγωρίας και αλλού  θα είναι οι νέες ΜΕΘ για κοβιντοπαθείς; Κάτι τέτοιο βγαίνει ως συμπέρασμα από τις ήξεις-αφήξεις διατυπώσεις κυβερνητικών παραγόντων. Μάλλον κάποιον λάκκο έχει η φάβα. Λάκκο υπερκοστολόγησης υπηρεσιών και ΣΔΙΤ στις κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ. Κάτι μου λέει ότι αντί να επιτάξει η κυβέρνηση, τα ιδιωτικά νοσοκομεία, οι δωρητές (;) εφοπλιστές και βιομήχανοι θα επιτάξουν τα δημόσια νοσοκομεία αναφοράς και θα θέτουν όρους και προϋποθέσεις διαλογής των περιστατικών που θα καταλήγουν στις «δωρισμένες» ΜΕΘ. 

Σαν πολλά και επικίνδυνα μαζεύτηκαν, ψεύτικα και μεγάλα, τα λόγια της κυβέρνησης, τα εύκολα και εκτός τόπου και χρόνου, λόγια της αντιπολίτευσης και τα «ΜΕΘυσμένα» λόγια του υπουργείου Υγείας και των «δωρητών» των κρεβατιών εντατικής θεραπείας. 

 

Ετικέτες