15/3: Απεργία και πανελλαδικό συλλαλητήριο για τη δημόσια υγεία - Στάση εργασίας για την Αττική.

Στις 15/3 οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, πρόνοια και ΕΚΑΒ θα διαδηλώσουν και πάλι στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που προγραμματίζεται από τα συνδικάτα της υγείας με κεντρικά αιτήματα την αύξηση της χρηματοδότησης και τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Η απεργιακή αυτή δράση παίρνει τη σκυτάλη από την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στις 2/3 οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι ιατρικοί σύλλογοι ενάντια στη διάλυση του ασφαλιστικού, όταν πραγματοποίησαν κοινή συγκέντρωση με τους εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία, έξω από το υπουργείο Εργασίας, ενώ στην πορεία που ακολούθησε ενώθηκαν με τους εργολαβικούς εργαζόμενους των νοσοκομείων, οι οποίοι επίσης οργάνωναν συγκέντρωση στο υπουργείο ενάντια στις απολύσεις.

Καταγγελίες συνδικάτων

Όπως καταγγέλλει η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) με το νέο τρόπο υπολογισμού μειώνονται οι συντάξεις, αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των εν ενεργεία γιατρών, ολοκληρώνεται η κλοπή των αποθεματικών του ΤΣΑΥ και εξισώνονται προς τα κάτω οι παροχές υγείας και πρόνοιας του δημόσιου συστήματος υγείας. Όλα αυτά, με απώτερο στόχο τη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» κατά τις οδηγίες της ΕΕ, καθώς και τη μεταφορά ιατρικού-ασφαλιστικού έργου προς τις ιδιωτικές εταιρείες.

Τα στοιχεία που παραθέτει η ΠΟΕΔΗΝ στην ανακοίνωσή της για το απεργιακό συλλαλητήριο αποτελούν κόλαφο για τις αλαζονικές δηλώσεις Πολάκη-Ξανθού περί ανάταξης του ΕΣΥ. Η χρηματοδότηση βρίσκεται κάτω από το 50% του μέσου όρου των ευρωπαϊκών χωρών, στο 5% του ΑΕΠ. Τα περιβόητα πρωτογενή πλεονάσματα τροφοδοτούνται από τις βαθιές και διαρκείς περικοπές στους μισθούς, στις συντάξεις και τις κοινωνικές δαπάνες. Οι ελλείψεις σε βασικό υγειονομικό υλικό, φάρμακα, αντιδραστήρια κ.λπ. είναι πλέον μόνιμο φαινόμενο.

Στο μέτωπο των προσλήψεων η εντατικοποίηση έχει βαρέσει «κόκκινο»: η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την πρόσληψη 2.000 εργαζομένων με προγράμματα stage την στιγμή που τα κενά στο σύστημα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, φθάνουν τις 25.000 από τις οποίες 7.000 από συνταξιοδότηση την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ –και έχουν προσληφθεί μόνο 700.

Σαρωτική αναδιάρθρωση

Στη προγραμματισμένη συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας που πραγματοποιήθηκε στις 2/3 μετά την πορεία από το υπ. Εργασίας, επιβεβαιώθηκε πλήρως η εκτίμηση της παράταξης «Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή» πως επίκειται μέχρι το καλοκαίρι σαρωτική εφ’ όλης της ύλης συντηρητική αναδιάρθρωση του ΕΣΥ που θα αφορά τα πάντα:

- Την αλλαγή των οργανισμών με συγχωνεύσεις νοσοκομείων, συγχωνεύσεις εργαστηρίων και τομέων, συνέχιση του καθεστώτος υποταγής γιατρών ΕΣΥ στο καθηγητικό κατεστημένο, δικαίωμα πανεπιστημιακών στην ιδιωτική απασχόληση κ.λπ.

 - Αναδιάταξη ωραρίων και τρόπου εφημέρευσης σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ με κυκλικά ωράρια και την κατάργηση της διάκρισης μεταξύ πρωινού και εφημεριακού χρόνου εργασίας.

 - Αλλαγή στη διαδικασία προσλήψεων γιατρών ΕΣΥ, υπαναχώρηση από την προηγούμενη εξαγγελία περί «προκήρυξης 2.000 θέσεων μόνιμων γιατρών ΕΣΥ τους πρώτους μήνες του 2017» και σταδιακές προσλήψεις με το σταγονόμετρο χωρίς παράλληλα δέσμευση για την παράταση της θητείας των επικουρικών γιατρών και την κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων (άδειες, εκλογές κ.λπ.) με τους γιατρούς του ΕΣΥ.

- Αλλαγές στα ΤΕΠ και την εφημέρευση νοσοκομείων, την ιατρική εκπαίδευση, την ψυχική υγεία και την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Ανάγκη κλιμάκωσης

Το «Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή», με βάση τις εξελίξεις αυτές, καλεί άμεσα για την κλιμάκωση της αγωνιστικής δράσης των νοσοκομειακών γιατρών με νέο γύρο γενικών συνελεύσεων στα νοσοκομεία και στις Ενώσεις και αγωνιστικό συντονισμό με τους φοιτητές των ιατρικών σχολών για την αποτροπή της συντηρητικής αναδιάρθρωσης στην ιατρική εκπαίδευση.

Η κινητοποίηση στις 15/3 μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα για ευρύτερο αγωνιστικό συντονισμό: Πρώτα συγκροτώντας ένα μέτωπο των εργαζομένων και των νοσοκομειακών γιατρών με τις καθαρίστριες αλλά και τους εργολαβικούς εργαζόμενους για να μην απολυθεί κανείς. Δεύτερο, για συμπόρευση με άλλες ομοσπονδίες και συνδικάτα όπως στην εκπαίδευση. Τρίτον, για να προκηρυχτεί Γενική Απεργία για να ανατραπεί η νέα επώδυνη συμφωνία της κυβέρνησης με τους τροϊκανούς που προβλέπει ακόμα πιο σκληρές ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Ετικέτες