Θαυμαστός, καινούριος κόσμος. Στη Μέση Ανατολή αλλάζουν τα σύνορα της οικουμένης. Ποιος έχει δικαιώματα; Ποιος είναι άνθρωπος και ποιος είναι περιττός; Ποια δύναμη προστατεύει τους αραβικούς, μουσουλμανικούς και χριστιανικούς πληθυσμούς; Τουρκία, Ρωσία, ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία;

Πόσοι πλουτίζουν από το πετρέλαιο του ISIS, τα ναρκωτικά και το λαθρεμπόριο όπλων των ευρωατλαντικοκίνητων μαχητών του φονταμενταλισμού; Στην Μυτιλήνη, αν δεν ανήκεις πια σε διάφορες ΜΚΟ, που ξεφύτρωσαν από το πουθενά και στρατολογούν κόσμο προσφέροντας 930 ευρώ το κεφάλι, διώκεσαι κλωτσηδόν από τα παράλια της δυστυχίας, των δακρύων χαράς και πόνου, των άψυχων κορμιών. «Εθελοντισμός» με το αζημίωτο, «ανθρωπιά» με τη ζυγαριά και τη μυρωδιά των ευρωπαϊκών κονδυλίων στο διάβα της. Στα απέναντι παράλια, οι διακινητές – και, ναι δεν είναι μόνο Τούρκοι, όπως ο κυρίαρχος αφηγηματικός μύθος θέλει… - χρεώνουν πια ανάλογα με τον καιρό. Μπουνάτσα στο πέλαγος, 4.000 ευρώ το κεφάλι. Πέντε – έξι μποφόρ, 2.000 ευρώ το κεφάλι. Καταιγίδα και στρόβιλος, 1.000 ευρώ. Ο πολλαπλασιασμός των υγρών τάφων βασίζεται στην ταξική διαίρεση της προσφυγιάς.

Θαυμαστός, καινούριος κόσμος. Στις Βρυξέλλες, την καρδιά της… Ευρώπης – ο εγκέφαλος είναι στο Βερολίνο και το κυκλοφορικό σύστημα στη Φρανκφούρτη – βγήκαν τεθωρακισμένα και στρατιώτες. Ανεστάλη η κυκλοφορία των μέσων μεταφοράς. Οι πολίτες προειδοποιούνται σε κάθε τους βήμα για τα… οφέλη της ασφάλειας. Ηχητικά μηνύματα, στον δρόμο, στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση. Κατάσταση ανάγκης, η ανάγκη μόνιμη, διαρκής, η ανάγκη να φυλάξεις τα υπάρχοντα σου, τη ζωή σου, την κανονικότητα σου. Ανάγκη να δώσεις και εσύ την προσοχή σου. Τεταμένη, πυρετική, αδιάλειπτη. Έδωσες εσύ; Έδωσες τη συνενοχή σου, τη σιωπηρή ή ενεργητική έγκριση σου; Δώσε το δικαίωμα της απεργίας, δώσε το δικαίωμα της ελεύθερης πληροφόρησης, δώσε το δικαίωμα στην ελεύθερη ανεμπόδιστη κυκλοφορία, δώσε το δικαίωμα στην εργασία. Δώσε το δικαίωμα να συλλογάσαι ελεύθερα, γιατί όποιος συλλογάται ελεύθερα δεν συλλογάται καλά…

Θαυμαστός, καινούριος κόσμος. Οι Ευρωπαίοι ξεφυσούν ανακουφισμένοι με τα 3 δις που διοχετεύονται στην Τουρκία για να χτίσει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, εγκλωβίζοντας τα ανθρώπινα κύματα της προσφυγιάς για να οικοδομήσει το «οικονομικό θαύμα» της πάνω στις πλάτες της πείνας, της εξαθλίωσης και της καταναγκαστικής μετοίκησης. Άλλο που δεν ήθελαν το στρατιωτικοπολιτικό σύμπλεγμα της γείτονος, ο νεοσουλτανικός μεγαλοϊδεατισμός του Ερντογάν και τα ακραία ισλαμικά στοιχεία. Ο χωροφύλακας στα σύνορα της ΕΕ είναι η Τουρκία,  στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού οι συμμορίες των ναρκωτικών και οι εταιριοκρατικές ομάδες ενόπλων στη Χουαρέζ των μισθών πείνας και των βασανιστηρίων.

Θαυμαστός, καινούριος κόσμος. Οι χειροκροτητές της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου έγιναν οι χτίστες των φρακτών από κοτετσόσυρμα. Φράκτης στον Έβρο, φράκτης στη FYROM, φράκτης στην Ουγγαρία, φράκτες για τους μέσα, να μην βλέπουν, να μην αγγίζουν, να μην νιώθουν τους απέξω. Είμαστε καλά μέσα στο κοτέτσι Ελλάδα, είναι καλά μέσα στο κοτέτσι FYROM, είναι καλά μέσα στο κοτέτσι Ουγγαρία, είναι καλά μέσα και στα υπόλοιπα κοτέτσια της Ευρώπης. Μας πετούν τακτικά το καλαμπόκι της μισαλλοδοξίας, μας βάζουν τακτικά θολό νερό του ρατσισμού, μας ξεπουπουλιάζουν επίσης τακτικά, κόψε συντάξεις, κόψε μισθούς, κόψε από εδώ, ξεσπίτωσε από εκεί, ισοπέδωσε από εδώ, σφάξε με αγά μου να αγιάσω πιο πέρα. Τα ναρκωτικά έχουν φωνή και οθόνη, υπόσταση από τηλεοράσεως και διαδικτύου.

«Φυλάξου, κινδυνεύεις, φυλάξου, φοβάσαι, φοβάσαι γιατί στο λέμε εμείς, πρέπει να φοβάσαι γιατί στο επιβάλουμε εμείς, φοβάσαι για το τώρα, τρέμεις για το αύριο, πανικοβάλλεσαι για το σήμερα,  για το μετά. Φράκτες, φραγές, φραγμούς. Ζήτησε περισσότερους, απαίτησε περισσότερους, χτίσε περισσότερους, φράκτες, φραγμούς και φραγές. Μιλά και σκέψου όπως σου επιβάλουμε εμείς. Εμείς θέλουμε το καλό σου, θέλουμε την ευτυχία σου, την ειρήνη, τη γνώση σου. Να αγνοείς, είναι γνώση, να πολεμάς, είναι ειρήνη, να φοβάσαι, είναι ευτυχία. Μπες στη γραμμή, στοιχίσου, φόρεσε τη στολή, συμμορφώσου και υπάκουσε, γίνε ανταγωνιστικός, μείνε ανταγωνιστικός, εν – δυο, εν – δυο, εν – δυο, φορντιστικός στρατός, στρατιωτικός φορντισμός, γραμμή παραγωγής, γραμμή συνδιάλεξης, γραμμή σιωπής, γραμμή στο σπίτι, γραμμή στο γραφείο. Δεν υπάρχουν άστεγοι, δεν υπάρχουν άνεργοι, δεν υπάρχουν φτωχοί, δεν υπάρχουν πρόσφυγες, δεν υπάρχουν νεκροί και ώρες για θρήνο, για δυστυχία, για πόνο, για συναίσθημα, δεν έχεις χρόνο για αυτά, δεν έχεις χρόνο, δεν υπάρχει πολιτισμός, ο πολιτισμός είμαστε εμείς, εν – δυο, εν – δυο, στοιχίσου, μην μιλάς, μην σκέφτεσαι, μην διαμαρτύρεσαι, μην σηκώνεις το δάχτυλο να διαμαρτυρηθείς, σε βλέπουμε εκεί στο βάθος, μην μιλάς, μην αναπνέεις, μην κινείσαι. Αν δεν σου πούμε εμείς, τώρα είναι ώρες κρίσιμες, ώρες εθνικής εγρήγορσης, ώρες πολεμικής ετοιμότητας, ώρες έκτακτης ανάγκης, ώρες να παραδοθείς, να συναινέσεις, να αφεθείς σε μας».

Θαυμαστός, καινούριος κόσμος. Στο Παρίσι έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, το μυθιστόρημα του, «Μια κινητή γιορτή» έχει γίνει ανάρπαστο. Στην πόλη Χουαρέζ του Μεξικού, οι εργάτες της Foxconn ξεσηκώθηκαν σε απεργία, για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στην πόλη – εργοστάσιο γκέτο. Το Al Jazeera αποκάλυψε ότι τα δυτικά ΜΜΕ της «πολιτισμένης» Ευρώπης και των ΗΠΑ παραχάραξαν τα ρεπορτάζ για τη γυναίκα – καμικάζι. Ρωγμές στο τείχος του θαυμαστού, καινούριου κόσμου.  

Ετικέτες