ΔΤ για την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Οργή και θλίψη μας προκαλεί η παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ο μεγαλύτερος και πλέον δολοφονικός στρατός του κόσμου, με παρουσία σε πάνω από 150 χώρες, με εκατοντάδες επεμβάσεις, πραξικοπήματα και επιθετικούς πολέμους στο ενεργητικό του, παραμένει πάντα ο μεγάλος εχθρός για κάθε άνθρωπο που αγαπά την ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Άλλωστε, δεν ξεχνάμε ότι η προηγούμενη φορά που πέρασαν από εδώ ήταν το 1999, στο πλαίσιο της εγκληματικής τους αποστολής στη Γιουγκοσλαβία.

Το γεγονός ότι αυτή τη φορά ήρθαν για να συμμετέχουν μαζί με τον ελληνικό στρατό σε νατοϊκές ασκήσεις, δεν μας κάνει να νιώθουμε ούτε πιο ασφαλείς ούτε πιο ήσυχοι. Ίσα-ίσα, η όλο και ισχυρότερη προσκόλληση του ελληνικού κράτους (με την ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, τη συμμαχία Ισραήλ - Κύπρου - Αιγύπτου, αποτελεί παράγοντα έντασης και απειλή για την ειρήνη. Σε αυτήν την επικίνδυνη εποχή και περιοχή, κάθε νατοϊκή άσκηση είναι μια πρόβα πολέμου.

Ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία όμως προκαλούν οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος επισκεπτόμενος τα στρατεύματα της χώρας του, εκδήλωσε το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Άλλωστε, αυτή τη φορά οι αμερικανικές δυνάμεις δεν πέρασαν απλώς από το λιμάνι κατά τη μετακίνησή τους, άλλα το χρησιμοποιούν ως κανονική βάση, αφού σταθμεύουν σε αυτό για ημέρες, για εργασίες "συντήρησης και καθαρισμού".

Είναι φανερό λοιπόν ότι το λιμάνι της πόλης μας, μαζί με το Νατοϊκό Στρατηγείο, αποτελεί σημαντικό κόμβο για την ανάπτυξη της νατοϊκής ισχύος στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή -πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης και των ελληνικών συμφερόντων που αναζητούν ισχυρές πλάτες στον ανταγωνισμό τους με τους γείτονες. Σε αυτό το πνεύμα άλλωστε, η τότε υπουργός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και νυν υποψήφια Δήμαρχος Κατερίνα Νοτοπούλου είχε επισκεφθεί πριν από μερικούς μήνες απόσπασμα του 6ου Στόλου που στάθμευσε πάλι στο λιμάνι μας. Για εμάς, που δεν αναζητούμε τους φίλους μας στην Ουάσιγκτον και τους εχθρούς μας στους γειτονικούς λαούς, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να αποτελεί πύλη αλληλεγγύης και συνεργασίας των λαών, όχι βάση πολέμων κι επεμβάσεων.

Δεν ισχύει βέβαια το ίδιο για τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος, ως γνήσιος πολιτικός απόγονος του 6ου Στόλου, έσπευσε κι αυτός εχθές να υποδεχθεί τον πρέσβη και τα στρατεύματά του και να εκφράσει, όπως είπε, «την αφοσίωση της χώρας μας στο ΝΑΤΟ», αναβιώνοντας το πνεύμα της Τρούμπας. Οι Αμερικάνοι στρατιώτες δεν είναι ούτε ζουμπουρλούδικα ναυτάκια, ούτε καλοδεχούμενοι επισκέπτες. Είναι πληρωμένοι φονιάδες και δεν έχουν καμιά δουλειά στο λιμάνι και στην πόλη μας.



ΥΓ. Μπορεί ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης να έλειπε από τη σεμνή τελετή στο λιμάνι, είχε όμως την ευκαιρία να αποδώσει κι αυτός τα σέβη του στον Πρέσβη, συνοδεύοντάς τον την ίδια μέρα στο λεγόμενο Zero Waste Lab που έχει στήσει ο Δήμος με την Coca Cola, για να αγωνιστούν από κοινού για τη μείωση των σκουπιδιών (sic). Το πόσο αστείο είναι η Coca Cola και η 3Ε, από τους μεγαλύτερους παραγωγούς συσκευασιών μιας χρήσης, να αγωνίζονται ενάντια στα απορρίμματα, θα το σχολιάσουμε άλλη φορά. Προς το παρόν, να σημειώσουμε μόνο με πόση αρμονία συνδυάζεται η Αμερικάνικη Πρεσβεία, ο ένδοξος Αμερικάνικος κι ο ακόμα ενδοξότερος Ελληνικός Στρατός, οι πολυεθνικές, ο Δήμαρχος, ο Περιφερειάρχης. Αυτόν τον κόσμο θέλουμε να φέρουμε ανάποδα!

η Πόλη ΑΝΑΠΟΔΑ - Αριστερό Ριζοσπαστικό Σχήμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης

e -mail: ipolianapoda@gmail.com Fb page: @ipolianapoda.SKG

Ετικέτες