Αν περάσετε μπροστά από ένα περίπτερο θα διαπιστώστε ότι για πρώτη φορά τα πρωτοσέλιδα αριστερών και συστημικών εφημερίδων είναι σχεδόν πανομοιότυπα. Σε μια χώρα που η δημοσιογραφία θα λειτουργούσε αυτό θα σήμαινε ότι η νέα κυβέρνηση βρήκε τη λύση win-win που έψαχνε. Στην Ελλάδα όμως που τα συστημικά ΜΜΕ είναι όλα όργανα προπαγάνδας σημαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Όλες οι συ­στη­μι­κές εφη­με­ρί­δες ανα­φέ­ρο­νται σε «έντι­μο συμ­βι­βα­σμό» με­τα­ξύ Ελ­λά­δας και Γερ­μα­νί­ας αν και ξε­κι­νά­νε από δια­φο­ρε­τι­κές αφε­τη­ρί­ες και βα­σί­ζο­νται σε δια­φο­ρε­τι­κές ερ­μη­νεί­ες. Τα μέσα που «συ­μπα­θούν» το ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ ακο­λου­θούν τη γραμ­μή Βα­ρου­φά­κη και επι­κε­ντρώ­νο­νται σε αυτά που κέρ­δι­σε η χώρα από την δια­πραγ­μά­τευ­ση ενώ τα άλλα που γλυ­κο­κοι­τά­ζουν τους ολι­γάρ­χες πα­νη­γυ­ρί­ζουν για το απο­τέ­λε­σμα που προ­ήλ­θε μετά από την οπι­σθο­χώ­ρη­ση της Ελ­λά­δας, στην οποία είχαν επεν­δύ­σει.

Σε αυτό το κλίμα της τε­χνη­τής αι­σιο­δο­ξί­ας κα­λού­μα­στε τώρα όλοι μας να ελέγ­ξου­με την κα­τά­στα­ση με ψυ­χραι­μία και χωρίς φα­να­τι­σμούς. Να δούμε που βρι­σκό­μα­στε και να προ­σπα­θή­σου­με να προ­ε­τοι­μα­στού­με για αυτά που έρ­χο­νται.

Πριν από όλα όμως πρέ­πει να έχου­με στο μυαλό μας τρία πράγ­μα­τα: α) η Ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση υπο­χώ­ρη­σε ου­σια­στι­κά και όχι μόνο λε­κτι­κά β) ο Γιά­νης Βα­ρου­φά­κης βρέ­θη­κε χθες μπρο­στά στο δί­λημ­μα της εξό­δου από το ευρώ και γ) πα­ρό­λα αυτά η κυ­βέρ­νη­ση κα­τά­φε­ρε να έχει κά­ποια οφέλη, κάτι που δεν κα­τά­φε­ραν 4 δια­δο­χι­κές κυ­βερ­νή­σεις από την αρχή της κρί­σης.

Τι έγινε χθες

Πριν από το προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νο Eurogroup έλαβε χώρα μια συ­νά­ντη­ση στην οποία συμ­με­τεί­χαν η Λα­γκάρντ, ο Μο­σκο­βι­σί, ο Ντάι­σε­μπλουμ, ο Ντρά­γκι, ο Σόι­μπλε και ο Βα­ρου­φά­κης. Οι υπουρ­γοί οι­κο­νο­μι­κών της Ελ­λά­δας και της Γερ­μα­νί­ας δεν κά­θι­σαν στο ίδιο τρα­πέ­ζι αλλά συμ­με­τεί­χαν δια­δο­χι­κά στη συ­ζή­τη­ση. Υπο­τί­θε­ται ότι αυτή η συ­νά­ντη­ση έγινε με στόχο την προ­ε­τοι­μα­σία ενός κει­μέ­νου κοι­νής απο­δο­χής που θα ήταν η βάση για τη συ­ζή­τη­ση στο Eurogroup αλλά υπάρ­χουν πλη­ρο­φο­ρί­ες ότι η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ήταν κατά τι δια­φο­ρε­τι­κή.

Σύμ­φω­να με Έλ­λη­να αξιω­μα­τού­χο που δεν θέλει να απο­κα­λύ­ψει το όνομά του η ελ­λη­νι­κή αντι­προ­σω­πεία βρέ­θη­κε χθες μπρο­στά σε έναν ωμό εκ­βια­σμό. Οι «εταί­ροι» μας ενη­μέ­ρω­σαν ότι σε πε­ρί­πτω­ση που το Eurogroup δεν θα κα­τέ­λη­γε σε κοινή συμ­φω­νία, από την Τρίτη η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση θα υπο­χρε­ω­νό­ταν να επι­βάλ­λει έλεγ­χο στην ροή κε­φα­λαί­ων. Φαί­νε­ται ότι είχε παρ­θεί από­φα­ση για στραγ­γα­λι­σμό της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας με την δια­κο­πή της χρη­μα­το­δό­τη­σης των Τρα­πε­ζών μέσω του συ­στή­μα­τος ELA, ενώ ακόμα πε­ρισ­σό­τε­ρο φαί­νε­ται ότι ο εκ­βια­σμός είχε γίνει ήδη γνω­στός στις ελ­λη­νι­κές συ­στη­μι­κές τρά­πε­ζες. Από την ΕΚΤ εκ­πο­ρεύ­ο­νταν πι­θα­νώς και οι διαρ­ρο­ές για την προ­ε­τοι­μα­σία GREXIT.

Δεν είναι τυ­χαία άλ­λω­στε η ερώ­η­τη­ση του γνω­στού δη­μο­σιο­γρά­φου Paul Mason του Channel 4 προς τον Γε­ρούν Ντάι­σε­μπλουμ στο τέλος του Eurogroup: «πως νιώ­θε­τε που κα­στα­στρά­ψε­τε σή­με­ρα την δη­μο­κρα­τία;». 

Μπρο­στά σε αυτό το ασφυ­κτι­κό σε­νά­ριο «Κύ­πρου» η ελ­λη­νι­κή αντι­προ­σω­πεία πήρε την από­φα­ση να επι­διώ­ξει μια συμ­φω­νία που θα της έδινε χρόνο (και μόνο χρόνο, αφού στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα με την χθε­σι­νή συμ­φω­νία δεν εξα­σφα­λί­ζει τις επι­διω­κό­με­νες χρη­μα­τορ­ρο­ές).

Ο Γιά­νης Βα­ρου­φά­κης επέ­μει­νε στην απα­λοι­φή των συ­γκε­κρι­μέ­νων ανα­φο­ρών περί μέ­τρων που πρέ­πει να λάβει η κυ­βέρ­νη­ση και συμ­φώ­νη­σε τε­λι­κά στην υπο­βο­λή τε­χνι­κού εγ­γρά­φου εντός 48 ωρών που θα πε­ρι­λαμ­βά­νει τις προ­τά­σεις της Ελ­λά­δας για με­ταρ­ρυθ­μί­σεις μη­δε­νι­κού δη­μο­σιο­νο­μι­κού κό­στους. Παρά τις δη­λώ­σεις Δρα­γα­σά­κη - Βα­ρου­φά­κη περί «σχε­δόν έτοι­μης λί­στας» που θα πε­ρι­λαμ­βά­νουν μέρος του ήδη υπάρ­χο­ντος με­ταρ­ρυθ­μι­στι­κού προ­γράμ­μα­τος του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ η αλή­θεια είναι ότι η Τρόι­κα (δεν υπάρ­χει λόγος να την λέμε «θε­σμούς» κο­ροϊ­δεύ­ο­ντας τον εαυτό μας) πε­ρι­μέ­νει συ­γκε­κρι­μέ­να μέτρα από την Ελ­λά­δα, ίσως όχι από­λυ­τα κο­στο­λο­γη­μέ­να.

Εντός του μα­ρα­θώ­νιου Κυ­βερ­νη­τι­κού Συμ­βου­λί­ου σή­με­ρα έγινε σαφές ότι η συ­μπλή­ρω­ση της λί­στας είναι και πολύ δύ­σκο­λη και πολύ επώ­δυ­νη αφού η υπάρ­χου­σα συμ­φω­νία-γέ­φυ­ρα πε­ρι­λαμ­βά­νει ου­σια­στι­κό έλεγ­χο επί του νο­μο­θε­τι­κού έργου της κυ­βέρ­νη­σης, κάτι που θέτει ανυ­πέρ­βλη­τα εμπό­δια στην εφαρ­μο­γή του προ­γράμ­μα­τος του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ όπως εξαγ­γέλ­θη­κε από τον πρω­θυ­πουρ­γό κατά την ανά­γνω­ση των προ­γραμ­μα­τι­κών δη­λώ­σε­ων.

Η Ελ­λά­δα βρί­σκε­ται σε αχαρ­το­γρά­φη­τα νερά και η αι­σιο­δο­ξία του υπουρ­γού οι­κο­νο­μι­κών περί «σχε­δόν σί­γου­ρου ναι» στην λίστα που θα απο­στα­λεί στην Τρόι­κα το βράδυ της Δευ­τέ­ρας δεν είναι από­λυ­τα δι­καιο­λο­γη­μέ­νη. Η κυ­βέρ­νη­ση υπο­λο­γί­ζει ότι οι εκ­πρό­σω­ποι των ΕΚΤ, ΕΕ και ΔΝΤ δεν θα συμ­φω­νού­σαν στην απο­στο­λή προ­τά­σε­ων αν δεν ήταν έτοι­μοι να την εγκρί­νουν με κά­ποιο τρόπο αλλά δεν υπάρ­χει βε­βαιό­τη­τα για την ολο­κλή­ρω­ση της αξιο­λό­γη­σης του προ­γράμ­μα­τος μέχρι το τέλος Απρι­λί­ου, ενώ η κυ­βέρ­νη­ση θα πρέ­πει επι­πλέ­ον να βρει 300 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ χωρίς έξω­θεν βο­ή­θεια για να κα­λύ­ψει τις άμε­σες τα­μεια­κές ανά­γκες του επό­με­νου δι­μή­νου. Όλα αυτά την ώρα που ανε­πί­ση­μα από την ΤτΕ ακού­γε­ται ότι τον τε­λευ­ταίο καιρό έχουν φύγει από τη χώρα πάνω από 40 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ.

Στο χθε­σι­νό Eurogroup η Ελ­λά­δα εκ­βιά­στη­κε και ανα­γκά­στη­κε να υπο­χω­ρή­σει. Ωστό­σο, σε αντί­θε­ση με τις προη­γού­με­νες κυ­βερ­νή­σεις, δεν άφησε τα όπλα και δεν άρ­χι­σε να τρέ­χει προς την αντί­θε­τη κα­τεύ­θυν­ση. Οχυ­ρώ­θη­κε πιο πίσω και τώρα προ­σπα­θεί να κα­θυ­στε­ρή­σει την προ­έ­λα­ση. Το μόνο που κέρ­δι­σε δη­λα­δή είναι λίγος χρό­νος τον οποίο ιδα­νι­κά θα μπο­ρού­σε να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει προ­κει­μέ­νου να συ­ζη­τή­σει με την κοι­νω­νία για τα ίδια δι­λήμ­μα­τα στα οποία θα πρέ­πει να απα­ντή­σει σε λί­γους μήνες από τώρα. Στις πρώ­τες τους δη­λώ­σεις οι Τσί­πρας και Βα­ρου­φά­κης επέ­λε­ξαν να πα­ρου­σιά­σουν μια ει­κό­να νίκης. Ας ελ­πί­σου­με ότι και αυτή η επι­λο­γή είναι τα­κτι­κή προ­κει­μέ­νου να δη­μιουρ­γη­θεί το κλίμα στο οποίο οι Έλ­λη­νες θα είναι έτοι­μοι να ακού­σουν την αλή­θεια και τις πραγ­μα­τι­κές τους επι­λο­γές.

Ετικέτες