Mικρές δονήσεις ταρακουνούν τον «πύργο» της κυβέρνησης. Οι μαθητές και φοιτητές 3 και πλέον εβδομάδες κινητοποιούνται με πείσμα, η πορεία στις 17 Νοέμβρη είχε μαζική συμμετοχή, η απεργία στις 27 του μηνός εξίσου, δέκα χιλιάδες αλληλέγγυοι στο Ν. Ρωμανό διαδήλωσαν την Τρίτη.

Δυστυχώς όμως ,ο « πύργος» τα τελευταία δύο χρόνια έχει δείξει πως θέλει κάτι παραπάνω από κουνήματα για να πέσει . Το πώς θα κινηθούμε θα κρίνει το αποτέλεσμα . Θα φροντίσουμε αυτά τα κουνήματα να είναι προάγγελοι ενός μεγάλου τραντάγματος ; Θα φροντίσουμε να είναι προσεισμοί ενός μεγάλου σεισμού που θα ρίξει τον πύργο του Σαμαρά και Βενιζέλου;

Aναμονή της κάλπης ή ανατροπή στο δρόμο;

Το δίλημμα είναι αρκετά καθαρό. Ο Νοέμβρης απέδειξε πως οι δυνάμεις των εργαζομένων και της νεολαίας , αν και τα τελευταία δυο χρόνια έχουν εν μέρει οπισθοχωρήσει και κουραστεί, είναι ακόμα αξιόμαχες. Μπορεί να υπάρχουν σημαντικές αδυναμίες στο κίνημα, ωστόσο το πολιτικό αίτημα, που μπορεί να εκφραστεί με το «να τους διώξουμε», μπορεί να εμπνεύσει . Ο οργή που υπάρχει απέναντι στην κυβέρνηση είναι τεράστια και με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορεί να ξεσπάσει σαν χείμαρρος. Ως Σύριζα πώς απαντάμε σε αυτό το δίλημμα;

« Κρατάτε την πολιορκία, έρχονται οι κάλπες».

Οι δηλώσεις του προέδρου Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά την απεργία ήταν ξεκάθαρες : «Σήμερα επιβεβαιώνεται το αδιέξοδο που βρίσκεται η κυβέρνηση .Μόνη λύση η άμεση προσφυγή στην κάλπη και τη λαική ετυμηγορία».

Το κίνημα έβγαλε κραυγή οργής και πέταξε και κοτρώνες στο « πύργο». Οπότε ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος πρέπει να παραδεχτούν τη χρεοκοπία τους και να βγουν να παραδοθούν.

Ο «ετοιμόρροπος» πύργος της κυβέρνησης όμως δυο χρόνια τώρα αντέχει την πολιορκία που δέχεται και από την κορυφή του έχουν πεταχτεί τα μύρια όσα: τα βέλη των μισθών πείνας, οι κοτρώνες της διάλυσης της δημόσιας υγείας , τα περιττώματα των βασανισμών στη ΓΑΔΑ.

Το στρατόπεδό μας ενώ δέχεται συνεχώς επιθέσεις από την κορυφή του πύργου και έχει υποστεί απώλειες και πτώση του ηθικού ,φαίνεται πως τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει πως ανασυντάσσεται και μπορεί να «επιτεθεί» αποφασιστικά . Εμείς να πούμε κάτι του στιλ «η επίθεση μας αρκεί .Τώρα θα παραδοθούν»;

Δεν υπάρχει πιο σίγουρος δρόμος για την καλλιέργεια κοινοβουλευτικών αυταπατών και λογική ανάθεσης.

Εκτός όμως από τις επιδράσεις της στο κίνημα, η λογική του «τα ποντάρουμε όλα για όλα στην κάλπη» πάει χέρι χέρι με μια συνολική συμβιβαστική λογική , με σενάρια συνεργασίας με μνημονιακές δυνάμεις και κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας». Το κομμάτι του Σύριζα(το πιο συντηρητικό τμήμα της πλειοψηφίας με επικεφαλής τον πρόεδρο) που έχει αυτή τη λογική , δεν θέλει ένα κίνημα θερμό που να ασκεί μεγάλες πιέσεις ώστε να έρθει σε ρήξεις και όχι σε συμβιβασμό. Θέλει μια «ομαλή ανατροπή».

«Να ρίξουμε τον πύργο»

Είναι κομβικό να πιέσουμε ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και η υπόλοιπη αριστερά να επιδιώξει την άμεση κλιμάκωση των αγώνων, την προσπάθεια να «ρίξουμε τον πύργο» τους ,καθώς:

1)Μια κυβέρνηση που θα γεννηθεί σε συνθήκες σύγκρουσης και αγώνων θα έχει, τουλάχιστον στα πρώτα κρίσιμα βήματά της, εντονότερη τη ριζοσπαστική πίεση από το κίνημα, ώστε να προχωρήσει σε ρήξεις.

2)Οι εργαζόμενοι και η νεολαία θα αναθερμανθούν και θα αποκτήσουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους. Επειδή οι μάχες που θα έχουν να δώσουν στο ενδεχόμενο κυβέρνησης Σύριζα θα είναι τρομακτικές , ένα τέτοιο «ζέσταμα» είναι απαραίτητο. Αν βρεθούν «κρύοι» σε μια συγκυρία-ματς που θα πρέπει:

-να αμύνονται απέναντι στη λυσσαλέα επίθεση της εγχώριας και διεθνούς αστικής τάξης έπειτα από κάθε ρήξη με τα συμφέροντά της .

-να πιέζουν την κυβέρνηση σε ρηξιακές κατευθύνσεις μέσα από τη μάχη με τα συμφέροντα των καπιταλιστών σε όλο το μήκος και πλάτος της παραγωγής και του κράτoυς (εκπαίδευση, υγεία κτλ)

-να συγκροτούνται αυτόνομα από την κυβέρνηση μέσα από δομές εξωτερικές προς το κράτος ( συνελεύσεις εργαζομένων, γειτονιών κτλ) και να συγκρουστούν μαζί της , εάν αυτή είναι συμβιβαστική η προδοτική

είναι εύκολο να καταλάβουμε πως θα «τραυματιστούν» στα 10 πρώτα λεπτά του αγώνα.

3)Αν ποντάρουμε τα πάντα στις εκλογές και αυτές δεν γίνουν, η ήττα και αποσυσπείρωση θα είναι τρομακτικές.

Τον Δεκέμβρη να τους ανατρέψουμε!

Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να τους ανατρέψουμε στο δρόμο. Μέσα στις επόμενες μέρες οι δυνάμεις της Αριστερής πλατφόρμας και της πλειοψηφίας του Σύριζα που αντιλαμβανόμαστε την σημασία της ανατροπής στον δρόμο να πιέσουμε με κάθε τρόπο τον Σύριζα ,την υπόλοιπη Αριστερά και το κίνημα να κλιμακωθούν οι αγώνες με ξεκάθαρο στόχο την ανατροπή τους μέσα στο 2014 .

Το διήμερο , 6 Δεκεμβρίου (δολοφονία Γρηγορόπουλου) και 7 ( ψήφιση του προυπολογισμού), είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να τους τελειώσουμε.  

Ετικέτες