Στις 5 Φεβρουαρίου, πολίτες πυρπολούν το κυβερνητικό κτίριο που στεγάζεται η έδρα του καντονιού της Τούζλα, εξεγειρόμενοι απέναντι στις εγκληματικές ιδιωτικοποιήσεις, την μη καταβολή μισθών και την διεφθαρμένη εξουσία της ολιγαρχίας .

Η βία κρίνεται απαραίτητη από το λαό ώστε να καταφέρει τελικά να ακουστεί η φωνή του και να καταπολεμήσει τη φτώχεια. Υπουργοί παραιτήθηκαν και οι πολίτες πήραν τον έλεγχο της πολιτικής ζωής. Άμεσως μετα, , περισσότεροι από 700 πολίτες άρχισαν να συγκεντρώνονται στην «Ολομέλεια» (Plenum) της πόλης όπου εκπαιδεύονται στην άμεση δημοκρατία. Το «φαινόμενο Τούζλα» έχει διαδοθεί και σε άλλες πόλεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης… και αυτός ο ορμητικός αέρας έχει συμπαρασύρει τη Κροατία, το Μαυροβούνιο, τη Μακεδονία, με τέτοιο τρόπο ώστε, στη Γαλλία και στην Ευρώπη, ήδη να μιλάμε για «Βαλκανική Άνοιξη».

Όμως στη Τούζλα, οι προσδοκίες πηγαίνουν ακόμη παραπέρα. Ο κόσμος περιμένει αυτήν την στιγμή είκοσι χρόνια. Είναι τόσες οι ελπίδες που γεννούν τα γεγονότα, που προτιμότερο είναι να μείνουμε στην πραγματικότητα – και να κρατηθεί μια απόσταση από τη μέθη μιας τέτοιας εξελισσόμενης επανάστασης. Το ζήτημα είναι να προχωρήσουν τα πράματα βήμα-βήμα, να χτιστούν στέρεες βάσεις για μια πολιτική και κοινωνική δικαιοσύνη που θα έρθει για να μείνει, ακριβώς επειδή θα είναι πολύ ισχυρή..

Συνέντευξη με τον Miroljub Radomirović, νομικό και ιδρυτικό μέλος του βοσνιακού πολιτικού κόμματος «Lijevi», «Αριστερά».

Μετά από τη πρώτη εβδομάδα των «Ολομελειών», οι πολίτες της Τούζλα δημιούργησαν ομάδες εργασίας, χωρισμένες σύμφωνα με τους τομείς της δημόσιας δοιηκησης: Οικονομικών, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Εξορύξεων, Εργασίας και Κοινωνικής πολιτικής, Υγείας, Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, κ.λπ. Είστε μέλος της νομικής ομάδας. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα γι αυτήν; Ποιοί είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητές σας για τους ερχόμενους μήνες;

Αρχικά, είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε την ομάδα εργασίας για τη Δικαιοσύνη και τη Διοίκηση –της οποίας στόχος είναι να επισημανθούν τα προβλήματα στον τομέα αρμοδιότητάς της- από τη νομική ομάδα της ολομέλειας της Τούζλα. Αυτή η νομική ομάδα είναι πολύ σημαντική για την ολομέλεια. Επανεξετάζει τις διεκδικήσεις κάθε ομάδας εργασίας, προκειμένου αυτές να διατυπωθούν με το σωστό τρόπο. Ελέγχουμε τους νόμους που ρυθμίζουν κάθε τομέα, και διασφαλίζουμε ότι αυτές οι διεκδικήσεις συνάδουν με το νομικά στανταρντ κάθε τμήματος, που είναι αρμόδιο για ένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Έτσι οι διεκδικήσεις των ομάδων εργασίας μπορούν να έχουν ισχυρή βάση! Έχουμε ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση να ελέγξει όλες τις συμβάσεις ιδιωτικοποίησης που έγιναν στο καντόνι μας. Εάν αποδειχτεί ότι αυτές οι συμβάσεις δεν έγιναν σεβαστές, θα πρέπει να ακυρωθούν. Υπάρχουν επίσης δυνατότητες για να διωχθούν ποινικά όσοι έχουν καταστρέψει τις επιχειρήσεις, ακόμα κι αν σεβάστηκαν τις συμβάσεις. Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι αυτά τα μέτρα θα ξεκινήσουν άμεσα.

Έχετε κερδίσει ήδη μια νίκη…

Ναι, πήραμε πίσω το 1 εκατομμύριo ΒΑΜ ( 500.000 ευρώ) λόγω της κατάργησης του «άσπρου ψωμιού», δηλαδή τους μισθούς υπουργών που συνέχιζαν να καταβάλλονται ακόμα και ένα χρόνο μετά τη λήξη της θητείας τους. Έχουμε πάρει ένα άλλο μέτρο για να εξαλείψουμε τα διάφορα «bonus» που έχουν ψηφιστεί ανά τα έτη από μια διεφθαρμένη και ανάλγητη ελίτ. Μιλάμε όχι μόνο για τους υπουργούς, αλλά και τους κοινοβουλευτικούς εκπρόσωπους. Η ομάδα εργασίας μας θα προσπαθήσει να προτείνει μια σειρά τροπολογιών… έτσι ώστε να είμαστε εμείς αυτοί που επιφέρουν τις αλλαγές, όχι αυτοί. Κάθε μέρα μας έρχονται καινούργιες ιδέες να εφαρμόσουμε, έτσι δεν θα ξεμείνουμε από πρωτοβουλίες για τις ερχόμενες εβδομάδες.

Συμμετέχετε στη νομική ομάδα της ολομέλειας και είστε επίσης ιδρυτικό μέλος του πολιτικού κόμματος «Lijevi» (Αριστερά). Μπορείτε να μας πείτε πώς γεννήθηκε το κόμμα σας;

Ήμασταν όλοι μέλη του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος (SPD), κατά τη διάρκεια της αντιπολίτευσης. Είχαμε όλοι τον ίδιο στόχο και τον ίδιο εχθρό. Αλλά όταν το SPD εκλέχτηκε το 2010, έκανε συνασπισμό με το SDA (Κόμμα της Δημοκρατικής Δράσης). Οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν εναποθέσει πολλές ελπίδες σε μας, αλλά είχαμε σημαντικές διαφωνίες και αποχωρήσαμε. Ιδρύσαμε αρχικά τη ΜΚΟ «εξέγερση», για να επικρίνουμε τις κάλπικες υποσχέσεις τους. Αλλά βαθμιαία η ΜΚΟ έχασε την οξύτητα και την πολιτική επιθετικότητά της. Έτσι αποφασίσαμε να ιδρύσουμε ένα αληθινό αριστερό κόμμα. Στο επίκεντρο του αγώνα μας είναι η εναντίωση στις ιδιωτικοποιήσεις και στην καταστροφή των εργοστασίων. Οι συμβάσεις ιδιωτικοποίησης πρέπει να ακυρωθούν και τα κλεμμένα χρήματα πρέπει να πάνε πίσω στο κράτος. Υποστηρίζουμε μια οικονομία όπου τομείς δημόσιου συμφέροντος θα είναι κρατική περιουσία υπό κοινωνικό έλεγχο. Οι πρώτες δράσεις μας ήταν στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης στους αγώνες που έδιναν οι εργάτες από το εργοστάσιο DITA. Συμβάλλαμε ώστε να γίνει ευρέως γνωστός ο αγώνας τους, παρείχαμε νομική κάλυψη και τρόφιμα όταν έκαναν αποκλεισμό του εργοστασίου.

Αυτή τη στιγμή, είναι οι εργαζόμενοι αλληλέγγυοι μεταξύ τους; Τι γίνεται με τα συνδικάτα;

Μέχρι τώρα, δεν υπήρξε καμία πραγματική αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Ήταν ο καθένας για τον εαυτό του. Είχαμε πρόβλημα με τα συνδικάτα, το 90% των οποίων είναι βουτηγμένα στη διαφθορά. Σήμερα, η κατάσταση βελτιώνεται, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να εκφραστούν άμεσα στις Ολομέλειες. Δεν υποστηρίζουν τυφλά τα σωματεία, τα οποία τώρα μπαίνουν σε δοκιμασία. Μερικά από αυτά τα σωματεία θέλησαν να προβούν σε “συνεργασίες” με τους οργανωτές της ολομέλειας. Αλλά η ολομέλεια δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Δεν υπάρχουν διαδικασίες ανάθεσης, ούτε αντιπρόσωποι. Οι σχέσεις πρέπει να αλλάξουν.

Η Ολομέλεια ανοίγει το δρόμο για την Αριστερά στη Τούζλα; Επιτρέπει να παγιωθεί το «Lijevi»;

Γίνομαι όλο και περισσότερο αισιόδοξος. Φόρουμ πολιτών έχουν δημιουργηθεί σε ολόκληρη τη χώρα, παρά τις προσπάθειες των αρχών και των ΜΜΕ να τα δυσφημήσουν. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που οι σύντροφοί μου έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και περισσότερο δημοφιλείς και να κερδίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, μέσω των ιδεών τους και της αφοσίωσής τους. Πρέπει να ξέρετε ότι εδώ, στη πρώην Γιουγκοσλαβία, υπάρχει τόση προκατάληψη ενάντια στην κομμουνιστική ιδεολογία, ώστε αν συμερρίζεσαι αυτές τις ιδέες, να ξεκινάς με ένα μεγάλο μειονέκτημα. Και όμως, οι άνθρωποι έρχονται σε μας, ενδιαφέρονται για το κόμμα μας. Συγχρόνως, η κατάσταση ήταν τόσο απελπιστική που κάθε ελπίδα πλέον, εναπόκειται στην Αριστερά.

Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις στην επιδίωξη της επανάστασης σήμερα;

Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα στους δρόμους, παράλληλα με τις ομάδες εργασίας. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι το αποτέλεσμα αγώνων διαρκείας. Η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να ενεργεί με τέτοιο αλαζονικό τρόπο, αγνοώντας τις απαιτήσεις των εργαζομένων, όπως έκανε τα τελευταία είκοσι χρόνια. Η Ολομέλεια θα συνεχίσει να υφίσταται μετά από τις εκλογές, ως δύναμη αμφισβήτησης, αλλά και σαν πραγματική εναλλακτικών λύσεων. Η δύναμη είναι σε μας. Η πρόκληση είναι, ο λαός ο ίδιος να συνειδητοποιήσει τη δύναμη της συλλογικότητας , ώστε να χτίσει μια ισότιμη κοινωνία.

Συνέντευξη από την Kassia Aleksic και Ivica Mladenovic

Ετικέτες