Στις 5 Φεβρουαρίου, πολίτες πυρπολούν το κυβερνητικό κτίριο που στεγάζεται η έδρα του καντονιού της Τούζλα, εξεγειρόμενοι απέναντι στις εγκληματικές ιδιωτικοποιήσεις, την μη καταβολή μισθών και την διεφθαρμένη εξουσία της ολιγαρχίας .

Η βία κρί­νε­ται απα­ραί­τη­τη από το λαό ώστε να κα­τα­φέ­ρει τε­λι­κά να ακου­στεί η φωνή του και να κα­τα­πο­λε­μή­σει τη φτώ­χεια. Υπουρ­γοί πα­ραι­τή­θη­καν και οι πο­λί­τες πήραν τον έλεγ­χο της πο­λι­τι­κής ζωής. Άμε­σως μετα, , πε­ρισ­σό­τε­ροι από 700 πο­λί­τες άρ­χι­σαν να συ­γκε­ντρώ­νο­νται στην «Ολο­μέ­λεια» (Plenum) της πόλης όπου εκ­παι­δεύ­ο­νται στην άμεση δη­μο­κρα­τία. Το «φαι­νό­με­νο Τούζ­λα» έχει δια­δο­θεί και σε άλλες πό­λεις της Βοσ­νί­ας-Ερ­ζε­γο­βί­νης… και αυτός ο ορ­μη­τι­κός αέρας έχει συ­μπα­ρα­σύ­ρει τη Κρο­α­τία, το Μαυ­ρο­βού­νιο, τη Μα­κε­δο­νία, με τέ­τοιο τρόπο ώστε, στη Γαλ­λία και στην Ευ­ρώ­πη, ήδη να μι­λά­με για «Βαλ­κα­νι­κή Άνοι­ξη».

Όμως στη Τούζ­λα, οι προσ­δο­κί­ες πη­γαί­νουν ακόμη πα­ρα­πέ­ρα. Ο κό­σμος πε­ρι­μέ­νει αυτήν την στιγ­μή εί­κο­σι χρό­νια. Είναι τόσες οι ελ­πί­δες που γεν­νούν τα γε­γο­νό­τα, που προ­τι­μό­τε­ρο είναι να μεί­νου­με στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα – και να κρα­τη­θεί μια από­στα­ση από τη μέθη μιας τέ­τοιας εξε­λισ­σό­με­νης επα­νά­στα­σης. Το ζή­τη­μα είναι να προ­χω­ρή­σουν τα πρά­μα­τα βή­μα-βή­μα, να χτι­στούν στέ­ρε­ες βά­σεις για μια πο­λι­τι­κή και κοι­νω­νι­κή δι­καιο­σύ­νη που θα έρθει για να μεί­νει, ακρι­βώς επει­δή θα είναι πολύ ισχυ­ρή..

Συ­νέ­ντευ­ξη με τον Miroljub Radomirović, νο­μι­κό και ιδρυ­τι­κό μέλος του βοσ­νια­κού πο­λι­τι­κού κόμ­μα­τος «Lijevi», «Αρι­στε­ρά».

Μετά από τη πρώτη εβδο­μά­δα των «Ολο­με­λειών», οι πο­λί­τες της Τούζ­λα δη­μιούρ­γη­σαν ομά­δες ερ­γα­σί­ας, χω­ρι­σμέ­νες σύμ­φω­να με τους το­μείς της δη­μό­σιας δοι­η­κη­σης: Οι­κο­νο­μι­κών, Βιο­μη­χα­νί­ας, Ενέρ­γειας και Εξο­ρύ­ξε­ων, Ερ­γα­σί­ας και Κοι­νω­νι­κής πο­λι­τι­κής, Υγεί­ας, Παι­δεί­ας, Αθλη­τι­σμού και Πο­λι­τι­σμού, κ.λπ. Είστε μέλος της νο­μι­κής ομά­δας. Μπο­ρεί­τε να μας πείτε πε­ρισ­σό­τε­ρα γι αυτήν; Ποιοί είναι οι στό­χοι και οι προ­τε­ραιό­τη­τές σας για τους ερ­χό­με­νους μήνες;

Αρ­χι­κά, είναι ση­μα­ντι­κό να δια­χω­ρί­σου­με την ομάδα ερ­γα­σί­ας για τη Δι­καιο­σύ­νη και τη Διοί­κη­ση –της οποί­ας στό­χος είναι να επι­ση­μαν­θούν τα προ­βλή­μα­τα στον τομέα αρ­μο­διό­τη­τάς της- από τη νο­μι­κή ομάδα της ολο­μέ­λειας της Τούζ­λα. Αυτή η νο­μι­κή ομάδα είναι πολύ ση­μα­ντι­κή για την ολο­μέ­λεια. Επα­νε­ξε­τά­ζει τις διεκ­δι­κή­σεις κάθε ομά­δας ερ­γα­σί­ας, προ­κει­μέ­νου αυτές να δια­τυ­πω­θούν με το σωστό τρόπο. Ελέγ­χου­με τους νό­μους που ρυθ­μί­ζουν κάθε τομέα, και δια­σφα­λί­ζου­με ότι αυτές οι διεκ­δι­κή­σεις συ­νά­δουν με το νο­μι­κά στα­νταρντ κάθε τμή­μα­τος, που είναι αρ­μό­διο για ένα ιδιαί­τε­ρο πρό­βλη­μα. Έτσι οι διεκ­δι­κή­σεις των ομά­δων ερ­γα­σί­ας μπο­ρούν να έχουν ισχυ­ρή βάση! Έχου­με ασκή­σει πίεση στην κυ­βέρ­νη­ση να ελέγ­ξει όλες τις συμ­βά­σεις ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης που έγι­ναν στο κα­ντό­νι μας. Εάν απο­δει­χτεί ότι αυτές οι συμ­βά­σεις δεν έγι­ναν σε­βα­στές, θα πρέ­πει να ακυ­ρω­θούν. Υπάρ­χουν επί­σης δυ­να­τό­τη­τες για να διω­χθούν ποι­νι­κά όσοι έχουν κα­τα­στρέ­ψει τις επι­χει­ρή­σεις, ακόμα κι αν σε­βά­στη­καν τις συμ­βά­σεις. Πρέ­πει να σι­γου­ρευ­τού­με ότι αυτά τα μέτρα θα ξε­κι­νή­σουν άμεσα.

Έχετε κερ­δί­σει ήδη μια νίκη…

Ναι, πή­ρα­με πίσω το 1 εκα­τομ­μύ­ριo ΒΑΜ ( 500.000 ευρώ) λόγω της κα­τάρ­γη­σης του «άσπρου ψω­μιού», δη­λα­δή τους μι­σθούς υπουρ­γών που συ­νέ­χι­ζαν να κα­τα­βάλ­λο­νται ακόμα και ένα χρόνο μετά τη λήξη της θη­τεί­ας τους. Έχου­με πάρει ένα άλλο μέτρο για να εξα­λεί­ψου­με τα διά­φο­ρα «bonus» που έχουν ψη­φι­στεί ανά τα έτη από μια διε­φθαρ­μέ­νη και ανάλ­γη­τη ελίτ. Μι­λά­με όχι μόνο για τους υπουρ­γούς, αλλά και τους κοι­νο­βου­λευ­τι­κούς εκ­πρό­σω­πους. Η ομάδα ερ­γα­σί­ας μας θα προ­σπα­θή­σει να προ­τεί­νει μια σειρά τρο­πο­λο­γιών… έτσι ώστε να εί­μα­στε εμείς αυτοί που επι­φέ­ρουν τις αλ­λα­γές, όχι αυτοί. Κάθε μέρα μας έρ­χο­νται και­νούρ­γιες ιδέες να εφαρ­μό­σου­με, έτσι δεν θα ξε­μεί­νου­με από πρω­το­βου­λί­ες για τις ερ­χό­με­νες εβδο­μά­δες.

Συμ­με­τέ­χε­τε στη νο­μι­κή ομάδα της ολο­μέ­λειας και είστε επί­σης ιδρυ­τι­κό μέλος του πο­λι­τι­κού κόμ­μα­τος «Lijevi» (Αρι­στε­ρά). Μπο­ρεί­τε να μας πείτε πώς γεν­νή­θη­κε το κόμμα σας;

Ήμα­σταν όλοι μέλη του Σο­σια­λι­στι­κού Δη­μο­κρα­τι­κού Κόμ­μα­τος (SPD), κατά τη διάρ­κεια της αντι­πο­λί­τευ­σης. Εί­χα­με όλοι τον ίδιο στόχο και τον ίδιο εχθρό. Αλλά όταν το SPD εκλέ­χτη­κε το 2010, έκανε συ­να­σπι­σμό με το SDA (Κόμμα της Δη­μο­κρα­τι­κής Δρά­σης). Οι Σο­σιαλ­δη­μο­κρά­τες είχαν ενα­πο­θέ­σει πολ­λές ελ­πί­δες σε μας, αλλά εί­χα­με ση­μα­ντι­κές δια­φω­νί­ες και απο­χω­ρή­σα­με. Ιδρύ­σα­με αρ­χι­κά τη ΜΚΟ «εξέ­γερ­ση», για να επι­κρί­νου­με τις κάλ­πι­κες υπο­σχέ­σεις τους. Αλλά βαθ­μιαία η ΜΚΟ έχασε την οξύ­τη­τα και την πο­λι­τι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τά της. Έτσι απο­φα­σί­σα­με να ιδρύ­σου­με ένα αλη­θι­νό αρι­στε­ρό κόμμα. Στο επί­κε­ντρο του αγώνα μας είναι η ενα­ντί­ω­ση στις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις και στην κα­τα­στρο­φή των ερ­γο­στα­σί­ων. Οι συμ­βά­σεις ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης πρέ­πει να ακυ­ρω­θούν και τα κλεμ­μέ­να χρή­μα­τα πρέ­πει να πάνε πίσω στο κρά­τος. Υπο­στη­ρί­ζου­με μια οι­κο­νο­μία όπου το­μείς δη­μό­σιου συμ­φέ­ρο­ντος θα είναι κρα­τι­κή πε­ριου­σία υπό κοι­νω­νι­κό έλεγ­χο. Οι πρώ­τες δρά­σεις μας ήταν στην κα­τεύ­θυν­ση της αλ­λη­λεγ­γύ­ης στους αγώ­νες που έδι­ναν οι ερ­γά­τες από το ερ­γο­στά­σιο DITA. Συμ­βάλ­λα­με ώστε να γίνει ευ­ρέ­ως γνω­στός ο αγώ­νας τους, πα­ρεί­χα­με νο­μι­κή κά­λυ­ψη και τρό­φι­μα όταν έκα­ναν απο­κλει­σμό του ερ­γο­στα­σί­ου.

Αυτή τη στιγ­μή, είναι οι ερ­γα­ζό­με­νοι αλ­λη­λέγ­γυοι με­τα­ξύ τους; Τι γί­νε­ται με τα συν­δι­κά­τα;

Μέχρι τώρα, δεν υπήρ­ξε καμία πραγ­μα­τι­κή αλ­λη­λεγ­γύη με­τα­ξύ των ερ­γα­ζο­μέ­νων που αντι­με­τω­πί­ζουν τα ίδια προ­βλή­μα­τα. Ήταν ο κα­θέ­νας για τον εαυτό του. Εί­χα­με πρό­βλη­μα με τα συν­δι­κά­τα, το 90% των οποί­ων είναι βου­τηγ­μέ­να στη δια­φθο­ρά. Σή­με­ρα, η κα­τά­στα­ση βελ­τιώ­νε­ται, δε­δο­μέ­νου ότι οι ερ­γα­ζό­με­νοι μπο­ρούν να εκ­φρα­στούν άμεσα στις Ολο­μέ­λειες. Δεν υπο­στη­ρί­ζουν τυφλά τα σω­μα­τεία, τα οποία τώρα μπαί­νουν σε δο­κι­μα­σία. Με­ρι­κά από αυτά τα σω­μα­τεία θέ­λη­σαν να προ­βούν σε “συ­νερ­γα­σί­ες” με τους ορ­γα­νω­τές της ολο­μέ­λειας. Αλλά η ολο­μέ­λεια δεν λει­τουρ­γεί με αυτόν τον τρόπο. Δεν υπάρ­χουν δια­δι­κα­σί­ες ανά­θε­σης, ούτε αντι­πρό­σω­ποι. Οι σχέ­σεις πρέ­πει να αλ­λά­ξουν.

Η Ολο­μέ­λεια ανοί­γει το δρόμο για την Αρι­στε­ρά στη Τούζ­λα; Επι­τρέ­πει να πα­γιω­θεί το «Lijevi»;

Γί­νο­μαι όλο και πε­ρισ­σό­τε­ρο αι­σιό­δο­ξος. Φό­ρουμ πο­λι­τών έχουν δη­μιουρ­γη­θεί σε ολό­κλη­ρη τη χώρα, παρά τις προ­σπά­θειες των αρχών και των ΜΜΕ να τα δυ­σφη­μή­σουν. Είμαι ιδιαί­τε­ρα ευ­τυ­χής που οι σύ­ντρο­φοί μου έχουν αρ­χί­σει να γί­νο­νται όλο και πε­ρισ­σό­τε­ρο δη­μο­φι­λείς και να κερ­δί­ζουν την εμπι­στο­σύ­νη των πο­λι­τών, μέσω των ιδεών τους και της αφο­σί­ω­σής τους. Πρέ­πει να ξέ­ρε­τε ότι εδώ, στη πρώην Γιου­γκο­σλα­βία, υπάρ­χει τόση προ­κα­τά­λη­ψη ενά­ντια στην κομ­μου­νι­στι­κή ιδε­ο­λο­γία, ώστε αν συ­μερ­ρί­ζε­σαι αυτές τις ιδέες, να ξε­κι­νάς με ένα με­γά­λο μειο­νέ­κτη­μα. Και όμως, οι άν­θρω­ποι έρ­χο­νται σε μας, εν­δια­φέ­ρο­νται για το κόμμα μας. Συγ­χρό­νως, η κα­τά­στα­ση ήταν τόσο απελ­πι­στι­κή που κάθε ελ­πί­δα πλέον, ενα­πό­κει­ται στην Αρι­στε­ρά.

Ποιες είναι οι κύ­ριες προ­κλή­σεις στην επι­δί­ω­ξη της επα­νά­στα­σης σή­με­ρα;

Πρέ­πει να συ­νε­χί­σου­με τον αγώνα στους δρό­μους, πα­ράλ­λη­λα με τις ομά­δες ερ­γα­σί­ας. Αυτό που συμ­βαί­νει σή­με­ρα είναι το απο­τέ­λε­σμα αγώ­νων διαρ­κεί­ας. Η κυ­βέρ­νη­ση δεν μπο­ρεί πλέον να ενερ­γεί με τέ­τοιο αλα­ζο­νι­κό τρόπο, αγνο­ώ­ντας τις απαι­τή­σεις των ερ­γα­ζο­μέ­νων, όπως έκανε τα τε­λευ­ταία εί­κο­σι χρό­νια. Η Ολο­μέ­λεια θα συ­νε­χί­σει να υφί­στα­ται μετά από τις εκλο­γές, ως δύ­να­μη αμ­φι­σβή­τη­σης, αλλά και σαν πραγ­μα­τι­κή εναλ­λα­κτι­κών λύ­σε­ων. Η δύ­να­μη είναι σε μας. Η πρό­κλη­ση είναι, ο λαός ο ίδιος να συ­νει­δη­το­ποι­ή­σει τη δύ­να­μη της συλ­λο­γι­κό­τη­τας , ώστε να χτί­σει μια ισό­τι­μη κοι­νω­νία.

Συ­νέ­ντευ­ξη από την Kassia Aleksic και Ivica Mladenovic

Ετικέτες