Δημοσιεύουμε δύο κείμενα αγωνιστών από τη Βραζιλία. Το κείμενο του Ζοάο Μασάδο, καλύπτει το σχετικό "κενό" στην ενημέρωση για την κατάσταση στους δρόμους της Βραζιλίας, μετά την έναρξη του Μουντιάλ. Το κείμενο του Ricardo Antunes, βοηθά να κατανοήσουμε συνολικότερα τις βαθιές αλλαγές που συμβαίνουν στην μεγάλη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Βρα­ζι­λία: «Το Κύ­πελ­λο των αστυ­νο­μι­κών δυ­νά­με­ων»

São Paulo, João Machado - Με­τά­φρα­ση Άννα Χρι­στο­πού­λου

Από την εφη­με­ρί­δα «L'anticapitaliste», τεύ­χος 247 (19/06/2014)

Σε όλες τις πό­λεις όπου διε­ξά­γε­ται σή­με­ρα το Πα­γκό­σμιο Κύ­πελ­λο, υπάρ­χουν κα­θη­με­ρι­νά δια­δη­λώ­σεις ενα­ντί­ον του: ενά­ντια στις μα­ζι­κές δα­πά­νες, στον απο­κλει­σμό των πλη­θυ­σμών, με εκα­το­ντά­δες έως χι­λιά­δες δια­δη­λω­τές. Σε με­γά­λο βαθμό, η σκλη­ρό­τη­τα της κα­τα­στο­λής εξη­γεί την πε­ριο­ρι­σμέ­νη συμ­με­το­χή σ’ αυτές τις κι­νη­το­ποι­ή­σεις...

Σύμ­φω­να με το «Valor Economico», που απο­τε­λεί καλό πα­ρά­δειγ­μα του ερ­γο­δο­τι­κού Τύπου, την Πα­ρα­σκευή 13 Ιου­νί­ου «η έναρ­ξη του Πα­γκο­σμί­ου Κυ­πέλ­λου δίνει την εντύ­πω­ση ότι η πο­λι­τι­κή της κυ­βέρ­νη­σης είναι να μην αφή­νει πε­ρι­θώ­ρια για την εξέ­λι­ξη γε­γο­νό­των που μπο­ρούν να δια­τα­ρά­ξουν την πρό­σβα­ση στα στά­δια και στις πε­ριο­χές "Fan Fest" της FIFA. Ακόμα και μι­κρές δρά­σεις κα­τε­στά­λη­σαν (...). Έτσι, οι ομά­δες που προ­σπά­θη­σαν να κά­νουν δρά­σεις κρι­τι­κής ενά­ντια στο Κύ­πελ­λο δεν μπο­ρούν να δια­δη­λώ­σουν για πολλή ώρα, εξαι­τί­ας της ισχυ­ρής αστυ­νο­μι­κής κα­τα­στο­λής»...

Για να μη «δια­τα­ράσ­σε­ται η πρό­σβα­ση», ισχυ­ρές αστυ­νο­μι­κές δυ­νά­μεις έχουν ως στόχο την απο­τρο­πή των δια­δη­λώ­σε­ων. Ο αριθ­μός των αστυ­νο­μι­κών είναι συχνά με­γα­λύ­τε­ρος από εκεί­νον των δια­δη­λω­τών. Η στρα­τιω­τι­κή αστυ­νο­μία δι­καιο­λο­γεί την κα­τα­στο­λή των δια­δη­λω­τών λέ­γο­ντας ότι εμπο­δί­ζει «τις κα­τα­στρο­φές της πο­λι­τι­στι­κής κλη­ρο­νο­μιάς»... Αλλά αυτό που συμ­βαί­νει πιο συχνά είναι ότι είναι η ίδια η αστυ­νο­μία που προ­κα­λεί συ­γκρού­σεις: βόμ­βες δα­κρυ­γό­νων, πλα­στι­κές σφαί­ρες... Σε πολλά συμ­βά­ντα υπήρ­χαν δε­κά­δες τραυ­μα­τί­ες. Πολ­λοί δια­δη­λω­τές υπέ­στη­σαν σω­μα­τι­κή έρευ­να και κρα­τού­νται, με­ρι­κοί για πε­ρισ­σό­τε­ρο από μία ημέρα, ενώ άλλοι έχουν κλη­θεί για ανά­κρι­ση στα αστυ­νο­μι­κά τμή­μα­τα.

Η πε­ρί­πτω­ση της κα­τα­στο­λής που έκανε τη με­γα­λύ­τε­ρη εντύ­πω­ση ήταν αυτή μιας δη­μο­σιο­γρά­φου του Media Ninja, ενός δι­κτύ­ου που από το 2013 κάνει ζω­ντα­νές με­τα­δό­σεις, ρε­πορ­τάζ και δη­μο­σιεύ­ει φω­το­γρα­φί­ες των δια­δη­λώ­σε­ων στο Δια­δί­κτυο και τα κοι­νω­νι­κά δί­κτυα. Στο Μπέλο Ορι­ζό­ντε (στην επαρ­χία Minas Gerais), η 19χρο­νη Karinny Magalhães συ­νε­λή­φθη, κα­κο­ποι­ή­θη­κε, ξυ­λο­κο­πή­θη­κε (και με χτυ­πή­μα­τα με κλομπ) μέχρι λι­πο­θυ­μί­ας. Μετά συ­νε­λή­φθη και με­τα­φέρ­θη­κε στο νο­σο­κο­μείο... για να κα­τα­λή­ξει τε­λι­κά στη φυ­λα­κή. Αφέ­θη­κε ελεύ­θε­ρη μετά την πα­ρέμ­βα­ση δι­κη­γό­ρων.

Οι δια­δη­λω­τές αντι­στέ­κο­νται

Η αυ­ξη­μέ­νη σκλη­ρό­τη­τα της κα­τα­στο­λής συμ­βάλ­λει σε με­γά­λο βαθμό στο να απο­θαρ­ρύ­νει τους δια­δη­λω­τές από την αρχή του Πα­γκό­σμιου Κυ­πέλ­λου, το οποίο ονο­μά­στη­κε «το Κύ­πελ­λο των Κυ­πέλ­λων» από την επί­ση­μη προ­πα­γάν­δα και με­το­νο­μά­στη­κε σε «Κύ­πελ­λο των αστυ­νο­μι­κών δυ­νά­με­ων» από τους δια­δη­λω­τές. Όμως, παρά την κα­τα­στο­λή οι δια­δη­λώ­σεις συ­νε­χί­ζο­νται. Φυ­σι­κά δεν είναι τόσο με­γά­λες όπως για πα­ρά­δειγ­μα κατά τη διάρ­κεια του Ιου­νί­ου του 2013. Αλλά τί­πο­τα δεν δεί­χνει ότι θα στα­μα­τή­σουν τις επό­με­νες ημέ­ρες.

Σε αυτό το κλίμα της δια­μαρ­τυ­ρί­ας γί­νο­νται αρ­κε­τές απερ­γί­ες, με­ρι­κές φορές μι­κρές, όπως των οδη­γών λε­ω­φο­ρεί­ων του Natal, στην πο­λι­τεία του Rio Grande do Norte, με­ρι­κές φορές πα­ρα­τε­τα­μέ­νες, όπως των κα­θη­γη­τών και του διοι­κη­τι­κού προ­σω­πι­κού των πα­νε­πι­στη­μί­ων στην πο­λι­τεία του São Paulo, ή του προ­σω­πι­κού των ομο­σπον­δια­κών πα­νε­πι­στή­μιων, απερ­γί­ες που διαρ­κούν για αρ­κε­τές εβδο­μά­δες.

Τέλος, ας υπο­γραμ­μί­σου­με ότι υπάρ­χουν επί­σης πολ­λοί Βρα­ζι­λιά­νοι/ες που γιορ­τά­ζουν για το Πα­γκό­σμιο Κύ­πελ­λο. Το πιο πι­θα­νό είναι ότι η πλειο­νό­τη­τα του πλη­θυ­σμού πα­ρα­κο­λου­θεί τα παι­χνί­δια στην τη­λε­ό­ρα­ση, εκτός από τους λί­γους που ήταν σε θέση να αγο­ρά­σουν ει­σι­τή­ρια και να πάνε στα στά­δια... Αλλά μέχρι στιγ­μής η ατμό­σφαι­ρα είναι έτσι κι έτσι. Μπο­ρεί να γίνει πιο γιορ­τι­νή, ει­δι­κά αν η βρα­ζι­λιά­νι­κη ομάδα είναι νι­κη­φό­ρα. Αλλά έτσι κι αλ­λιώς, απέ­χει πολύ από το κλίμα μέσα στο οποίο συ­νή­θως διε­ξά­γε­ται το Πα­γκό­σμιο Κύ­πελ­λο Πο­δο­σφαί­ρου.

Σί­γου­ρα η Βρα­ζι­λία έχει αλ­λά­ξει!

Βρα­ζι­λία. H δε­κα­ε­τία του αθλη­τι­σμού ή της ανα­βί­ω­σης των αγώ­νων;

Ricardo Antunes - Με­τά­φρα­ση Άννα Χρι­στο­πού­λου

Από τo σάιτ "A l' encontre"  

Η ανα­βί­ω­ση των απερ­για­κών αγώ­νων στη Βρα­ζι­λία δεν είναι πρό­σφα­τη. Σε έρευ­νες ποιό­τη­τας που πραγ­μα­το­ποιού­νται εδώ και δε­κα­ε­τί­ες, το Diesse Departamento Intersindical de Estadística y Estudios Socio Economicos (Δια­συν­δι­κα­λι­στι­κό Τμήμα Στα­τι­στι­κής και Κοι­νω­νι­κο Οι­κο­νο­μι­κών Σπου­δών) δεί­χνει ότι από το 2003 οι κοι­νω­νι­κοί αγώ­νες γνω­ρί­ζουν άνοδο και επε­κτεί­νο­νται συ­νε­χώς. Το 2003 το Diesse μέ­τρη­σε 340 απερ­γί­ες. Το 2012 ήταν 873, δη­λα­δή είχαν μια ση­μα­ντι­κή αύ­ξη­ση.

Οι διεκ­δι­κή­σεις είχαν ως εξής: Στο βιο­μη­χα­νι­κό τομέα, το 42,7% των αγώ­νων έγι­ναν για με­γα­λύ­τε­ρη συμ­με­το­χή στα κέρδη και στον κύκλο ερ­γα­σιών, πράγ­μα το οποίο δεί­χνει μια πο­λι­τι­κή των επι­χει­ρή­σε­ων που επέ­τρε­πε στους ερ­γα­ζό­με­νους να απαι­τή­σουν υψη­λό­τε­ρους μι­σθούς μόνο όταν πα­ρά­γουν πε­ρισ­σό­τε­ρα. Σε δεύ­τε­ρη θέση (37,6%), βλέ­που­με τους αγώ­νες που σχε­τί­ζο­νται με τη βελ­τί­ω­ση της αγο­ρα­στι­κής δύ­να­μης στα είδη κα­τα­νά­λω­σης και το 29,7% αφο­ρού­σε -με­τα­ξύ άλ­λων- την προ­σαρ­μο­γή των μι­σθών στις αυ­ξή­σεις των τιμών. Στον τομέα των λε­γό­με­νων υπη­ρε­σιών, το 43,1% των απερ­γιών που απο­σκο­πούν στη βελ­τί­ω­ση της αγο­ρα­στι­κής δύ­να­μης, επι­κε­ντρώ­νε­ται στην από­κτη­ση βα­σι­κών αγα­θών. Η προ­σαρ­μο­γή των μι­σθών ήταν το κί­νη­τρο για το 40,7% των απερ­γιών και η κα­θυ­στέ­ρη­ση στην κα­τα­βο­λή των μι­σθών για το 35,1% των κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων.

Το 2013 φαί­νε­ται ότι οι αριθ­μοί αυτοί θα είναι πολύ υψη­λό­τε­ροι και ακόμη πε­ρισ­σό­τε­ρο το 2014, αν λάβει κα­νείς υπόψη του αυτό που ζούμε. Θα υπάρ­ξει μια τε­ρά­στια αύ­ξη­ση των απερ­γιών. Για να κα­τα­νο­ή­σου­με την πρό­σφα­τη έκρη­ξη, πρέ­πει να εστιά­σου­με την προ­σο­χή μας σ' αυτό που συμ­βαί­νει στη Βρα­ζι­λία από τον Ιού­νιο του 2013.

Νέα πε­ρί­ο­δος

Εν ολί­γοις, από τον Ιού­νιο του 2013 η Βρα­ζι­λία έχει μπει σε μια νέα πε­ρί­ο­δο. Συ­νέ­βη κάτι το εξαι­ρε­τι­κό στην ιστο­ρία μας. Πράγ­μα­τι, τρία κι­νή­μα­τα που ανα­πτύ­χθη­καν πα­ράλ­λη­λα, δια­σταυ­ρώ­θη­καν προ­κα­λώ­ντας  ένα βαθύ κοι­νω­νι­κό και πο­λι­τι­κό σοκ.

Πρώτο: Από το 2008 εί­μα­στε μάρ­τυ­ρες μα­ζι­κών αγώ­νων που ξε­σπούν σε όλα τα μέρη του κό­σμου, αν και με συ­γκυ­ρια­κές δια­κυ­μάν­σεις και ση­μα­ντι­κές δια­φο­ρές με­τα­ξύ των χωρών και των πε­ριο­χών. Βλέ­που­με αυτή τη δια­δι­κα­σία στη Μέση Ανα­το­λή, την Ασία, την Ευ­ρώ­πη, ακόμη και στο εσω­τε­ρι­κό των Ηνω­μέ­νων Πο­λι­τειών. Αυτό το κύμα του αγώνα το ακο­λού­θη­σαν πολ­λοί Βρα­ζι­λιά­νοι. Το κυ­ρί­αρ­χο "μά­θη­μα" είναι το ακό­λου­θο: για να κερ­δί­σουν κάτι, είναι απα­ραί­τη­το να κα­τα­λά­βουν την κε­ντρι­κή πλα­τεία, ιδίως όταν τα λε­γό­με­να όρ­γα­να εκ­προ­σώ­πη­σης -όπως το Κοι­νο­βού­λιο- αμ­φι­σβη­τού­νται έντο­να.

Δεύ­τε­ρο: Αυτή η δυ­να­μι­κή, που εν δυ­νά­μει μπο­ρεί να πα­γκο­σμιο­ποι­η­θεί,  προ­σαρ­μό­στη­κε σε μια συ­γκε­κρι­μέ­νη κα­τά­στα­ση στη Βρα­ζι­λία. Η κυ­βέρ­νη­ση του PT γιόρ­τα­ζε τα 10 χρό­νια του "νέου κύ­κλου" [1] ενώ οι εξε­γέρ­σεις του Ιου­νί­ου του  2013 επι­σκί­α­σαν την τούρ­τα γε­νε­θλί­ων του Λούλα και έδω­σαν μια ταυ­τό­ση­μη απά­ντη­ση σε όλα τα μέρη της χώρας. Κα­τέ­στρε­ψαν το μύθο της "νέας με­σαί­ας τάξης" [2] τη στιγ­μή της 10ης επε­τεί­ου του. Ο ερ­γα­ζό­με­νοι που έχουν μια δου­λειά, στη συ­ντρι­πτι­κή τους πλειο­νό­τη­τα κερ­δί­ζουν το πολύ αυτό που ανα­λο­γεί σε ενά­μι­ση κα­τώ­τα­το μισθό [πε­ρί­που 480 ελ­βε­τι­κά φρά­γκα]. Πολ­λοί ερ­γά­ζο­νται για να σπου­δά­σουν και σπου­δά­ζουν για να βελ­τιώ­σουν τη θέση τους ως ερ­γα­ζό­με­νων. Το δέ­λε­αρ της ιδιω­τι­κής κα­τάρ­τι­σης τους οδη­γεί στο να βρί­σκουν πιο επι­σφα­λείς θέ­σεις ερ­γα­σί­ας. Πλη­ρώ­νουν γι' αυτή την εκ­παί­δευ­ση και κα­τα­λαμ­βά­νουν θέ­σεις ερ­γα­σί­ας που χα­ρα­κτη­ρί­ζο­νται από υψηλό πο­σο­στό κι­νη­τι­κό­τη­τας των ερ­γα­ζό­με­νων, όπως ο το­μέ­ας ενοι­κί­α­σης ερ­γα­ζο­μέ­νων, ο οποί­ος υπό­κει­ται πε­ρισ­σό­τε­ρο σε αυτή την επι­σφά­λεια στο χώρο ερ­γα­σί­ας κ.λπ. Με λίγα λόγια, αντι­με­τω­πί­ζουν πε­ρισ­σό­τε­ρες δυ­σκο­λί­ες αντί να έχουν πλε­ο­νε­κτή­μα­τα. Για να ερ­γα­στούν, στη­ρί­ζο­νται στις δη­μό­σιες με­τα­φο­ρές, που έχουν ιδιω­τι­κο­ποι­η­θεί πλή­ρως και είναι κακής ποιό­τη­τας. Αν αρ­ρω­στή­σουν, πέ­φτουν εξαι­τί­ας της τρα­γι­κής κα­τά­στα­σης των δη­μό­σιων νο­σο­κο­μεί­ων, στις απά­τες της ιδιω­τι­κής ασφά­λι­σης υγεί­ας. Αυτή η κα­τά­στα­ση οδη­γού­σε ανα­πό­φευ­κτα κά­ποια στιγ­μή σε κρίση. Και αυτό ακρι­βώς συ­νέ­βη τον Ιού­νιο του πε­ρα­σμέ­νου έτους, όταν εκ­δη­λώ­θη­καν μα­ζι­κές δια­δη­λώ­σεις και διεκ­δι­κή­σεις ενά­ντια στην κα­τά­στα­ση στα μέσα μα­ζι­κής με­τα­φο­ράς, το σύ­στη­μα υγεί­ας και το εκ­παι­δευ­τι­κό σύ­στη­μα.

Το τρίτο θέμα έχει σχέση με μια κα­τά­στα­ση η οποία εν μέρει είναι άσχε­τη με την κα­τά­στα­ση στη Βρα­ζι­λία, αν και οι επι­λο­γές υπέρ της "δε­κα­ε­τί­ας του αθλη­τι­σμού" έγι­ναν από την κυ­βέρ­νη­ση Λούλα με την υπο­στή­ρι­ξη των κρί­σι­μων το­μέ­ων της οι­κο­νο­μί­ας της Βρα­ζι­λί­ας, ει­δι­κά αυτών που σχε­τί­ζο­νται με τα δη­μό­σια έργα. Αυτά τα τρία με­γά­λα αθλη­τι­κά γε­γο­νό­τα -το Κύ­πελ­λο Συ­νο­μο­σπον­διών της FIFA το 2013, το Μου­ντιάλ του 2014 και οι Ολυ­μπια­κοί Αγώ­νες του 2016- προ­ο­ρί­ζο­νταν να απο­τε­λέ­σουν το επι­σφρά­γι­σμα του "ενά­ρε­του κύ­κλου" της ανά­πτυ­ξης. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, οδή­γη­σαν στο ακρι­βώς αντί­θε­το απο­τέ­λε­σμα και η λαϊκή δυ­σα­ρέ­σκεια εξερ­ρά­γη.

Έτσι, τον Ιού­νιο του 2013, η δυ­σα­ρέ­σκεια είχε απο­τέ­λε­σμα την κι­νη­το­ποί­η­ση των ερ­γα­ζο­μέ­νων-φοι­τη­τών στις με­γά­λες πό­λεις, που αντι­τά­χθη­καν στην αύ­ξη­ση της τιμής των αστι­κών συ­γκοι­νω­νιών και ζή­τη­σαν δω­ρε­άν συ­γκοι­νω­νί­ες. Δια­μαρ­τυ­ρή­θη­καν κατά της υπο­βάθ­μι­σης των συν­θη­κών δια­βί­ω­σης στις πό­λεις. Αυτό οδή­γη­σε σε ένα υψη­λό­τε­ρο επί­πε­δο αγώ­νων στην αστι­κή πε­ρι­φέ­ρεια, που ενί­σχυ­σε το Κί­νη­μα των αστέ­γων ερ­γα­ζο­μέ­νων (MTST), του οποί­ου το επι­στέ­γα­σμα είναι η εγκα­τά­στα­ση κοντά στο πο­λυ­τε­λές στά­διο του São Paulo μιας φα­βέ­λας που ονο­μά­ζε­ται Copa do Povo (Κύ­πελ­λο του λαού). Εκ­δη­λώ­θη­κε ευ­ρεία κοι­νω­νι­κή αγα­νά­κτη­ση.

Οι απερ­γί­ες το 2014

Οι απερ­γί­ες και οι δια­δη­λώ­σεις του Μαΐου και του Ιούνη 2014 ενί­σχυ­σαν την εξέ­γερ­ση των ερ­γα­ζο­μέ­νων, αν­δρών και γυ­ναι­κών, που δου­λεύ­ο­ντας με εξα­ντλη­τι­κούς όρους στη βιο­μη­χα­νία, στις με­τα­φο­ρές, στο δη­μό­σιο τομέα (νο­σο­κο­μεία, κοι­νω­νι­κή πρό­νοια, δη­μο­τι­κά σχο­λεία κ.λπ.) με ένα κύμα απερ­γιών που κι­νη­το­ποί­η­σε χι­λιά­δες και χι­λιά­δες ερ­γα­ζό­με­νους.

Σε μια συ­νο­πτι­κή πα­ρου­σί­α­ση των γε­γο­νό­των επι­στρέ­φου­με στην εμ­βλη­μα­τι­κή απερ­γία των συ­νερ­γεί­ων απο­κο­μι­δής απορ­ριμ­μά­των κατά τη διάρ­κεια του καρ­να­βα­λιού στο Ρίο το Μάρ­τιο του 2014. Αντι­μέ­τω­ποι με τη συ­ντη­ρη­τι­κή ηγε­σία του σω­μα­τεί­ου τους, οι οδο­κα­θα­ρι­στές κα­τα­νό­η­σαν ότι το να μην κα­θα­ρί­ζουν τους δρό­μους κατά τη διάρ­κεια αυτού του φε­στι­βάλ, θα υπο­γράμ­μι­ζε την έλ­λει­ψη προ­σο­χής του δήμου απέ­να­ντι στην εξα­ντλη­τι­κή κα­θη­με­ρι­νή τους ερ­γα­σία. Άλλες απερ­γί­ες ακο­λού­θη­σαν: των τα­χυ­δρό­μων και των υπαλ­λή­λων που δου­λεύ­ουν στο φο­ρο-ει­σπρα­κτι­κό μη­χα­νι­σμό στο Ρίο και το Σάο Πάολο. Στο Σάο Λουίς (πρω­τεύ­ου­σα της πο­λι­τεί­ας του Maranhão), μια εκτε­τα­μέ­νη απερ­γία στα μέσα μα­ζι­κής με­τα­φο­ράς, η οποία ξε­κί­νη­σε στα τέλη του Μάη του 2014, απο­τέ­λε­σε επα­νά­λη­ψη εκεί­νης που είχε γίνει στην ίδια πε­ριο­χή το Σε­πτέμ­βριο του 2013. Σε πολ­λές πό­λεις γί­να­με μάρ­τυ­ρες απερ­γιών των μέσων μα­ζι­κής με­τα­φο­ράς το 2014. Πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν είτε παρά την αντί­θε­ση των σω­μα­τεί­ων είτε με την υπο­στή­ρι­ξή τους. Όλες είχαν για αιτία τούς μι­σθούς και τις επι­σφα­λείς συν­θή­κες ερ­γα­σί­ας.

Η κα­τά­στα­ση ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποι­ή­θη­κε ιδιαί­τε­ρα με την απερ­γία των ερ­γα­ζο­μέ­νων του μετρό στο Σάο Πάολο, η οποία άρ­χι­σε στις 5 Ιου­νί­ου. Τα μέσα μα­ζι­κής ενη­μέ­ρω­σης, από κοι­νού, επι­τέ­θη­καν στη απερ­γία, στη οποία συμ­με­τεί­χαν χι­λιά­δες ερ­γα­ζό­με­νοι μετά το αδιέ­ξο­δο στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις. Η απερ­γία απο­φα­σί­στη­κε στη γε­νι­κή συ­νέ­λευ­ση και υπο­στη­ρί­χθη­κε και ορ­γα­νώ­θη­κε από το σω­μα­τείο των ερ­γα­ζο­μέ­νων. Το κε­ντρι­κό αί­τη­μα ήταν η αύ­ξη­ση των μι­σθών. Ο βα­σι­κός μι­σθός ανερ­χό­ταν σε 1.300 ρεάλ [520 ελ­βε­τι­κά φρά­γκα], που είναι απο­λύ­τως ανε­παρ­κής για να ζήσει κα­νείς σε μια πόλη όπως το Σάο Πάολο, ιδίως αν λη­φθεί υπόψη η αύ­ξη­ση των τιμών των βα­σι­κών αγα­θών.

Μετά από με­ρι­κές ημέ­ρες απερ­γί­ας, οι ερ­γα­ζό­με­νοι υπέ­στη­σαν την έντο­νη κα­τα­στο­λή από τον κυ­βερ­νή­τη της Πο­λι­τεί­ας του Σάο Πάολο, Γκε­ράλ­ντο Αλ­κμίν, μέλος του Κόμ­μα­τος της Βρα­ζι­λιά­νι­κης Σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας (PSDB). Ο τε­λευ­ταί­ος κά­λε­σε την αστυ­νο­μία, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της στρα­τιω­τι­κής αστυ­νο­μί­ας. Απέ­λυ­σε 42 ερ­γα­ζό­με­νους (κυ­ρί­ως συν­δι­κα­λι­στές). Οι απερ­γοί κα­ταγ­γέλ­θη­καν για "βαν­δα­λι­σμό", την ίδια στιγ­μή που οδη­γούν κάθε μέρα το μετρό με ασφά­λεια και φρο­ντί­δα. Ο Αλ­κμίν δεν δί­στα­σε να απει­λή­σει ότι θα απο­λύ­σει πάνω από 300 ερ­γα­ζο­μέ­νους αν η απερ­γία ξε­κι­νού­σε και πάλι, ει­δι­κά κατά τη διάρ­κεια του Πα­γκο­σμί­ου Κυ­πέλ­λου. Αντί­θε­τα, οι πο­λυ­ε­θνι­κές όπως η Alstom, η Siemens και άλλες, οι οποί­ες είναι υπό­λο­γες για πο­λυά­ριθ­μες απά­τες [δια­φθο­ράς] -απά­τες που έχουν ευ­ρέ­ως απο­κα­λυ­φθεί από τη δι­καιο­σύ­νη- με την ευ­και­ρία της επέ­κτα­σης του μετρό, υπό την προ­στα­σία των κυ­βερ­νή­σε­ων PSDB δεν έχουν υπο­στεί καμία πα­ρα­δειγ­μα­τι­κή κα­τα­δί­κη. Θα πρέ­πει επί­σης να θυ­μό­μα­στε ότι οι ερ­γα­ζό­με­νοι του μετρό έκα­ναν χρήση ενός συ­νταγ­μα­τι­κού δι­καιώ­μα­τος -δι­καί­ω­μα στην απερ­γία- που απο­κτή­θη­κε στη Βρα­ζι­λία μετά από δε­κα­ε­τί­ες αγώνα κατά της στρα­τιω­τι­κής δι­κτα­το­ρί­ας. Παρ' όλα αυτά, η απερ­γία κη­ρύ­χθη­κε πα­ρά­νο­μη.

Τέλος, ένα θέμα προ­πα­γάν­δας επι­στρέ­φει επα­νει­λημ­μέ­να ενά­ντια σε αυτές τις απερ­γί­ες. Χα­ρα­κτη­ρί­ζο­νται "ευ­και­ρια­κές" επει­δή γί­νο­νται ακρι­βώς πριν ή κατά τη διάρ­κεια του Κυ­πέλ­λου. Αλλά η FIFA, αυτή η διε­θνής της πα­γκό­σμιας (απο)ψυ­χα­γω­γί­ας, μήπως δεν επι­βάλ­λει τις απαι­τή­σεις και τους χο­ρη­γούς της για να επω­φε­λη­θεί με τον πιο ξε­διά­ντρο­πο τρόπο από το Κύ­πελ­λο; Η  FIFA δεν είναι που υπο­χρέ­ω­σε μια χώρα να αλ­λά­ξει τους νό­μους της για την πώ­λη­ση αλ­κο­ο­λού­χων ποτών [της μπί­ρας Budweiser] στα στά­δια, προ­κει­μέ­νου να κερ­δί­σει πε­ρισ­σό­τε­ρα; Μήπως αυτή δεν προ­σπά­θη­σε να απο­σύ­ρει από την πώ­λη­ση στο Salvador de Bahia το πα­ρα­δο­σια­κό κέικ που ονο­μά­ζε­ται Acaraje; Οι ξε­νο­δό­χοι και οι εστιά­το­ρες μήπως δεν επι­βάλ­λουν τις τιμές που θέ­λουν κατά τη διάρ­κεια αυτού του Κυ­πέλ­λου;

Ως εκ τού­του, θα πρέ­πει να θέ­σου­με ένα ερώ­τη­μα γιατί δεν μπο­ρού­με να σω­πά­σου­με: γιατί λένε ότι οι ερ­γα­ζό­με­νοι είναι "βάν­δα­λοι" και απα­γο­ρεύ­ουν τον αγώνα για τα δι­καιώ­μα­τά τους όταν όλος ο κό­σμος πα­ρα­κο­λου­θεί το τι συμ­βαί­νει στη Βρα­ζι­λία; Αυτά είναι τα μέτρα και τα σταθ­μά που θα πρέ­πει να δώ­σουν το πα­ρά­δειγ­μα σε διε­θνές επί­πε­δο.

(Με­τά­φρα­ση στα γαλ­λι­κά από το σάιτ A l'encontre. Το Άρθρο δη­μο­σιεύ­τη­κε στις 13 Ιου­νί­ου 2014 στην εφη­με­ρί­δα O Estado de São Paulo)

*Ο Ricardo Antunes είναι κα­θη­γη­τής της Κοι­νω­νιο­λο­γί­ας της Ερ­γα­σί­ας στο Πα­νε­πι­στή­μιο της Campinas (UNICAMP). Είναι ο συ­ντο­νι­στής ενός βι­βλί­ου ανα­φο­ράς σε δύο τό­μους με τίτλο Riqueza e Miseria do trabalho no Brasil (Εκδ. Boitempo, 2013).

____

[1] Το Ερ­γα­τι­κό Κόμμα (PT) και ο Λούλα ήρθε στην κυ­βέρ­νη­ση τον Ια­νουά­ριο του 2003 και γιόρ­τα­σε τα 10 χρό­νια του “νέου κύ­κλου” το 2013. (Εκδ. A l'encontre)

[2] Ένα από τα θέ­μα­τα της προ­πα­γάν­δας του PT είχε ως εξής: η "ανα­δυό­με­νη Βρα­ζι­λία" γέν­νη­σε μια "τε­ρά­στια με­σαία τάξη", η οποία στα­θε­ρο­ποί­η­σε τη βρα­ζι­λιά­νι­κη κοι­νω­νία. Αυτή η ψευ­δο-έν­νοια της “με­σαί­ας τάξης” βα­σί­ζε­ται σε μια προ­σέγ­γι­ση, που επι­ση­μο­ποι­ή­θη­κε με τα στα­τι­στι­κά στοι­χεία, πράγ­μα που ση­μαί­νει ότι ένας ερ­γα­ζό­με­νος που έχει μη­νιαίο ει­σό­δη­μα με­τα­ξύ 800 και 1.100 ρεάλ (πε­ρί­που 320 και 440 ελ­βε­τι­κά φρά­γκα) και έχει μια δου­λειά που να θε­ω­ρεί­ται νό­μι­μη, κα­τα­τάσ­σε­ται στην εν λόγω με­σαία τάξη. Η έκρη­ξη της κα­τα­να­λω­τι­κής πί­στης είχε ως στόχο αυτό και άλλα τμή­μα­τα του πλη­θυ­σμού και ήταν ένα όχημα για την επέ­κτα­ση της εγ­χώ­ριας αγο­ράς. Η κα­τά­στα­ση της πρό­σφα­της οι­κο­νο­μι­κής στα­σι­μό­τη­τας έχει υπο­νο­μεύ­σει αυτό το κοι­νω­νι­κό κα­τα­σκεύ­α­σμα, το οποίο στή­ρι­ζαν ευ­ρέ­ως τα διε­θνή μέσα ενη­μέ­ρω­σης και αντα­να­κλά αυτή την επί­ση­μη συ­ζή­τη­ση η οποία επι­κυ­ρώ­νε­ται από την Πα­γκό­σμια Τρά­πε­ζα. Βάσει αυτού του κα­τα­σκευά­σμα­τος, το μόνο ζή­τη­μα που πα­ρα­μέ­νει, συ­νε­πώς, να “λυθεί” στη Βρα­ζι­λία είναι αυτό των φτω­χών, δη­λα­δή όσων έχουν ει­σό­δη­μα κάτω των 300 ελ­βε­τι­κών φρά­γκων το μήνα. (της σύ­ντα­ξης του A l'encontre)