Το νοσοκομείο Ικαρίας κινδυνεύει (όπως δεκάδες άλλα σε όλη τη χώρα) με κατάργηση-συγχώνευση με αυτό της Σάμου.

Στην περίπτωση των νησιών του Αιγαίου οι συγχωνεύσεις είναι διπλά και τριπλά άδικες, γιατί η μεταφορά των ασθενών θα πρέπει να γίνεται ακτοπλοϊκώς (όταν έχει δρομολόγιο) και με το υψηλό κόστος των εισιτηρίων.

Σε αυτή την πρόκληση κάτοικοι και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο απάντησαν με τη δημιουργία επιτροπής αγώνα για την υγεία και προχώρησαν σε αρκετές κινητοποιήσεις (κατάληψη διοίκησης στη Σάμο, πορεία σε Αθήνα και Ικαρία,ενημέρωση στα χωριά του νησιού).

Την επιτροπή αγώνα στηρίζουν όλες οι οργανώσεις και τα κόμματα της αριστεράς: ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΜΛ-ΚΚΕ. Εκτός από το ΚΚΕ που όχι μόνο δεν συμμετέχει, αλλά σαμποτάρει μέσω του Εργατικού Κέντρου Σάμου, το οποίο ελέγχει.

Μετά τη μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων στην πανυγειονομική απεργία στις αρχές του χρόνου, η κυβέρνηση υποχώρησε και υποσχέθηκε τη μη συγχώνευση του νοσοκομείου Ικαρίας. Η επιτροπή αγώνα δεν έκανε βήμα πίσω και ηρθε σε επαφή και με άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα (Χίος, Νάξος, Πρέβεζα, Μεσολόγγι).

Την Παρασκευή, 7 Ιούνη, σε συντονισμό με τους ικαριώτικους συλλόγους Αθήνας, οργανώνει μαζική παρέμβαση κατοίκων του νησιού και εργαζομένων του νοσοκομείου στην Αθήνα για τη συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ-ΟΕΝΓΕ στο υπουργείο Υγείας.

Ετικέτες