Για διατάραξη της δημόσιας τάξης, υποκίνησης σε βία και «οπλισμό» Κούρδων και αριστερών διαδηλωτών κατηγορείται ο ηγέτης του HDP, την ώρα που το κράτος συνεχίζει τις αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον του PKK.
Τον ηγέτη των Κούρδων της Τουρκίας, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, στοχοποίησε χθες η «ανεξάρτητη» τουρκική δικαιοσύνη, καθώς ο εισαγγελέας του Ντιγιάρμπακιρ ξεκίνησε έρευνα εις βάρος του συμπρόεδρου του «κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών», (HDP).
Ο εισαγγελέας διερευνά κατά πόσον ο Ντεμιρτάς «διατάραξε τη δημόσια τάξη», «υποκίνησε σε βία» και «όπλισε» τους Κούρδους και αριστερούς διαδηλωτές, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους τον Οκτώβριο του 2014 για να διαμαρτυρηθούν για την αμέτοχη στάση της Αγκυρας απέναντι στην επίθεση του «Ισλαμικού κράτους» στο Κομπάνι.
Η έρευνα, όλως τυχαίως, ξεκίνησε τώρα, σε μια συγκυρία που διεξάγονται οι αεροπορικές επιχειρήσεις της τουρκικής αεροπορίας κατά των Κούρδων μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, (ΡΚΚ), στο όρος Καντίλ, στο Ιρακινό Κουρδιστάν.
Δύο ημέρες πριν ευαισθητοποιηθεί ο εισαγγελέας, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε αναφερθεί στον Ντεμιρτάς και τις διαδηλώσεις του Οκτωβρίου και είχε ζητήσει τη δίωξή του, γιατί σχετίζεται με τους «τρομοκράτες» του ΡΚΚ. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων είχαν χάσει τη ζωή τους περί τα 30 άτομα, σχεδόν όλοι διαδηλωτές, από πυρά αστυνομικών δυνάμεων.
Σε περίπτωση που ο Ντεμιρτάς βρεθεί ένοχος ως προς το κατηγορητήριο, αρθεί η ασυλία του και παραπεμφθεί σε δίκη, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 24 χρόνων. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του εθνικιστικού κόμματος (MHP) αρκούν για να αρθεί η ασυλία του ηγέτη των Κούρδων της Τουρκίας.
Σε άλλη εισαγγελική έρευνα, κατηγορούνται άλλοι εννέα Κούρδοι βουλευτές για σχέσεις με «τρομοκράτες» και «προμήθεια όπλων». Η εισαγγελία ετοιμάζεται να καταθέσει αίτημα για άρση ασυλίας των εννέα βουλευτών.
Είναι φανερό πλέον ότι το σύστημα Ερντογάν προσπαθεί να απονομιμοποιήσει το HDP, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει την εθνικιστική υστερία και την πολεμική εκστρατεία κατά του ΡΚΚ, σε μια προσπάθεια να κερδίσει την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος που έχασε λόγω της επιτυχίας των Κούρδων στις πρόσφατες εκλογές.
Οργισμένη αντίδραση
Ο Ντεμιρτάς πάντως, παρά τις απειλές και τις διώξεις, σήκωσε χθες το γάντι απέναντι στον Ερντογάν και τον κατηγόρησε ότι εκμεταλλεύτηκε τους θανάτους των νεαρών υπερασπιστών της κουρδικής υπόθεσης στην επίθεση του «Ισλαμικού κράτους» στο Σουρούτς και «πάτησε πάνω στα φέρετρα των θυμάτων για να ξεκινήσει μια κίνηση εντυπωσιασμού με στόχο τη βελτίωση της εικόνας του».
Ο Ντεμιρτάς υποστήριξε με έμφαση πως ο πόλεμος που κήρυξε ο Ερντογάν «δεν έχει σκοπό να προασπίσει την Τουρκία, αλλά να προασπίσει το προεδρικό παλάτι» και απέρριψε τις κατηγορίες που προσάπτει το AKP στο HDP πως δήθεν «είναι η πολιτική πτέρυγα του ΡΚΚ».
Ο νεαρός ηγέτης των Κούρδων της Τουρκίας αναφέρθηκε και στις πάνω από χίλιες συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία που έκανε η αστυνομία, υπογραμμίζοντας ότι σχεδόν όλοι ήταν αριστεροί και Κούρδοι και ελάχιστοι ήταν φανατικοί ισλαμιστές.
«Οι υποτιθέμενοι ύποπτοι για σχέσεις με το "Ισλαμικό κράτος" συνελήφθησαν για τα μάτια του κόσμου και στην πλειονότητά τους αφέθηκαν ελεύθεροι» κατήγγειλε ο Ντεμιρτάς.
Οσον αφορά το δεύτερο μέτωπο, αυτό της Συρίας, τόνισε πως «στόχος της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στη Συρία είναι να αποτραπεί η ενοποίηση των εδαφών όπου ζουν οι Κούρδοι και όχι να καταπολεμηθεί το "Ισλαμικό κράτος"».
Το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε χθες ότι στις αεροπορικές επιδρομές κατά των Κούρδων, σκοτώθηκαν 190 «τρομοκράτες» και τραυματίστηκαν άλλοι 300. Συνολικά, 40 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη συμμετείχαν στους βομβαρδισμούς στο Ιρακινό Κουρδιστάν.
Εντείνεται η αντιπαράθεση
Χθες, σκοτώθηκαν από πυρά ανταρτών του PKK άλλοι τρεις Τούρκοι στρατιώτες, σε μεθοριακό φυλάκιο στην επαρχία Σιρνάκ. Αλλοι δύο ένστολοι υπέκυψαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης στα τραύματά τους, έπειτα από επίθεση αγνώστων στην πόλη Τσινάρ.
«Η Τουρκία βυθίζεται στον εφιάλτη του κουρδικού προβλήματος που επανέρχεται» έγραψε χθες η εφημερίδα Hurriyet, ενώ η Δύση αρχίζει να φοβάται πως η χώρα διολισθαίνει σε έναν νέο γύρο ένοπλης αντιπαράθεσης με το PKK, με την ειρηνευτική διαδικασία να βρίσκεται σε κώμα.
Χθες, οι δύο εισηγήτριες για το θέμα της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κάτι Πίρι και Μισέλ Μουντεφέρινγκ, κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να κρατήσει ζωντανή την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους και εκτίμησαν ότι μπορεί να υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά ο διάλογος με τους Κούρδους, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων αεροπορικών βομβαρδισμών κατά του ΡΚΚ.