Το Σάββατο 12/12, μετά από δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων ανακοινώθηκε με ενθουσιασμό η συμφωνία, μεταξύ 196 κρατών που έλαβαν μέρος, της 21ης πρώτης Συνδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP 21) που διοργανώθηκε στο Παρίσι. Είκοσι τρία χρόνια μετά τη διάσκεψη του Ρίο το 1992, είκοσι μετά την πρώτη "Διάσκεψη των Μερών" (COP) και έξι χρόνια μετά από το ναυάγιο της Κοπεγχάγης, η συμφωνία του Παρισιού προβάλλεται από τα κυρίαρχα διεθνή ΜΜΕ ως ένας τεράστιος θρίαμβος!

Η πλη­ρο­φο­ρία που ανα­πα­ρά­γε­ται αφορά στην ρη­το­ρι­κή υιο­θέ­τη­ση του στό­χου πε­ριο­ρι­σμού της ανό­δου της μέσης θερ­μο­κρα­σί­ας του πλα­νή­τη κάτω από τους 2o C με κα­τεύ­θυν­ση τον 1,5ο C έως το 2100. Στό­χος που απο­τε­λεί το όριο, σύμ­φω­να με την επι­στη­μο­νι­κή κοι­νό­τη­τα, πέρα από το οποίο οι κοι­νω­νί­ες θα αντι­με­τω­πί­σουν τις ανυ­πο­λό­γι­στες συ­νέ­πειες της καλ­πά­ζου­σας κλι­μα­τι­κής αλ­λα­γής.

Ποια είναι όμως η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα πίσω από την επι­κοι­νω­νια­κή θριαμ­βο­λο­γία;

Επί της ου­σί­ας η συμ­φω­νία προ­βλέ­πει την αύ­ξη­ση των συ­νο­λι­κών πα­γκό­σμιων εκ­πο­μπών αε­ρί­ων του θερ­μο­κη­πί­ου μέχρι το 2030. Στο αντί­πο­δα, η ανά­λη­ψη δρά­σης προ­κει­μέ­νου να μην ξε­πε­ρα­στεί το κα­τώ­φλι των 2o C απαι­τεί τη δρα­στι­κή κα­θα­ρή μεί­ω­ση των πα­γκό­σμιων εκ­πο­μπών από το 2020. Σή­με­ρα, η μέση άνο­δος της θερ­μο­κρα­σί­ας προ­σεγ­γί­ζει τον 1o C, ενώ στην κα­τεύ­θυν­ση που κι­νού­μα­στε - business as usual -, σύμ­φω­να με με­τριο­πα­θείς εκτι­μή­σεις, θα ξε­πε­ρά­σει τους 4.3 o C έως το 2100.

 Η λέξη "ορυ­κτά καύ­σι­μα" δεν υπάρ­χει στο 32 σε­λί­δων κεί­με­νο συμ­φω­νί­ας, όταν σύμ­φω­να με την πρό­σφα­τη 5η έκ­θε­ση της Δια­κυ­βερ­νη­τι­κής Επι­τρο­πής των Ηνω­μέ­νων Εθνών για την Κλι­μα­τι­κή Αλ­λα­γή (IPCC), βάσει των σε­να­ρί­ων του σω­ρευ­τι­κού ισο­ζυ­γί­ου άν­θρα­κα, απαι­τεί­ται πάνω από το 66% των γνω­στών και οι­κο­νο­μι­κά εκ­με­ταλ­λεύ­σι­μων απο­θε­μά­των ορυ­κτών καυ­σί­μων να πα­ρα­μεί­νουν στο έδα­φος .

Ως προς το νο­μι­κά "δε­σμευ­τι­κό" χα­ρα­κτή­ρα της συμ­φω­νί­ας απο­κα­λυ­πτι­κός είναι ο κε­ντρι­κός όρος "Εθνι­κά Κα­θο­ρι­σμέ­νη Πρό­θε­ση Συ­νει­σφο­ράς" - Intended Nationally Determined Contribution, I.N.D.C. - ο οποί­ος σε συν­δυα­σμό με τα ποι­κί­λα όρια ανα­φο­ράς που χρη­σι­μο­ποιεί κάθε κρά­τος για τον προσ­διο­ρι­σμό των στό­χων του, με την πα­ντε­λή έλ­λει­ψη προσ­διο­ρι­σμού μέ­τρων, την έλ­λει­ψη πρό­βλε­ψης μη­χα­νι­σμού ελέγ­χων και κυ­ρώ­σε­ων - και φυ­σι­κά εν ανα­μο­νή της κύ­ρω­σής της-, οδη­γεί στο τε­λι­κό απο­τέ­λε­σμα μιας δή­λω­σης προ­θέ­σε­ων για στό­χους που αφο­ρούν σε ένα απροσ­διό­ρι­στο μέλ­λον μετά τα μέσα του αιώνα. Την ίδια στιγ­μή,  οι συ­νέ­πειες της κλι­μα­τι­κής αλ­λα­γής είναι σή­με­ρα τρα­γι­κά πα­ρού­σες πλήτ­το­ντας με ιδιαί­τε­ρη σφο­δρό­τη­τα τους φτω­χούς/ες του πα­γκό­σμιου Νότου, καθώς επί­σης τους/τις ερ­γα­ζό­με­νους/ες και την κοι­νω­νι­κή πλειο­ψη­φία των λαϊ­κών στρω­μά­των των κα­πι­τα­λι­στι­κά ανα­πτυγ­μέ­νων χωρών λόγω των λι­γό­τε­ρων μέσων που δια­θέ­τουν για να τις αντι­με­τω­πί­σουν.

Η συμ­φω­νία δια­τρέ­χε­ται από την προ­σή­λω­ση στην "πα­ρα­κα­τα­θή­κη" των ευ­έ­λι­κτων μη­χα­νι­σμών του Κιότο, στο σύ­στη­μα εμπο­ρί­ας ρύπων, στα χρη­μα­τι­στή­ρια ρύπων και συ­νο­λι­κά στην ανά­σχε­ση της κλι­μα­τι­κής αλ­λα­γής μέσω  της επέ­κτα­σης των μη­χα­νι­σμών της αγο­ράς. Στους μη­χα­νι­σμούς δη­λα­δή που, τα προη­γού­με­να χρό­νια, όχι μόνο δεν πέ­τυ­χαν κα­νέ­να απο­τέ­λε­σμα στη μεί­ω­ση των εκ­πο­μπών και της εξάρ­τη­σης από τα ορυ­κτά καύ­σι­μα, αλλά: α) ευ­νό­η­σαν μια δια­δι­κα­σία κερ­δο­σκο­πί­ας προς όφε­λος των με­γά­λων ρυ­πα­ντών, β) απο­τέ­λε­σαν ανά­χω­μα για κα­θα­ρές μειώ­σεις μέσω αμ­φί­βο­λων επεν­δύ­σε­ων σε τρί­τες χώρες, γ) οδη­γούν στην με­γι­στο­ποί­η­ση της πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κής πί­ε­σης με την διά­χυ­ση και επέ­κτα­σή της σε πλα­νη­τι­κό επί­πε­δο και ταυ­τό­χρο­να δ) με­τα­κυ­λύ­ουν το κό­στος στη με­γά­λη κοι­νω­νι­κή πλειο­ψη­φία.

Εάν στα πα­ρα­πά­νω προ­σθέ­σου­με την απο­φυ­γή των ευ­θυ­νών των "ανα­πτυγ­μέ­νων χωρών", που ιστο­ρι­κά έχουν το συ­ντρι­πτι­κά με­γα­λύ­τε­ρο με­ρί­διο στην πρό­κλη­ση της κλι­μα­τι­κής αλ­λα­γής,  για τις απώ­λειες και ζη­μιές, όπως επί­σης και τη με­τά­θε­ση της χρη­μα­το­δο­τι­κής στή­ρι­ξης των 100δις $ ετη­σί­ως, προς τις χώρες του πα­γκό­σμιου Νότου και τις πιο ευά­λω­τες κοι­νό­τη­τες για την προ­σαρ­μο­γή και την αντι­με­τώ­πι­ση των συ­νε­πειών την κλι­μα­τι­κής, στο 2020, αυτό που μένει είναι ο επι­κοι­νω­νια­κός θό­ρυ­βος και οι πρά­σι­νες "business as usual".

Για τις δυ­νά­μεις του κε­φα­λαί­ου η ανά­σχε­ση της κλι­μα­τι­κής αλ­λα­γής αντι­με­τω­πί­ζε­ται και ως άλλη μια ευ­και­ρία για δη­μιουρ­γία νέων πε­δί­ων κερ­δο­φο­ρί­ας και για επα­νεκ­κί­νη­ση της συσ­σώ­ρευ­σης. Δη­λα­δή για business as usual μέσω της "πρά­σι­νης ανά­πτυ­ξης" και του "πρά­σι­νου εκ­συγ­χρο­νι­σμού" της αγο­ράς. Φυ­σι­κά ούτε λόγος για το σύ­μπλεγ­μα των με­γά­λων πο­λυ­ε­θνι­κών ορυ­κτών καυ­σί­μων, πε­τρο­χη­μι­κών, εξο­πλι­σμών και αυ­το­κι­νη­το­βιο­μη­χα­νιών.

Ει­δι­κό­τε­ρα στην Ελ­λά­δα, η ανά­σχε­ση της κλι­μα­τι­κής αλ­λα­γής φαί­νε­ται ότι θα "προ­ω­θη­θεί" μέσω της εφαρ­μο­γής των ακραία νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρων μνη­μο­νια­κών πο­λι­τι­κών που επι­τάσ­σουν την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση του κλά­δου της ενέρ­γειας, την "απε­λευ­θέ­ρω­ση - απορ­ρύθ­μι­ση" της αγο­ράς ενέρ­γειας, την προ­ώ­θη­ση των εξο­ρύ­ξε­ων υδρο­γο­ναν­θρά­κων και την κα­τα­σκευή αγω­γών, καθώς επί­σης και την εκ­ποί­η­ση της δη­μό­σιας πε­ριου­σί­ας (με­τα­φο­ρές, δη­μό­σια γη, υπο­δο­μές κ.λ.π.), την ου­σια­στι­κή εκ­χώ­ρη­ση του χω­ρι­κού σχε­δια­σμού σε ιδιω­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, τη διαρ­κή απο­σά­θρω­ση της πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κής νο­μο­θε­σί­ας και των αντί­στοι­χων ελεγ­κτι­κών μη­χα­νι­σμών, προ­κει­μέ­νου να προ­ω­θη­θεί, το υπε­ρά­νω όλων, δί­καιο του επεν­δυ­τή.

Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα όμως που δεν μπο­ρεί να απο­τυ­πω­θεί στις αί­θου­σες των αντί­στοι­χων διε­θνών συν­δια­σκέ­ψε­ων είναι ότι η οι­κο­λο­γι­κή κρίση, με προ­ε­ξάρ­χου­σα πα­ρά­με­τρο την κλι­μα­τι­κή αλ­λα­γή, απο­τε­λεί σύγ­χρο­νη δο­μι­κή συ­νέ­πεια κυ­ριαρ­χί­ας του κα­πι­τα­λι­σμού, απει­λώ­ντας το παρόν και το μέλ­λον των κοι­νω­νιών.

Συ­νε­πώς, το κε­ντρι­κό πρό­βλη­μα σε κάθε τέ­τοια  διε­θνή συν­διά­σκε­ψη είναι η αφε­τη­ρια­κή βάση σύμ­φω­να με την οποία ο ίδιος ο κα­πι­τα­λι­σμός και όσα αυτός συ­νε­πά­γε­ται  (εκ­με­τάλ­λευ­ση αν­θρώ­που και φύσης, κα­πι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη / συσ­σώ­ρευ­ση, πρω­το­κα­θε­δρία του κέρ­δους, του αντα­γω­νι­σμού και της αγο­ράς) επι­χει­ρεί­ται να εμ­φα­νι­στεί ως η διέ­ξο­δος από την οι­κο­λο­γι­κή κρίση που ο ίδιος δη­μιούρ­γη­σε.

Αντί­θε­τα, η επι­τα­κτι­κή σή­με­ρα ανά­γκη για ανά­σχε­ση της κλι­μα­τι­κής αλ­λα­γής, με άμεσα μέτρα δρα­στι­κών κα­θα­ρών μειώ­σε­ων των εκ­πο­μπών αε­ρί­ων του θερ­μο­κη­πί­ου, για την απε­ξάρ­τη­ση των οι­κο­νο­μιών των ανε­πτυγ­μέ­νων χωρών από τον άν­θρα­κα έως το 2050 και σε πα­γκό­σμια κλί­μα­κα έως το 2070, απαι­τεί ρι­ζι­κούς με­τα­σχη­μα­τι­σμούς σε μια σειρά κλά­δων και το­μέ­ων όπως αυτοί της ενέρ­γειας, των με­τα­φο­ρών, των κα­τα­σκευών, της βιο­μη­χα­νί­ας, της γε­ωρ­γι­κής πα­ρα­γω­γής κ.α. Με­τα­σχη­μα­τι­σμούς που αμ­φι­σβη­τούν στον πυ­ρή­να τους την κυ­ριαρ­χία του κέρ­δους, της διαρ­κούς συσ­σώ­ρευ­σης, του αντα­γω­νι­σμού, της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης και προ­ϋ­πο­θέ­τουν ανά­κτη­ση και έλεγ­χο από την κοι­νω­νία και τους ερ­γα­ζό­με­νους των κοι­νών και συ­νο­λι­κά των δη­μό­σιων κοι­νω­νι­κών αγα­θών/υπη­ρε­σιών, ιε­ράρ­χη­ση και προσ­διο­ρι­σμό των πραγ­μα­τι­κών συλ­λο­γι­κών ανα­γκών, απο­κέ­ντρω­ση, εξοι­κο­νό­μη­ση σε όλους τους το­μείς, επέ­κτα­ση και εμ­βά­θυν­ση της δη­μο­κρα­τί­ας στην ίδια την πα­ρα­γω­γή και φυ­σι­κά μέτρα για την απο­κα­τά­στα­ση της οι­κο­λο­γι­κής ισορ­ρο­πί­ας.

Η διέ­ξο­δος από τη συν­δυα­σμέ­νη οι­κο­νο­μι­κή-οι­κο­λο­γι­κή κρίση στην οποία βυ­θί­ζει ο κα­πι­τα­λι­σμός την αν­θρω­πό­τη­τα θέτει επί τά­πη­τος την επι­τα­κτι­κή ανά­γκη ρι­ζι­κών, ταυ­τό­χρο­να οι­κο­λο­γι­κών και κοι­νω­νι­κών,  με­τα­σχη­μα­τι­σμών ορ­γά­νω­σης της πα­ρα­γω­γής. Ενός με­τα­βα­τι­κού προ­γράμ­μα­τος, συ­νάρ­θρω­σης της τα­ξι­κού με το οι­κο­λο­γι­κό, για την ικα­νο­ποί­η­ση των συλ­λο­γι­κών κοι­νω­νι­κών ανα­γκών, με ορί­ζο­ντα τον σο­σια­λι­σμό.

Τα καλά νέα από τη συν­διά­σκε­ψη του Πα­ρι­σιού δεν προ­κύ­πτουν από το απο­τέ­λε­σμα της συμ­φω­νί­ας, ούτε από τις πο­λι­τι­κές επι­κοι­νω­νια­κές ανά­γκες, για μια θε­τι­κή πα­γκό­σμια εί­δη­ση, ισχυ­ρών κρα­τών και των αντί­στοι­χων ηγε­σιών τους (π.χ. ΗΠΑ, Γαλ­λία) στην εποχή της κρί­σης που διαρ­κώς βα­θαί­νει. 

Η ελ­πί­δα απέ­να­ντι στην απει­λή τη βαρ­βα­ρό­τη­τας που μας πε­ρι­βάλ­λει ανα­δύ­θη­κε από τα κι­νή­μα­τα, στις εκα­το­ντά­δες δια­δη­λώ­σεις, στους ακτι­βι­σμούς, στις δρά­σεις και στις συ­ζη­τή­σεις που ορ­γα­νώ­θη­καν  σε ολό­κλη­ρο τον κόσμο, αλλά ιδιαί­τε­ρα στο Πα­ρί­σι, αψη­φώ­ντας την κα­τά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης, την αστυ­νο­μο­κρα­τία, την κα­τα­στο­λή και τις συλ­λή­ψεις. Θυ­μί­ζο­ντας, για ακόμη μια φορά, το απο­λύ­τως επί­και­ρο επί­δι­κο του αγώνα: οι ζωές μας και η φύση πάνω από τα κέρδη τους.