Βαθαίνουν οι ρωγμές στο «ευρωπαϊκό οικοδόμημα», μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε αργά χθες (19/2) το βράδυ, με «κύριο μενού» το Brexit και το προσφυγικό.

Μετά από πο­λύ­ω­ρα πα­ζά­ρια, ο Κά­με­ρον απέ­σπα­σε ένα «ει­δι­κό κα­θε­στώς» για τη Βρε­τα­νία στο πλαί­σιο της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης. Καμία μελ­λο­ντι­κή αλ­λα­γή σε ευ­ρω­παϊ­κές συν­θή­κες δεν θα θέσει σε κίν­δυ­νο την εξαί­ρε­ση της Βρε­τα­νί­ας από ανα­φο­ρές σε ολο­έ­να με­γα­λύ­τε­ρη ευ­ρω­παϊ­κή ολο­κλή­ρω­ση. «Πι­στεύ­ου­με ότι (...) προ­σφέ­ρα­με στον Ντέι­βιντ Κά­με­ρον ένα πα­κέ­το με το οποίο μπο­ρεί να κάνει εκ­στρα­τεία στη Βρε­τα­νία ώστε η Βρε­τα­νία να πα­ρα­μεί­νει εντός της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης», είπε η Μέρ­κελ σε δη­μο­σιο­γρά­φους μετά το τέλος της δι­ή­με­ρης Συ­νό­δου Κο­ρυ­φής.

Για πρώτη φορά μετά τον πό­λε­μο των Φώ­κλαντς το βρε­τα­νι­κό υπουρ­γι­κό συμ­βού­λιο συ­νε­δρί­α­σε Σάβ­βα­το, με τον Κά­με­ρον να ει­ση­γεί­ται το «ναι» στο δη­μο­ψή­φι­σμα για την πα­ρα­μο­νή στην ΕΕ. Η ευ­ρω­σκε­πτι­κι­στι­κή εκ­στρα­τεία «Vote Leave» απέρ­ρι­ψε αμέ­σως την «ρηχή συμ­φω­νία του Κά­με­ρον», την οποία χα­ρα­κτή­ρι­σε δυ­σμε­νή για τη Βρε­τα­νία. Το ίδιο και ο υπουρ­γός Δι­καιο­σύ­νης Μάικλ Γκό­ουβ, ο πρώην αρ­χη­γός των Συ­ντη­ρη­τι­κών και νυν υπουρ­γός Ερ­γα­σί­ας Ίαν Ντάν­καν Σμιθ και άλλα κυ­βερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη, που θα επι­χει­ρή­σουν να εκ­φρά­σουν την σκλη­ρή πτέ­ρυ­γα των Τόρις που θέλει μια «ανε­ξάρ­τη­τη Βρε­τα­νία» και θα υπο­στη­ρί­ξει το «όχι», στη μάχη του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος στις 23 Ιου­νί­ου.

Οι τε­λευ­ταί­ες δη­μο­σκο­πή­σεις δεί­χνουν ορια­κό προ­βά­δι­σμα όσων τάσ­σο­νται υπέρ της απο­χώ­ρη­σης. Αν δεν δε­χτούν την πρό­τα­ση οι Βρε­τα­νοί και την κα­τα­ψη­φί­σουν, τότε αυτή θα απο­συρ­θεί και οποια­δή­πο­τε πε­ραι­τέ­ρω δια­πραγ­μά­τευ­ση θα ξε­κι­νή­σει από μη­δε­νι­κή βάση.

Το τε­λι­κό κεί­με­νο της Συ­νό­δου είναι ένα «σου­ρω­τή­ρι συμ­βι­βα­σμών», όπου η κάθε πλευ­ρά μπο­ρεί να ανα­γνω­ρί­σει τον  εαυτό της, ώστε να κα­θη­συ­χα­στούν οι ανη­συ­χί­ες για τα  δια­λυ­τι­κά φαι­νό­με­να στην ΕΕ.

Η Βρε­τα­νία θα απο­κτή­σει το ρα­τσι­στι­κό δι­καί­ω­μα να αρ­νεί­ται την κα­τα­βο­λή δια­φό­ρων επι­δο­μά­των σε ερ­γα­ζό­με­νους από άλλα κρά­τη-μέ­λη της ΕΕ για τα πρώτα τέσ­σε­ρα χρό­νια της πα­ρα­μο­νής τους στην επι­κρά­τειά της. Πα­ράλ­λη­λα, θα απο­κτή­σει τη δυ­να­τό­τη­τα να εφαρ­μό­ζει αυτό το μέτρο για του­λά­χι­στον επτά χρό­νια από την ημε­ρο­μη­νία της εφαρ­μο­γής του.

Για το «με­γά­λο αγκά­θι» της ιδιαί­τε­ρης με­τα­χεί­ρι­σης του Σίτυ, ένα­ντι άλλων οι­κο­νο­μι­κών κέ­ντρων της Ευ­ρώ­πης, προ­βλέ­πε­ται η «δί­καιη αντι­με­τώ­πι­ση» των χρη­μα­το­πι­στω­τι­κών και οι­κο­νο­μι­κών διευ­θε­τή­σε­ων ανά­με­σα στην Ευ­ρω­ζώ­νη και τα κράτη - μέλη της Ε.Ε., που δεν ανή­κουν στην οι­κο­νο­μι­κή και νο­μι­σμα­τι­κή ένωση.

Όμως, το κεί­με­νο το­νί­ζει επί­σης την ανά­γκη να εφαρ­μό­ζο­νται «ισό­τι­μοι όροι αντα­γω­νι­σμού» στο ρυθ­μι­στι­κό πλαί­σιο που διέ­πει τον χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό τομέα και την τρα­πε­ζι­κή. Ο Ολάντ, στις δη­λώ­σεις του στά­θη­κε στο ότι ο Κά­με­ρον «απο­δέ­χθη­κε την ισό­τη­τα των χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κών κέ­ντρων» και την εφαρ­μο­γή κοι­νών κα­νό­νων σε αυτά.

Το βάθος της οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης, έχει οξύ­νει τις εν­δο­κα­πι­τα­λι­στι­κές αντι­θέ­σεις και τις τά­σεις εθνι­κής ανα­δί­πλω­σης σε μια σειρά κράτη της ΕΕ. Όλο και με­γα­λύ­τε­ρα τμή­μα­τα των αρ­χου­σών τά­ξε­ων της Ευ­ρώ­πης, δεν βλέ­πουν πια τον εαυτό τους στο «κοινό ευ­ρω­παϊ­κό σπίτι». Οι εθνι­κοί αντα­γω­νι­σμοί, σε συν­δυα­σμό με την όξυν­ση της προ­σφυ­γι­κής τρα­γω­δί­ας, απει­λούν να τι­νά­ξουν στον αέρα τα θε­μέ­λια της ΕΕ.

Προ­σφυ­γι­κό

Στο δεύ­τε­ρο με­γά­λο ζή­τη­μα, το προ­σφυ­γι­κό, η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ, σε ρόλο επαί­τη, κα­τά­φε­ρε να εξα­σφα­λί­σει από τους ισχυ­ρούς της ΕΕ την «ακε­ραιό­τη­τα της Σέν­γκεν» για…μόλις 15 μέρες. Δη­λα­δή μέχρι τις 6 Μάρτη, οπότε και θα διε­ξα­χθεί η έκτα­κτη Σύ­νο­δος Κο­ρυ­φής των «28» με τη συμ­με­το­χή της Τουρ­κί­ας. Η ομάδα Βί­ζε­γκραντ (Πο­λω­νία, Ουγ­γα­ρία, Τσε­χία, Σλο­βα­κία) και η Αυ­στρία, προ­σω­ρι­νά δέ­χτη­καν να μη συν­δρά­μουν στο κλεί­σι­μο των συ­νό­ρων της ΠΓΔΜ και της Βουλ­γα­ρί­ας με την Ελ­λά­δα, αλλά οι εν­δεί­ξεις ότι η Ελ­λά­δα μπο­ρεί να με­τα­τρα­πεί σε πα­νευ­ρω­παϊ­κό κρα­τη­τή­ριο για πρό­σφυ­γες και με­τα­νά­στες, ήταν έντο­νη στους δια­δρό­μους των Βρυ­ξελ­λών.   

Ταυ­τό­χρο­να, στο κεί­με­νο συ­μπε­ρα­σμά­των για το προ­σφυ­γι­κό, κυ­ριάρ­χη­σε η «ικα­νο­ποί­η­ση» για την κα­τα­σταλ­τι­κή συ­νερ­γα­σία ΝΑ­ΤΟ-Frontex στο Αι­γαίο, με στόχο την «ανα­χαί­τι­ση» των προ­σφυ­γι­κών ροών και την στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση των ευ­ρω­παϊ­κών συ­νό­ρων. Κεί­με­νο το οποίο εκ­θεί­α­σε στις δη­λώ­σεις του και ο Α. Τσί­πρας.

Το διευ­θυ­ντή­ριο των ευ­ρω­παϊ­κών οι­κο­νο­μι­κών και πο­λι­τι­κών ελίτ, απει­λεί να με­τα­τρέ­ψει ολό­κλη­ρη την ήπει­ρο σε μια φυ­λα­κή μα­ζι­κής φτώ­χειας και ρα­τσι­στι­κού μί­σους, θρέ­φο­ντας έτσι τους «επι­μέ­ρους εθνι­κι­σμούς» και τις ακρο­δε­ξιές πο­λι­τι­κές δυ­νά­μεις. Οι συ­ντο­νι­σμέ­νοι αγώ­νες των ευ­ρω­παϊ­κών λαών, ενά­ντια στην πο­λι­τι­κή της λι­τό­τη­τας και του αυ­ταρ­χι­σμού και ένα ρι­ζο­σπα­στι­κό πο­λι­τι­κό σχέ­διο ανα­τρο­πής του αντι­δρα­στι­κού τέ­ρα­τος της ΕΕ από τη σκο­πιά των ερ­γα­ζο­μέ­νων, απο­τε­λεί πλέον ιστο­ρι­κό στοί­χη­μα για την Αρι­στε­ρά.

Δια­βά­στε ακόμα: Ε.Ε.- ΒΡΕ­ΤΑ­ΝΙΑ: ΚΑΙ ΜΑΖΙ, ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ...

Ετικέτες