H ποινικοποίηση της απεργίας δεν θα περάσει!
Η συγκλονιστική απεργία των νοσηλευτών έχει κάνει την κυβέρνηση να τρέχει. Κι αυτό γιατί φοβάται πως θα βρεθούν και άλλοι εργαζόμενοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα τoυς. Η αλήθεια είναι πως έχει κάθε λόγο να φοβάται μιας και ελάχιστες μέρες μετά τη λήξη της απεργίας της ΠΑΣΥΝΟ πήραν τη σκυτάλη οιεργαζόμενοι της FBME που κατέβηκαν σε απεργία διαρκείας.
Ο εκνευρισμός της κυβέρνησης φάνηκε ανάγλυφα στη σημερινή (11/4) συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής για το θέμα «της απαγόρευσης των απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες». Ο Γενικός Εισαγγελέας Κ. Κληρίδης που ήταν παρών για να γνωμοδοτήσει είχε ενστάσεις αλλά… όχι επί της ουσίας. Απλώς, το κείμενο του φάνηκε προχειρογραμμένο και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η βιασύνη και σπουδή είναι ο χειρότερος σύμβουλος για ένα θέμα που εκκρεμεί χρόνια και δεν μπορεί να λυθεί εν μία νυκτί» συμπληρώνοντας πως όταν η Επιτροπή κατασταλάξει σε κείμενο νόμου θα μπορεί να εκφέρει γνώμη. Τελικά ο ΔΗΣΥ επέμεινε να προωθηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση νόμου που κατέθεσε με τη μορφή κατεπείγοντος για ποινικοποίηση των απεργιών.
Με αυτά και με αυτά, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει νόμο που μας γυρνάει πίσω στην περίοδο της αγγλοκρατίας. Και αν πιστεύετε ότι υπερβάλλουμε, ιδού τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες:
- απαγόρευση της απεργίας και της ανταπεργίας σε οποιοδήποτε στάδιο επίλυσης της διαφοράς
- ποινή φυλάκισης δύο χρόνων ή και πρόστιμο (μέχρι €3000), για οποιοδήποτε πρόσωπο «μετέχει ή συνεχίζει ή διεγείρει, παροτρύνει, παρέχει συνδρομή ή ενθαρρύνει τη συμμετοχή ή τη συνέχιση οποιασδήποτε μορφής απεργιακών ή ανταπεργιακών μέτρων σε καθορισμένη ουσιώδη υπηρεσία», δηλαδή για οποιονδήποτε ψελλίσει τη λέξη απεργία
Εν τω μεταξύ η επίμαχη πρόταση νόμου χαρακτηρίζει ως ουσιώδεις υπηρεσίες σχεδόν τα πάντα: τη διάθεση των καυσίμων, την παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, τις τηλεπικοινωνίες, τις αερομεταφορές, τα νοσοκομεία, τα λιμάνια, τα τελωνεία αλλά και το αποχετευτικό σύστημα. Έχοντας την εμπειρία της κυβερνητικής τακτικής απέναντι σε όλους ανεξαιρέτως τους απεργιακούς αγώνες μέχρι τώρα, είμαστε απόλυτα βέβαιοι για τον πόθο του Αναστασιάδη: Αν ψηφιστεί ο νόμος, είναι ικανός να καταγγέλλει τους εργαζόμενους στο αποχετευτικό «γιατί έχουν το θράσος να μετατρέπουν σε όμηρους τους συμπολίτες μας που θέλουν να κάνουν την ανάγκη τους» και να απαιτεί τη φυλάκιση τους σε περίπτωση που σκεφτούν να απεργήσουν.
Πριν λίγες μέρες γράφαμε πως «μπορεί η κυβέρνηση να αναγκάστηκε να κάνει ένα βήμα πίσω, μπροστά στη μαχητικότητα των νοσηλευτών, αλλά δεν θα τους συγχωρήσει το γεγονός πως δίνουν το κακό παράδειγμα». Η πρόβλεψη επιβεβαιώθηκε και έφτασε η ώρα να αναμετρηθούμε και να τσακίσουμε τα εφιαλτικά τους σχέδια στο δρόμο. Ήδη η ΠΕΟ προανήγγειλε κινητοποιήσεις και κάλεσε τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές οργανώσεις για συντονισμό αύριο Τρίτη 12/04. Δεν μπορούμε, όμως, να αφήσουμε το θέμα στις συνδικαλιστικές ηγεσίες και πόσο μάλλον στη… γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα. Χρειάζεται να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και να πλημμυρίσουμε τους δρόμους έξω από τη βουλή μόλις τολμήσουν να φέρουν το κατασκεύασμα του Αβέρωφ Νοεφύτου προς συζήτηση.