Μια ιστορική απεργία έλαβε χώρα στο Ισπανικό Κράτος
"Αν σταματήσουμε εμείς, σταματάει ο κόσμος" φώναξαν εκατομμύρια γυναίκες σε όλη την Ισπανία, συμμετέχοντας στην φεμινιστική απεργία της 8ης Μάρτη. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των συνδικάτων στην απεργία συμμετείχαν 5,3 εκατομμύρια γυναίκες. Στη διαδήλωση της Μαδρίτης, οι διοργανωτές αναφέρουν ότι κατέβηκαν πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι. Στο Μπιλμπάο της Χώρας των Βάσκων, οι ακτιβίστριες και οι ακτιβιστές περιγράφουν μία από τις πιο σημαντικές διαδηλώσεις στην ιστορία της πόλης. Στη Βαρκελώνη, η αστυνομία κάνει λόγο για 200,000 γυναίκες, αλλά οι διοργανώτριες μιλούν για πολύ περισσότερες. Σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Ισπανίας, έγιναν τεράστιες διαδηλώσεις με τις γυναίκες να τραγουδούν, να χορεύουν, να διακόπτουν την κυκλοφορία . Στις διαδηλώσεις, οι άντρες έμειναν διακριτικά στα πίσω μπλοκ, με τις γυναίκες να διαδηλώνουν στις πρώτες γραμμές. Τα αντικαπιταλιστικά συνθήματα ενώθηκαν με τα φεμινιστικά στο δρόμο. Οι γυναίκες καλούσαν σε απεργία ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος, τις εξώσεις, τον καταναλωτισμό, τον ρατσισμό, την πατριαρχία, τον καπιταλισμό. Μετά από αίτημα των γυναικών, πολλοί άντρες συνάδελφοι και σύζυγοι, έμειναν στο σπίτι ή στη δουλειά, καλύπτοντας την εργασία που θα έκαναν οι γυναίκες έτσι ώστε αυτές να μπορέσουν να συμμετάσχουν χωρίς εμπόδια στις κινητοποιήσεις.
Πολύ σημαντικό ήταν και το γεγονός ότι στη διαδήλωση συμμετείχαν γυναίκες που εργάζονται σε "δύσκολους" χώρους, όπου οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα επισφαλείς. Σερβιτόρες, καμαριέρες, καθαρίστριες με δυναμισμό και δημιουργικότητα προετοίμαζαν καθημερινά τη συμμετοχή τους στην απεργία.
Και δεν ήταν μόνο η 8η Μάρτη αλλά και όλες οι μέρες που προηγήθηκαν. Εκατοντάδες μικρές και μεγάλες διαδηλώσεις, στάσεις εργασίας, περικυκλώσεις νοσοκομείων, εκδηλώσεις σε σχολεία, πλατείες, ακτιβισμοί και συλλογικές δράσεις. Οι γυναίκες έκαναν ορατή την παρουσία τους στο δημόσιο χώρο. Με σημαίες και αυτοσχέδια πανό σε μπαλκόνια σπιτιών, αλλά και φορώντας ποδιές σε αγάλματα σε όλες τις ισπανικές πόλεις. Οι "παλιές" φεμινίστριες λένε πως δεν θυμούνται να ξαναέγινε τέτοια γυναικεία κινητοποίηση στην Ισπανία. Ήταν μια απεργία που έγραψε ιστορία, με τις γυναίκες να δίνουν ένα νέο περιεχόμενο στην λέξη απεργία.
H κινητοποίηση τρόμαξε την κυβέρνηση, τα κόμματα της δεξιάς και τα ΜΜΕ. Τις προηγούμενες μέρες οι μεγάλοι ειδησεογραφικοί όμιλοι προσπαθούσαν να μειώσουν τη σημασία των κινητοποιήσεων, προβάλλοντας γυναίκες που δεν θα απεργήσουν. Γυναίκες προερχόμενες από το Λαϊκό κόμμα του Ραχόι, έκαναν λόγο για γιαπωνέζικη απεργία, δηλώνοντας ότι θα δουλέψουν διπλά την 8η Μάρτη για να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους. Τα εκατομμύρια γυναικών στο δρόμο, ήταν η καλύτερη απάντηση σε όσους προσπάθησαν να "εξαφανίσουν" την είδηση. Εξάλλου 5000 γυναίκες δημοσιογράφοι, απεργούσαν με αποτέλεσμα, το πραγματικό ρεπορτάζ να γίνεται στα κοινωνικά δίκτυα και στο δρόμο.
Κρατάμε μια λέξη από ένα πλακάτ που υψώθηκε πιο ψηλά από τα υπόλοιπα στην Μαδρίτη: "Libres" που σημαίνει ελεύθερες.