Η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν και θα επαναφέρουν τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον του, θα εντείνει τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή και απειλεί να πυροδοτήσει έναν πόλεμο στην ευρύτερη περιοχή και πιθανώς στον πλανήτη.

Στη συ­νέ­ντευ­ξη Τύπου, ο Τραμπ χα­ρα­κτή­ρι­σε την πυ­ρη­νι­κή συμ­φω­νία του 2015 «ελατ­τω­μα­τι­κή στον πυ­ρή­να της». Επι­κα­λέ­στη­κε ως στοι­χεία τις πλη­ρο­φο­ρί­ες των μυ­στι­κών υπη­ρε­σιών που πα­ρου­σί­α­σε το Ισ­ρα­ήλ στις 30 Απρί­λη. 

Πα­ρου­σιά­ζο­ντας τα σχε­τι­κά αρ­χεία, ο Ισ­ραη­λι­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μπέν­τζα­μιν Νε­τα­νιά­χου ισχυ­ρί­στη­κε ότι απο­δει­κνύ­ουν ορι­στι­κά πως το Ιράν συ­νέ­χι­σε να προ­ω­θεί ένα πρό­γραμ­μα πυ­ρη­νι­κών όπλων παρά την συμ­φω­νία που δια­πραγ­μα­τεύ­τη­κε με την δια­κυ­βέρ­νη­ση Ομπά­μα και άλλες 5 κυ­βερ­νή­σεις το 2015. 

Αλλά σύμ­φω­να με την ανα­φο­ρά του Νο­έμ­βρη του 2017 από τη Διε­θνή Επι­τρο­πή Ατο­μι­κής Ενέρ­γειας, που έχει το κα­θή­κον να επι­τη­ρεί τη συμ­μόρ­φω­ση του Ιράν με τη συμ­φω­νία, δεν υπάρ­χει καμιά έν­δει­ξη ότι το Ιράν την πα­ρα­βί­α­σε. 

Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, τα «στοι­χεία» του Νε­τα­νιά­χου αφο­ρού­σαν πα­λιό­τε­ρες προ­σπά­θειες του Ιράν και δεν πε­ριεί­χαν κα­νέ­να σο­βα­ρό ισχυ­ρι­σμό ότι το Ιράν πα­ρά­γει σή­με­ρα πυ­ρη­νι­κά όπλα ή πα­ρα­βιά­ζει με οποιον­δή­πο­τε άλλο τρόπο τη συμ­φω­νία του 2015.

Στην πράξη, οι ΗΠΑ θα γίνει η μόνη χώρα που δεν τή­ρη­σε τους όρους της συμ­φω­νί­ας του 2015, εξαι­τί­ας την από­φα­σης του Τραμπ να επι­βά­λει ξανά οι­κο­νο­μι­κές κυ­ρώ­σεις που έπλη­ξαν πολύ σκλη­ρά εκα­τομ­μύ­ρια Ιρα­νούς. Ο στό­χος της δια­κυ­βέρ­νη­σης Τραμπ δεί­χνει να είναι, σύμ­φω­να με κο­ρυ­φαίο Ευ­ρω­παίο δι­πλω­μά­τη, «να τσα­κί­σει το κα­θε­στώς» μέσω του οι­κο­νο­μι­κού στραγ­γα­λι­σμού.

Αμέ­σως μετά την ανα­κοί­νω­ση του Τραμπ, ο Ιρα­νός Πρό­ε­δρος Χασάν Ρου­χά­νι απά­ντη­σε ότι το Ιράν θα πα­ρα­μεί­νει, προς το παρόν, εντός της συμ­φω­νί­ας με τις άλλες χώρες που την υπέ­γρα­ψαν. Όμως αν και άλλες χώρες εγκα­τα­λεί­ψουν τη συμ­φω­νία, το Ιράν είναι έτοι­μο να επα­νεκ­κι­νή­σει τον εμπλου­τι­σμό ου­ρα­νί­ου.

Οι πε­ρισ­σό­τε­ροι σύμ­μα­χοι των ΗΠΑ έχουν ανα­στα­τω­θεί από την από­φα­ση του Τραμπ. Ο Εμα­νου­έλ Μα­κρόν έγρα­ψε στο τουί­τερ, «η Γαλ­λία, η Γερ­μα­νία και το Η.Β. λυ­πού­νται για την αμε­ρι­κα­νι­κή από­φα­ση να εγκα­τα­λεί­ψει το Κοινό Ολο­κλη­ρω­μέ­νη Σχέ­διο Δρά­σης. Δο­κι­μά­ζε­ται το κα­θε­στώς μη-διά­δο­σης των πυ­ρη­νι­κών όπλων». 

Ο Νε­τα­νιά­χου, φυ­σι­κά, χει­ρο­κρό­τη­σε τον Τραμπ, απο­κα­λώ­ντας την από­συρ­ση των ΗΠΑ «ιστο­ρι­κή κί­νη­ση».

Μέσα στο Ιράν, οι σκλη­ρο­πυ­ρη­νι­κοί επι­κρι­τές των προ­σπα­θειών δια­πραγ­μά­τευ­σης θα αξιο­ποι­ή­σουν την διά­λυ­ση της συμ­φω­νί­ας από τον Τραμπ για να πα­ρου­σιά­σουν τον Ρου­χά­νι ως αδύ­να­μο και αφελή στη στάση του απέ­να­ντι στις ΗΠΑ –και θα τον κα­τη­γο­ρή­σουν για την επι­δεί­νω­ση της οι­κο­νο­μι­κής κα­τά­στα­σης που σί­γου­ρα θα ακο­λου­θή­σει.

Η πυ­ρη­νι­κή συμ­φω­νία του 2015 ήταν αντι­κεί­με­νο δια­πραγ­μά­τευ­σης ανά­με­σα στο Ιράν και τα 5 μό­νι­μα μέλη του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας του ΟΗΑ –ΗΠΑ, Βρε­τα­νία, Κίνα, Γαλ­λία, Ρω­σία- μαζί με τη Γερ­μα­νία.

Μετά από χρό­νια συ­ζη­τή­σε­ων, το Ιράν συμ­φώ­νη­σε να μειώ­σει κατά 98% το από­θε­μα εμπλου­τι­σμέ­νου ου­ρα­νί­ου και να δια­κό­ψει για 15 χρό­νια την ανά­πτυ­ξη οπλι­κών υπο­δο­μών. Σε αντάλ­λαγ­μα, άρ­θη­καν οι πε­ρισ­σό­τε­ρες από τις κα­τα­στρο­φι­κές οι­κο­νο­μι­κές κυ­ρώ­σεις, επι­τρέ­πο­ντας στη χώρα να επα­νε­ντα­χθεί στην πα­γκό­σμια οι­κο­νο­μί­ας, κυ­ρί­ως εξά­γο­ντας πε­τρέ­λαιο.

Η συμ­φω­νία ση­μα­το­δο­τού­σε μια απο­φα­σι­στι­κή στρο­φή της αμε­ρι­κα­νι­κής στρα­τη­γι­κής απέ­να­ντι στο Ιράν. Όπως πε­ριέ­γρα­ψε ο Άσλεϊ Σμιθ στο International Socialist Review, η επι­κυ­ριαρ­χία των ΗΠΑ ως μο­να­δι­κή πα­γκό­σμια υπερ­δύ­να­μη άρ­χι­σε να κλο­νί­ζε­ται με το τέλος του νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρου μπουμ που κρά­τη­σε από τη δε­κα­ε­τία του ’80 ως το 2008. Στην νέα «ασύμ­με­τρη πο­λυ­πο­λι­κή πα­γκό­σμια τάξη», οι ΗΠΑ και ο πα­γκό­σμιος αντα­γω­νι­στής τους, η Κίνα, δια­γκω­νί­ζο­νταν για την επιρ­ροή στην Ασία, ενώ πε­ρι­φε­ρεια­κοί αντί­πα­λοι όπως η Ρωσία και το Ιράν επι­χει­ρούν να επε­κτεί­νουν την επιρ­ροή τους, ει­δι­κά σε πε­ριο­χές όπου είχε χα­λα­ρώ­σει ο έλεγ­χος της αμε­ρι­κα­νι­κής αυ­το­κρα­το­ρί­ας.

Μια σειρά στρα­τιω­τι­κών ηττών ανέ­τρε­ψε τις προ­σπά­θειες των ΗΠΑ να εγκα­θι­δρύ­σουν την επι­θυ­μη­τή γι’ αυτές τάξη στη Μέση Ανα­το­λή, μια κρί­σι­μη γε­ω­πο­λι­τι­κά πε­ριο­χή –με δε­δο­μέ­να τα τε­ρά­στια ενερ­γεια­κά της απο­θέ­μα­τα. Η δια­κυ­βέρ­νη­ση Μπους σκό­πευε μετά από μια επι­τυ­χη­μέ­νη ει­σβο­λή στο Ιράκ να συ­νε­χί­σει με αλ­λα­γές κα­θε­στώ­τος σε Ιράν και Συρία. Όμως η ιρα­κι­νή αντί­στα­ση στην αμε­ρι­κα­νι­κή κα­το­χή επέ­βα­λε αλ­λα­γή σχε­δί­ων.

Έπει­τα, το 2011, οι εξε­γέρ­σεις της Αρα­βι­κής Άνοι­ξης απο­στα­θε­ρο­ποί­η­σαν μια σειρά από κα­θε­στώ­τα σε όλη τη Βό­ρεια Αφρι­κή και τη Μέση Ανα­το­λή, δη­μιουρ­γώ­ντας ένα ακόμα αγκά­θι στα σχέ­δια της Ουά­σινγ­κτον.

Η αμε­ρι­κα­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση ισχυ­ρί­στη­κε ότι υπο­στη­ρί­ζει τις λαϊ­κές εξε­γέρ­σεις στην Τυ­νη­σία και την Αί­γυ­πτο, ενώ βοη­θού­σε το Μπα­χρέιν να συ­ντρί­ψει το κί­νη­μα αντί­στα­σης εκεί. Μια κα­τα­στρο­φι­κή επέμ­βα­ση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη κα­τέ­λη­ξε σε ντρο­πια­στι­κό απο­τέ­λε­σμα. Με εμ­βλη­μα­τι­κή τη στιγ­μή που ο Αμε­ρι­κα­νός πρέ­σβης συ­ρό­ταν από δια­δη­λω­τές έξω από την πρε­σβεία και δο­λο­φο­νού­ταν.

Αυτή η εμπει­ρία απο­μά­κρυ­νε τις ΗΠΑ ακόμα πε­ρισ­σό­τε­ρο από την πο­λι­τι­κή της κυ­βέρ­νη­σης Μπους για αλ­λα­γές κα­θε­στώ­των και τις ώθησε προς μια πο­λι­τι­κή στα­θε­ρο­ποί­η­σης κα­θε­στώ­των.

Οι ΗΠΑ δια­πραγ­μα­τεύ­τη­καν την πυ­ρη­νι­κή συμ­φω­νία του 2015 από θέση σχε­τι­κής υπο­χώ­ρη­σης της ιμπε­ρια­λι­στι­κής τους ισχύ­ος και στο πλαί­σιο των εξε­λί­ξε­ων που πε­ρι­γρά­φη­καν στη Μέση Ανα­το­λή και τη Βό­ρεια Αφρι­κή.

Με την αλ­λα­γή κα­θε­στώ­τος στο Ιράν να μην βρί­σκε­ται πλέον ως επι­λο­γή «στο τρα­πέ­ζι», μετά την κα­τα­στρο­φι­κή ει­σβο­λή του Μπους στο Ιράκ, οι ΗΠΑ υπο­χρε­ώ­θη­καν να με­τα­κι­νη­θούν από την εχθρι­κή απο­μό­νω­ση του Ιράν προς μια προ­σε­κτι­κή επα­να­προ­σέγ­γι­ση μαζί του. Η δια­κυ­βέρ­νη­ση Ομπά­μα βο­λεύ­τη­κε με μια συμ­φω­νία που στην ουσία δια­σφά­λι­ζε ανε­μπό­δι­στη πρό­σβα­ση για να επι­τη­ρούν τις ιρα­νι­κές εγκα­τα­στά­σεις –και πα­ρεί­χε και την πρό­φα­ση για προ­λη­πτι­κά χτυ­πή­μα­τα σε πε­ρί­πτω­ση που εμ­φα­νι­ζό­ταν η πα­ρα­μι­κρή υπο­ψία μη-συμ­μόρ­φω­σης, είτε επι­βε­βαιω­μέ­νη είτε όχι. 

Εκεί­νη την πε­ρί­ο­δο, η πυ­ρη­νι­κή συμ­φω­νία κα­ταγ­γέλ­θη­κε από γε­ρά­κια και δε­ξιούς ως συν­θη­κο­λό­γη­ση. Αντί­θε­τα, αρ­κε­τοί στην αντι­πο­λε­μι­κά Αρι­στε­ρά, την χαι­ρέ­τι­σαν ως βήμα προς την ει­ρή­νη. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, η συμ­φω­νία ήταν η δι­πλω­μα­τι­κή έκ­φρα­ση των συμ­φε­ρό­ντων του αμε­ρι­κα­νι­κού ιμπε­ρια­λι­σμού, ο οποί­ος ανά­λο­γα τις ανά­γκες της στιγ­μής, χρη­σι­μο­ποιεί είτε δι­πλω­μα­τία είτε πό­λε­μο.

Αν και τα μέσα δια­φέ­ρουν, οι στό­χοι πα­ρα­μέ­νουν οι ίδιοι. Οι ΗΠΑ επι­διώ­κουν να ελέγ­ξουν τη ροή του πε­τρε­λαί­ου της Μέσης Ανα­το­λής, να κα­θη­συ­χά­σουν το σύμ­μα­χο Ισ­ρα­ήλ, να πε­ριο­ρί­σουν την αυ­ξα­νό­με­νη επιρ­ροή του Ιράν στην πε­ριο­χή και να προ­στα­τέ­ψουν το πυ­ρη­νι­κό μο­νο­πώ­λιο που κα­τέ­χουν οι ίδιες και οι σύμ­μα­χοί τους. 

Κατά την πε­ρα­σμέ­νη δε­κα­ε­τία, το Ιράν ανα­δύ­θη­κε ως πε­ρι­φε­ρεια­κή δύ­να­μη. Οι αμε­ρι­κα­νι­κές επεμ­βά­σεις στη Μέση Ανα­το­λή άθελά τους ενί­σχυ­σαν το Ιράν, καθώς έβγα­λαν από τη μέση τον Σα­ντάμ Χου­σε­ΐν στο Ιράκ και απο­δυ­νά­μω­σαν τους Τα­λι­μπάν και στο Αφ­γα­νι­στάν, και οι δυο τους αντί­πα­λοι του Ιρα­νι­κού κρά­τους.

Η αι­μα­τη­ρή στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση του Ιράν στη Συρία, για να δια­σώ­σει το κα­θε­στώς του Μπα­σάρ Αλ Άσαντ, στε­ρέ­ω­σε μια αμοι­βαία επω­φε­λής συμ­μα­χία. Το Ιράν απο­κτά όλο και με­γα­λύ­τε­ρη δυ­να­τό­τη­τα να ασκεί την επιρ­ροή του σε όλο το λε­γό­με­νο «σι­ι­τι­κό τόξο» που περνά από τη Χεζ­μπο­λά στο Λί­βα­νο, δια­μέ­σου της Συ­ρί­ας και του Ιράκ, ως το Ιράν και τους συμ­μά­χους του σε Αφ­γα­νι­στάν και Υε­μέ­νη. 

Αντι­δρώ­ντας σε αυτές τις εξε­λί­ξεις, το Ισ­ρα­ήλ επι­χεί­ρη­σε να πε­ριο­ρί­σει το Ιράν επεμ­βαί­νο­ντας στον εν εξε­λί­ξει πό­λε­μο δι’ αντι­προ­σώ­πων στη Συρία. Και η σύμ­μα­χος των ΗΠΑ Σα­ου­δι­κή Αρα­βία, σε μια προ­σπά­θεια να οι­κο­δο­μή­σει ένα μπλοκ σου­νι­τι­κών κρα­τών για να ανα­κό­ψει την ιρα­νι­κή επιρ­ροή, έχει αντί­στοι­χα εμπλα­κεί σε πο­λέ­μους δι’ αντι­προ­σώ­πων και πο­λι­τι­κούς ελιγ­μούς –από τη Συρία ως το Λί­βα­νο και την Υε­μέ­νη- για να πε­ριο­ρί­σει το Ιράν.

Και το Ισ­ρα­ήλ και η Σα­ου­δι­κή Αρα­βία κα­λω­σο­ρί­ζουν την απο­μά­κρυν­ση του Τραμπ από τη στρα­τη­γι­κή του Ομπά­μα, που επε­δί­ω­κε να τερ­μα­τί­σει τις κυ­ρώ­σεις στο Ιράν με αντάλ­λαγ­μα την απο­δο­χή εκ μέ­ρους του Ιράν αυ­στη­ρών πε­ριο­ρι­σμών στο πυ­ρη­νι­κό του πρό­γραμ­μα.

Εν τω με­τα­ξύ, ακόμα κι ενώ «πλη­ρε­ξού­σιες» δυ­νά­μεις των ΗΠΑ και του Ιράν βρί­σκο­νται αντί­πα­λες στη Συρία, οι δύο δυ­νά­μεις συχνά συ­νερ­γά­ζο­νταν στο Ιράκ για να πε­ριο­ρί­σουν όσους θε­ω­ρού­σαν κοι­νούς εχθρούς που απει­λούν την κε­ντρι­κή ιρα­κι­νή κυ­βέρ­νη­ση, η οποία είναι σύμ­μα­χος του Ιράν.

Το σκί­σι­μο της συμ­φω­νί­ας με το Ιράν μπο­ρεί να λει­τουρ­γή­σει ως τρό­πος να σφι­χτα­γκα­λια­στούν ακόμα πε­ρισ­σό­τε­ρο τα κα­θε­στώ­τα του Τραμπ, του Ισ­ραη­λι­νού πρω­θυ­πουρ­γού Μπέν­τζα­μιν Νε­τα­νιά­χου και του Σα­ου­δά­ρα­βα Πρί­γκη­πα του Στέμ­μα­τος, Μο­χά­μεντ Μπιν Σαλ­μάν.

Από την αρχή της προ­ε­δρί­ας του, ο Τραμπ υιο­θέ­τη­σε έναν επι­θε­τι­κό εθνι­κι­σμό του «Πρώτα η Αμε­ρι­κή» και μια πο­λε­μο­κα­πη­λεία. Γέ­μι­σε την κυ­βέρ­νη­σή του με οπα­δούς του προ­στα­τευ­τι­σμού και με γε­ρά­κια που κα­λούν σε σύ­γκρου­ση με τη Β. Κορέα, το Ιράν και την Κίνα.

Ο νε­ο­διο­ρι­σθείς Σύμ­βου­λος Εθνι­κής Ασφα­λεί­ας, Τζον Μπόλ­τον, έχει υπο­στη­ρί­ξει δη­μό­σια την ανά­γκη για προ­λη­πτι­κά χτυ­πή­μα­τα και κα­θε­στω­τι­κή αλ­λα­γή στο Ιράν. Ο Μάικ Πο­μπέο, πρώην διευ­θυ­ντής της CIA και νε­ο­διο­ρι­σθείς υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, έχει επί­σης υπο­στη­ρί­ξει το σκί­σι­μο της πυ­ρη­νι­κής συμ­φω­νί­ας.

Η μο­νο­με­ρής απο­χώ­ρη­ση των ΗΠΑ από τη συμ­φω­νία την φέρ­νει σε αντι­πα­ρά­θε­ση με τους ευ­ρω­παί­ους συμ­μά­χους της, Γαλ­λία, Βρε­τα­νία και Γερ­μα­νία. Η πυ­ρη­νι­κή συμ­φω­νία τε­χνι­κά εξα­κο­λου­θεί να ισχύ­ει –όσο οι υπό­λοι­πες χώρες που την υπέ­γρα­ψαν δεν επι­βά­λουν εκ νέου κυ­ρώ­σεις.

Όμως, οι ευ­ρω­παϊ­κές εται­ρί­ες θα πρέ­πει να τερ­μα­τί­σουν την δρα­στη­ριό­τη­τά τους στο Ιράν μέσα σε 90 ή 180 μέρες, ή να ρι­σκά­ρουν να έρ­θουν αντι­μέ­τω­πες με τις αμε­ρι­κα­νι­κές κυ­ρώ­σεις, οι οποί­ες απα­γο­ρεύ­ουν σε εται­ρί­ες και διε­θνείς τρά­πε­ζες που κά­νουν δου­λειές με το Ιράν να έχουν πρό­σβα­ση στις αμε­ρι­κα­νι­κές αγο­ρές και το αμε­ρι­κα­νι­κό τρα­πε­ζι­κό σύ­στη­μα. Οι ΗΠΑ πήραν την πρω­το­βου­λία και οι ευ­ρω­παί­οι σύμ­μα­χοι ίσως πιε­στούν να ακο­λου­θή­σουν.

Καθώς οι ΗΠΑ επι­διώ­κουν να δια­πραγ­μα­τευ­τούν μια πυ­ρη­νι­κή συμ­φω­νία με τη Βό­ρεια Κορέα, είναι δύ­σκο­λο να προ­βλέ­ψει κα­νείς τον αντί­κτυ­πο που θα έχει η κα­τα­πά­τη­ση μιας πα­ρό­μοιας συμ­φω­νί­ας με το Ιράν εκ μέ­ρους του Τραμπ.

Ο ηγέ­της της Βό­ρειας Κο­ρέ­ας, Κιμ Γιονγκ-Ουν, ίσως απο­φα­σί­σει να πιέ­σει για πε­ρισ­σό­τε­ρες πα­ρα­χω­ρή­σεις, εκτι­μώ­ντας ότι δεν έχει και πολλά να χάσει από τη στιγ­μή που οι ΗΠΑ ίσως απο­φα­σί­σουν έτσι ξαφ­νι­κά να υπα­να­χω­ρή­σουν από την όποια συμ­φω­νία σε κα­να­δυό χρό­νια.

Ενώ πρό­σω­πα στον στενό κύκλο του Τραμπ φαί­νε­ται ότι ήδη ανη­συ­χούν ότι η προ­θυ­μία του Τραμπ να κλεί­σει συμ­φω­νία με τη Βό­ρεια Κορέα μπο­ρεί να οδη­γή­σει σε μια όχι-και-τό­σο-ιδα­νι­κή συμ­φω­νία: ακρι­βώς αυτό που έλεγε ο Τραμπ για τη συμ­φω­νία του Ομπά­μα με το Ιράν.

Η στρο­φή του Τραμπ από την επι­δί­ω­ξη στα­θε­ρο­ποί­η­σης στη Μέση Ανα­το­λή προς την ανοι­χτή εχθρό­τη­τα με το Ιράν στρώ­νει το δρόμο για με­γα­λύ­τε­ρες συ­γκρού­σεις και χάος στην πε­ριο­χή. Οι με­γά­λοι νι­κη­τές σε αυτήν τη συ­γκυ­ρία είναι οι αμε­ρι­κά­νοι πο­λε­μο­κά­πη­λοι, η συμ­μα­χία Ισ­ρα­ήλ-Σα­ου­δι­κής Αρα­βί­ας και οι υπο­στη­ρι­κτές της «σκλη­ρής γραμ­μής» στο ίδιο το Ιράν.

Αυτοί που αντι­με­τω­πί­ζουν τα με­γα­λύ­τε­ρα δεινά είναι ο ιρα­νι­κός λαός, που αντι­με­τω­πί­ζει την επα­να­φο­ρά των οι­κο­νο­μι­κών κυ­ρώ­σε­ων που νω­ρί­τε­ρα είχαν ρη­μά­ξει την οι­κο­νο­μία και είχαν οδη­γή­σει σε ελ­λεί­ψεις βα­σι­κών ανα­γκαί­ων αγα­θών. 

Αλλά όπως έδει­ξε κι ένα κύμα αντι­κυ­βερ­νη­τι­κών δια­δη­λώ­σε­ων και ερ­γα­τι­κών απερ­γιών στο Ιράν τον πε­ρα­σμέ­νο Δε­κέμ­βρη και Γε­νά­ρη, ο λαός του Ιράν δεν απο­τε­λεί απλό πα­θη­τι­κό πα­ρα­τη­ρη­τή των οι­κο­νο­μι­κών και πο­λι­τι­κών κρί­σε­ων που συ­ντα­ράσ­σουν την κοι­νω­νία του.

Ο Τραμπ κα­τη­γο­ρεί το Ιράν ότι «πα­ρεμ­βαί­νει» σε όλη την πε­ριο­χή, αλλά είναι οι ΗΠΑ αυτές που έχουν στεί­λει στρα­τεύ­μα­τα στην άλλη μεριά του πλα­νή­τη για να πο­λε­μή­σουν σε μια σειρά από συ­γκρού­σεις που πε­ρι­κυ­κλώ­νουν το Ιράν.

Η από­φα­ση του Τραμπ να απο­μα­κρύ­νει τα δι­πλω­μα­τι­κά εμπό­δια για την κλι­μά­κω­ση του οι­κο­νο­μι­κού πο­λέ­μου –και την πι­θα­νό­τη­τα να ακο­λου­θή­σει στρα­τιω­τι­κή σύ­γκρου­ση- είναι η με­γα­λύ­τε­ρη απει­λή για την ει­ρή­νη στην πε­ριο­χή και τον πλα­νή­τη, όπως και μια κα­τα­φα­νής πα­ρα­βί­α­ση της κυ­ριαρ­χί­ας του Ιράν.

Ετικέτες