Στη ΔΕΘ αποδείχθηκε πέρα από κάθε αμφιβολία ο μύθος της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια και της κατάργησης της «επιτροπείας» των δανειστών, που αποτελεί μια κορυφαία άρνηση της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας, αφού αφαιρεί από τη λαϊκή πλειοψηφία το δικαίωμα να πάρει κρίσιμες αποφάσεις επί της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Αυτό το δια­κή­ρυ­ξε κα­ταρ­χήν ο ίδιος ο Τσί­πρας: που δεν εξήγ­γει­λε τις «πα­ρο­χές» που είχε προ­α­ναγ­γεί­λει το κόμμα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και τα φι­λι­κά του ΜΜΕ, υπο­βαθ­μί­ζο­ντάς τες σε κυ­βερ­νη­τι­κές «ευχές» που θα μπο­ρού­σαν ίσως να υλο­ποι­η­θούν στα­δια­κά, όμως υπό την προ­ϋ­πό­θε­ση της συμ­φω­νί­ας των «θε­σμών». Για όσους δεν κα­τά­λα­βαν, ανέ­λα­βε να το κάνει σαφές την επό­με­νη μέρα ο Κλά­ους Ρέ­τλινγκ: «αν τα προ­γράμ­μα­τα προ­σαρ­μο­γής δεν συ­νε­χι­στούν, όπως έχει συμ­φω­νη­θεί, θα στα­μα­τή­σου­με τα μέτρα ελά­φρυν­σης του χρέ­ους…».

Σε απλά ελ­λη­νι­κά αυτό ση­μαί­νει ότι ο σκλη­ρός νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμός των μνη­μο­νί­ων, τα «προ­γράμ­μα­τα προ­σαρ­μο­γής», θα τη­ρη­θούν απα­ρέ­γκλι­τα. Αλ­λιώς οι δα­νει­στές θα απαι­τή­σουν τις θη­ριώ­δεις πλη­ρω­μές «δό­σε­ων» χρέ­ους, που το 3ο μνη­μό­νιο συσ­σώ­ρευε για την πε­ρί­ο­δο μετά το 2022, στρέ­φο­ντας την (όποια) ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση στην υπο­χρέ­ω­ση να δα­νει­στεί από τις «αγο­ρές» με επι­τό­κια που δη­μιουρ­γούν ίλιγ­γο (σή­με­ρα πάνω από 4%, κατά πολ­λούς νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρους ανα­λυ­τές με πι­θα­νό­τη­τες αύριο να προ­σεγ­γί­ζουν το… 7%).

Αυτό είναι το σε­νά­ριο «Αρ­γε­ντι­νής», που θα λει­τουρ­γεί ως πι­στό­λι στον κρό­τα­φο για όποιο κόμμα και όποια κυ­βέρ­νη­ση ξε­κι­νά από τον σε­βα­σμό στη μνη­μο­νια­κή συ­νέ­χεια, επι­διώ­κο­ντας να αξιο­ποι­ή­σει την «πε­ρί­ο­δο χά­ρι­τος» στο χρέος ως το 2032, που δη­μιούρ­γη­σε το Eurogroup.

Στο πλαί­σιο αυτό εντάσ­σουν ολο­φά­νε­ρα πλέον την πο­λι­τι­κή τους τόσο ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ όσο και η ΝΔ. Ο σκλη­ρός νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμός έχει γίνει το «όραμα» και των δύο αυτών κομ­μά­των, ενώ οι δια­φο­ρές τους πε­ριο­ρί­ζο­νται κυ­ρί­ως σε συμ­βο­λι­σμούς και δη­λώ­σεις προ­θέ­σε­ων παρά σε «σκλη­ρές» δε­σμεύ­σεις συ­γκε­κρι­μέ­νης πο­λι­τι­κής.

Την ώρα που ο Αλ. Τσί­πρας προ­σπα­θεί να «που­λή­σει» ξανά κοι­νω­νι­κή ευαι­σθη­σία και ανα­φο­ρά στις ερ­γα­τι­κές και λαϊ­κές μάζες, ο πα­ρα­πά­νω ισχυ­ρι­σμός χρειά­ζε­ται από­δει­ξη.

Στη ΔΕΘ, οι μο­να­δι­κές συ­γκε­κρι­μέ­νες και με­τρή­σι­μες δε­σμεύ­σεις του Αλ. Τσί­πρα είναι «κλεμ­μέ­νες» από το… πρό­γραμ­μα της ΝΔ, από τις βα­σι­κές ιδέες του ακραιφ­νούς νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρου Κυ­ριά­κου Μη­τσο­τά­κη: μεί­ω­ση της φο­ρο­λό­γη­σης των επι­χει­ρή­σε­ων κατά 4%, επι­χο­ρή­γη­ση στο σύ­νο­λο των ερ­γο­δο­τι­κών ει­σφο­ρών νε­ο­προ­σλαμ­βα­νό­με­νων ερ­γα­τών κάτω των 25 χρο­νών (χωρίς καμιά δι­κλεί­δα ασφα­λεί­ας όπως η απα­γό­ρευ­ση απο­λύ­σε­ων πιο ηλι­κιω­μέ­νων ερ­γα­τών), ανα­δρο­μι­κή επι­στρο­φή όλων των μνη­μο­νια­κών πε­ρι­κο­πών στους στρα­τιω­τι­κούς και στους αστυ­νο­μι­κούς (και όχι π.χ. στους δα­σκά­λους και στις νο­σο­κό­μες…)!

Και αντί­στρο­φα: το πρό­γραμ­μα της ΝΔ απο­τε­λεί σε κρί­σι­μα ση­μεία «συ­νέ­χεια» του προ­γράμ­μα­τος του μνη­μο­νια­κού ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Για πα­ρά­δειγ­μα, το ασφα­λι­στι­κό των «3 πυ­λώ­νων», που επε­ξερ­γά­ζε­ται η ΝΔ, είναι πράγ­μα­τι σκλη­ρά νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρο, είναι πράγ­μα­τι πολύ κοντά στο «σχέ­διο Πι­νο­σέτ», όμως επί­σης είναι πολύ κοντά στις ιδέες της «επι­τρο­πής Σπρά­ου», που επί Ση­μί­τη άρ­χι­σε τη νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη κα­τε­δά­φι­ση του δη­μό­σιου ασφα­λι­στι­κού συ­στή­μα­τος, ενώ κυ­ρί­ως είναι η «συ­νέ­χεια» του νόμου Κα­τρού­γκα­λου που κα­τάρ­γη­σε τις συ­νταγ­μα­τι­κές προ­στα­σί­ες των συ­ντά­ξε­ων και άνοι­ξε το δρόμο για την κα­τα­βύ­θι­ση του δη­μό­σιου ασφα­λι­στι­κού σε συ­ντά­ξεις-φι­λο­δω­ρή­μα­τα, ανοί­γο­ντας το δρόμο (και τις «αγο­ρές») προς την ανά­πτυ­ξη των άλλων δύο «πυ­λώ­νων» που σή­με­ρα προ­α­ναγ­γέλ­λει ο Μη­τσο­τά­κης. Το ένα χέρι νίβει το άλλο…

Στην εποχή μετά την τυ­πι­κή λήξη των μνη­μο­νί­ων, το βα­σι­κό κα­θή­κον είναι η ανα­τρο­πή της νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρης βάρ­βα­ρης λι­τό­τη­τας. Στο κα­θή­κον αυτό τόσο ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ όσο και η ΝΔ, με τα πε­πραγ­μέ­να, με την πο­λι­τι­κή, με τις ηγε­σί­ες τους, βρί­σκο­νται απέ­να­ντι σε κάθε σο­βα­ρή από­πει­ρα αντε­πί­θε­σης του ερ­γα­τι­κού και λαϊ­κού πα­ρά­γο­ντα.

Αυτό το γε­γο­νός είναι σε γνώση των δα­νει­στών. Κα­νείς δεν πρέ­πει να υπο­τι­μά απο­κα­λύ­ψεις όπως αυτή του Χρυ­σό­γο­νου, που δή­λω­σε ότι στην Κο­μι­σιόν ισχυ­ροί «κύ­κλοι» υπο­στη­ρί­ζουν το σε­νά­ριο συ­νερ­γα­σί­ας με­τα­ξύ ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και ΝΔ ως ελά­χι­στη πο­λι­τι­κή προ­ϋ­πό­θε­ση για να αντι­με­τω­πι­στούν οι τρι­κυ­μί­ες που έρ­χο­νται. Το σε­νά­ριο αυτό μοιά­ζει σή­με­ρα αταί­ρια­στο με το κλίμα των ημε­ρών, όμως μετά την προ­ε­κλο­γι­κή σύ­γκρου­ση και όταν θα έχουν μέσω των εκλο­γών κα­τα­γρα­φεί οι νέοι συ­σχε­τι­σμοί, τότε τα πράγ­μα­τα θα είναι δια­φο­ρε­τι­κά και οι υπο­λο­γι­σμοί πολύ πιο ψυ­χροί.

Το κα­θή­κον της ανα­τρο­πής της νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρης λι­τό­τη­τας είναι άμεσα συν­δε­δε­μέ­νο με τα κα­θή­κο­ντα της αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κής-αντι­πο­λε­μι­κής-αντιε­θνι­κι­στι­κής δρά­σης, όπως και με τα κα­θή­κο­ντα υπε­ρά­σπι­σης των δη­μο­κρα­τι­κών ελευ­θε­ριών. Και εδώ υπήρ­ξαν εκ­πλή­ξεις για τον κόσμο που δια­τη­ρεί αυ­τα­πά­τες απέ­να­ντι στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, εκ­πλή­ξεις που ανα­τρέ­πουν τα δε­δο­μέ­να στα πα­ρα­δο­σια­κά ανα­κλα­στι­κά που συ­γκρο­τούν τη δια­φο­ρά με­τα­ξύ Αρι­στε­ράς-Δε­ξιάς.

Ο ενα­γκα­λι­σμός της ηγε­σί­ας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ με τις ΗΠΑ του Ντό­ναλντ Τραμπ είναι «δή­λω­ση» με­γά­λης πο­λι­τι­κής ση­μα­σί­ας, είναι συ­στα­τι­κό στοι­χείο του «ορά­μα­τος» που μοί­ρα­σε ο Τσί­πρας και δεν θα πρέ­πει να υπο­τι­μη­θεί. Η γλοιώ­δης υπο­δο­χή στον Γουίλ­μπουρ Ρος –έναν από τους «σκλη­ρούς» της ρε­που­μπλι­κα­νι­κής ακρο­δε­ξιάς και επί­σης έναν από τους σκλη­ρούς του αδί­στα­κτου νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμού των funds και των φο­ρο­λο­γι­κών «πα­ρα­δεί­σων»– είναι προει­δο­ποί­η­ση για τις μέρες που έρ­χο­νται. Και ται­ριά­ζει γάντι με την εκ­κω­φα­ντι­κή σιωπή της κυ­βέρ­νη­σης Τσί­πρα μπρο­στά στις ιστο­ρι­κές προ­κλή­σεις της κυ­βέρ­νη­σης Τραμπ, που κη­ρύσ­σει την Ιε­ρου­σα­λήμ πρω­τεύ­ου­σα του κρά­τους του Ισ­ρα­ήλ και κα­ταρ­γεί κάθε «νο­μι­μό­τη­τα» της εκ­προ­σώ­πη­σης των Πα­λαι­στι­νί­ων.

Η απα­ρά­δε­κτη κα­τά­στα­ση στα στρα­τό­πε­δα των προ­σφύ­γων απο­δει­κνύ­ει ότι δεν μπο­ρεί κα­νείς να στη­ρι­χθεί στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ ούτε για τα στοι­χειώ­δη δη­μο­κρα­τι­κά και αν­θρω­πι­στι­κά κα­θή­κο­ντα αλ­λη­λεγ­γύ­ης και πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο για τα κα­θή­κο­ντα της αντι­ρα­τσι­στι­κής-αντι­φα­σι­στι­κής πάλης.

Αυτή η πραγ­μα­τι­κή πο­λι­τι­κή της κυ­βέρ­νη­σης Τσί­πρα στρώ­νει το δρόμο για την εκλο­γι­κή νίκη του Κυ­ριά­κου Μη­τσο­τά­κη. Αυτό ση­μαί­νει ότι από σή­με­ρα κιό­λας, στην πο­λι­τι­κή της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς πρέ­πει να ανα­βαθ­μι­στεί η πο­λε­μι­κή, η συ­στη­μα­τι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση ενά­ντια στη Δεξιά. Όμως αυτό το κα­θή­κον είναι υπο­χρε­ω­τι­κά συν­δυα­σμέ­νο με την κα­τα­πο­λέ­μη­ση κάθε αυ­τα­πά­της απέ­να­ντι στον μνη­μο­νια­κό ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.

Η πο­λι­τι­κή αιχμή: «Ούτε ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ – Ούτε ΝΔ» θα είναι στη βάση κάθε σο­βα­ρής προ­σπά­θειας ανα­σύ­ντα­ξης.

Στις μέρες που έρ­χο­νται, τόσο ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ όσο και η ΝΔ θα «ανοί­γουν» τη δη­μό­σια συ­ζή­τη­ση προς το ερώ­τη­μα: «Μετά την έξοδο, τι;».

Οι δικές τους απα­ντή­σεις θα δια­φέ­ρουν σε δευ­τε­ρεύ­ο­ντα ση­μεία, τα οποία όμως θα με­γε­θύ­νο­νται προ­κει­μέ­νου να τρο­φο­δο­τούν τον καυγά για το πά­πλω­μα της κυ­βερ­νη­τι­κής εξου­σί­ας.

Όμως οι απα­ντή­σεις τους θα έχουν, επί­σης, δύο κοινά κομ­βι­κά ση­μεία: α) Το σε­βα­σμό προς τα «συμ­φω­νη­θέ­ντα» με τους δα­νει­στές για μια μακρά πε­ρί­ο­δο, για μια ολό­κλη­ρη ιστο­ρι­κή εποχή. β) Την πα­ρά­τα­ση της νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρης λι­τό­τη­τας, ως «κορ­μού» όλων των επι­λο­γών στην οι­κο­νο­μι­κή και κοι­νω­νι­κή πο­λι­τι­κή. Αυτά τα δύο ση­μεία συ­γκρο­τούν τη σύγ­χρο­νη Με­γά­λη Ιδέα που θα επι­χει­ρή­σουν να επι­βά­λουν με κάθε ανα­γκαίο μέσο.

Ακρι­βώς αυτά τα ση­μεία είναι που πρέ­πει να ανα­τρα­πούν ως προ­ϋ­πό­θε­ση για να ανα­σά­νουν οι ερ­γα­ζό­με­νοι και οι λαϊ­κές τά­ξεις.

Η εφη­με­ρί­δα που κρα­τά­τε, από το 2010 είχε συ­γκε­ντρω­θεί στο με­τα­βα­τι­κό στόχο της ανα­τρο­πής του μνη­μο­νί­ου. Σή­με­ρα, αντι­κει­με­νι­κά από τις εξε­λί­ξεις, ο στό­χος αυτός ταυ­τί­ζε­ται με την ανα­τρο­πή της βάρ­βα­ρης λι­τό­τη­τας του νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμού, δη­λα­δή της υπαρ­κτής και συ­γκε­κρι­μέ­νης πο­λι­τι­κής των κυ­ρί­αρ­χων τά­ξε­ων σε Δύση και Ανα­το­λή.

Αυτός ο προ­σα­να­το­λι­σμός ση­μαί­νει πρώτα και κύρια προ­τε­ραιό­τη­τα στο ερ­γα­τι­κό κί­νη­μα και στα κοι­νω­νι­κά κι­νή­μα­τα αντί­στα­σης. Όπου είναι ανα­γκαίο να δια­τυ­πω­θούν τα βα­σι­κά αι­τή­μα­τα, πάνω στα οποία πρέ­πει να οι­κο­δο­μη­θεί μια συ­νε­κτι­κή ενό­τη­τα δρά­σης και να επι­χει­ρη­θούν ση­μα­ντι­κές πρω­το­βου­λί­ες κλι­μά­κω­σης αγώ­νων, με στόχο συ­γκε­κρι­μέ­νες νίκες για τον κόσμο μας.

Όμως αυτή η δια­δι­κα­σία είναι άρ­ρη­κτα συν­δε­δε­μέ­νη με τον πο­λι­τι­κό αγώνα. Σε αυτό το πεδίο θα χρεια­στούν επί­σης πρω­το­βου­λί­ες: Π.χ. για τα αντι­πο­λε­μι­κά και αντι­ρα­τσι­στι­κά κα­θή­κο­ντα, για την αντί­στα­ση στους εξο­πλι­σμούς και στον εθνι­κι­σμό, για την αλ­λη­λεγ­γύη στους Πα­λαι­στί­νιους, για την υπε­ρά­σπι­ση των δη­μο­κρα­τι­κών ελευ­θε­ριών κ.ο.κ.

Οι δυ­νά­μεις που προ­τί­θε­νται ει­λι­κρι­νά να «ση­κώ­σουν» ανά­λο­γα κα­θή­κο­ντα οφεί­λουν, φυ­σιο­λο­γι­κά, να επε­ξερ­γα­στούν μια κοινή με­τω­πι­κή στάση και στη γε­νι­κευ­μέ­νη πο­λι­τι­κή σύ­γκρου­ση, πάει να πει και στην επερ­χό­με­νη εκλο­γι­κή ανα­μέ­τρη­ση. Εμείς, ακόμα και στις πιο δια­φο­ρε­τι­κές συν­θή­κες, υπο­στη­ρί­ξα­με ότι η συ­νερ­γα­σία με­τα­ξύ των δυ­νά­με­ων της ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ, της ΛΑΕ και άλλων ρι­ζο­σπα­στι­κών δυ­νά­με­ων που αρ­νή­θη­καν να ακο­λου­θή­σουν τη μνη­μο­νια­κή «στρο­φή» του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ το κα­λο­καί­ρι του 2015, συ­γκρο­τεί τον «κορμό» που μπο­ρεί να απα­ντή­σει, ικα­νο­ποι­η­τι­κά πο­λι­τι­κά και απο­τε­λε­σμα­τι­κά ορ­γα­νω­τι­κά, σε αυτή την πρό­κλη­ση.

Στις εκλο­γές του Σε­πτέμ­βρη του 2015 χά­θη­κε μια ευ­και­ρία, με απο­τε­λέ­σμα­τα αρ­νη­τι­κά για όλους. Ανε­ξάρ­τη­τα από τα ζη­τή­μα­τα των ευ­θυ­νών –που πάντα μπο­ρούν και πρέ­πει να συ­ζη­τιό­νται– η επα­νά­λη­ψη αυτού του λά­θους θα ρί­χνει νερό σε μύ­λους αντί­πα­λων δυ­νά­με­ων. Σο­βα­ρές απο­φά­σεις από όλες τις πλευ­ρές πρέ­πει να παρ­θούν τώρα.

Ετικέτες