Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλώτριες εμφανίστηκαν στις πλατείες και στους δρόμους μεγάλων και μικρότερων πόλεων στο Ισπανικό Κράτος την 8η Μάρτη.

Το κί­νη­μα φέτος απο­φά­σι­σε μέσα από συλ­λο­γι­κές δια­δι­κα­σί­ες να μι­λή­σει για  φε­μι­νι­στι­κή εξέ­γερ­ση αντί για φε­μι­νι­στι­κή απερ­γία. Έτσι στις πε­ρισ­σό­τε­ρες πό­λεις και Αυ­το­νο­μί­ες δεν πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε φε­μι­νι­στι­κή απερ­γία λόγω των δια­φο­ρε­τι­κών από­ψε­ων που δί­χα­σαν  το φε­μι­νι­στι­κό κί­νη­μα κυ­ρί­ως  στην Μα­δρί­τη γύρω από το ζή­τη­μα της πορ­νεί­ας ή σε­ξερ­γα­σί­ας. Η αστυ­νο­μία κάνει λόγο για 120,000 δια­δη­λώ­τριες στη Μα­δρί­τη όμως οι διορ­γα­νώ­τριες μι­λούν για πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρες. Τα συν­θή­μα­τα επι­κε­ντρώ­θη­καν σε ζη­τή­μα­τα που αφο­ρούν την οι­κια­κή ερ­γα­σία και τη ματσό βία. To κί­νη­μα δεν ξεχνά την υπό­θε­ση βια­σμού Λα Μα­νά­δα και το αί­τη­μα για ασφά­λεια στις το­πι­κές γιορ­τές κάθε εί­δους.  Για πα­ρά­δειγ­μα ένα από τα συν­θή­μα­τα που ακού­στη­κε σε όλες τις δια­δη­λώ­σεις που έγι­ναν στη Χώρα ήταν το «Μόνη , με­θυ­σμέ­νη θέλω να φτάσω σπίτι» (Sola, borracha, quiero llegar a casa).  Άλλα συν­θή­μα­τα στρέ­φο­νταν κατά του ακρο­δε­ξιού κόμ­μα­τος VOX που πολύ συχνά επι­τί­θε­ται στα δι­καιώ­μα­τα των γυ­ναι­κών με χυ­δαίο τρόπο. Το συ­γκε­κρι­μέ­νο κόμμα  ορ­γά­νω­σε συ­γκέ­ντρω­ση την 8η Μάρτη ενά­ντια στο φε­μι­νι­σμό, δια­βά­ζο­ντας το δικό του σε­ξι­στι­κό μα­νι­φέ­στο στο οποίο μι­λού­σε για άλλη μια φορά για «πό­λε­μο του φύλου» καθώς και για τα  κι­νή­μα­τα της Άκρας Αρι­στε­ράς που δεν εκ­προ­σω­πούν καμία γυ­ναί­κα.

Φε­μι­νι­στι­κή Απερ­γία στην Κα­τα­λο­νία

Η 8η Μάρτη στην Κα­τα­λο­νία ήταν μια απερ­για­κή ημέρα. Αυτή ήταν η από­φα­ση του Φε­μι­νι­στι­κού Συ­ντο­νι­σμού που δεν ακο­λού­θη­σε τις απο­φά­σεις της Μα­δρί­της. Στην Κα­τα­λο­νία πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν στά­σεις ερ­γα­σί­ας την Πα­ρα­σκευή 7 Μαρ­τί­ου κυ­ρί­ως στο δη­μό­σιο τομέα και στην εκ­παί­δευ­ση. Στα πα­νε­πι­στή­μια η συμ­με­το­χή στην απερ­γία έφτα­σε στο 72,44%. Στην πο­ρεία συμ­με­τεί­χαν πάνω από 13,000 φοι­τή­τριες φω­νά­ζο­ντας «ενά­ντια στη ματσό βία, την πα­τριαρ­χι­κή δι­καιο­σύ­νη και την κα­πι­τα­λι­στι­κή κα­τα­πί­ε­ση». Σύμ­φω­να με στοι­χεία της αστυ­νο­μί­ας (δυ­στυ­χώς δεν υπάρ­χουν άλλα στοι­χεία δια­θέ­σι­μα) η απερ­για­κή δια­δή­λω­ση της Κυ­ρια­κής ξε­πέ­ρα­σε τις 200,000 κό­σμου.

Αντα­πό­κρι­ση από την πόλη Κάδις στην Αν­δα­λου­σία

Στην Αν­δα­λου­σία τα πο­σο­στά συμ­με­το­χής στη δια­δή­λω­ση ήταν αυ­ξη­μέ­να σε πολ­λές πό­λεις. Στην πόλη Κάδις έγινε μια πολύ μα­χη­τι­κή δια­δή­λω­ση που κα­τέ­λη­ξε σε καρ­να­βα­λι­κή συ­γκέ­ντρω­ση αφού η 8η Μάρτη συ­νέ­πε­σε με τον εορ­τα­σμό του καρ­να­βα­λιού στην πόλη. Στην κε­φα­λή της πο­ρεί­ας βρι­σκό­ταν το πανό του αν­δα­λου­σια­νού φε­μι­νι­στι­κού συ­ντο­νι­σμού με κε­ντρι­κό σύν­θη­μα «Αν­δα­λου­σια­νές ξε­ση­κω­θεί­τε, η γη και η ελευ­θε­ρία μας ανή­κουν».  Στη δια­δή­λω­ση συμ­με­τεί­χαν ανά­με­σα σε άλλες,  συλ­λο­γι­κό­τη­τες όπως  η κί­νη­ση προ­σφυ­γισ­σών και με­τα­να­στριών, διεκ­δι­κώ­ντας κα­λύ­τε­ρες συν­θή­κες δια­βί­ω­σης, άσυλο και ανοι­χτά σύ­νο­ρα. Κατά τη διάρ­κεια της συ­γκέ­ντρω­σης και εν μέσω τρα­γου­διών και συν­θη­μά­των πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε τη­λε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία με μια από τις  απερ­για­κές  συ­γκε­ντρώ­σεις στην Ελ­βε­τία. Οι φε­μι­νί­στριες της Λω­ζά­νης  και μέλη της Συ­νέ­λευ­σης ερ­γα­ζο­μέ­νων γυ­ναι­κών στο δη­μό­σιο τομέα χαι­ρέ­τη­σαν τη συ­γκέ­ντρω­ση των γυ­ναι­κών στο Κάδις και εξέ­φρα­σαν τη αλ­λη­λεγ­γύη τους στο φε­μι­νι­στι­κό σκοπό.

*Φω­το­γρα­φία Eulogio Garcia Romero

Ετικέτες