Στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, με τον παραπλανητικό τίτλο «Για την Προστασία της Εργασίας» η υποκρισία της επικοινωνιακά προβαλλόμενης ως ευαισθησίας στα έμφυλα προβλήματα στους χώρους δουλειάς περισσεύει. Το φεμινιστικό κίνημα δεν θα επιτρέψει την εξαπάτηση των εργαζομένων με πρόσχημα τα «θέματα φύλου» τα οποία το συγκεκριμένο ν/σ τα αφήνει ως έχουν, τα κάνει χειρότερα ή τα κρύβει.

Προ­βάλ­λε­ται η κύ­ρω­ση της Σύμ­βα­σης 190 της Διε­θνούς Ορ­γά­νω­σης Ερ­γα­σί­ας για την εξά­λει­ψη της βίας και πα­ρε­νό­χλη­σης στον κόσμο της ερ­γα­σί­ας και η εν­σω­μά­τω­ση της Οδη­γί­ας (ΕΕ) 2019/1158 «για την ισορ­ρο­πία με­τα­ξύ της επαγ­γελ­μα­τι­κής και της ιδιω­τι­κής ζωής για τους γο­νείς και τους φρο­ντι­στές» σε μια επι­κοι­νω­νια­κή προ­σπά­θεια προς τους ερ­γα­ζο­μέ­νους και τις ερ­γα­ζό­με­νες και ολό­κλη­ρη την κοι­νω­νία να πεί­σει για το «φι­λερ­γα­τι­κό» χα­ρα­κτή­ρα του. 

 Ας το ξε­κα­θα­ρί­σου­με: πρό­κει­ται για διε­θνείς νο­μι­κές υπο­χρε­ώ­σεις του ελ­λη­νι­κού κρά­τους που έχουν κα­θυ­στε­ρή­σει και που έχουν προ­κύ­ψει από τους με­γά­λους αγώ­νες του φε­μι­νι­στι­κού και του ερ­γα­τι­κού κι­νή­μα­τος εδώ και χρό­νια. Γι’ αυτό και θα τις πε­ρι­φρου­ρή­σου­με και δεν θα επι­τρέ­ψου­με να χρη­σι­μο­ποιού­νται με τον χει­ρό­τε­ρο τρόπο στη με­γα­λύ­τε­ρη αντερ­γα­τι­κή επί­θε­ση μετά τη με­τα­πο­λί­τευ­ση.

 Στη Διε­θνή Σύμ­βα­ση 190, οι όποιες θε­τι­κές ρυθ­μί­σεις και καλές προ­τει­νό­με­νες πρα­κτι­κές για να μη μεί­νουν νεκρό γράμ­μα βα­σί­ζο­νται, προ­ϋ­πο­θέ­τουν και προ­βλέ­πουν την ύπαρ­ξη μιας σει­ράς θε­σμών και κα­το­χυ­ρω­μέ­νων συλ­λο­γι­κών κα­τα­κτή­σε­ων του ερ­γα­τι­κού κι­νή­μα­τος που μπαί­νουν στο στό­χα­στρο της κυ­βέρ­νη­σης και αναι­ρού­νται, ακρι­βώς επει­δή η συρ­ρί­κνω­ση έως πλή­ρης κα­τάρ­γη­σή τους είναι ο πραγ­μα­τι­κός πυ­ρή­νας του νο­μο­σχε­δί­ου.

 Πρό­κει­ται για τη συν­δι­κα­λι­στι­κή ελευ­θε­ρία, την πραγ­μα­τι­κή ανα­γνώ­ρι­ση του δι­καιώ­μα­τος συλ­λο­γι­κής δια­πραγ­μά­τευ­σης, τις συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις, τις εθνι­κές πο­λι­τι­κές που αφο­ρούν την ασφά­λεια και την υγεία στην ερ­γα­σία, την ισό­τη­τα και τη μη-διά­κρι­ση και την με­τα­νά­στευ­ση, κα­θο­δή­γη­ση, πό­ρους, κα­τάρ­τι­ση και άλλα ερ­γα­λεία, επι­θε­ω­ρη­τές και για­τρούς ερ­γα­σί­ας, προ­στα­σία των ερ­γα­ζο­μέ­νων από ψυ­χο­κοι­νω­νι­κούς κιν­δύ­νους, τα οποία το ν/σ Χα­τζη­δά­κη κα­ταρ­γεί, απε­νερ­γο­ποιεί και πε­ριο­ρί­ζει δρα­μα­τι­κά, στα υπό­λοι­πα άρθρα.

 Νο­μο­θε­τεί­ται η σω­μα­τι­κή και ψυ­χι­κή εξου­θέ­νω­ση των ερ­γα­ζο­μέ­νων, με το 10ωρο, με τις ατο­μι­κές αντί για συλ­λο­γι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις, για την απο­δυ­νά­μω­ση και χει­ρα­γώ­γη­ση των συν­δι­κά­των.

 Επι­πλέ­ον, η πρό­λη­ψη της έμ­φυ­λης βίας και πα­ρε­νό­χλη­σης στην ερ­γα­σία, δηλ. η προ­ώ­θη­ση της αντι­σε­ξι­στι­κής αντί­λη­ψης και λο­γι­κής στους χώ­ρους και στον κόσμο της ερ­γα­σί­ας δεν πε­ρι­γρά­φε­ται σαφώς, μένει ως ευ­χο­λό­γιο, χωρίς πραγ­μα­τι­κές προ­βλέ­ψεις προς υλο­ποί­η­ση. Οι δε ερ­γο­δό­τες κα­λού­νται να ανα­λά­βουν να δια­μορ­φώ­σουν και να εφαρ­μό­σουν πλαί­σιο προ­στα­σί­ας από έμ­φυ­λη βία και πα­ρε­νό­χλη­ση και να δια­χει­ρι­στούν τις κα­ταγ­γε­λί­ες. Η ει­ρω­νεία είναι ο ελα­φρύ­τε­ρος χα­ρα­κτη­ρι­σμός που μπο­ρεί να απο­τυ­πώ­σει την πρό­θε­ση της κυ­βέρ­νη­σης και του…σού­περ­μαν Χα­τζη­δά­κη!

 Για την ευ­ρω­παϊ­κή οδη­γία 2019/1158, η εν­σω­μά­τω­ση στο ελ­λη­νι­κό δί­καιο αξιο­ποιεί τις προ­βλέ­ψεις της για πολλή ευ­ε­λι­ξία, τη­λε-ερ­γα­σία και γε­νι­κά, πα­ντού ρυθ­μί­σεις «ευ­έ­λι­κτες»: η ερ­γα­σία, η άδεια, το ωρά­ριο, ο χώρος ερ­γα­σί­ας.

 Επι­πλέ­ον, σε όσα ση­μεία πα­ρέ­χε­ται δυ­να­τό­τη­τα εξει­δί­κευ­σης δια­τά­ξε­ων από τα Κρά­τη-Μέ­λη, η Ελ­λά­δα έχει επι­λέ­ξει τις αντι­δρα­στι­κό­τε­ρες εκ­δο­χές.

 Στην οδη­γία, άδεια πα­τρό­τη­τας δι­καιού­ται να τη λάβει γε­νι­κό­τε­ρα ο «δεύ­τε­ρος γο­νέ­ας», στη χώρα μας, αφού η τε­κνο­θε­σία δεν επι­τρέ­πε­ται στα ομό­φυ­λα ζευ­γά­ρια πε­ριο­ρί­ζε­ται μόνο στο μο­ντέ­λο πα­τέ­ρας-μη­τέ­ρα. Πρό­κει­ται για 14 μέρες άδειας με απο­δο­χές ενώ η γο­νι­κή άδεια ανα­τρο­φής είναι 4μηνη χωρίς εξα­σφα­λι­σμέ­νες απο­δο­χές και ασφά­λι­ση.

 Η άδεια πα­τρό­τη­τας, απο­τε­λεί κα­τά­κτη­ση μεν, απέ­χει πολύ, ωστό­σο, από τη διεκ­δι­κού­με­νη ισό­τη­τα, καθώς, την ίδια στιγ­μή που θε­σπί­ζε­ται έρ­χε­ται σε αντί­φα­ση με τις υπό­λοι­πες πο­λι­τι­κές της κυ­βέρ­νη­σης οι οποί­ες απαλ­λάσ­σουν το σύ­στη­μα από κάθε δη­μό­σια και δω­ρε­άν πα­ρο­χή κοι­νω­νι­κής φρο­ντί­δας με απο­τέ­λε­μα οι γυ­ναι­κεί­ες πλά­τες να φορ­τώ­νο­νται, όλο και πε­ρισ­σό­τε­ρο, τα βάρη της κοι­νω­νι­κής ανα­πα­ρα­γω­γής. 

Εξα­ντλώ­ντας τα δυ­σμε­νέ­στε­ρα για τις-τους ερ­γα­ζό­με­νες-ους πε­ρι­θώ­ρια της οδη­γί­ας σχε­τι­κά με εξάρ­τη­ση δι­καιώ­μα­τος γο­νι­κής άδειας από πε­ριό­δους προη­γού­με­νης απα­σχό­λη­σης ή από απαί­τη­ση συ­γκε­κρι­μέ­νου χρό­νου προ­ϋ­πη­ρε­σί­ας, ο χρό­νος ερ­γα­σί­ας/προ­ϋ­πη­ρε­σί­ας που δια­λέ­γει η χώρα μας, είναι ο με­γα­λύ­τε­ρος δυ­να­τός, ενώ ο χρό­νος της άδειας λόγω ανω­τέ­ρας βίας, είναι ο μι­κρό­τε­ρος δυ­να­τός.

 Η κυ­βέρ­νη­ση επι­μέ­νει να πα­ρου­σιά­ζει ως σπου­δαίο βο­ή­θη­μα την «εναρ­μό­νι­ση της οι­κο­γε­νεια­κής και ερ­γα­σια­κής ζωής» που φέρ­νει η διεύ­ρυν­ση της τη­λε-ερ­γα­σί­ας, όμως όταν δε συ­νο­δεύ­ε­ται από αντί­στοι­χες πο­λι­τι­κές ανά­πτυ­ξης και επέ­κτα­σης υπο­στη­ρι­κτι­κών δη­μό­σιων και δω­ρε­άν δομών φρο­ντί­δας, η «ευ­ε­λι­ξία» αυτή, όπως τη βιώ­νου­με έναν χρόνο τώρα, επι­βα­ρύ­νει ακόμη πε­ρισ­σό­τε­ρο τις γυ­ναί­κες, για τις οποί­ες ολό­κλη­ρο το 24ωρο γί­νε­ται ένα ατε­λεί­ω­το ωρά­ριο που ταυ­τί­ζει σπίτι και δου­λειά και με­γε­θύ­νει την απλή­ρω­τη ερ­γα­σία και στα δύο!

 Με επι­βο­λή της τη­λε-ερ­γα­σί­ας από το σπίτι ανοί­γει ο δρό­μος να κα­ταρ­γη­θούν τα δι­καιώ­μα­τα για άδειες γο­νι­κές ή ακόμη και λο­χεί­ας.

 Δεν θα δια­κο­πεί η ερ­γα­σία όταν αρ­ρω­στή­σει το παιδί της ερ­γα­ζό­με­νης, αντί­θε­τα κα­ταρ­γεί­ται στην πράξη η υπο­χρέ­ω­ση του ερ­γο­δό­τη ή και του κρά­τους να λαμ­βά­νει μέ­ρι­μνα για εναρ­μό­νι­ση του ωρα­ρί­ου ερ­γα­σί­ας των γο­νιών (πιο συχνά της μη­τέ­ρας) με αυτό του ολο­ή­με­ρου σχο­λεί­ου ή του παι­δι­κού σταθ­μού.

 Η απο­θέ­ω­ση της ερ­γα­σί­ας-λά­στι­χο μαζί με τη βαθιά ιδε­ο­λο­γι­κή οπι­σθο­χώ­ρη­ση για τον πραγ­μα­τι­κό ρόλο της γυ­ναί­κας στην κοι­νω­νία εν­δυ­να­μώ­νει τις έμ­φυ­λες ανι­σό­τη­τες και τα έμ­φυ­λα στε­ρε­ό­τυ­πα. Η προ­σπά­θεια για ακραία συ­ντη­ρη­τι­κο­ποί­η­ση της ελ­λη­νι­κής κοι­νω­νί­ας απο­θε­ώ­νει την ατο­μι­κή γυ­ναι­κεία ευ­θύ­νη απέ­να­ντι στην οι­κο­γέ­νεια ακόμη κι όταν θε­σπί­ζε­ται η δυ­να­τό­τη­τα συμ­με­το­χής του πα­τέ­ρα στη φρο­ντί­δα του παι­διού στην κα­λύ­τε­ρη πε­ρί­πτω­ση με­τα­κυ­λύ­ει το βάρος και την ευ­θύ­νη στο ζευ­γά­ρι. 

 Με το ν/σ Χα­τζη­δά­κη ο ακραί­ος νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμός σα­ρώ­νει, ως πα­ρω­χη­μέ­να, ερ­γα­σια­κά δι­καιώ­μα­τα και κα­τα­κτή­σεις του φε­μι­νι­στι­κού και του ερ­γα­τι­κού κι­νή­μα­τος, τα οποία κα­ταρ­γού­νται ως άχρη­στα βα­ρί­δια για χάρη της κα­πι­τα­λι­στι­κής ανά­καμ­ψης.

 Η Συ­νέ­λευ­ση 8 Μάρτη απευ­θύ­νε­ται σε σω­μα­τεία, συν­δι­κα­λι­στι­κές, ερ­γα­τι­κές, φε­μι­νι­στι­κές και ΛΟ­ΑΤ­ΚΙ συλ­λο­γι­κό­τη­τες με σκοπό να ανα­λά­βου­με από κοι­νού δράση για να προ­α­σπί­σου­με τα ερ­γα­σια­κά μας δι­καιώ­μα­τα και την έμ­φυ­λη ισό­τη­τα.

 Με ένα ρι­ζο­σπα­στι­κό και φε­μι­νι­στι­κό ερ­γα­τι­κό κί­νη­μα υπε­ρα­σπι­ζό­μα­στε ίσα δι­καιώ­μα­τα στη δου­λειά και στο σπίτι. Από όλα τα πα­ρα­πά­νω συ­νει­δη­το­ποιού­με ότι μόνο η συλ­λο­γι­κή δράση και οι αγώ­νες μας μπο­ρούν να ανα­κό­ψουν την επι­δεί­νω­ση στις ζωές μας, ώστε να ζή­σου­με σε μια κοι­νω­νία πραγ­μα­τι­κής ισό­τη­τας και ελευ­θε­ρί­ας, σε σπίτι και δου­λειά, χωρίς σε­ξι­σμό, κα­τα­πί­ε­ση, εκ­με­τάλ­λευ­ση, μια κοι­νω­νία αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή και αντι­πα­τριαρ­χι­κή. 

 Κα­λού­με στην απερ­γία της ΑΔΕΔΥ & σω­μα­τεί­ων την Πέμ­πτη 3 Ιούνη και στις κι­νη­το­ποι­ή­σεις που θα ακο­λου­θή­σουν!

Ετικέτες