Πρόσφατα (μέσα στο καλοκαίρι), τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) βρέθηκαν στην επικαιρότητα για 2 λόγους. Για την απεργιακή κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι των ΚΕΠ μετά από 5 χρόνια όπου δεν είχαν κάνει ούτε στάση εργασίας αλλά και με αφορμή τη μαζική συμμετοχή χιλιάδων κόσμου στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για προσλήψεις 144 μονίμων υπαλλήλων στα ΚΕΠ πανελλαδικά.
Με αφορμή τα 2 αυτά γεγονότα και γνωρίζοντας ότι τα ΚΕΠ έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εμβολιαστική αλυσίδα, μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στα ΚΕΠ Αττικής και Στερεάς Ελλάδας, Παναγιώτη Κοχύλη. Τη συνέντευξη πήραν οι Θοδωρής Πατσατζής και Ελένη Χριστοπούλου.
Μπορείς να μας περιγράψεις τα προβλήματα που υπάρχουν στα ΚΕΠ αυτή τη στιγμή;
Το νούμερο 1 πρόβλημα είναι η ασφάλεια των εργαζομένων και η υποστελέχωση. Υπάρχουν ΚΕΠ που δουλεύουν με ένα άτομο στη βάρδια. Είναι γνωστό φαντάζομαι ότι τα ΚΕΠ δουλεύουν δωδεκάωρα τις καθημερινές από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ και Σάββατο συνήθως από τις 8 ως τις 3 το μεσημέρι. Προσφάτως έβγαλε μία εγκύκλιο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που επιτρέπει ένα ΚΕΠ με τρία άτομα προσωπικό να δουλεύει πρωινή και απογευματινή βάρδια κάτι που στα αστικά κέντρα είναι εγκληματικό. Σημαίνει δηλαδή ότι στην Καλλιθέα π.χ. θα πρέπει ο προϊστάμενος και ένας υπάλληλος να κάνει πρωινή βάρδια και ένας υπάλληλος να κρατάει μετά μία βάρδια όπως η απογευματινή και το Σάββατο ένας υπάλληλος να είναι βάρδια σε έναν δήμο που είναι ο πιο πυκνοκατοικημενος στην Ελλάδα. Αυτό επί της ουσίας είναι ανθρωπίνως αδύνατο.
Έστειλα προσωπικά ερώτημα στον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης τον κ. Γεωργαντά αν ο ίδιος θα άφηνε τους δικούς του ανθρώπους να δουλεύουν μόνοι τους μέσα σε ένα ΚΕΠ που δέχεται τόσο πολύ κόσμο χωρίς κανένα μετρό ασφαλείας. Δεχόμαστε πάρα πολύ μεγάλη πίεση καθώς μέσα στο ΚΕΠ μπαίνουν και άνθρωποι που ζητάνε πράγματα που δεν γίνονται ή που είναι παράνομο να γίνουν. Εκεί δεν είναι εύκολο να ανταποκριθεί ένας υπάλληλος μόνος του. Έχουμε πολλά θέματα με περιστατικά βίας τα οποία δεν έχουν αναδειχθεί από τα ΜΜΕ. Προσπαθούμε να τα αναδεικνύουμε αλλά δυστυχώς δεν μας πιστεύουν και δεν τα δείχνουν. Υπάρχει υποστελέχωση στα ΚΕΠ. Οι περισσότεροι συνάδελφοι μάλιστα βλέποντας αυτές τις καταστάσεις που επικρατούν και την απαξίωση από την τριαρχία που υπάρχει στα ΚΕΠ να καταφεύφουν στην έξοδο μέσω κινητικότητας.
Τι εννοείς μιλώντας για τριαρχία;
Tα ΚΕΠ υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στη δημοτική αρχή κάθε Δήμου. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης λοιπόν είναι για να δίνει τις εγκυκλίους με τις οδηγίες για το πώς λειτουργούν τα ΚΕΠ. Το υπουργείο Εσωτερικών είναι για το ωράριο και ο δήμος είναι για τα λειτουργικά. Για τη μισθοδοσία και για τα υλικοτεχνικά. Αυτή η τριαρχία δημιουργεί δυσλειτουργίες. Το μπαλάκι για την ασφάλεια τα υπουργεία πρόσφατα το πέταξαν στους δημάρχους. Πάγιο αίτημά μας είναι να υπαχθούμε μόνο στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Να γίνουμε υπάλληλοι του υπουργείου ώστε να υπάρχει ένας φορέας στον οποίο να μπορούμε να δίνουμε λόγο και να έχουμε βέβαια και τις απαιτήσεις μας χωρίς να υπάρχει αυτή η δυσλειτουργική τριαρχία. Δεν υπάρχει καμία συνεννόηση μεταξύ των τριών και αυτό οδηγεί τους περισσότερους συναδέλφους όπως έλεγα και πριν στην έξοδο μέσω κινητικότητας. Όταν υπάρχει όμως κινητικότητα και φεύγουν οι υπάλληλοι ο νόμος λέει ότι ο δήμος και ο δήμαρχος θα πρέπει να καλύψουν τα κενά εντός διμήνου κάτι το οποίο δεν γίνεται.
Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι όποια μετακίνηση γίνεται στα ΚΕΠ από τους δημάρχους με δημοτικούς υπαλλήλους είναι περισσότερο δυσμενής μετάθεση. Δύο ειδών υπάλληλοι υπάρχουν στα ΚΕΠ. Οι ΚΕΠίστες που έχουν την ευθύνη διεκπεραίωσης υποθέσεων πολιτών και οι δημοτικοί υπάλληλοι, δηλαδή οι διοικητικοί πού είναι στο έλεος και τις ορέξεις του κάθε δημάρχου. Μπορούν να τους μεταφέρουν ανά πάσα στιγμή, να τους μετακινήσουν και να τους κάνουν ότι θέλουν και αυτό δημιουργεί δυσλειτουργία στα ΚΕΠ. Προσφάτως έγινε μία προκήρυξη για 144 θέσεις που είναι σταγόνα στον ωκεανό. Τα κενά είναι πολύ περισσότερα.
Δηλαδή στην Καλλιθέα που δουλεύεις τι προσωπικό έχει;
Στο ΚΕΠ Καλλιθέας παλιά δούλευαν 12 άτομα προσωπικό ενώ αυτή τη στιγμή δουλεύουμε 8. Μιλάμε για τον πιο πυκνοκατοικημένο δήμο της χώρας που αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί όλο το νότιο τομέα πρωί-απόγευμα και Σάββατα. Οι όμοροι δήμοι έχουν πάρει απόφαση να δουλεύουν τα ΚΕΠ τους μόνο πρωινό ωράριο και πέφτει πάρα πολύ μεγάλο βάρος στο ΚΕΠ Καλλιθέας. Αυτά είναι αποφάσεις των δήμων Π. Φαλήρου, Μοσχάτου, Ταύρου, Νέας Σμύρνης κ.λπ. Εκεί δουλεύουν μόνο με πρωινή βάρδια με συνέπεια η απογευματινή βάρδια της Καλλιθέας που θέλουν να την κάνουν και με ένα άτομο να εξυπηρετεί σχεδόν όλο το Νότιο τομέα Αθήνας. Και μάλιστα σε περίοδο που έχει αυξηθεί η δουλειά. Με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες έχει μεταφερθεί δουλειά στο back office, στο αρχείο, γιατί γίνονται πολλές ηλεκτρονικές αιτήσεις με το ΚΕΠ live. Αυτά δεν τα αντιλαμβάνεται πολλές φορές ο πολίτης αλλά είναι υποχρεωμένος να τα κάνει ο εργαζόμενος. Ο πολίτης βλέπει ότι δεν υπάρχει κάποιος να τον εξυπηρετήσει απλά. Δεν βλέπει τη δουλειά που γίνεται μέσα στους υπολογιστές γιατί γίνονται αιτήσεις μέσω ίντερνετ και κάποιος πρέπει να τις διεκπεραιώσει στο αρχείο και κάποιες φορές μπορεί να χρειάζεται για αυτό και δύο και τρία άτομα για υποθέσεις που στέλνονται από τον υπολογιστή του καθενός. Χρειάζεται δηλαδή δουλειά γραφείου και το προσωπικό δεν υπάρχει.
Δεν μειώθηκε η δουλειά με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες;
Έχουν μία τέτοια εσφαλμένη λογική στο υπουργείο. Ότι με τις πλατφόρμες που έχουν βγάλει ότι θα μειωθεί η κίνηση στα ΚΕΠ. Προσφάτως μάλιστα είπε στη ΔΕΘ ο υφυπουργός κ. Γεωργαντάς ότι το 90% των πιστοποιητικών του εμβολιασμού οι πολίτες το έβγαλαν ψηφιακά και το 10% μόνο από τα ΚΕΠ. Η δική μου εμπειρία λέει ότι τα ποσοστά είναι αντίθετα. Οι ουρές που έχουμε εμείς στα ΚΕΠ και η δουλειά είναι αντιστρόφως ανάλογη αυτής της εικόνας που έδωσε ο υφυπουργός. Το υπουργείο και η άποψη του έχει μεγάλο χάσμα με την πραγματικότητα και το βλέπουμε καθημερινά με τις εγκυκλίους και τις οδηγίες που βγάζουν. Ζουν σε ένα ροζ συννεφάκι.
Εδώ και πάρα πολλούς μήνες μας λένε ότι τα αιτήματα που έχουμε είναι προσχηματικά. Προσφάτως είχαμε και μία μεγάλη απεργία τον Ιούλιο. Είχε πολύ μεγάλη επιτυχία. Οι συνάδελφοι συμμετείχαν ενεργά σε ένα ποσοστό 80%. Τα ΚΕΠ έκλεισαν πανελλαδικά και δεν το περίμεναν ούτε στο υπουργείο να έχει τέτοια μεγάλη συμμετοχή. Ο κόμπος όμως έφτασε στο χτένι. Αυτές οι πλατφόρμες και συνολικά το δίκτυο του ΚΕΠ έχουν δυσλειτουργίες. Η υπερφόρτωση πολλών υπηρεσιών από το υπουργείο και από όλα τα άλλα υπουργεία δημιουργεί πρόβλημα στα ΚΕΠ με αποτέλεσμα το δίκτυο να πέφτει. Οι ταχύτητες και το δίκτυο που έχουν στα ΚΕΠ καθημερινά είναι απαγορευτικό για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Μιλάμε για ταχύτητες τώρα κάτω από το 1 mbps εκεί δηλαδή που ο υπουργός ο κ. Πιερακάκης διαφημίζει τα 5g. Το δίκτυο σέρνεται και το σύστημα πέφτει συνέχεια με αποτέλεσμα να φέρνει τους πολίτες και τους υπαλλήλους σε κόντρες και διαπληκτισμούς. Οι πολίτες δεν μπορούν να καταλάβουν ότι όταν λέμε ότι το σύστημα πέφτει συνέχεια γιατί δεν σηκώνει όλες αυτές τις πλατφόρμες και ότι το δίκτυο είναι στο μαύρο χάλι. Δεν είναι εύκολο να καταλάβουν ότι δεν ισχύουν όσα λέει το υπουργείο δεν ισχύουν.
Απαρχαιωμένος είναι και ο εξοπλισμός όπου την ευθύνη έχουν οι δήμοι. Οι υπολογιστές, τα σκάνερ, οποιοσδήποτε εξοπλισμός έχει το ΚΕΠ είναι υπεύθυνος ο κάθε δήμος. Μιλάμε για μηχανήματα δεκαπενταετίας και εικοσαετίας τα οποία δεν μπορούν να τρέξουν τα συστήματα και τα προγράμματα του υπουργείου. Έχουνε πει ότι θα δώσουν 24 εκατομμύρια σε ιδιώτη και ότι θα γίνει κάποια αλλαγή σε όλα τα ΚΕΠ και εμφανισιακή και με εξοπλισμό αλλά ούτε αυτό έγινε. Τα περισσότερα ΚΕΠ είναι σαν ποντικότρυπες.
Και με τον Covid-19 τι κάνατε σε τέτοιες συνθήκες;
Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Mετράμε δυστυχώς νεκρούς συναδέλφους. Βάλαμε πλάτη στο υπουργείο και στο πρόγραμμα Ελευθερία αλλά μετράμε θύματα. Ενώ ακόμα είμαστε οι πρώτοι που εξυπηρετούμε την εμβολιαστική αλυσίδα, από το κλείσιμο του ραντεβού μέχρι το να δώσουμε το πιστοποιητικό εμβολιασμού, πολλοί δήμοι δεν προσφέρουν ούτε τα ΜΑΠ (Μέσα Ατομικής Προστασίας) και υπάρχουν ΚΕΠ που δεν γίνεται απολύμανση καθημερινά. Ακόμη και σήμερα είναι πολύ σοβαρό αυτό και το τονίζω οι συνθήκες εργασίας είναι ακατάλληλες.
Μάλιστα ούτε η τηλεργασία εφαρμόζεται. Εδώ θα πω το προσωπικό μου παράδειγμα καθώς ανήκω στις ευπαθείς ομάδες. Εμένα δεν μου παρείχαν ποτέ τίποτα και ο ένας υπολογιστής που είχαμε θυσιάσει στο σπίτι για να μπορώ εγώ να δουλέψω και να συνδέομε κάηκε από την πολύ χρήση και βέβαια δεν υπάρχει ακόμα και σήμερα πρόβλεψη για να αποκατασταθεί. Έτσι αναγκάστηκα να γυρίσω πίσω. Άρα ουσιαστικά η τηλεργασία δεν δούλεψε ποτέ παρά μόνο για 1 με 2 μήνες, ενώ υπάρχει ποσοστό που νόμιμα πλέον μπορεί να δουλέψει από το σπίτι του και έτσι να γλιτώναμε και περιστατικά όπου συνάδελφοι δυστυχώς νοσήσανε από Covid-19. Προσωπικά όπως είπα ανήκω στις ευπαθείς ομάδες και θα ήθελα να εκμεταλλευτώ μία τέτοια ευκαιρία αλλά πρακτικά δεν γίνεται. Τα μέτρα προστασίας μέσα στα ΚΕΠ δεν υπάρχουν. Στην Καλλιθέα αυτή τη στιγμή δεν γίνεται απολύμανση ενώ γινόταν μέχρι τον Ιούνιο. Τώρα έρχεται μία καθαρίστρια η οποία καθαρίζει το χώρο καθημερινά χωρίς όμως να γίνεται απολύμανση και αυτό με ευθύνη του δήμου και το ίδιο ισχύει και στους περισσότερους δήμους. Μόνο ο Δήμος Αθηναίων κάνει μία φορά το μήνα απολύμανση στα ΚΕΠ από όσα γνωρίζω τουλάχιστον.
Πολλά μας τάζουν αλλά τίποτα δε δίνουν. Μας είχανε τάξει ένα επίδομα γκισέ για την εικοσάχρονη πορεία των ΚΕΠ. Τα ΚΕΠ έχουν πάνω από 1.200 υπηρεσίες και έχουν πάρει το βάρος όλου του κράτους και όλων των υπηρεσιών του δημοσίου από το υπουργείο εργασίας, οικονομικών, ανάπτυξης κ.α. Οι υπάλληλοι των ΚΕΠ είναι πολυεργαλεία και θεωρώ ότι είναι δίκαιο το αίτημά μας ώστε να δοθεί ένα επίδομα στους υπαλλήλους που θα βοηθήσει να σταματήσει η φυγή των συναδέλφων. Δεν είναι τυχαίο που στην κινητικότητα υπαλλήλων οι άλλοι φορείς κατευθείαν απορροφούν πρώτα έναν υπάλληλο από ΚΕΠ και μετά τους υπόλοιπους. Θεωρώ και ότι αυτό το αίτημά μας πρέπει να γίνει αποδεκτό.
Θα ξανακάνετε κάποιες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα;
Η κινητοποίηση του Ιουλίου ήταν αποτέλεσμα αγανάκτησης. Είχαμε 5 χρόνια να κάνουμε μία κινητοποίηση. Σαν πρόεδρος είχα προτείνει να κάνουμε και αποχή από την εμβολιαστική αλυσίδα. Γιατί η εμβολιαστική αλυσίδα επιφέρει πάρα πολύ εργασία αυτή την περίοδο ενώ δεν υπάρχουν ασφαλιστικά μέτρα και προστασία για τους συναδέλφους. Έχω προτείνει και άλλες κινητοποιήσεις αυτή τη στιγμή όμως η ομοσπονδία και τα σωματεία είναι σε μεταβατική φάση λόγω των εκλογών που υπάρχουν σε λίγες μέρες. Η καινούργια διοίκηση της Ομοσπονδίας θα ξεπαγώσει τα πράγματα ελπίζω ώστε να κινηθούμε πιο δυναμικά εάν το υπουργείο δεν αλλάξει στάση απέναντι στον κλάδο.