Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόσει για μεγάλο χρονικό διάστημα πολιτικές λιτότητας, που τον φέρνουν «απέναντι» στην ίδια την κοινωνική του βάση, τότε θα μεταλλαχθεί και δεν «κατορθώσει καν να φθάσει ως το τέλος» . Αυτό τόνισε ο Αντώνης Νταβανέλος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Κώστα Αρβανίτη.

Ο κ. Ντα­βα­νέ­λος με­τα­ξύ άλλων ανέ­φε­ρε ότι:

ΠΡΩΤΟ, η κακή κα­τά­λη­ξη της δια­πραγ­μά­τευ­σης με τους δα­νει­στές απο­τέ­λε­σε συ­ντρι­πτι­κή ήττα μιας συ­γκε­κρι­μέ­νης τα­κτι­κής. Τα­κτι­κής που βα­σί­στη­κε στην ιδέα ότι ήταν εφι­κτή η ανα­χαί­τι­ση της λι­τό­τη­τας με τους κα­νό­νες της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης και του ευρώ.

ΔΕΥ­ΤΕ­ΡΟ, είναι κα­θε­στω­τι­κή επι­λο­γή να πα­ρου­σιά­ζε­ται η ρήξη με την ΕΕ και την Ευ­ρω­ζώ­νη πε­ρί­που ως «αυ­τό­μα­τη κα­τάρ­ρευ­ση», αλλά «να μη συ­ζη­τά­με για τις οι­κο­νο­μι­κές και κοι­νω­νι­κές συ­νέ­πειες της εφαρ­μο­γής των μνη­μο­νί­ων». Τα μνη­μό­νια κάθε άλλο παρά απέ­δει­ξαν ότι οδη­γούν, του­λά­χι­στον, σε στα­θε­ρό­τη­τα.

Ο κ. Ντα­βα­νέ­λος είπε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ότι στο δί­λημ­μα «Grexit ή μνη­μό­νιο» φθά­σα­με υπό εξαι­ρε­τι­κά δύ­σκο­λους όρους, όχι μόνο εξ αι­τί­ας της στά­σης των δα­νει­στών, αλλά και των αυ­τα­πα­τών για την ΕΕ και την Ευ­ρω­ζώ­νη.

«Όταν φθά­νεις εκεί, απα­ντάς αν προ­τι­μάς Grexit ή μνη­μό­νιο. Εγώ θα απέρ­ρι­πτα το μνη­μό­νιο» είπε και ση­μεί­ω­σε κάτι ακόμη: Ότι υφί­στα­ται, τε­λι­κά, ο κίν­δυ­νος για την κοι­νω­νία να βιώ­σει για πε­ρισ­σό­τε­ρα χρό­νια την εσω­τε­ρι­κή υπο­τί­μη­ση των μνη­μο­νί­ων και τε­λι­κά να ακο­λου­θή­σει Grexit.

«Απο­δεί­χθη­κε ότι δυο μνη­μό­νια οδή­γη­σαν σε με­γά­λες κρί­σεις», πα­ρα­τή­ρη­σε.
Εξ όσων θε­ω­ρούν ανα­πό­φευ­κτο το 3ο μνη­μό­νιο, έστω και ως «ανα­γκαίο κακό», κα­νείς δεν λέει στα σο­βα­ρά τι κο­μί­ζει αυτό, εάν υλο­ποι­η­θεί. Αυτό ση­μεί­ω­σε το μέλος της Πο­λι­τι­κής Γραμ­μα­τεί­ας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και ανα­ρω­τή­θη­κε, προ­φα­νώς ρη­το­ρι­κά:

«Αλή­θεια, τι θα λέ­γα­με το 2009 εάν κά­ποιος προει­δο­ποιού­σε ότι με τα μνη­μό­νια θα εί­χα­με 30% μι­κρό­τε­ρο ΑΕΠ, ανερ­γία 30% και εξα­φά­νι­ση του 50% των τρα­πε­ζι­κών κα­τα­θέ­σε­ων;»

ΤΡΙΤΟ, το ευρώ δεν είναι ένα απλό νό­μι­σμα, αλλά ένα πρό­γραμ­μα οι­κο­νο­μι­κής πο­λι­τι­κής, το οποίο – για διά­φο­ρους, αλλά συ­γκε­κρι­μέ­νους  λό­γους-  αμ­φι­σβη­τεί­ται ήδη στην Ευ­ρώ­πη. Ο κ. Ντα­βα­νέ­λος επε­σή­μα­νε ότι στη γαλ­λι­κή πο­λι­τι­κή σκηνή δεν είναι μόνον η Λεπέν που ει­ση­γεί­ται την επα­να­φο­ρά του φρά­γκου. Πρό­σθε­σε δε ότι στην Ιτα­λία ο ίδιος ο φο­ρέ­ας των βιο­μη­χά­νων βλέ­πει θε­τι­κά την επι­στρο­φή στη λι­ρέ­τα.   

ΤΕ­ΤΑΡ­ΤΟ, το κεί­με­νο των 109 μελών της Κε­ντρι­κής Επι­τρο­πής του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ έχει με­γά­λη ση­μα­σία, διότι υπο­γραμ­μί­ζει το απο­λύ­τως ορθό: Ότι πρέ­πει να συ­ζη­τη­θούν σο­βα­ρά όλα τα κρί­σι­μα θέ­μα­τα της πε­ριό­δου στα κομ­μα­τι­κά όρ­γα­να.

«Όσο δυ­σκο­λό­τε­ρες γί­νο­νται οι συν­θή­κες, τόσο κα­λύ­τε­ρα πρέ­πει να δια­σφα­λί­σου­με τη λει­τουρ­γία μας», είπε ο κ. Ντα­βα­νέ­λος, διευ­κρι­νί­ζο­ντας πά­ντως ότι δεν επιρ­ρί­πτει ευ­θύ­νες στον Γραμ­μα­τέα του κόμ­μα­τος, Τάσο Κο­ρω­νά­κη, για τις αδυ­να­μί­ες που εντο­πί­ζει.

ΠΕΜ­ΠΤΟ, με­γά­λος κίν­δυ­νος είναι να με­ταλ­λα­χθεί ο ίδιος ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Ο κ. Ντα­βα­νέ­λος είπε ότι υπάρ­χουν ανη­συ­χη­τι­κά ση­μά­δια, όπως πχ δη­λώ­σεις στε­λε­χών που δια­τεί­νο­νται πως «πολλά από τα μέτρα του μνη­μο­νί­ου θα έπρε­πε να τα εφαρ­μό­σου­με μόνοι μας», κλπ.   

«Κι ο κύ­ριος Κου­τρου­μά­νης μας κάνει τώρα και λίγο πλάκα, όταν λέει στην τη­λε­ό­ρα­ση ότι πε­ρι­μέ­νει να δει πώς θα εφαρ­μό­σου­με την ρύθ­μι­ση Λο­βέρ­δου, που θα ρίξει τις συ­ντά­ξεις στα 250 ευρώ», είπε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά.  

ΕΚΤΟ, ασφα­λώς και ο Αλέ­ξης Τσί­πρας πι­στώ­νε­ται το γε­γο­νός ότι έγινε αντι­κεί­με­νο συ­ζή­τη­σης στην Ευ­ρώ­πη η λι­τό­τη­τα και τα αδιέ­ξο­δά της. Στο εσω­τε­ρι­κό, όμως, ο απο­λο­γι­σμός δεν είναι καλός. Δεν προ­ω­θή­θη­κε ου­σια­στι­κά η πο­λι­τι­κή του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ (ως πα­ρά­δειγ­μα ο κ. Ντα­βα­νέ­λος ανέ­φε­ρε τον τρα­πε­ζι­κό τομέα). 

ΕΒΔΟ­ΜΟ, η  κυ­βέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς είναι μο­χλός για τομές και αλ­λα­γές, όχι αυ­το­σκο­πός. «Με την κυ­βερ­νη­τι­κή εξου­σία οφεί­λου­με να υπη­ρε­τού­με το πο­λι­τι­κό μας σχέ­διο» πρό­σθε­σε.

Σύμ­φω­να με τον κ. Ντα­βα­νέ­λο, ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ δεν κιν­δυ­νεύ­ει από την αρι­στε­ρή «πτέ­ρυ­γά» του, ούτε από όσους αρ­νού­νται να υπερ­ψη­φί­σουν τα μνη­μό­νια. Θα­νά­σι­μο κίν­δυ­νο για τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ αντι­προ­σω­πεύ­ουν τα ίδια τα μνη­μό­νια, που είναι ασύμ­βα­τα προς τη φυ­σιο­γνω­μία του, υπο­γράμ­μι­σε.

«Εί­δα­με τι απέ­γι­ναν όσες πο­λι­τι­κές δυ­νά­μεις τα εφάρ­μο­σαν», πρό­σθε­σε.

ΟΓΔΟΟ,  χρειά­ζε­ται ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ να υπε­ρα­σπί­ζε­ται τους αν­θρώ­πους του, ανε­ξαρ­τή­τως «συ­νι­στω­σών», από αήθης επι­θέ­σεις συ­στη­μι­κών μέσων. «Βλέπω στον ΑΝΤ1 να προ­βάλ­λο­νται τα tweets τρε­λα­μέ­νων ενα­ντί­ον του Πα­να­γιώ­τη Λα­φα­ζά­νη», «πα­ρα­τη­ρώ χυ­δαιό­τη­τες περί ‘δραχ­μο­α­ρι­στε­ρά­ς’» είπε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ο κ. Ντα­βα­νέ­λος και τό­νι­σε πως το κόμμα οφεί­λει να προ­στα­τέ­ψει τα στε­λέ­χη του από τέ­τοιες επι­θέ­σεις.

Τέλος, ο κ. Ντα­βα­νέ­λος είπε ότι ένιω­σε πολύ άσχη­μα όταν (την πε­ρα­σμέ­νη Τε­τάρ­τη) η Αστυ­νο­μία χτύ­πη­σε τους δια­δη­λω­τές στο Σύ­νταγ­μα. Δεν νο­εί­ται να συμ­βαί­νουν αυτά με κυ­βέρ­νη­ση Αρι­στε­ράς, τό­νι­σε.

 

 

Ακού­στε εδώ

Ετικέτες