Για 7η συνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη το Αυτοοργανωμένο Pride, στις 27 Μάη.

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, πριν την πολύχρωμη πορεία το Σάββατο θα προηγηθεί μια πολύ ζωντανή εβδομάδα εκδηλώσεων, συζητήσεων και καλλιτεχνικών δράσεων, ξεκινώντας από τις 23 Μάη και καταλήγωντας στην πορεία που θα γίνει στις 27 Μάη. Το φετινό Αυτοοργανωμένο Θεσσαλονίκη-Pride έρχεται σε μια περίοδο όπου η ένταση της οικονομικής κρίσης έχει μετουσιωθεί σε σφοδρή επίθεση εις βάρος της πλειονότητας της κοινωνίας και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων και καταπιεσμένων. Μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη έγιναν ξεκάθαρες –με τον πιο τραγικό τρόπο- οι δολοφονικές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο το 7ο Θεσσαλονίκη Pride συνδέεται άμεσα με τους αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα. «Δεν θα ζούμε ούτε από τύχη ούτε για τα κέρδη τους, θα ζούμε όπως θέλουμε» είναι το φετινό κεντρικό σύνθημα, εμπνευσμένο από τα συνθήματα που κυριάρχησαν μετά το έγκλημα στα Τέμπη, αλλά και συνολικότερα από τα κινήματα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.

Νεοφιλελευθερισμός και δικαιώματα

Και ενώ μπορεί να φαίνεται ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και ο νεοφιλελευθερισμός είναι κάτι που δεν αφορά ειδικά την ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητα, καθώς πολύ συχνά τέτοιες πολιτικές παρουσιάζονται ως «προοδευτικές», η πραγματικότητα είναι ότι τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα επηρεάζονται άμεσα από τις ιδιωτικοποιήσεις, ειδικά στον τομέα της υγείας. Οι φυλομεταβάσεις, οι ορμονοθεραπείες, οι εξετάσεις και οι θεραπείες για τον HIV, όπως και η ψυχιατρική/ψυχολογική στήριξη θα γίνουν -αν δεν είναι ήδη- είδη πολυτελείας για τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα σε περίπτωση πλήρης ιδιωτικοποίησης της υγείας. Ήδη το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπάθησε να σταματήσει τη συνταγογράφηση των hormone blockers για τα τρανς άτομα (φαρμάκων απαραίτητων για την διαδικασία της φυλομετάβασης), μέτρο το οποίο πήρε πίσω μετά από κατακραυγή της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας. Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις που πάρθηκαν θετικά μέτρα, αυτά δεν εφαρμόζονται. Τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα στιγματίζονται μέσα από υπεύθυνες δηλώσεις που αποκλείουν από την αιμοδοσία όσους και όσα έχουν κάνει ομοφυλοφιλικό σεξ, παρόλο που η νομοθεσία έχει αλλάξει. Παρότι έχει θεσμοθετηθεί η παροχή τους, δεν χορηγούνται δωρεάν οι θεραπείες PrEP/PEP (θεραπείες πρόληψης για τη μετάδοση του HIV). Και ασφαλώς, ελλιπές παραμένει το πλαίσιο για τις επεμβάσεις σε ίντερσεξ βρέφη, με συνέχιση απαρχαιωμένων ιατρικών πρακτικών και ανεπαρκούς πληροφόρησης.

Την ίδια στιγμή, ακόμα και στον τομέα των δικαιωμάτων, που δεν έχουν κόστος, η κατάσταση παραμένει στάσιμη. Ο γάμος και η παιδοθεσία ως νομικοί θεσμοί εξακολουθούν να είναι δικαίωμα κάθε πολίτη, εκτός αν αυτός ανήκει στην ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητα. Ταυτόχρονα, η συντηρητικοποίηση που προσπαθεί να επιβληθεί στην κοινωνία στα πλαίσια της φιλοπόλεμης ρητορικής, χτυπάει πρώτα τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα, καθώς είναι αυτά που δεν ταιριάζουν στους έμφυλους ρόλους του άντρα στρατιώτη και της γυναίκας-παιδομηχανής, κάτι που ενισχύει την περιθωριοποίηση και τον στιγματισμό.

Για αυτούς τους λόγους, είναι τόσο σημαντική η πραγματοποίηση του φετινού, 7ου Αυτοοργανωμένου Θεσσαλονίκη-Pride. Γιατί απέναντι στα θεσμικά Pride, που υποτάσσουν τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας κάτω από σημαίες καταπιεστικών κρατών (βλ. ΗΠΑ, Ισραήλ) και «πολύχρωμων» εταιριών εργασιακών κατέργων, το Αυτοοργανωμένο Pride έρχεται να αναδείξει τον κινηματικό και διεκδικητικό χαρακτήρα της Υπερηφάνειας.

Εκδηλώσεις και δράσεις

Αυτό γίνεται φανερό και από το πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων που θα πραγματοποιηθούν την εβδομάδα του Pride. Στην πραγματικότητα, αυτή η εβδομάδα ξεκινάει λίγο πριν, στις 17 Μάη, Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Τρανσφοβία, Ομοφοβία και Αμφιφοβία, όπου θα πραγματοποιηθούν πανελλαδικά από το δίκτυο Ισότητα στον Γάμο και την Γονεϊκότητα συγκεντρώσεις και πολύχρωμες δράσεις. Στην Αθήνα οι δράσεις αυτές διοργανώνονται από την Συνέλευση 8 Μάρτη, ενώ στην Θεσσαλονίκη από την Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη και την Sylvia Rivera, ενώ και στις δύο πόλεις συνδιοργανώνουν οι οικογένειες ουράνιο τόξο.

Στην Θεσσαλονίκη, το Pride Week του Αυτοοργανωμένου Pride ξεκινάει στις 23 Μάη, στο Πάρκο Τσέπης τη Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου με μια εκδήλωση με θέμα τον σεξισμό και τις διακρίσεις ενάντια στα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα στο πανεπιστήμιο, συνδιοργάνωση της ΦΥΛΙΣ και της ΑΡΕΝ. Την δεύτερη ημέρα, συναντιόμαστε και πάλι στο Πάρκο Τσέπης, όπου η Sylvia Rivera και η ΦΥΛΙΣ συνδιοργανώνουν μια συζήτηση με θέμα τον τρανσφεμινισμό, ενώ θα ακολουθήσει και κουήρ βραδιά ποίησης.

Την τρίτη μέρα του Pride Week, Πέμπτη 25 Μάη, μεταφερόμαστε στα πανεπιστήμια όπου η Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη μαζί με την νΚΑ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα τις ΛΟΑΤΚΙΑ+ και φεμινιστικές αντιστάσεις απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις και τον νεοφιλευθερισμό. Τις προηγούμενες δεκαετίες, αναπτύχθηκαν πολλά κινήματα γυναικών για να υπερασπιστούν την ελεύθερη πρόσβαση στο νερό απέναντι στην ιδιωτικοποίησή του. Την ίδια στιγμή, η ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητα στράφηκε στην υπεράσπιση της υγείας καθώς το ξέσπασμα του AIDS έκανε εμφανές πως όταν μπαίνουν μπροστά τα οικονομικά συμφέροντα οι άνθρωποι αφήνονται να πεθάνουν. Οι δύο αυτές περιπτώσεις ΛΟΑΤΚΙΑ+ και φεμινιστικών κινημάτων μας δείχνουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν και σήμερα να συνδεθούν αγώνες και κινητοποιήσεις, αλλά και πόσο αναγκαία είναι και αυτή η σύνδεση.

Η σύνδεση των κινημάτων θα είναι και το ζήτημα στην κεντρική εκδήλωση, που θα δημιουργηθεί ένα στρογγυλό τραπέζι από μέλη των κινημάτων που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα (ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, εργατικοί αγώνες όπως αυτός στην Μαλαματίνα, κίνημα των καλλιτεχνών, φοιτητικό κίνημα) αλλά και από μέλη του Reclaim Pride, της συνέλευσης του Αυτοοργανωμένου Pride με στόχο να βρεθούν κοινά σημεία και να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους που θα κινηθούμε μαζί το επόμενο διάστημα. Τέλος η Pride Week θα λήξει με πολύχρωμη συγκέντρωση και πορεία το Σάββατο 27 Μαΐου και με το καθιερωμένο πάρτυ στο Πολυτεχνείο.

Η προσπάθεια που γίνεται στο φετινό Αυτοοργανωμένο Pride να συνδεθεί το ΛΟΑΤΚΙΑ+ και το φεμινιστικό κίνημα με τα ευρύτερα κοινωνικά και εργατικά κινήματα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ειδικά σε μία εποχή ακραίας φτώχειας και ακρίβειας που οι διεκδικήσεις του ΛΟΑΤΚΙΑ+ κινήματος φαίνονται δευτερεύουσες και πολυτέλειες. Οι συνδέσεις μεταξύ των κινημάτων οδηγούν τόσο στην ενίσχυση όσο και στον εμπλουτισμό τους. Η ιστορία έχει δείξει πως ποτέ, καμία καταπιεσμένη ομάδα δεν τα κατάφερε μόνη της. Μόνο με την αλληλεγγύη και την σύνδεση με τα κινήματα αλλά και ολόκληρη την κοινωνία μπορούν να υπάρξουν νίκες. Για αυτό, γίνεται κάλεσμα σε σωματεία, συλλόγους, πολιτικές οργανώσεις, αντιρατσιστικές ομάδες και σε κάθε έναν/μία/ένα να στηρίξει και να συμμετέχει στο 7ο Αυτοοργανωμένο Pride. Για να παλέψουμε να ζούμε όπως θέλουμε. 

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες