Απέναντι σε αυτή την κατάσταση πρώτα το σωματείο και στη συνέχεια δημοτικές παρατάξεις, σύλλογοι, φορείς, λαϊκές συνελεύσης και πολλοί κάτοικοι των γύρω περιοχών αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Μετά τις πρώτες κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και τις κοινές συσκέψεις, έγινε και η πρώτη κοινή μαζική διαδήλωση.
Τις τελευταίες μέρες έχει κορυφωθεί η προσπάθεια της συγκυβέρνησης και ορισμένων μεγάλων ΜΜΕ να κηρυχθούν ένοχοι οι γιατροί και το προσωπικό του Αττικού Νοσοκομείου, για τα χάλια που παρουσιάζει το νοσοκομείο στις γενικές εφημερίες. Το θέμα πήρε πάλι μεγάλες διαστάσεις μετά τη γενική εφημερία στις 11 Μάρτη.
Στη συγκεκριμένη γενική εφημερία στο Αττικό έγιναν 1.020 προσελεύσεις ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων και 245 εισαγωγές. Δυστυχώς οι συνοδοί των ασθενών, που γίνονται θύματα της πολύωρης αναμονής των ΤΕΠ και των ράντζων, ξέσπασαν προπηλακίζοντας γιατρούς και νοσηλευτές. Όχι γιατί τους θεωρούν ένοχους, αλλά γιατί αυτούς βρίσκουν μπροστά τους.
Σε μια περιοχή όπως αυτή της Δυτικής Αθήνας που περιλαμβάνει εργατογειτονιές χτυπημένες από την κρίση, θα χρειαζόταν να λειτουργεί κανονικά αυτό το νοσοκομείο μόνο για να προλαμβάνει τα κρούσματα υποσιτισμού παιδιών. Αντίθετα αυτή τη στιγμή, με την πολιτική του μνημονίου να μειώνει στο ελάχιστο τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία, ούτε τα απλά εμβόλια στα παιδιά δεν μπορούν να γίνουν.
Η μονάδα παίδων του νοσοκομείου, που θα κάλυπτε τη Δυτική Αθήνα και τον Πειραιά, δεν λειτούργησε ποτέ, ακριβώς γιατί ποτέ δεν έγιναν οι προσλήψεις του απαιτούμενου νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, ενώ και η μονάδα νεογνών του νοσοκομείου οδηγείται σε κλείσιμο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το Γενάρη του 2010, από τις 1.588 οργανικές θέσεις που προβλέπονταν στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου ήταν καλυμμένες οι 937. Με τη μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζεται από το Μάη της ίδιας χρονιάς και την αναλογία προσλήψεων 1/10, είναι παραπάνω από εμφανές το πόσο έχει χειροτερέψει η κατάσταση.
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Υγείας, ακολουθώντας κατά γράμμα τη μνημονιακή πολιτική που βάζει σε δεύτερη μοίρα τη ζωή των ασθενών, επιμένει στα κλεισίματα και τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, κλινών και Κέντρων Υγείας, οδηγώντας σε διάλυση και την ούτως ή άλλως ελλιπή μέχρι σήμερα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Από τη 1 Απρίλη κλείνει η μοναδική τέτοια μονάδα παροχής πρωτοβάθμιας υγείας στη δυτική Αθήνα, το Κέντρο Υγείας Περιστερίου, που οργανικά ανήκει στο Αττικό και δέχεται ως και 2.000 ανθρώπους το μήνα. Το Κέντρο Υγείας λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια σε υπερσύγχρονο κτίριο που έχει τη δυνατότητα να καλύπτει επείγοντα περιστατικά, αλλά και αρκετές ιατρικές εξετάσεις.
Παρά το ότι είναι καινούργιο, οι μισοί γιατροί ανήκουν στο Αττικό και οι άλλοι μισοί δουλεύουν με συμβάσεις. Οι συμβάσεις των γιατρών λήγουν στις 31 του Μάρτη και δεν πρόκειται να ανανεωθούν.
Το πρόβλημα είναι τεράστιο, γιατί, ενώ υπάρχουν οι κτιριακές υποδομές, λόγω της μη πραγματοποίησης προσλήψεων δεν λειτουργούν ιατρεία ΩΡΛ, Οφθαλμολογικού, Ορθοπεδικού και Φυσικοθεραπείας. Επίσης πριν 6 περίπου μήνες έκλεισε και το μικροβιολογικό τμήμα, λόγω άδειας κυήσεως της ιατρού.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, που κατοικούν στη Δυτική Αθήνα και όχι μόνο, θα μείνουν χωρίς περίθαλψη, λόγω του αναμενόμενου κλεισίματος του νοσοκομείου Λοιμωδών «Αγία Βαρβάρα» και του Κέντρου Υγείας Περιστερίου και την υπολειτουργία του Αττικού νοσοκομείου.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση πρώτα το σωματείο και στη συνέχεια δημοτικές παρατάξεις, σύλλογοι, φορείς, λαϊκές συνελεύσης και πολλοί κάτοικοι των γύρω περιοχών αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Μετά τις πρώτες κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και τις κοινές συσκέψεις, έγινε και η πρώτη κοινή μαζική διαδήλωση.
Στις 3 του Απρίλη οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου οργανώνουν μαζί με όλους τους παραπάνω μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας. Χρειάζεται να παραμείνουν κλειστοί εκείνη τη μέρα όλοι οι δήμοι της Δυτικής Αθήνας και γι’ αυτό το λόγο γίνεται και σύσκεψη με τους δημάρχους της περιοχής την Πέμπτη 21 Μάρτη.
Την ίδια μέρα πραγματοποιείται μεγάλη σύσκεψη στο Περιστέρι με τη συμμετοχή του σωματείου του νοσοκομείου, τοπικών επιτροπών και συνελεύσεων, συλλόγων, φορέων και οργανώσεων της περιοχής με σκοπό τη δημιουργία πρωτοβουλίας για τη διάσωση του Κέντρου Υγείας και του Αττικού.
Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ 3ου Διαμερίσματος Περιστερίου έχει οργανώσει μαζικές εξορμήσεις στο Μπουρνάζι τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε, ακυρώνοντας τα σχέδια κυβέρνησης και τρόικας και σταματώντας την ανθρωπιστική κρίση που είναι προ των πυλών.