Η διεθνιστική αλληλεγγύη στους Καταλανούς αποτελεί υποχρέωση του κινήματος και της Αριστεράς

Μία πρώτη απάντηση στη βία και την καταστολή της ισπανικής κυβέρνησης απέναντι στους Καταλανούς δόθηκε σήμερα 29/9, έξω από την ισπανική πρεσβεία. Κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον αυταρχισμό του Ραχόι και της αστυνομίας του πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στην Καταλονία.

Οι συλλήψεις κυβερνητικών στελεχών, η εισβολή της αστυνομίας και του στρατού σε καταλανικά κυβερνητικά κτίρια, η κατάσχεση δέκα εκατομμυρίων ψηφοδελτίων και η αστυνομοκρατία στους δρόμους σίγουρα συνιστούν καταστάσεις που δε θυμίζουν σε καμία περίπτωση δημοκρατία. Ο καταλανικός λαός μέσα από τα πολιτικά κόμματα και τα συνδικάτα του θα προχωρήσει σε γενική απεργία στις 3 Οκτώβρη εκφράζοντας την αντίθεσή του στις κατασταλτικές πρακτικές που με ωμότητα και σκληρή επιβολή κατέστησαν σαφείς της προθέσεις του ισπανικού κράτους.

Στο πλευρό του, όμως, βρίσκονται αλληλέγγυοι/ες από όλο τον κόσμο. Έτσι, λοιπόν, σήμερα έξω από την ισπανική πρεσβεία ακούστηκαν συνθήματα υπέρ του αγώνα των Καταλανών, σηκώθηκαν πανό που κατέκριναν τη στάση του Ραχόι και της ΕΕ και στάλθηκε ένα μήνυμα συμπαράστασης και διεθνιστικής αλληλεγγύης. Πολύ χαρακτηριστικές ήταν οι πικέτες που κρατούσαν αρκετοί αλληλέγγυοι, οι οποίες έγραφαν στα καταλανικά "για τις δημοκρατικές ελευθερίες και το δικαίωμα να αποφασίζουμε". Αυτό κέντρισε το ενδιαφέρον αρκετών ισπανών τουριστών οι οποίοι διέσχιζαν εκείνη την ώρα τη Διονυσίου Αεροπαγίτου. Πολλοί μάλιστα ευχαρίστησαν για τη στήριξη και έβγαλαν φωτογραφία τη μικρή αλλά ουσιαστική συγκέντρωση, προκειμένου να μεταφέρουν την εικόνα στη χώρα τους.

Η συγκέντρωση στηριζόταν από τη Λαϊκή Ενότητα αλλά και άλλες οργανώσεις της Αριστεράς όπως η ΟΚΔΕ και το ΕΕΚ. Το μήνυμα που στάλθηκε ήταν πολύ σημαντικό και αποτελεί μόνο την αρχή της συμπαράστασης στον αγώνα ενάντια στον αυταρχισμό, τη βία και την καταστολή της ισπανικής κυβέρνησης.