Τη στιγμή που ανακοινώθηκε η εγκύκλιος για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών («100 δόσεις»), η διαρροή της αρνητικής απόφασης του ΣτΕ για την προσφυγή του ΤΕΕ (εδώ το σκεπτικό) ενάντια στις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών που είχαν ψηφιστεί με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του 2011 έχει εύλογα δημιουργήσει νέες ανησυχίες στη μεγάλη μάζα των μηχανικών που έχουν πληγεί σφοδρά από την οικονομική κρίση.

Αυτή τη στιγμή πάνω από 40 χιλιάδες μηχανικοί είναι ανασφάλιστοι λόγω της αδυναμίας τους να αντεπεξέλθουν στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, αυξήσεις τις οποίες είχαν ψηφίσει και οι επικεφαλής της ΠΑΣΚ (σήμερα ΔΗ.ΣΥΜ.) και της ΔΚΜ στο χώρο των μηχανικών, και η εφαρμογή των οποίων είχε παγώσει λόγω των κινητοποιήσεων των μηχανικών και των φορέων τους το προηγούμενο διάστημα. Η εφαρμογή των αυξήσεων επιβλήθηκε πραξικοπηματικά και πριν εκδικαστεί η προσφυγή του ΤΕΕ στο ΣτΕ, το Μάιο του 2014 από τον τότε Υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνταν όλη αυτή την περίοδο και ο εγκάθετος πρόεδρος του ταμείου «συνάδελφος» Α. Σελλιανάκης, ο οποίος απέστειλε στις ΔΟΥ λίστα με τους οφειλέτες στο ΕΤΑΑ, συνυπολογίζοντας και τις αυξήσεις αναδρομικά, ενώ έφτασε μέχρι στο σημείο να υποδείξει διώξεις σε βάρος μελών του ΤΕΕ που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. Αυτή τη στιγμή, όλοι οι μηχανικοί, ακόμα και αυτοί που είχαν τη δυνατότητα να πληρώνουν τις εισφορές τους, εμφανίζονται να έχουν εκκρεμότητες.
Η ανάδειξη των ευθυνών όσων μας έφτασαν ως εδώ δεν αλλάζει όμως την πραγματικότητα. Αναμένουμε και διεκδικούμε από τη νέα κυβέρνηση να ανακοινώσει άμεσα τις προθέσεις της για το ζήτημα των εισφορών στο ΕΤΑΑ, καθώς τα χρονικά περιθώρια ως την έκδοση των ειδοποιητηρίων για το Α εξάμηνο του 2015 στενεύουν, και να υλοποιήσει μια πολιτική συνεπή και με τις δικές της τοποθετήσεις της προηγούμενης περιόδου, όπως προέκυπτε και από τις κοινοβουλευτικές της παρεμβάσεις (ερώτηση Λαφαζάνη, Στρατούλη, Ουζουνίδου, Φωτίου).
• Να καταργήσει, ως πρώτο βήμα, τις μνημονιακές προβλέψεις των παραγράφων 14 και 15 του άρθρου 44 του μεσοπρόθεσμου προγράμματος του 2011, που προέβλεπαν την αύξηση των εισφορών και την υποχρεωτική άνοδο κατηγορίας.

• Να ορίσει τον συμψηφισμό για όσους έχουν καταβάλει τις αυξημένες εισφορές με τις επόμενες

• Να διαγράψει τουλάχιστον τις οφειλές που προκύπτουν από τις εισφορές για τον κλάδο υγείας, αφού οι συνάδελφοι που τις οφείλουν δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη εκείνο το διάστημα, και άρα δεν πρέπει να πληρώσουν για παροχή που δεν λάμβαναν (πράγμα που αποδεικνύει και η γνωμοδότηση Μανιτάκη για το ίδιο ζήτημα στον ΟΑΕΕ)

• Να μεριμνήσει άμεσα, ώστε οι συνάδελφοι που θα επιθυμήσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία, να ενταχθούν στη βάση των παλαιών χαμηλότερων εισφορών.

• Να απομακρύνει «χθες» από τη διοίκηση του ΕΤΑΑ τον Α.Σελλιανάκη.

Να ανοίξει ένα συνολικότερο διάλογο για μια ριζική μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα που θα λαμβάνει υπόψη την οικονομική κατάασταση και εισφοροδοτική δυνατότητα των ασφαλισμένων, και αναδρομικά για τα χρόνια της κρίσης, ώστε να σταματήσουν να οδηγούνται ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοι εκτός επαγγέλματος λόγω της αδυναμίας τους να καταβάλλουν εισφορές. Για το ζήτημα αυτό θα επανέλθουμε και αναλυτικότερα.

Τα προβλήματα είναι πολύ οξυμένα για να περιμένουν

Ετικέτες