ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ (ΥΔ) ΕΜΠ

Στην ση­με­ρι­νή σύ­γκλη­το (21/10/2020) ανα­μέ­νε­ται να απο­φα­σι­στεί η συμ­με­το­χή του Ιδρύ­μα­τος μέσω του ΕΛΚΕ και του ΕΠΙ­ΣΕΥ σε spin off εται­ρεία (τε­χνο­βλα­στό) μαζί με άλλες 9 επι­χει­ρή­σεις με σκοπό την συμ­με­το­χή σε δια­γω­νι­σμό χρη­μα­το­δό­τη­σης μέσω ΕΣΠΑ για την ενί­σχυ­ση και την ίδρυ­ση Κέ­ντρων Ικα­νο­τή­των. Συ­γκε­κρι­μέ­να, το ΕΜΠ και το ΕΠΙ­ΣΕΥ έχουν δρο­μο­λο­γή­σει δια­δι­κα­σία ίδρυ­σης Ιδιω­τι­κής Κε­φα­λαιου­χι­κής Εται­ρεί­ας (ΙΚΕ) με σύ­μπρα­ξη των ΔΕΠΑ Α.Ε., ΕΥΔΑΠ Α.Ε., ΟΑΣΑ Α.Ε., ΜΟΤΟR OIL ΕΛΛΑΣ, Δα­να­ός Ει­δι­κοί Σύμ­βου­λοι Α.Ε., «ΗΥ­DRUS ΑΝΩ­ΤΑ­ΤΗ ΣΥ­ΝΕ­ΚΤΙ­ΚΗ ΜΗ­ΧΑ­ΝΙ­ΚΗ ΕΤΑΙ­ΡΕΙΑ ΣΥΜ­ΒΟΥ­ΛΩΝ», ΚΕ­ΝΑ­ΚΑΠ Α.Ε., «Κέ­ντρα Ανα­νε­ώ­σι­μων Πηγών Ενέρ­γειας» και του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Δυ­τι­κής Μα­κε­δο­νί­ας. Η συ­γκε­κρι­μέ­νη εται­ρεία στο­χεύ­ει στην πα­ρα­γω­γή τε­χνο­γνω­σί­ας και προ­ϊ­ό­ντων σχε­τι­κά με την Ενέρ­γεια (ανα­νε­ώ­σι­μες πηγές ενέρ­γειας - έξυ­πνες πό­λεις - βιώ­σι­μη ανά­πτυ­ξη - δί­κτυα με­τα­φο­ράς και απο­θή­κευ­σης ενέρ­γειας). Σε πε­ρί­πτω­ση έγκρι­σης της πρό­τα­σης ανα­μέ­νε­ται το Πο­λυ­τε­χνείο να συμ­με­τέ­χει μέσω του ΕΛΚΕ με πο­σο­στό 20% (200.000 ευρώ) στο με­το­χι­κό κε­φά­λαιο της επι­χεί­ρη­σης με κα­τα­βο­λή του ποσού σε με­τρη­τά. 

Πρό­κει­ται για ένα ακόμα βήμα ποιο­τι­κής ανα­βάθ­μι­σης της επι­χει­ρη­μα­τι­κής λει­τουρ­γί­ας των ΑΕΙ. Μετά την από κοι­νού συμ­με­το­χή επι­χει­ρή­σε­ων και πα­νε­πι­στη­μί­ων σε ερευ­νη­τι­κές προ­τά­σεις και σε έργα είτε χρη­μα­το­δο­τού­με­να από την ΕΕ (π.χ. Horizon), είτε από το ελ­λη­νι­κό κρά­τος (Ερευ­νώ-Και­νο­το­μώ) που προ­ϋ­πέ­θε­ταν την σύ­μπρα­ξη με τις εται­ρεί­ες, στην πράξη υπο­τάσ­σο­ντας την έρευ­να στις ανά­γκες τους, τώρα επι­διώ­κε­ται η συμ­με­το­χή του Ιδρύ­μα­τος ως με­τό­χου σε μια τέ­τοια εται­ρεία, η οποία θα έχει δικό της ΔΣ και πρό­ε­δρο, θα λει­τουρ­γεί ξε­κά­θα­ρα με όρους αγο­ράς και κρι­τή­ριο της ύπαρ­ξής της θα είναι απο­κλει­στι­κά το κέρ­δος από τα προ­ϊ­ό­ντα (ερευ­νη­τι­κά πο­ρί­σμα­τα ή άλλα) που θα πα­ρά­γει. Μια τέ­τοια εται­ρεία έρ­χε­ται να καρ­πω­θεί το υψηλά κα­ταρ­τι­σμέ­νο και ακραία εκ­με­ταλ­λευό­με­νο επι­στη­μο­νι­κό δυ­να­μι­κό, καθώς και τις εγκα­τα­στά­σεις υψη­λών προ­δια­γρα­φών των δη­μο­σί­ων ιδρυ­μά­των. 

Δεν είναι τυ­χαία και η στο­χο­θε­σία της στον τομέα της ενέρ­γειας (ΑΠΕ, με­τα­φο­ρά, δί­κτυα δια­νο­μής κλπ.), καθώς η λε­γό­με­νη πρά­σι­νη ανά­πτυ­ξη απο­τε­λεί άλλον έναν κλάδο κα­πι­τα­λι­στι­κής κερ­δο­φο­ρί­ας. Με αφορ­μή τις τρα­ντα­χτές επι­πτώ­σεις της κλι­μα­τι­κής αλ­λα­γής πα­γκο­σμί­ως, το κε­φά­λαιο ιε­ραρ­χεί τα τε­λευ­ταία χρό­νια μία στρο­φή στο ενερ­γεια­κό ζή­τη­μα. Επο­μέ­νως, τα κράτη πρέ­πει να φτιά­ξουν νέες υπο­δο­μές ή να με­τα­σχη­μα­τί­σουν υπάρ­χου­σες, προ­σπα­θώ­ντας να απορ­ρο­φή­σουν όσα πε­ρισ­σό­τε­ρα κον­δύ­λια και χρη­μα­το­δο­τι­κά ερ­γα­λεία υπάρ­χουν γι’ αυτό το σκοπό.

Η από­φα­ση αυτή είναι απο­λύ­τως εν­δει­κτι­κή των προ­τε­ραιο­τή­των που θέτει τόσο η Διοί­κη­ση του Ιδρύ­μα­τος όσο και το ελ­λη­νι­κό κρά­τος και η ΕΕ συ­νο­λι­κό­τε­ρα. Το χρη­μα­το­δο­τι­κό πρό­γραμ­μα για το οποίο γί­νε­ται ο δια­γω­νι­σμός προ­βλέ­πει συ­νο­λι­κά 30 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ χρη­μα­το­δό­τη­ση μέσω ΕΣΠΑ για την ενί­σχυ­ση και ίδρυ­ση τέ­τοιων spin off επι­χει­ρή­σε­ων. Την ίδια ώρα που τα εκ­παι­δευ­τι­κά ιδρύ­μα­τα όλων των βαθ­μί­δων, μαζί και το ΕΜΠ, πα­ρα­μέ­νουν πρα­κτι­κά κλει­στά για τους φοι­τη­τές λόγω ελ­λεί­ψε­ων σε μέτρα προ­στα­σί­ας, ελ­λι­πούς δι­δα­κτι­κού προ­σω­πι­κού και προ­σω­πι­κού κα­θα­ριό­τη­τας, και ενώ η κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση για τα ιδρύ­μα­τα βρί­σκε­ται σε ιστο­ρι­κά χα­μη­λά επί­πε­δα (το κον­δύ­λι για το ΕΜΠ ανέρ­χε­ται μόλις σε 3,1 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ), πέ­φτουν δε­κά­δες εκα­τομ­μύ­ρια για έρευ­να με κρι­τή­ρια που υπα­γο­ρεύ­ουν αυ­στη­ρά οι ανά­γκες των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων. Σαν να μην έφτα­νε αυτό το ΕΜΠ δε­σμεύ­ε­ται  για συμ­με­το­χή με εκα­το­ντά­δες χι­λιά­δες ευρώ στο επι­χει­ρη­μα­τι­κό σχήμα. Άραγε τι θα γίνει αν η επι­χεί­ρη­ση προ­βεί σε αύ­ξη­ση του με­το­χι­κού της κε­φα­λαί­ου; Το ΕΜΠ θα προ­σθέ­σει ακόμα πε­ρισ­σό­τε­ρους χρη­μα­τι­κούς ή υλι­κούς  πό­ρους. Τι θα γίνει αν η επι­χεί­ρη­ση που υπό­κει­ται στους νό­μους της αγο­ράς χρε­ο­κο­πή­σει;  

Φυ­σι­κά, εί­μα­στε βέ­βαιοι για τις υπο­σχέ­σεις και την επι­χει­ρη­μα­το­λο­γία που θα ακού­σου­με. Οι επεν­δύ­σεις αυτές θα είναι τάχα υπέρ μας, θα δια­χυ­θεί η επι­στη­μο­νι­κή γνώση στην κοι­νω­νία. Ίσως ακού­σου­με κιό­λας ότι αν είναι επι­κερ­δής η επι­χεί­ρη­ση μπο­ρεί να γυ­ρί­σουν στο Ίδρυ­μα για ανα­βάθ­μι­ση των υπο­δο­μών του! Δεν εί­μα­στε χθε­σι­νοί, αντί­στοι­χα επι­χει­ρή­μα­τα έχου­με ακού­σει και όταν “επεν­δύ­ο­νταν” τα χρή­μα­τα του ΤΣΜΕ­ΔΕ σε τρά­πε­ζες, όταν παι­ζό­ντου­σαν τα χρή­μα­τα των ερ­γα­ζο­μέ­νων στα ασφα­λι­στι­κά τα­μεία στο χρη­μα­τι­στή­ριο. Τί­πο­τα δεν γύ­ρι­σε στους ερ­γα­ζό­με­νους, στους φοι­τη­τές, στον λαό! Ούτε φυ­σι­κά η όποια επι­στη­μο­νι­κή γνώση απλά “επι­στρέ­φει στην κοι­νω­νία”. Του λόγου το αλη­θές μπο­ρεί να ανα­ζη­τή­σει κα­νείς στην έρευ­να που γί­νε­ται σή­με­ρα για το εμ­βό­λιο για τον covid-19, στις πα­τέ­ντες που πλέον δεν κα­το­χυ­ρώ­νο­νται καν στους επι­στή­μο­νες αλλά στην επι­χεί­ρη­ση, στους με­γά­λους αντα­γω­νι­σμούς ολό­κλη­ρων κρα­τών για την υλο­ποί­η­ση της επι­στη­μο­νι­κής γνώ­σης όπως στην  έρευ­να για τα 5G δί­κτυα. 

Ως σύλ­λο­γος Υπο­ψη­φί­ων Δι­δα­κτό­ρων δεν μπο­ρού­με παρά να εί­μα­στε αντί­θε­τοι σε κάθε τέ­τοια σκέψη η οποία θα με­τα­τρέ­ψει με έναν ακόμα τρόπο το Ίδρυ­μα σε Πα­νε­πι­στή­μιο ΑΕ. Απαι­τού­με όσα χρή­μα­τα έχουν δρο­μο­λο­γή­σει να δο­θούν στη σύ­στα­ση spin-off να δο­θούν για την κά­λυ­ψη των πά­γιων και έκτα­κτων ανα­γκών του Ιδρύ­μα­τος λόγω της παν­δη­μί­ας. Απαι­τού­με η έρευ­νά μας να γί­νε­ται με κρι­τή­ριο την κά­λυ­ψη των κοι­νω­νι­κών ανα­γκών και όχι με κρι­τή­ριο το μο­σχο­πού­λη­μά της σε επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους που θα βρί­σκουν έτσι πάμ­φθη­νο επι­στη­μο­νι­κό ερ­γα­τι­κό δυ­να­μι­κό.  

Ετικέτες