Η χρήσιμη “αριστερά” με μια έξυπνη κίνηση αιφνιδιάζει τις οργανώσεις του εργατικού-λαϊκού κινήματος φέρνοντας στη βουλή για να ψηφίσει με διαδικασία εξπρές, μετά από κοιλοπόνιμα μηνών, το ασφαληστρικό-φορολογικό νομοσχέδιο. Είναι αλήθεια ότι κινήθηκε έξυπνα στον αιφνιδιασμό , αλλά την ίδια στιγμή αποκάλυψε την αδυναμία της, την κοινωνική της φθορά.

Τόσο το ασφαλιστικό, όσο και το φορολογικό συνιστούν κλιμάκωση της ταξικής επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στις λαϊκές μάζες, όπου καλούνται να πληρώσουν επί πλέον 9 δις ευρώ (μαζί με τα 3,6 για την αναπλήρωση) στα ήδη πληρωμένα 63 δις των δύο προηγούμενων μνημονίων. Για μια ακόμη φορά τα συνήθη υποζύγια μισθωτοί ,συνταξιούχοι, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, καλούνται να α\καλύψουν τα ελλείμματα του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ αφήνονται στο απυρόβλητο αυτοί που ευθύνονται για τα ελλείμματα το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του. Σύμφωνα με την ΟΚΕ το 57,5% του εισοδήματος των λαϊκών μαζών θα πηγαίνει για να πληρώσει τους φόρους και τις εισφορές. Και αυτά θα τα πληρώσουμε για να εξασφαλισθεί εσιο πλεόνασμα μέχρι το 2018 της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, 6 δις για να σιγουρευτεί ότι θα πληρώνονται οι τόκοι των δανείων κανονικά και το χρέος θα ανακυκλώνεται με τα δάνεια τα οποία πιθανά να παίρνουν από τις αγορές. Χλωμό το βλέπουμε!! Γιατί το βάθεμα της φοροληστείας δεν φέρνει ανάπτυξη και αυτό με την σειρά του κάθε χρόνο φέρνει και λιγότερα έσοδα από τους φόρους, από 44,225 δις ευρώ το 2014 στα 43,614 το 2015!!

Μεγάλες είναι οι ευθύνες της ΓΣΣΕ-ΑΔΕΔΥ για τον αιφνιδιασμό των λαϊκών μαζών από την κυβέρνηση που βρήκε απροετοίμαστο το κίνημα, ωστόσο οι μεγαλύτερες ευθύνες βαραίνουν για μαι ακόμη φορά το ΚΚΕ-ΠΑΜΕ που στήριξαν και νομιμοποίησαν  την τακτική της ρεφορμιστικής συνδικαλιστικής ηγεσίας, αποκλιμακώνοντας τον αγώνα μετά την γενική απεργία της 4ης του Φλεβάρη, αποκλιμακώνοντας και αποσυντονίζοντας τον αγώνα των αγροτών και αφήνοντας τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες μόνους τους να συνεχίζουν τον αγώνα.

Αντικατέστησαν την κλιμάκωση του αγώνα για την απόσυρση του νομοσχεδίου με τις φανφάρες για την επερχόμενη 48ωρη γενική απεργία όταν κατατεθεί τι νομοσχέδιο για ψήφιση στη βουλή!! Βοήθησαν την κυβέρνηση να πραγματοποιήσει τα σχέδια της. Την έβγαλαν απο το στρίμωγμα που της είχαν κάνει συντονισμένοι (από σύμπτωση) και όχι από συντονισμό αγώνες της εργατιάς της αγροτιάς και των επιστημόνων ελεύθερων επαγγελματιών!!

ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΑΖΙΚΗ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ το ΚΚΕ συνεχίζει να είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη των αγώνων!!

Φορολογικό

Θα προσπαθήσουμε να κωδικοποιήσουμε τα βασικά μέτρα που φέρνει το νομοσχέδιο σε βάρος κυρίων των μικρομεσαίων εισοδημάτων. Έχουμε βασικά αύξηση των έμμεσων και των άμεσων φόρων συγκεκριμένα θα εισπράξουν 1,8 δις από τους έμμεσους και άλλα τόσα από τους άμεσους φόρους, σημειώστε ότι και στους άμεσους φόρους τη μερίδα του λέοντος θα την πληρώσουν τα εισοδήματα από 12.000 ευρώ μέχρι και 35.000. Σημειώστε ότι οι άδικοι έμμεσοι φόροι που βαραίνουν κυρίως  τις λαϊκές μάζες αυξάνουν σαν ποσοστό στο σύνολο των φορολογικών χρόνο με το χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων  Εσόδων (ΓΓΔΕ), συγκεκριμένα το 2014 στα 100 ευρώ τα 53,75 ήτανε έμμεσοι φόροι και τα 46,25 άμεσοι, το 2015 ήτανε αντίστοιχα 54,5 και 45,5.

Τα βασικά μέτρα του νομοσχεδίου ξεκινώντας από τους έμμεσους φόρους είναι:

-Αύξηση του ΦΠΑ  του μικρού από το 13 στο 14% και του μεγάλου από το 23 στο 24% . Τα άσχημα νέα είναι ότι σκέπτονται να υπαχθούν στο 24% οι υπηρεσίες των(πρώην) ΔΕΚΟ πχ ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ. Επίσης συζητιέται να μπει χαράτσι 10% στο ιντερνετ τη κινητή τηλεφωνία, την συνδρομητική τηλεόραση και όπως πάντα στα καύσιμα, τα ποτά και τον καπνό. Και για τους αγρότες προβλέπεται μέχρι το 2018 να πληρώνουν κανονικά το πετρέλαιο κίνησης.

Πάμε στους άμεσους φόρους:

- Το πιο σημαντικό είναι η μείωση του αφορολόγητου που αντί της αποκατάστασής του στα 12.000 ευρώ που υποσχόταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το μειώνει ακόμη περισσότερο από τα 9.545 που ήταν στην καλύτερη περίπτωση στα 9.090 και στη χειρότερη (χωρίς προστατευόμενα μέλη, παιδιά) στα 8.182!! Αυτό σημαίνει αύξηση του φορολογητέου εισοδήματος. Μάλιστα οι εργαζόμενοι που αναγκάζονται να δουλεύουν με δελτίο παροχής υπηρεσιών, τα γνωστά “μπλοκάκια” θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.

-Ταυτόχρονα έχουμε αύξηση των φορολογικών συντελεστών και την καθιέρωση ενιαίας φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις: στο 22% για ετήσιο εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ ,στο 29% από 20.001-30.000,στο 37% από 30.001-40.000 και από κει και πάνω σταθερά 45%.

-Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης:

από 0,7 σε 2,2% για εισοδήματα 12001-20.000, από 1,4 σε 5% για 20.00-30.000 και από 6 σε 6,15% για 30.001-40.000, κλιμακώνεται μέχρι 10%.

-Αύξηση της παρακράτησης του φόρου από 80% στο 100% για τους πάντες

-Αύξηση των  συντελεστών για εισοδήματα από 11% σε 15% για εισόδημα μέχρι 12.000 πράγμα που χτυπάει τα μικρά εισοδήματα.

-Αύξηση της φορολογίας μερισμάτων από 10 σε 15% πράγμα που χτυπάει τις μεσαίες επιχειρήσεις  δεν προχωράει στην προοδευτική φορολόγηση των μερισμάτων και αφήνει τις μεγάλες επιχειρήσεις στο ίδιο επίπεδο φορολόγησης με τις μεσαίες.

Γενικά τον μεγάλο πλούτο τον αφήνει σχεδόν ανέγγιχτο, ούτε ένα από τα προνόμια των πλουσίων-εφοπλιστών,των τραπεζιτών, των βιομηχάνων- δε θίγεται με το νομοσχέδιο. Όλοι αυτοί θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν, όπως δεκαετίες τώρα, όλο το πλέγμα των φοροαπαλλαγών και των χαριστικών ρυθμίσεων που στην ουσία τους απαλλάσσει από κάθε φορολογία.

Επίσης ανάλογη είναι η αντιμετώπιση  της μεγάλης εκκλησιαστικής περιουσίας. Καμία αλλαγη στη φοροασυλία της. Μπορεί ο μικροϊδιοκτήτης να τιμωρείται γιατί έχει ένα μικρό σπίτι και το νοικιάζει, αλλά η τεράστια εκκλησιαστική ακίνητη περιουσία θα μείνει στο απυρόβλητο

Και το απίστευτο, δίνει κίνητρα στη φοροδιαφυγή από την στιγμή που μειώνει το πρόστιμο για την μη έκδοση παραστατικών (αποδείξεων, τιμολογίων κλπ) στο 50% του ΦΠΑ που θα αντιστοιχούσε στην έκδοση των παραστατικών επίσης κατάργησε τα πρόστιμα για τις ανακρίβειες στα βιβλία των επιχειρήσεων!!

Ασφαληστρικό

Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό αποκαλύπτει το μέγεθος της ληστείας που θα υποστούν μισθωτοί, συνταξιούχοι,αγρότες, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες που φτάνει στο ύψος των 8,234 δις ευρώ για την επόμενη τετραετία!! (Πηγή: “Ριζοσπάστης” 1/5/2016 “ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ”)

“Συγκεκριμένα, οι απώλειες από τις περικοπές σε συνταξιούχους, παλιούς και νέους, ανέρχονται στα 6,016 δισ ευρώ ενώ οι πρόσθετες εισφορές στα 2,218 δισ ευρώ.”

Αλλά να δούμε τα πιο βασικά μέτρα κατεδάφισης των συντάξεων:

-Μέχρι 31/12/2019 καταργείται σταδιακά το ΕΚΑΣ, που σήμερα χορηγείται σε 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτό θα σημαίνει μείωση 193 ευρώ κατά μέσο όρο της σύνταξης και αύξηση της ακραίας φτώχειας.

- Εθνική σύνταξη μειωμένη σε σχέση με την κατώτερη του ΙΚΑ στα 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης και 345 ευρώ για 15 χρόνια ασφάλισης και σε συνάρτηση με το ανθα βγείς στη σύνταξη το 62ο ή το 67ο έτος!Εξοντωτική ποινή για όσους θα αποφασίσουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα στα 62, τότε θα λάβουν σύνταξη ύψους 207,60 ευρώ. Σπάσιμο της κύριας σύνταξης σε εθνική και αναλογική-ανταποδοτική κατά συνέπεια μετατροπή του δημόσιου καθολικού και αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητικό και εξατομικευμένο. Σοι μπορούν θα καταφεύγουν στην ιδιωτική ασφάλιση.

-Εθνική σύνταξη πολλών ταχυτήτων για τους ΑμεΑ ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας αν είναι πάνω ή κάτω από το 50%, θα ξεκινάνε από τα 384 ευρώ και θα κατεβαίνουν τα 192 ακόμη και στα 153 ευρώ!

-Σφαγιαστικές μειώσεις 20-30% στις συντάξεις για αυτούς που θα συνταξιοδοτηθούν μετά την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου. Επειδή αλλάζει προς το χειρότερο ο υπολογισμός των συντάξεων τόσο σαν ποσοστό αναπλήρωσης όσο και η βάση του μισθού. Θα υπολογίζεται η σύνταξη όχι στη βάση των αποδοχών των πέντε καλύτερων χρόνων  της τελευταίας δεκαετίας αλλά σε ολόκληρο τον εργασιακό βίο κλπ.

-Πάγωμα των κατωτάτων ορίων συνταξιοδότησης μέχρι τις 31/12/2021

-Μείωση συντάξεων θανάτου(χηρείας)λόγω των νέων αυστηρότερων μέτρων με ρυθμίσεις που προσκρούουν στις συνταγματικές διατάξεις περί προστασίας της οικογένειας. Επίσης καταργεί τις συντάξεις χηρείας για τους δικαιούχους κάτω το 55 ετών

-Μειώσεις μέχρι και 40% στις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις , επειδή θα περικοπούν σε όσους παίρνουν κύρια και επικουρική σύνταξη μικτά πάνω από 1300 ευρώ δηλαδή πολύ λιγότερα καθαρά.

-Μειώσεις 15-20% στις νέες επικουρικές συντάξεις, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού τους που εισαγάγει αλλιώς πως την αλήστου μνήμης ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Σημειώστε ότι οι μειώσεις θα έχουν διάρκεια.

- Μειώσεις 10-30% στις εφ' άπαξ παροχές λόγω αλλαγής του μαθηματικού τύπου που τις υπολόγιζε

-Μεγάλη περικοπή στα μερίσματα δημοσίων υπαλλήλων με συνέχεια

- Οι συνταξιούχοι που εργάζονται θα έχουν μείωση της σύνταξης κατά 60%!! Μπρος βαθύ και πίσω ρέμα!!

Μέχρι τώρα γράψαμε για μειώσεις τώρα θα γράψουμε για αυξήσεις που φέρνουν μειώσεις.

- Εξοντωτικές αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών (29% επί του φορολογητέου εισοδήματος τους) , για τους ελεύθερους επαγγελματίες , τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και τους εργαζόμενους με μπλοκάκια,οι οποίες σε συνδυασμό με τη φορολογική αφαίμαξη τους οδηγούν στην ανεργία.

-Σταδιακό τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, (από 7% στο 20% του φορολογητέου εισοδήματός τους ) από 1/7/2015 μέχρι το 2021.

-Αύξηση των εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις , στους μισθωτούς και τους ασφαλισμένους που έχουν επικουρική ασφάλιση αυτό συνεπάγεται την αντίστοιχη μείωση του μισθού και του μεροκάματου.

-Όλα αυτά θα φέρουν την μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης αφού πλέον το κράτος θα χρηματοδοτεί μόνο το κομμάτι της σύνταξης που αναλογεί στην εθνική σύνταξη. ( Πηγή: ΙΣΚΡΑ 30/4/2016 Δ Στρατούλη “Τα 19 θανάσιμα πλήγματα του νέου ασφαλιστικού νόμου”)

Αν σ' όλα αυτά τα μέτρα που αναφέραμε προσθέσουμε τις κατά 35-50% μειώσεις των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ των κύριων, επικουρικών συντάξεων και εφ' άπαξ τότε η κοινωνική ασφάλιση μετατρέπεται σε φιλοδώρημα. Η επίθεση είναι μεγάλης έκτασης. Πρόκειται για μια επίθεση που μαζί με την υψηλή ανεργία, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης περιορίζουν στο ελάχιστο την χρηματοδότηση των ταμείων και κάνουν το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης εκ των πραγμάτων αβέβαιο.

Δυστυχώς αυτή η μεγάλη επίθεση βρίσκει το εργατικό-λαϊκό κίνημα ανέτοιμο μετά την γενική απεργία της 4ης του Φλεβάρη ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και κύρια το ΚΚΕ-ΠΑΜΕ το αποκλιμάκωσαν ,το κοίμισαν  με το νανούρισμα της επερχόμενης 48ωρης.

Πλέον το ΚΚΕ-ΠΑΜΕ δεν έχει την εμπιστοσύνη του κινήματος για να το οδηγήσει στην αντεπίθεση και να απαντήσει στον αιφνιδιασμό με κλιμάκωση του αγώνα και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με στόχο την απόσυρση. Δεν έχει η ηγεσία του ΚΚΕ την ικανότητα να ενώσει κατ' αρχή την αριστερά και κατά συνέπεια το κίνημα της εργατιάς ,αγροτιάς και των ελεύθερων επαγγελματιών, τους άνεργους και τους μερικά απασχολούμενους, με τους εργαζόμενους, αντίθετα το διασπά και αυτό φαίνεται από τον τρόπο που οργανώνεται η αντίδραση του κινήματος στην 3ήμερη γενική απεργία, που είναι αποσπασματική και χωρίς συντονισμό. Δεν υπάρχουν κοινές συγκεντρώσεις,συλλαλητήρια άλλα αποφάσισε η ρεφορμιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ, άλλα η ρεφορμιστική ηγεσία της ΑΔΕΔΥ και άλλα οι περίφημες “ταξικές δυνάμεις” όλοι μαζί κάνουν ότι μπορούν για να δώσουν χέρι βοήθειας στην προδοτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και κατά συνέπεια στο κεφάλαιο ντόπιο και ξένο.

 Ο ΣΕΒ, τραπεζίτες προτρέπουν την κυβέρνηση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση είναι γι αυτούς στρατηγική επιλογή η πρόσδεση με το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, είναι γι αυτούς στρατηγική επιλογή την κρίση να πληρώσουν οι λαϊκές μάζες.

Δεν έχουμε τι ρεαλιστικό να προτείνουμε για τον αγώνα ενάντια στην επίθεση και τον αιφνιδιασμό της κυβέρνησης οι όποιες ιδέες προσκρούουν στην ανικανότητα του βασικού κόμματος των εργαζομένων του ΚΚΕ και των ρεφορμιστών (για να μην χρησιμοποιήσουμε πιο βαριές εκφράσεις απόλυτα δικαιολογημένες) ηγετών της πλειοψηφίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι να φροντίσει το εργατικό κίνημα να χτίσει στα συνδικάτα επαναστατικές ηγεσίες και γυρίζοντας ακόμη περισσότερο την πλάτη στο ΚΚΕ να προχωρήσει στο κτίσιμο -υπάρχουν οι δυνάμεις στις οργανώσεις της αριστεράς και το ΚΚΕ- της βάσης για μια μαζική μαρξιστική επαναστατική αριστερά.