Αναγκαία η απεργιακή κλιμάκωση για την ανατροπή της κυβέρνησης
Στις 18 Σεπτέμβρη το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (μετά από προσφυγή του Ελληνικού Δημοσίου) έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία-αποχή, που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, από τις διαδικασίες εφαρμογής του νόμου για την προσχηματική αξιολόγηση και από τον επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
Ταυτόχρονα το δικαστήριο κηρύσσει την απόφαση προσωρινά εκτελεστή και υποχρεώνει την ΑΔΕΔΥ να διακόψει την απεργία-αποχή και να μην κηρύξει στο μέλλον κινητοποίηση με τα ίδια αιτήματα. Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενη απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου σε ίδια προσφυγή του Ελληνικού Δημοσίου, που τότε είχε ουσιαστικά δικαιώσει την ΑΔΕΔΥ.
Δείχνει όμως πλέον καθαρά τη διάθεση της ακροδεξιάς κυβέρνησης απέναντι στο δικαίωμα της απεργίας, το οποίο θέλει να περιορίσει και να το καταργήσει ακόμα, αν μπορεί. Το δικαστήριο έκρινε ότι η αποχή από την αξιολόγηση είναι πολιτική απεργία και γι’ αυτό είναι παράνομη και επειδή έχει διάρκεια είναι και καταχρηστική! Ταυτόχρονα αξιολογεί ότι οι εργαζόμενοι έχουμε δικαίωμα να κάνουμε απεργίες διαμαρτυρίας με σκοπό τη γνωστοποίηση των ζητημάτων μας και την άσκηση πίεσης στα αρμόδια πολιτειακά όργανα, αλλά με περιορισμένη διάρκεια!
Τα συνδικαλιστικά όργανα αντέδρασαν άμεσα. Η ΑΔΕΔΥ επαναπροκήρυξε την ίδια μέρα απεργία-αποχή και ταυτόχρονα κάλεσε τις ομοσπονδίες του Δημοσίου να κηρύξουν κι εκείνες συνέχιση της απεργίας-αποχής. Επίσης κήρυξε 24ωρη απεργία για τις 23 Σεπτέμβρη, μέρα που θα εκδικάζεται από τον Άρειο Πάγο η προσφυγή του Δημοσίου κατά της απόφασης που δικαιώνει τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.
Σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη, πολλές ομοσπονδίες ανακοίνωσαν ότι ήδη έχουν κηρύξει απεργία-αποχή από την «αξιολόγηση» (ΠΟΕΔΗΝ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, ΠΟΠΟΚΠ, ΠΟΥΕΝ κ.ά.) και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες.
Αυτή τη στιγμή ο αγώνας μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Μέχρι στιγμής έχει συσπειρώσει πάνω από το 95% των εργαζομένων στο Δημόσιο ενάντια στην προσχηματική αξιολόγηση και δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες εφαρμογής του. Το μεγάλο βάρος θα περάσει τώρα στους προϊστάμενους που καλούνται μέχρι τέλος Σεπτέμβρη να παραδώσουν τις εισηγήσεις τους, που θα είναι η βάση για να βαθμολογήσουν τους εργαζόμενους οι διευθυντές.
Πρέπει σε κάθε χώρο να οργανωθούν συνελεύσεις, όπου και θα στηριχτούν και θα πιεστούν οι προϊστάμενοι να μην παραδώσουν τις εισηγήσεις. Όσα σωματεία δεν έχουν μαζέψει ακόμα τις εισηγήσεις από τους προϊστάμενους χρειάζεται να το κάνουν άμεσα. Ταυτόχρονα το αίτημα να καταργηθεί ο νόμος για την αξιολόγηση πρέπει να συνδεθεί με τα υπόλοιπα αιτήματα του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος για τις απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις περικοπές κλπ.
Να οργανώσουμε, με πρωτεργάτες τις παρατάξεις του ΜΕΤΑ στο Δημόσιο, μια προοπτική κλιμάκωσης της αντεπίθεσης μας, με στόχο την άμεση ανατροπή της κυβέρνησης. Ξεκινώντας με την 24ωρη στις 23/9 της ΑΔΕΔΥ και με νέες κομβικές ημερομηνίες στις αρχές Οκτώβρη (48ωρη της ΠΟΕΔΗΝ) και στις 10 Οκτώβρη (συνεδρίαση ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου αξιολόγησης).
Επίσης, με αφορμή και το Ασφαλιστικό, που ενδεχομένως να ανοίξει μέχρι τα τέλη Οκτώβρη, να ασκήσουμε πιέσεις στη ΓΣΕΕ για οργάνωση Γενικής Απεργίας. Η ΑΔΕΔΥ πρέπει να ζητήσει συνελεύσεις σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία με πρόταση την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Μετά την 24ωρη να ακολουθήσει 48ωρη, μετά τριήμερη, τετραήμερη κ.ο.κ.
Είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιπαρατεθούμε σε ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, που θα προσπαθήσουν να σαμποτάρουν την απεργία-αποχή σε κάποιες ομοσπονδίες ή, αν το ΣτΕ δεν μας δικαιώσει, να κλείσουν τις κινητοποιήσεις μας, συζητώντας δήθεν μια άλλη αξιολόγηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες, όπως με τους 19 εκλεγμένους δημάρχους που δηλώνουν ότι δεν θα προχωρήσουν στην «αξιολόγηση», κλείνοντας τους δήμους και τις περιφέρειες που ελέγχει τις μέρες των απεργιών στα πλαίσια ενός ξεκάθαρου σχεδίου σύγκρουσης για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης.
*Ο Χρήστος Βαγενάς είναι μέλος του ΔΣ της ΠΟΠΟΚΠ