Η πρώτη εμφάνιση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας έγινε-αιφνιδιαστικά - το απόγευμα της Δευτέρας 5/9 στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, συνοδεία ΜΑΤ. Το επόμενο χρονικό διάστημα, υπάρχει σχεδιασμός για την επέκταση τη δράση της και στα υπόλοιπα πανεπιστήμια.

Άμεση ήταν η αντίδραση των φοιτητών/τριων, καθηγητών/τριων και άλλων εργαζομένων, που απέκλεισαν τις πύλες του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ και παρά τα χημικά, εμπόδισαν τους «πράσινους» μπάτσους, των αυτοαποκαλούμενων ομάδων ΟΠΠΙ, να εισέλθουν στο Campus.

Μετά την καλοκαιρινή καταστολή στο ΑΠΘ, τα Εξάρχεια και το εργοστάσιο της Μαλαματίνας, η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση στη νεολαία που αμφισβητεί ένα πανεπιστήμιο χωρίς φοιτητικό κίνημα, αγωνιστικές συλλογικότητες και πολιτικοποίηση. Ένα πανεπιστήμιο χωρίς άσυλο, το οποίο θα λειτουργεί για τις ανάγκες των επιχειρήσεων, όπως προβλέπουν οι διαβόητοι νόμοι Κεραμέως. Έτσι και αλλιώς, κάθε καλός manager, θέλει πάντα και κάποιους σεκιούριτι για συνοδεία...

Τη στιγμή που χιλιάδες οικογένειες δεν καταφέρνουν να βγάλουν τον μήνα με τις τρομακτικές αυξήσεις σε ρεύμα, βενζίνη, τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά, η κυβέρνηση συνεχίζει να χρηματοδοτεί απλόχερα τους μηχανισμούς καταστολής. Τα 50 εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύονται για τη σύσταση των ΟΠΠΙ, είναι πολύτιμοι πόροι που θα κάλυπταν μαζικές προσλήψεις καθηγητών, νέες φοιτητικές εστίες και υποδομές στα ΑΕΙ.