Ακριβώς πριν από έναν χρόνο, τον περασμένο Νοέμβριο μια διεθνής ομάδα δημοσιογράφων εξέθεταν τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αποκαλύπτοντας ότι το Λουξεμβούργο έκανε «ευνοϊκές» φορολογικές συμφωνίες και πάντα με το αζημίωτο, με πολυεθνικές όταν ο τωρινός πρόεδρος της Κομισιόν ήταν πρωθυπουργός και υπουργός οικονομικών του Μεγάλου Δουκάτου.

Το λιλιπούτειο Λουξεμβούργο με έκταση μόλις 2.586  km και με πληθυσμό μισού περίπου εκατομμυρίου κατοίκων, απεδείχθη πρωταθλητής στο «άθλημα» του ξεπλύματος μαύρου χρήματος! Σύμφωνα πάντα  με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για το χρέος και την Ανάπτυξη (Eurodad) και μετά την αποκάλυψη - με προεκτάσεις και στη χώρα μας – του σκανδάλου Luxleaks, επιβεβαιώνει η χώρα του Γιούνγκερ, ότι δικαίως κατέχει το τίτλο , μαζί φυσικά πάντα και με την Γερμανία. Μια χώρα η οποία χρησιμοποιώντας την ισχύ της, δεν παύει να δίνει μαθήματα διαφάνειας, κουνώντας ταυτόχρονα το δάκτυλο στους κατά τη γνώμη της ανυπάκουους υποτακτικούς , μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα…

Ο Tove Ryding, συντονιστής φορολογικής δικαιοσύνης της Eurodad, είπε ότι οι ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν εδώ και ένα χρόνο την ΕΕ να συγκεντρωθεί και να βάλει ένα τέλος σε ένα σύστημα που επέτρεψε σε εκατοντάδες πολυεθνικές να φοροαποφύγουν. Είναι σαφές ότι στην ΕΕ οι πολυεθνικές εταιρείες που θέλουν να αποφύγουν τους κανόνες για να μειώσουν τον φόρο στους λογαριασμούς τους, βρίσκουν ένα σίγουρο και ασφαλές λιμάνι. Νέα έρευνα της ΜΚΟ Tax Justice Network (Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης) έρχεται να ταράξει τα νερά στη Γερμανία, τοποθετώντας τη χώρα στην πρώτη δεκάδα με τις πιο επιβλαβείς σκιώδεις οικονομίες στον κόσμο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF) ο Μάρκους Μάιντσερ, μέλος αυτής της οργάνωσης, αναφέρθηκε στο μέγεθος της φοροδιαφυγής που βολεύεται άνετα στη Γερμανία. «Συνεχίζουν να υπάρχουν στη Γερμανία 3 τρισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 3000 δισεκατομμύρια ευρώ (!!!) από ξένους, οι οποίοι παίρνουν επιτόκια αλλά δεν φορολογούνται…»

Μπράβο Σόιμπλε αυτή και αν είναι μεγαλοφυής σύλληψη ενός αυστηρού κατά τα άλλα, υπουργού οικονομικών!!! Τρεις χιλιάδες δισεκατομμύρια ευρώ, μαύρα, κατάμαυρα! Κανένα πρόβλημα δεν τους δημιουργεί, αν προέρχονται από ναρκωτικά, πορνεία, πολέμους ακόμα και από… τρομοκράτες! Δύσκολο κάτι τέτοιο; Καθόλου αφού τα χρήματα ως γνωστόν δεν έχουν DNA και διαβατήριο και μπορούν να ταξιδεύουν και να «βολεύονται» όπου θέλουν!!! Ένας τραπεζίτης του Μεγάλου Δουκάτου ή της Γερμανίας μπορεί να δεχθεί χρήματα ακόμη και αν γνωρίζει ότι προέρχονται από φοροδιαφυγή που έχει γίνει σε άλλα κράτη, από απάτη, παθητική δωροδοκία ή εκβιασμό. Είναι σαν να λένε: Όσο οι παρανομίες γίνονται στο εξωτερικό, εμείς ευχαρίστως να επωφεληθούμε από αυτό το βρώμικο χρήμα, εξ άλλου ως γνωστόν έχουμε τα καλλίτερα «πλυντήρια» και μπορούμε να ρίξουμε τα δις πεντακάθαρα στην πιάτσα. Στις αρχές αυτού του μήνα το γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας αγόρασε ένα CD με πληροφορίες για υποθέσεις φοροδιαφυγής έναντι 5  εκ. ευρώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού Der Spiegel (1/11). Το ύψος των ύποπτων συναλλαγών ανέρχεται στα 70 δισ. ευρώ. Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, οι υποθέσεις, στις οποίες εμπλέκονται κυρίως τράπεζες και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, δεν αφορούν μόνο πράξεις φοροδιαφυγής, αλλά και χάλκευση συναλλαγών, οι οποίες οδήγησαν σε παράνομες επιστροφές φόρου. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά μέσα σ’ αυτή τη κόλαση της υψηλά προστατευόμενης φοροδιαφυγής και ροής κατάμαυρου χρήματος στους κόλπους της «αγίας» ΕΕ, οι ντόπιοι κυβερνώντες προσπαθούν να μας πείσουν πως θα βάλουν χέρι στους μεγάλους φοροφυγάδες! Εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα εισπράξουν έσοδα από μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής; Ή γνωρίζουν αλλά το αποσιωπούν πως είναι αδύνατο να ελέγξουν  καταθέσεις που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού; Πιστεύουν ότι μπορούν να βάλλουν «χέρι» σε οφσόρ εταιρείες αραγμένες σε μαγικά νησιά; Απλά όταν λένε για σύλληψη  φορολογητέας ύλης εννοούν ασφαλώς, όπως και οι προκάτοχοί τους,  Λαϊκές και πανηγύρια , σουβλατζίδικα και Μίνι-Μάρκετ, άντε και κανέναν μεσαίο ανώνυμο…

Τα μεγάλα ονόματα έχουν τη σφραγίδα ασυλίας του…Μεγάλου Δουκάτου βοήθεια μας! Και αν τυχόν είναι περασμένοι και σε λίστες τι έγινε; Ακόμα και γι’ αυτό πρέπει να πάρουν οι κυβερνώντες άδεια από τον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ για να συνεχίσουν την έρευνα, όπως με τη Λίστα Λαγκάρντ! Παρ’ όλα αυτά σε στάση προσοχής στέκουν όλοι τους, όταν οι εταίροι της «διαφάνειας» τους κουνάν το δάκτυλο κάνοντας τους τα μηνιάτικα σεμινάρια για το πως θα οργανώσουν το κράτος ώστε να μην φοροδιαφεύγουν οι συνήθεις ύποπτοι της στεγνής πλέον πιάτσας, αλλά και να μην ανησυχούν οι έχοντες και κατέχοντες το… κάτι τις τους, σε θυρίδες και σε ειδικούς κωδικούς καταθέσεων σε Ελβετίες και Βρυξέλλες!